Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Benzinové, naftové, LPG a jiné elektrocentrály, alternátory poháněné parou, stirglingův motor, atd.
Uživatelský avatar
PetaJoule
Příspěvky: 477
Registrován: čtv črc 17, 2014 8:58 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3420
Kapacita baterie [kWh]: 22
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Laniakea Supercluster

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od PetaJoule »

petr.truhlar píše:Ten vypadá dobře, ale nikde na ceskem trhu jsem ho nenašel. Vy máte nějakého distributora.?
No hlavně tenhle model už je teď vyprodaný
https://shop.koenner-soehnen.com/collec ... 00ies-atsr (není na skladě)
https://www.ebay.de/itm/373965997028 (143 prodaných, 0 dostupných dodají i do CR)
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 0-84-13429 (pryč)
https://www.amazon.de/Inverter-Generato ... B09VZDY7R4 (nedostupné)

člověk by skoro mohl dostat dojem, jako že se ve světě děje něco divného.
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
CZ: https://divis.petajoule.eu/
DE: https://einstein.petajoule.eu/
EN: https://feynman.petajoule.eu/
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Hmmm, Objednám Teda tu bez invertoru, věřím že to AVR co v ní je půjde nějak ubastlit. A co znamená Grid-Tie invertor?
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
Uživatelský avatar
PetaJoule
Příspěvky: 477
Registrován: čtv črc 17, 2014 8:58 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3420
Kapacita baterie [kWh]: 22
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Laniakea Supercluster

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od PetaJoule »

petr.truhlar píše:Hmmm, Objednám Teda tu bez invertoru, věřím že to AVR co v ní je půjde nějak ubastlit. A co znamená Grid-Tie invertor?
No, bohužel nabíháme do doby kdy to s dodávkou a dostupností zboží nebude zrovna růžové.

Ještě jsem se díval na FME od distributora Kipor: https://kipor.org/shop/, ale ten jejich shop je katastrofální a neumožňuje filtrovat.

Tohle jsme pořídili pro jednoho klienta v Bavorsku: https://kipor.org/produkt/fme-6000iddie ... generator/
(je to ale pro třífázové systémy - klient má 3 x 10kVA Multi, 80kWh baterie, 40kWp PV)

Čistě pro nabíjení to AVR bude ok, ale byl bych rád kdyby forum nepodlehlo omylu, že Victron nedoporučuje Inverterové generátory. Je to trochu naopak. Inverterové generátory jsou lepší, 2017 také byly podstatně dražší a tudíž stran Victronu byly výroky že "nejsou nutně vyžadovány".

"We do not advise" neznamená "nedoporučujeme", ale "nevyžadujeme"
"We advise not to..." znamená něco jako "nedoporučujeme"
We had an example of a competitor’s battery inverter/charger from a major German manufacturer that refused to stay connected to the very common Honda EU30. While we do not advise our Victron system customers to buy inverter-based generators – if they already own them, we are able to make them work.
Zde je především důležité pochopit, že to nepíše samotná firma Victron, ale Guy Stewart, který v době vzniku toho článku (2017) byl pouze technikem u jednoho Victron distibutora v Austrálii. Takže jeho "we" neukazuje na Victron, ale na australskou firmu "Rainbow Power Company". Ano, později pro Victron pracoval...
Dále je tam především rýpnutí do nějaké jiné firmy než je Victron nabízející Invertery.

Takže i kdyby něco jako "nedoporučujeme Inverterové generátory" řekl - což neřekl - tak by stejně bylo špatně udělat z toho oficiální statement firmy Victron.

---

Grid-Tie/Mikroinverter

https://shop.gwl.eu/Micro-Inverters/

Ne mnoho generátorů je totíž připraveno na to, aby se někdo pokoušel do nich hustit energii. :lol:
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
CZ: https://divis.petajoule.eu/
DE: https://einstein.petajoule.eu/
EN: https://feynman.petajoule.eu/
mihlit
Příspěvky: 484
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od mihlit »

Já už jsem sem nechtěl psát, protože mi je jedno, jak si to vyřešíte, ale budou to číst v budoucnu další, tak prosím nešířit bludy.

Naučit lépe anglicky a číst celé. Správně, jen se držet vlastní rady.

Tady máte příklad, jak to přeloží deepl
Váš svérázný výklad gramatiky bohužel nezastaví ani to, že hned druhá část věty by odporovala té první.

Část "invertorové sice jsou lepší, ale nevyžadujeme je" a "pokud je již vlastníte, jsme schopni to zprovoznit" by se pak poněkud popíraly navzájem, že lepší znamená jen "taky to půjde".

Myšlenkový směr toho článku i dokresluje zmínění "perličky" že i taková invertorová centrála, která je některými považována za etalon kvality, honda eu30 byla problematická. Text se drží jedné myšlenky, netřeba tam hledat záludnosti.

Stejně tak ten hlavní link od victronu nezmiňuje "kupte si invertorovou, ale když na ni nemáte stačí avr, ale je tam přímo napsáno """some things to look for when selecting a generator is a high quality alternator and AVR (auto voltage regulation).""" a to ne proto, že by na invertorové centrály zapomněli. Ty zmiňují o kus dále, kde u doporučené minimální velikosti zmiňují, že pokud fakt chcete invertorovou, volte o 30 % větší než AVR. A to ne proto, abyste si té lepší centrály užili větší kus, ale aby s ní nebyly problémy.

Zkuste se případně poptat technika přímo z victronu ("běžný" technik victronu bohužel nestačí, protože výukové materiály pro techniky sice zmiňují o centrálách hodně, zejména podmínky spouštění, ale avr vs invertor se nevěnují prakticky vůbec). Victron si dělal testy a zjistil, že invertorová má problém s dynamikou, proto pak přišli s doporučením velikosti o 30 % větší. Ono totiž na první pohled je invertorová přeci lepší kvůli kvalitě výstupu, ale ono to není jen o tom se na ni připojit, ale běžet s ní. Proto victron zmiňuje ten dynamický problém a mmj i v části o honda eu30 nepíše "nešlo se připojit", ale "nechtělo to zůstat připojené".

Ono je v podstatě jedno, jaká centrála to bude, protože je spousta nastavení a jde ve výsledku s více či méně práce zprovoznit (téměř) každou. Je invertorová špatná? Není. Je lepší než avr pro zálohu multiplusu? Není. Bude každá avr chodit? Nebude, protože invertorová se spoléhá na elektroniku, kde lze ošidit tranzistor co odejde až za pár měsíců, ale avr se spoléhá na motor a pokud je to nejlevnější čína z hobbymarketu, co i bez zátěže neudrží otáčky, tak bude problém. Invertorovou za 30 tisíc nejde nahradit (srovnávat) AVR za 3 tisíce. AVR má také jeden nedostatek, takže někdy může vyjít lepší invertor pro konkrétní použití. Stejně tak na případných problémech záleží použití "jen pro nabíjení" a "nabíjení a krmení zátěže". Je třeba to posoudit podle více parametrů.

Jinak ať si každý utrácí peníze po svém, mě je to jedno a už teď jsem tématu věnoval na můj vkus zbytečně příliš času.
Franta2776
Příspěvky: 2168
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od Franta2776 »

Nebo přímo do 48 V
https://www.youtube.com/watch?v=eRlC7INMEZY

Aliexpress zadat Electric Vehicle Range Extender
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Franta2776
Příspěvky: 2168
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od Franta2776 »

18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Uživatelský avatar
PetaJoule
Příspěvky: 477
Registrován: čtv črc 17, 2014 8:58 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3420
Kapacita baterie [kWh]: 22
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Laniakea Supercluster

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od PetaJoule »

mihlit píše: Část "invertorové sice jsou lepší, ale nevyžadujeme je" a "pokud je již vlastníte, jsme schopni to zprovoznit" by se pak poněkud popíraly navzájem, že lepší znamená jen "taky to půjde".
Ano, nešířit bludy pro budoucí generace.

Ještě jednou: Píše človíček firmy "Rainbow Power Company" za firmu Rainbow Power Company, nikoliv za Firmu Victron.
Myšlenkový směr toho článku i dokresluje zmínění "perličky" že i taková invertorová centrála, která je některými považována za etalon kvality, honda eu30 byla problematická. Text se drží jedné myšlenky, netřeba tam hledat záludnosti.
Honda EU30 byla údajně problematická u invertoru nějaké konkurenční firmy Victronu! To není rýpnutí směr Honda EU30 ale směr "jiné invertory než Victron"

Ja bych řekl, že tohle je tak pochopení AJ na úrovni B1 maximálně B2.
Podívejte - mě je úplně jedno, jestli tady hodláte holdovat staré dobré české tradici "jedna paní povídala", nebo jestli jako půloký chcete opít rohlíkem úplně slepé.

Klidně si můžete (právem) rýpnout do mé Češtiny, ale pro někoho kdo má zcela evidentně problémy s pochopením jednoduchých anglických sémantických konstruktů a přivolává si na pomoc deepl, byste se opravdu měl zdržet výrokú o "mém svérázném výkladu [AJ] gramatiky".
Stejně tak ten hlavní link od victronu nezmiňuje "kupte si invertorovou, ale když na ni nemáte stačí avr, ale je tam přímo napsáno """some things to look for when selecting a generator is a high quality alternator and AVR (auto voltage regulation).""" a to ne proto, že by na invertorové centrály zapomněli. Ty zmiňují o kus dále, kde u doporučené minimální velikosti zmiňují, že pokud fakt chcete invertorovou, volte o 30 % větší než AVR. A to ne proto, abyste si té lepší centrály užili větší kus, ale aby s ní nebyly problémy.
Bože můj vy jste jak Okamura.

A zase jen protože a) neumíte evidentně moc dobře anglicky, za b) - a to bych zde považoval za horší - protože zcela evidentně neumíte navrhnout pořádný Victron systém který využívá generátor. A za c) specifický požadavek Petra Truhlare (charge only).

Takže "problémy s invertorovou centrálou":

Když jí přetížíte nechcípne jí motor. :o
"A nepoznáte tak, že už nenabíjí". To je fakt problem. Za prvé protože aby k tomu došlo musí člověk udělat dvě debilní chyby: přetížit generátor a nekouknout se na monitoring.

Takže rada na petr.truhlar: Pokud ten system nenakonfigurujete vůbec, nebo jako Šimpanz, tak prosím ještě přidejte mikrofón který Vám bude přenášet zvuk generátoru a když ho neuslyšíte, je něco špatně. Možná už v dnešní době můžete naučit nějakou umělou inteligenci aby to poslouchala za Vás...

A nebo prostě nakonfigurujete systém tak, že generátor nikdy nepřetížíte.

"Inverterový generátory se hůř vypořádají s krátkou zátěžní špičkou"

To je tvrzení, které bych já například rozporoval, osobně jsem se s tím nesetkal. Ale opět platí: Správný modus provozu generátoru je vyžadovat konstantní výkon a jakékoliv špičky odpracuje Power Assist. Už jsem to psal. Ten kdo pustí špičky na generátor systém navrhl jako šimpanz.
Proto victron zmiňuje ten dynamický problém a mmj i v části o honda eu30 nepíše "nešlo se připojit", ale "nechtělo to zůstat připojené".
Vy jste úplně neskutečný.
We had an example of a competitor’s battery inverter/charger from a major German manufacturer that refused to stay connected to the very common Honda EU30.
Tvl jak to teď mám po lopatě vysvětlit? Já to přeložím teď včetně anotace - ano?

"Měli jsme tu JEDEN případ jedné nabíječky/měniče německého výrobce (Nizozemsko ještě k Německu nepatří) kterou použila konkurenční firma FIRMY RAINBOW POWER COMPANY která (nabáječka/měnič - NE VICTRON) odmítla zůstat připojená k běžné Hondě EU30".

Já myslím, že IQ45 by na pochopení měl stačit.

Ta Honda je v tom úplně nevinně! Nějaká australská firma - nevíme jaká - použila nějaký měnič/nabíječku německého výrobce (ale nevíme jakého výrobce, neznáme model, nevíme ani jak byl či nebyl konfigurován, pouze víme, že to NEBYL Victron) a ta měla problém zůstat připojena k Hondě EU30.

Tak. Tohle se odehrálo údajně někdy před 5ti lety v Austrálii. O 5 let později z toho komunita jednoho fóra v jedné malé zemi na druhé polokouli udělá: "Invertorové generátory jsou problematické"

Kdyby to nebylo tak smutné, tak to budu vyprávět jako vtip na příštím srazu Victron Professionals.
Ono je v podstatě jedno, jaká centrála to bude
Není, protože záleží vždy na konkrétním požadavku a možnostech (samo i finančních) podle kterých by se měla vybrat ta správná. Pak, poté co člověk učinil toto kategorické rozhodnutí, může
protože je spousta nastavení a jde ve výsledku s více či méně práce zprovoznit (téměř) každou.
využít konfigurační možnosti k doladění. Zde ale už je známkou dobrého inženýringu aby s tou konfigurací nemusel pracovat proti výše učiněnému kategorickému rozhodnutí.

Tak například jsem doporučil pořídit menší. Pokud by někdo myslel "větší je vždy lepší", tak bude tratit jak pořizovací cenu, tak za provozu.
Je invertorová špatná? Není. Je lepší než avr pro zálohu multiplusu? Není.
Je Mercedes špatný? Není. Je pro transport lepší než Škodovka? Není.
To je 1:1 stejně hloupý výrok. Ten meďák je dražší a pro dopravu z bodu A do bodu B asi moc rozdíl nepoznáte, a za větší ticho a masáž zadku Vám přece vyšší kupní cena nestojí.
Ale když náhodou budete mít Škodovku roku 2014 a pojedete ve dvě ráno sám nějakou álejí, široko daleko nikdo, a napálíte to do stromu a najdou Vás tam pak v 6 ráno, tak ten méďa roku 2014 ve 2:01 už volal sanitku.
Jinak ať si každý utrácí peníze po svém, mě je to jedno a už teď jsem tématu věnoval na můj vkus zbytečně příliš času.
Někdo hýří penězi, někdo časem svým, někdo časem ostatních. Mě samozřejmě taky sere, že jsem tomu teď musel věnovat až příliš času, ale říkám si, že jako poselství budoucím generacím to zase někomu jinému může ušetřit čas a peníze.

Ten generátor co jsem pořídil sám sobě je dobrý, samozřejmě příliš drahý a to tak drahý, že bych ho prakticky nikomu nedoporučil. Stačí dobrý AVR - ne z Baumarktu (z Číny jsou všechny)? Ale asi ano. Používáme jako takový "Basic Standard" ITC Power modely s AVR, je to ok, levné (i když hlučné) a dokonce se na něj nasynchronizuje i Fronius, a dokonce to vydrží i když Fronius do něj chce cpát energii zpět.

Provozoval bych na tom servry? Určitě ne, na invertoru ano, ale na druhou stranu pořádný off-grid chlap svoje servry taky provozuje na DC systému, takže...
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
CZ: https://divis.petajoule.eu/
DE: https://einstein.petajoule.eu/
EN: https://feynman.petajoule.eu/
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Mrzí mě že se tu rozpoutala taková skareda debata.

On victron má nastavení na omezení vytížení centrály, takže i ten invertor co již mám může v pohodě běžet na 80% kdulyz to victronu nastavím.

To s mikrofonama moc nechápu, co pořád máte s těma opicema? V systému mám IP kameru která mi sleduje batery monitor o mohu i vzdáleně sledovat přesný stav baterie.

K tomu Ali moc nemám důvěru, to si raději připlatí za ty Němce.

Všem moc děkuji za vyjádření, už to mám objednané a jak to budu mít v provozu, rád sem dám foto dokumentaci, třeba to někdo bude také řešit.
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
Uživatelský avatar
PetaJoule
Příspěvky: 477
Registrován: čtv črc 17, 2014 8:58 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3420
Kapacita baterie [kWh]: 22
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Laniakea Supercluster

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od PetaJoule »

petr.truhlar píše: On victron má nastavení na omezení vytížení centrály, takže i ten invertor co již mám může v pohodě běžet na 80% kdulyz to victronu nastavím.
Ano. Různe návody Victronu předpokládají různé publikum. Například Victron principielně nepředpokládá, ani nedoporučuje aby se běžný uživatel pomoci Mk3 a VEConfigure hrabal ve vnitřnostech měniče.

Kdo to umí těmi návody pro "koncové uživatele" se už vůbec neřídí, nebo jen velmi málo.
To s mikrofonama moc nechápu, co pořád máte s těma opicema?
Ad mikrofóny: Tvrzení, že je výhoda když generátor spadne (= vypne se = je tichý) když je přetížený.
Tak jsem si rýpnul, že by pak uživatel dle tohoto tvrzení asi neměl koukat na monitoring, ale poslouchat generátor třeba na telefónu.

Je to samozřejmě absurdní. Pokud jste někde ve městě a běží Vám generator na samotě u lesa, tak přidaná hodnota pro Vás poznat podle hluku generátoru jestli běží nebo neběží se limitně blíží 0.

Opice jsou roztomilé, ale elektrárnu bych je postavit nenechal.
V systému mám IP kameru která mi sleduje batery monitor o mohu i vzdáleně sledovat přesný stav baterie.
A pokud má i mikrofón tak super. :lol:

jak to budu mít v provozu, rád sem dám foto dokumentaci, třeba to někdo bude také řešit.
Yes please! Hodně úspěchu přeji.
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
CZ: https://divis.petajoule.eu/
DE: https://einstein.petajoule.eu/
EN: https://feynman.petajoule.eu/
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Tak je to potvrzené, avr nestačí, nefunguje. Je potřeba invertor
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
kodl69
Příspěvky: 7344
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od kodl69 »

Ono asi bude záležet na nastavení toho multiplusu. Pokud je nastavený, že má fungovat jako UPS a při změně napětí a kmitočtu má snahu přepínat na baterky, tak to nebude s AVR centrálou fungovat. máš nastavený:
Input frequency range 45 – 65 Hz
Input voltage range Lower limit: 180 V
Input voltage range Upper limit: 260 V - zde je možnost dát i 270V, ale to mi přijde už nebezpečný pro spotřebiče za ním v režimu power asist. Ostatně jakej máš režim? charger only nebo power asisist?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Power assist
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Centrála dává 229V a 54 kmitočet, párkrát v multiplusu cvakne, ale nepripne se. Na invertoru valí úplně parádně. Myslím že bude potřeba zase invertor
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
Diablo1st
Příspěvky: 1520
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od Diablo1st »

Skúsili ste režim "Weak AC input"?
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
mihlit
Příspěvky: 484
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od mihlit »

postupovat dle https://www.victronenergy.com/live/multiplus_faq
zejména třeba bod UPS mode, což bych tipoval, pak připojení s VEconfig, kde se lze dozvědět, co přesně se mu nelíbí.
Základ je, aby byla centrála v pořádku, protože s tím stejným heronem z prvního videa https://www.youtube.com/watch?v=J6LCnEwdK1k by nefungovala, s tou z druhého ano https://www.youtube.com/watch?v=hWaOmoQ9nRE
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Děkuji, jakmile se k tomu dostanu, tak to vyzkouším a dám vědět jak to dopadlo.
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Už jsem to nějak rozběhl, ale o víkendu si budu muset pohrat s nastavením. Příště bych volil rovnou invertor, ake je to 25k navíc jo. Pak dám report jak to dopadlo. Děkuji za rady
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
Uživatelský avatar
PetaJoule
Příspěvky: 477
Registrován: čtv črc 17, 2014 8:58 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3420
Kapacita baterie [kWh]: 22
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Laniakea Supercluster

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od PetaJoule »

Ono se vždy dá něco dělat, Victrony jsou opravdu tolerantní (dají se tak konfigurovat).

Samozřejmě, že Victron musí běžet jako UPS, jinak bych nepotřeboval Victron. Když vypadne generátor, nesmí servery ani ceknout.

* weak AC input
* definitivně žadný "grid code"
* zkuste pro začátek generátor zatěžovat jen málo (začal bych na směšných 1A a pak to stupňoval)

No ale hlavně, že jsme se dozvěděli jak AVR centrály jsou lepší než inverterové.
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
CZ: https://divis.petajoule.eu/
DE: https://einstein.petajoule.eu/
EN: https://feynman.petajoule.eu/
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Aktualizace, to AVR je opravdu zlo a neporucuji. Centrálu vracím a budu kupovat invertor. I po veškeré snaze o nastavení to nefunguje jak bych si přál. Vždy se připojil barák na to AVR a z přebytku nabijel a to jen 2kw i když centrála má 5kw. Navíc ten výstupní proud mi akorát spálil nabíječku od telefonu. Na me účely úplně k ničemu. Do 14 dnů budu mít místo toho KS 8100i E ATSR. Pak napíši jak to dopadlo. Ale opravdu prosím kdo bude shánět nějaky generator jako záložní zdroj NEKUPUJTE si AVR k victronu. To moje zkušenost
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
Uživatelský avatar
PetaJoule
Příspěvky: 477
Registrován: čtv črc 17, 2014 8:58 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3420
Kapacita baterie [kWh]: 22
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Laniakea Supercluster

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od PetaJoule »

petr.truhlar píše:Vždy se připojil barák na to AVR a z přebytku nabijel a to jen 2kw i když centrála má 5kw.
No ale pozor, tohle Vám udělá inverter taky. Tam je asi důležité pochopit jak funguje Multiplus.

Takový Multiplus se vždy pokusí synchronizovat s tím co vidí na AC-IN. Jenom když to je úplná sračkamačka, tak se nesynchronizuje.
Pokud se ovšem synchronizuje, tak jeho interní transfer switch spojí AC-IN s AC-OUT. Takže se v takovém případě samozřejmě "barák připojí na generátor" a z přebytků se nabíjí.

Tak to je, tak to je i u mého ku*a drahého generátoru a tak jsem to očekával.
Navíc ten výstupní proud mi akorát spálil nabíječku od telefonu.
Napětí, frekvence - zrovna proudu bych dal vinu jako poslední.

Takže ještě jednou. Pokud běží generátor a Victron to co vidí na vstupu odsouhlasí, propojí AC-IN s AC-OUT (jakmile je synchronizován - trvá to tak max. 30s) a už se jede jako by to byl vstup od sítě. T.j. včetně power assist, UPS atd.

A samozřejmě, že by člověk do baráku neměl krmit pseudosinus, přepětí, kolísající frekvenci atd.
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
CZ: https://divis.petajoule.eu/
DE: https://einstein.petajoule.eu/
EN: https://feynman.petajoule.eu/

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek