Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon bře 27, 2023 4:13 am

Dodělávka rekuperace - ANO/NE? jaká?

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
Předchozí

Re: Dodělávka rekuperace - ANO/NE? jaká?

Příspěvekod mobilik » sob bře 11, 2023 6:30 pm

Ono je preto len taký malý rozdiel, lebo ako som písal mám malý prietok a tým pádom si to lepšie odovzdáva teplotu zrejme.
Mám v každej komore čidlo teploty DS18 niečo... Niekedy som to mal v meraní, ale to už nejde a momentálne to nemám veľmi kam napojiť a neviem inak ako ti to premerať. teoreticky by som to vedel cez shelly, mám doma nejaké ešte jednotky, aj som plánoval to spojazdniť naspäť, materiál na to je, ale ten už na to čaká asi rok. Nie je na to čas, vždy je priorita niekde inde. :-( Sorry
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik

Příspěvekod kybos » pon bře 13, 2023 10:46 am

Vitek píše:
Zdary neritejte ze nikdo z Vas nema rekuperacku... Tomu neverim....

Mám rekuperaci již od minulého století. Navíc mám sání čistého vzduchu do rekuperátoru provedeno přes zemní registr, který zajišťuje, že rekuperátor v našich podmínkách nezamrzne a přidává (nebo v létě ubírá) čistému vzduchu potřebné teplo. Průběhy teplot v chladném období vypadají takto:

ZR a REKU.JPG

DirtyIn: teplota odsávaného špinavého vzduchu z objektu
Venku: teplota vzduchu nasávaného z exteriéru do zemního registru
DirtyOut: teplota špinavého vzduchu na výstupu rekuperátoru
ClearOut: teplota čistého vzduchu na výstupu rekuperátoru (před dohřevem - dohřev zajišťuje klima vzduch-vzduch)
ClearIn: teplota čistého vzduchu na výstupu ze zemního registu (a také na vstupu do rekuperátoru)
Časy: MM.DD HH:MM:SS
Měřeno DS18B20
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>66 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
kybos

Příspěvekod Vitek » pon bře 13, 2023 11:10 am

kybos píše:
Vitek píše:
Zdary neritejte ze nikdo z Vas nema rekuperacku... Tomu neverim....

Mám rekuperaci již od minulého století. Navíc mám sání čistého vzduchu do rekuperátoru provedeno přes zemní registr, který zajišťuje, že rekuperátor v našich podmínkách nezamrzne a přidává (nebo v létě ubírá) čistému vzduchu potřebné teplo. Průběhy teplot v chladném období vypadají takto:

ZR a REKU.JPG

DirtyIn: teplota odsávaného špinavého vzduchu z objektu
Venku: teplota vzduchu nasávaného z exteriéru do zemního registru
DirtyOut: teplota špinavého vzduchu na výstupu rekuperátoru
ClearOut: teplota čistého vzduchu na výstupu rekuperátoru (před dohřevem - dohřev zajišťuje klima vzduch-vzduch)
ClearIn: teplota čistého vzduchu na výstupu ze zemního registu (a také na vstupu do rekuperátoru)
Časy: MM.DD HH:MM:SS
Měřeno DS18B20

Ahoj Kybosi, děkuji a potvrzuje se moje měření.
z toho plyne že mobilikova rekuperace s teplotním spádem 0,5 °C nemůže chodit.

Z Tvých grafů, které máš krásně rovné oproti mým, je jasně vidět rozdím mezi vstupem a výstupem před a za výmněníkem potažmo rozdíl špinavého ku čistému vzduchu z a do domu.

Děkuju za graf. když na to koukám tak máš rozdíl cca 2,5 - 3 stupnů mezi špinavým z domu a nasávaným zpět do domu a cca 4 °C na výstupu vůči vstupu.

paráda. děkuji moc a už jsem klidnější. vpodstatě mi to funguje teměř obdobně viz moje grafy
test.png

děkuju a přeju hezký den !

Edit - já měřím kalibrovaným měřidlem pomocí termočlánků.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Vitek

Předchozí

Zpět na Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace