1 fázové hybridní FVE

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Primos
Příspěvky: 12
Registrován: sob zář 17, 2022 5:33 pm

1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Primos »

pokouším se založit toto vlákno a doufám, že mě nikdo z tohoto fóra nebude chtít vyhazovat, nebo mazat, protože o 1 fázových FVE se toho moc nepíše a chtěl bych se o svou zkušenost podělit s ostatními, co o 1 fázové FVE uvažují, ale také s těmi, co tyto malé FVE vlastní. Prosím napište vaše zkušenosti s 1 fázovou elektrárnou. Děkuji.
Soban
Příspěvky: 3624
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Soban »

Přečti si forum - zkušeností zde je dost a předpokládám že 90% uživatelů zde má 1f systémy, proč si to komplikovat?
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
FrantisekCa
Příspěvky: 116
Registrován: sob zář 10, 2022 5:20 pm

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od FrantisekCa »

Primos píše:… protože o 1 fázových FVE se toho moc nepíše…
3f vs 1f sa pre uzivatela v podstate nic nemeni na funkcnosti.
Ale ak kupis 3f menic 10kW, tak na jednej faze budes moct mat teoreticky spotrebice o vykone 3.3kW.
Budes poctivo rozfazovavat, a strazit si, aby sa ti tam nestretlo viac???
Ide pracka, nesmie ist vysavac? Ide mycka, nesmie ist kanvica? Atd…
Pri 1f 10kW menici (alebo skor 2x5kW menicoch) to neriesis.
Ano, pri 1f problem tocive 3f stroje, ale to predsa moze ostat na DS (alebo mat napr. 4 1f menice)
Diablo1st
Příspěvky: 1676
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Diablo1st »

Primos píše:pokouším se založit toto vlákno a doufám, že mě nikdo z tohoto fóra nebude chtít vyhazovat, nebo mazat, protože o 1 fázových FVE se toho moc nepíše a chtěl bych se o svou zkušenost podělit s ostatními, co o 1 fázové FVE uvažují, ale také s těmi, co tyto malé FVE vlastní. Prosím napište vaše zkušenosti s 1 fázovou elektrárnou. Děkuji.
Tu na fóre je veľa info ohľadom 1F FVE, ale je pravda, že nie o Hybridnej, t.j. legálne pripojená do DS s povolenými pretokmi.
Celý problém je, že v ČR je limit na fázu max. 3,3kW, čo je dosť málo a preto sa 1F hybridná FVE moc neoplatí. Dá sa to riešiť cez AC Coupling - niečo k tomu je TU, ale nie je to úplne ideálne riešenie a nie je zrovna zadarmo. Navyše nie každá firma to montuje.
Ak si to budete montovať sám tak radšej ostrov s prepínaním a nemusíte s DS nič riešiť.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Primos
Příspěvky: 12
Registrován: sob zář 17, 2022 5:33 pm

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Primos »

Děkuji, jaksi když jsem zadal do hledání, to téma mi "utíkalo"...
Primos
Příspěvky: 12
Registrován: sob zář 17, 2022 5:33 pm

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Primos »

To je právě to, chtěl bych napsat mou zkušenost, protože si spoust lidí myslí, že může zapnout jen pračku nebo vysavač, ale je to jinak....
Od konce července mám nainstalovanou 1 fázovou FVE Storion Smile 5 3,6kWp, baterie 11,4kWh a jsem víc jak příjemně překvapen.
Jasně je to pro dům, který má roční spotřebu 3-5MWh, nemám tepelné čerpadlo, ani přímotopy a o elektromobilu neuvažuji. Zatím plně pokrývá spotřebu domu bez jakýchkoliv výpadku, mám 2 bojlery 80+120l, kde jde přetok po dobití baterii a pro upřesnění 120l bojler propojený s menším a v topnou sezónu bude TUV ohřívaná Pyrokotlem (dřevo).
Po prvotních obavách vůbec nepozoruji, že jsem přešel z 3 fázového odběru ze sítě na 1 fázový FV . Vše běží jako před instalaci FVE, žádné výpadky, spotřebiče používám bez omezení, jen u sporáku se používají najednou 2 plotýnky a trouba, nebo 4 plotýnky najednou, toď vše. Baterie zatím ještě nebyly tak vybité, abych musel brát proud ze sítě. Za srpen vyrobila 451kWh a ze sítě si přifoukla 6,72kWh, momentálně do 17.09. ze sítě 2.8kWh a a to jen pro systém EME a BMS na ochranu baterii, které mají udávanou životnost neskutečných 10 000-12 000 cyklu. Za září má zatím přetok do sítě jen 3,68kWh, jinak vše spotřebováno. Systém je absolutně nehlučný, žádný šum, žádné cvakání, doživotní monitoring a update. Vnitřní spotřeba střídače je 10W. Já osobně jsem tímto systémem doslova fascinován a z pohledu mé spotřeby jsem rád, že jsem se rozhodl právě pro tuto 1 fázovou FVE.
Diablo1st
Příspěvky: 1676
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Diablo1st »

Tu na fóre asi moc ľudí nebude, čo prevádzkujú 1F hybrid a to z dôvodu:
- väčšina si FVE robila sama
- dosť často sú tu 2-3 meniče na 1F, čo je nepripojiteľné
- veľa ľudí má odpor riešiť byrokraciu
- cez firmu je možnosť zmeny komponent minimálna
- žiadna firma neponúka batérie zložené z článkov + BMS, ale len "krabicové"
- cena firemného riešenie je o hodne iná než za čo sa dá postaviť ostrovný systém
- limit 3,3kW na fázu
- dosť 1F hybridov už vyžaduje HV batérie

Teraz k Vašej FVE. Storion moc dobré meno na nete nemá. Ak Vám všetko funguje je to ok, bohužiaľ keď sa niečo pokazí stáva sa z FVE nočná mora.
Vnútorná spotreba meniča len 10W? Nesekli ste sa o jednu 0? Buď merač spotreby niečo zanedbáva, alebo ukazuje bludy. Veď takú spotrebu nemá ani Studer.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Soban
Příspěvky: 3624
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Soban »

Primos píše:To je právě to, chtěl bych napsat mou zkušenost, protože si spoust lidí myslí,
Takže jseš reklamní agent? Zase ta stejná reklama už jsem ji tu četl!

Toto nejsou žádné zkušenosti, ale prostě reklama jak vyšitá........
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Primos
Příspěvky: 12
Registrován: sob zář 17, 2022 5:33 pm

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Primos »

Ne nejsem reklamní agent, vcera jsem vytvořil, dnes bylo vlákno smazané. Tento systém je velice obtížné sehnat, firmy které Storion montuje prakticky neberou objednávky, tak jsou vytížení. ten reklamu nepotřebuje. O Storionu se píše většinou na diskusních fórem v souvislosti s 3 fázovým systémem tam měl v minulosti problém s asymetrii střídače, protože byl a je hlavně určen do zemí kde je jen 1 fáze, což je prakticky celý svět. Tyto problémy jsou už minulost, ale tento systém mě nezajímá.
Mě zajímá tento jednofázový systém o kterém se nikde moc nemluví a který jsem si nechal nainstalovat.
Naposledy upravil(a) Primos dne ned zář 18, 2022 2:05 pm, celkem upraveno 1 x.
Primos
Příspěvky: 12
Registrován: sob zář 17, 2022 5:33 pm

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Primos »

Ano vnitřní spotřeba je opravdu 10W, o všech technických parametrech si můžete přečíst na internetu.
Když si to všechno přečtete, tak se tomu ani nedá věřit jak je systém dokonalý. No a já ho vlastním a chci říct lidém co mají malou spotřebu že nemusí mít obavu jít do 1 fázové FVE.
rva
Příspěvky: 3710
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od rva »

Tady nám asi žádné užitečné informace nepřinesete. Systém vám někdo namontoval a vy jste s nim spokojen, což je fajn. Nevíte jestli se to dá provozovat paralelně, jestli se k tomu dají připojit vlastní baterie poskládané z levných článků, jestli je možné systém přepanelovat. Pravděpodobně to není systém vhodný pro lidi na tomto fóru.
Pravděpodobně se jedná o jednu z mnoha stavebnic, které bouchají dotační realizační firmy a jejichž zoufalí zákazníci se pak tady snaží načerpat informace, jestli se s tím dá něco dělat aby z toho i oni měli nějaký užitek.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
vanilka
Příspěvky: 282
Registrován: stř kvě 05, 2021 2:57 pm
Lokalita: Beroun, Příbram

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od vanilka »

Primos píše:...tak se tomu ani nedá věřit jak je systém dokonalý...
Kdyz je neco tak dokonaly az se tomu neda verit, tak to proste neni pravda. A tvrdit ze baterie vydrzi 12000 cyklu a vlastni spotreba 3,6kW menice je 10W prave do tehle kategorie patri ;-) . Zkus bazos nebo fejkbuk, tam treba na tohle promo nejakyho chudaka klofnes :-;
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
Primos
Příspěvky: 12
Registrován: sob zář 17, 2022 5:33 pm

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Primos »

No vidíš Vanilko..., ono je to strašně jednoduché něco sepsut, aniž bys měl o tom páru, přečti si o systému a všechny parametry na internetu, já si to z prstu nevycucal, a jen tak na okraj největší odběratel systému Storion je Australie a Německo, tam je taky řídící centrum, veškerý monitoring (doživotní) a update přichází z Německa...
Primos
Příspěvky: 12
Registrován: sob zář 17, 2022 5:33 pm

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Primos »

A ještě odpověď pro RVA, která se jaksi ztratila...není to stavebnice, ale systém All in one, baterie Storion můžete přidávat až do nějakéjch 48kWh. Nikdo nic nebouchá..., ani do stolu a nikdo není zoufalý....Pravděpodobnost vašich úvah je na bodě mrazu...
rva
Příspěvky: 3710
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od rva »

No právě. Tady jsme zvyklí si v případě potřeby vyměnit slabší článek, popřípadě si k němu paralelně připojit nějakou malou kapacitu a jede se dál. To u těchto systémů nebývá možné a chudák uživatel se musí spokojit s degradovanou funkčností. Ale je fajn, že patříte k těm, kteří si něco takového nechali namontovat a jsou spokojeni.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Primos
Příspěvky: 12
Registrován: sob zář 17, 2022 5:33 pm

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Primos »

Jasně, myslím, že je tady místo pro všechny, vy si to skládáte doma na "koleně", já píší o jednom z nejdokonalejších systému dnešní doby. Panely si můžete přidat, baterie taky, tak co chcete více? Myslíte si, že tím, že pořád něco přidáváte bez dotací něco ušetřite? Tomu nevěřím...
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od bublich »

Tak co tam máte za baterie s těmi 12000 cykly,mohu vědět?Nějaké foto prosím.
Pawel
Příspěvky: 831
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Pawel »

Normální krmelec ale trochu znalý jim to nesežere.
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od bublich »

Primos píše:Nevím jak, nebo zda se tady dají posílat fotky, ale vše se můžete dozvědět na portále
moderováno
Ano,tam jsem si tu kravinu (lež) přečetl.
Primos
Příspěvky: 12
Registrován: sob zář 17, 2022 5:33 pm

Re: 1 fázové hybridní FVE

Příspěvek od Primos »

Když jsem v říjnu 2021 hledal firmu a systém pro mou FVE, oslovil jsem tehdy mimo jiné také firmu Vitasolar...chtěl jsem skládaný systém vycházel levněji a montáž mohla být provedená dřív, ale p. Víta řekl, že už montuje jen systém Storion, že skládaný systém by byl krok zpět a že si musím najít jinou firmu...tehdy jsem začal shánět všechny dostupné informace o Storionu co to vlastně je...
Tato firma mi Storion neinstalovala, ale dala prvotní podnět se o to zajímat.
Zkuste to udělat také a pak mluvte o tom kdo a co sežere...

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek