hybridní FVE-je vůbec povolena?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
krysa9

hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od krysa9 »

Ahoj potřebuju info ,jak hibrid funguje a co je k realizaci potřeba.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od mypower.cz »

predevsim si myslim, ze hybridem tu nazyva kdokoliv cokoliv. Nekdo nazyva hybridem ongrid s baterkama, nekdo offgrid s doplnovanim ze site. To co shanite se jmenuje Studer. Stridace Studer umi automatizovat prepinani na sit pri nedostatku energie v baterkach. Konretni typ bud naleznete na netu, nebo vam tu nekdo poradi. Ja konkretne s timto nemam zkusenost.

Jinak SZ od vas dorazila, preposlal jsem matejovi, protoze ten vam urcite je schopen odborne poradit, popripade urcite se tu najde vice lidi, kteri pomohou.

A jinak to co pozadujete - ano .. povoleno to je. Pokud by to nebylo povoleno, musely by byt zakazany i klasicke UPSky. To je totiz uplne to same akorat ze u UPS je prioritou sit. Vy potrebujete neco jako UPS ale s prioritou cerpani energie z baterii, pokud tam nejaka je.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od matej »

Instaluji běžně hybridní systémy Studer, otázka nemá znít jestli je to povolen, ale jestli to není zakázáno. Tak totiž praví Ústava.
Pokud zákazník nemá povolení od distr. společnosti na prodej elektřiny do sítě, tak hybridní systém je nastaven tak, aby energii do sítě nedodával. Střídač a všechny ostatní komponenty jsou certifikovány v EU právě pro účel na který se prodávají a používají a není mi znám žádný právní předpis který by zakazoval instalaci takovéhoto systému (protože opravdu jak poznamenal Filip se jedná o UPS, s rozšířením že baterie se dobíjí nejenom ze sítě ale i (prioritně) z FV panelů.)
Hybridní systém se střídačem Studer např. XTM lze například nakonfigurovat tak, že pokud jsou baterie nabity nad určitou hodnotu (řekněme 70%) tak systém bere elektřinu z baterii. Pokud by baterie klesly pod 70%, baterie se začnou buďto nabíjet ze sítě (na 100%, anebo na nějakou hodnotu) a celá spotřeba domácnosti jde taky v ze sítě anebo se nastaví systém tak, aby přestal odebírat energii z baterii a začal odebírat ze sítě, až do doby než baterie zase (většinou příští dopoledne) začne sluníčko dobíjet. Meniče XTM taky obsahují funkci Smart Boost, což funguje tak, že pokud máme např. 4kW střídač a odběr domácnosti by byl dejme tomu 6kW, tak ty chybějící 2kW si střídač docucá ze síte. Je tam opravdu obrovská konfigurovatelnost a člověk musí opravdu vědět co chce, ale není snad nic co by ty střídače neuměli.
Tomu, samozřejmě odpovídá i cena ..
Pravda a Láska zvítězí!.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od mypower.cz »

A ja jeste dodam, ze to doplnovani ze site umi i menice Victron.
krysa9

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od krysa9 »

Díky za info.
Matěji prosimtě porat mi.co bi bylo teda nejlepší.Potřeboval bych jako klasickou FVE s měničem a třeba watroutrem.kde bych EE zdělával a posílal do bojleru třeba jen jednu fázi přez den a vnoci by mi dyštak pomohl noční proud ze sítě.
To asi nejde vit bez povolení?

Nebo jen muj možná blbej nápad.
nešlo bi že bych prostě EE z panelu pustil do nákýho měniče a pak rovnou do mýho klasickýho bojleru příkon 2,2KW.


A nebo na hulváta propojit dráty z bojleru a ze solárka a když by byl proud ze solárka tak bi si bral odsut a kdyžby nebil tak ze sítě.Asi si to představuju moc jednoduše co?
něco na tento princip
http://www.nazeleno.cz/energie/solarni- ... vneji.aspx
Uživatelský avatar
lwq
Příspěvky: 465
Registrován: úte dub 10, 2012 10:42 pm
Lokalita: Mělník
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8550
Kapacita baterie [kWh]: 32
Bydliště: MistyMountain

hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od lwq »

Nechtel sem to resit... Ale ta cestina musi skucet, jak je mucena...
sipj
Příspěvky: 77
Registrován: pon zář 03, 2012 7:12 pm

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od sipj »

Chtel bych se zeptat zdali muze hybridni menic pracovat v nasledujcim rezimu.

Zatez pripojena pres menic ktery je pripojen na sit, pretoky do site zakazany. Menic ma treba 2kw, pokud jsou nabite baterie bere energii z baterii, v pripade vybiti pouzije rozvodnou sit, toto je asi jasne ze to pujde. Zajima me co se stane pokud na vystup pripojim zatez treba 3kw, je menic schopen vzit 2kw z baterii a 1kw ze site? Nebo odpoji baterie a prejde do rezimu ciste vyuzivajiciho sit?
Vami zminovanou funkci Smart Boost v manual u totiz popisuji (pokud jsem to dobre pochopil) jako ochranu generatoru s omezenym vykonem, kdy v pripade potreby vetsiho vykonu je omezeno nabijeni baterie nebo je aktivovan stridac soucasne s generatorem.

Pokud by byl menic schopen plynule "pridavat" energii ze site, byl by v podstate neomezeny vykon spotrebicu v pripade dostupnosti site a stacil by relativne malo vykony menic s tim, ze v pripade vypadku rozvodne site a funkce menice jako ostrov by se omezila spotreba.
Dik.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od mypower.cz »

Treba Victron to ma popsano v popisu. Ano - je trvale sfazovan se siti, takze je schopen si pri pretizeni vzit 2kw z baterii a 1kW dotlacit ze site.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od matej »

sipj píše: Vami zminovanou funkci Smart Boost v manual u totiz popisuji (pokud jsem to dobre pochopil) jako ochranu generatoru s omezenym vykonem, kdy v pripade potreby vetsiho vykonu je omezeno nabijeni baterie nebo je aktivovan stridac soucasne s generatorem.
Ano vyčetl jste to správně, až na to, že pokud je zapnuta tato funkce a zároveň Battery Priority Voltage, jede to tak že čerpá nejdříve z baterii. Při tom může omezit proud ze sítě řekněme na 16A, takže pokud se nabíjejí baterky, tak omezí nabíjecí proud.
Pravda a Láska zvítězí!.
sipj
Příspěvky: 77
Registrován: pon zář 03, 2012 7:12 pm

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od sipj »

mypower.cz píše:Treba Victron to ma popsano v popisu. Ano - je trvale sfazovan se siti, takze je schopen si pri pretizeni vzit 2kw z baterii a 1kW dotlacit ze site.
Muzu se zeptat ktera rada Victronu to umi? Quattro nebo Multiplus? at nemusim studovat manualy obou :-)
matej píše: Ano vyčetl jste to správně, až na to, že pokud je zapnuta tato funkce a zároveň Battery Priority Voltage, jede to tak že čerpá nejdříve z baterii. Při tom může omezit proud ze sítě řekněme na 16A, takže pokud se nabíjejí baterky, tak omezí nabíjecí proud.
Toto omezeni chapu, ale jde mi o situaci, kdy jsou baterie nabite, cerpa se s nich energie (odber treba 1kW) a najednou je odber vyssi nez vykon menice. Napr. dojde k zapnuti varne desky kdy na treba 20min se odber zvysi na 3kW. Co se presne stane? Vypne se menic na pretizeni (jako ciste ostrovni menic), nebo prepne celou zatez na sit, nebo vezme 2kW z baterii a 1kw ze site?
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od mypower.cz »

sipj píše:Muzu se zeptat ktera rada Victronu to umi? Quattro nebo Multiplus? at nemusim studovat manualy obou :-)
To nevim. Musel bych ty manualy prostudovat za vas. Vzhledem k tomu ze z toho nic mit nebudu, tak odkazuji na dotaz na pana Kolarika z ostrovnich elektraren.cz .. Nebo mu napiste SZ - je zde jako uzivatel s prezdivkou Palča. Najdete ho.

Ja jen vim, ze to jde, protoze pan Kolarik i takove systemy instaluje a samozrejme je take v kontaktu s vyrobcem.
sipj
Příspěvky: 77
Registrován: pon zář 03, 2012 7:12 pm

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od sipj »

Tak jsem nasel pekny obrazek http://www.ostrovni-elektrarny.cz/image ... system.jpg ktery presne vystihuje funkci - Ignoruj AC vstup pokud je napeti baterii dostatecne vysoke, nebo odebirany vykon nizsi nez nominalni vykon menice.
Vypada to ze tuto funkci umi menice Victron Multiplus napr. http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... 00va-sinus

Diky vsem za rady, zase jsem si rozsiril obzor a mam o cem uvazovat...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od mypower.cz »

A ja jeste dodam, ze pripadnym nakupem zde je cena, produkt i dodavatel uplne stejny, s tim rozdilem, ze navic podporite provoz zdejsiho fora.
stepynek
Příspěvky: 38
Registrován: čtv kvě 17, 2012 4:57 pm
Bydliště: Luka nad Jihlavou

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od stepynek »

Zdravím
mám hybridní ostrov 2.4KW na Victronu multiplus 3KW a funguje to skvěle. Když nemá ze slunce, tak si vezme ze sítě ( většinou na nízký tarif při ohřevu bojleru a dobíjím tím i baterky). Jinak primárně bere z panelů a z baterek.
Je schopen dát při max. zatížení i 6 - 8KW krátkodobě ze všech zdrojů energie
jinak necelý rok provozu a naprostá spokojenost
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2192
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od gupa »

Jakou hodnotu máte na dynamickém omezení vstupního proudu v létě a v zimě? Regulujete ho jak?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
sipj
Příspěvky: 77
Registrován: pon zář 03, 2012 7:12 pm

Re: hybridní FVE-je vůbec povolena?

Příspěvek od sipj »

Taky me napadl jeste jeden dotaz, nevite zda jsou baterie galvanicky oddlene pri pouziti Victron menice? Mam jiz doma rozvod 24V a minus pol baterii mam spojeny se zemi, tzn v podstate take s nulakem. Cele to izolovat by byl docela problem.... Diky

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek