Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř zář 28, 2022 12:46 am


Zapojení

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
Další

Zapojení

Příspěvekod rikolami » čtv zář 15, 2022 5:37 pm

Zdravím, chtěl bych se zeptat. Potřebuji za hlavním jističem umístěným venku u cesty odpojit kabel 5x10 mm2 co vede do hlavního rozvaděče do domu.Za hlavní jistič potřebuji dát nový kabel 5x6mm2 a přivést ho na přívod dvou reglů v technické místnosti a pak vést zpět další kabel a spojit ho s kabelem 5x10 mm2 co vede do domu do rozvaděče.Hlavní jistič je zaplombovany viz foto.Jsou za to nějaké postihy, když ty plomby odstraním popř. je nutná revize? Děkuji
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
rikolami
 
Příspěvky: 33
Registrován: úte črc 19, 2022 6:21 am

Re: Zapojení

Příspěvekod tomas » čtv zář 15, 2022 5:41 pm

https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... lektromeru
A proč 5 voličový kabel když podle fotky není modrý vodič zapojen a místo přechodu TN-C na TN-C-S v elektroměrovém rozvaděči je blbost? Raději bych použil kabel CYKY 4x10, pokud chcete šetřit tak AYKY 4x16.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2431
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Zapojení

Příspěvekod rikolami » čtv zář 15, 2022 5:49 pm

Super. Nevím jestli se tím chci chlubit, že budu mít ostrov, spíš ne. Nevím jestli řeší to, že za hlavním jističem bude 6mm2 kabel,minimum mají 10 mm2. Máte s tím někdo zkušenosti jestli to řeší?
?
rikolami
 
Příspěvky: 33
Registrován: úte črc 19, 2022 6:21 am

Re: Zapojení

Příspěvekod rikolami » čtv zář 15, 2022 6:18 pm

Ano je to tak .Tak mě napadá ty kombinované regly Easun potřebují nulu. Bez toho to nezapojim.
?
rikolami
 
Příspěvky: 33
Registrován: úte črc 19, 2022 6:21 am

Re: Zapojení

Příspěvekod bublich » čtv zář 15, 2022 6:58 pm

Odplombovat by to měla firma/živnostník elektro.Musí se to nahlásit call centru s důvodem rozplombování a předpokládanou dobou do zaplombování.ČEZ má na to zřízeny webové stránky je to pak záležitost chvíle,ta telefonistka je někdy opruz i na hodinu.Ty plomby,zejména co je (bílá) na obrázku nechat po skončení prací viditelně v rozvaděči.Neustřihnout omylem cejchovní plomby,jedna je kousek výše než ta bílá.ČEZ povoluje minimální průřez pevného vodiče na SVORKÁCH el.měru 6mm2.Ve většině rozvaděčů je to ale řešeno svorkovnicí mezi svorkami el.měru a vlastním kabelem.
K zaplombování je třeba alespon Potvrzení o vydání zprávy o revizi od RZ.Pokud tam nejsou viditelné změny od původního zapojení je to možno obejít nahlášením odstranění poruchy,většinou to projde.Stalo se mi,že zaplombovali i výměnu EM rozvaděče bez RZ.
Jak píše Tomas je lepší dát 4 x 10 mm2.
Uživatelský avatar
bublich
podporuje fórum
 
Příspěvky: 283
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: Zapojení

Příspěvekod rikolami » čtv zář 15, 2022 7:23 pm

A pokud regly potřebují nulu je na to nějaké řešení?
?
rikolami
 
Příspěvky: 33
Registrován: úte črc 19, 2022 6:21 am

Re: Zapojení

Příspěvekod bublich » čtv zář 15, 2022 7:32 pm

Nevím co tím přesně myslíte.Pokud v měniči (nevím proč by regulátor vyjma pospojení potřeboval nulu) není relé,které při jeho výrobě z baterie nebo při dvojité konverzi i ze sítě spojí vnitřním kontaktem nulu sítě a jeden z výstupů střídače,který bývá označen jako N,musíte to u střídače provést kusem vodiče napevno.Tím Vám za výstupem vznikne PEN a L a sít TNC,kterou pak rozdělíte na TNS.
Uživatelský avatar
bublich
podporuje fórum
 
Příspěvky: 283
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: Zapojení

Příspěvekod tomas » čtv zář 15, 2022 7:33 pm

rikolami píše:Super. Nevím jestli se tím chci chlubit, že budu mít ostrov, spíš ne. Nevím jestli řeší to, že za hlavním jističem bude 6mm2 kabel,minimum mají 10 mm2. Máte s tím někdo zkušenosti jestli to řeší?


Nahlaste poruchu například jiskření v hlavním jističi a blikání světel a můžete to elektrikář rozplombovat. O elektrárně nic naříkejte zvláště ne o ostrovní jinak vás zasypou nesmyslnou byrokracií.
Co je za svorkami elektroměrového rozvaděče distributora nezajímá, to je váš problém. On chce mít do elektroměru minimálně Cu 6mm2 a minimální impedanci dle norem.
Jestli si neumíte vytvořit nulák, tak se do toho raději nepouštějte, natáhněte kabely a poproste nějakého elektrikáře ať vám to zapojí. Pokud budete kopat, tak tam položte i uzemňovací pásek, bod rozdělení TN-C na TN-C-S musí být uzemněn tak stejně i panely a ostrovní síť. Nikdy nevíte kdy vás při opravách odpojí od sloupu a váš ostrov by potom nemusel být uzemněný a neměl by jste tedy TN síť. Už jsem řešil případ kdy měl zákazník ostrov a místo přechodu TN-C na TN-C-S v elektroměrovém pilíři. Pak se rozhodl vyměnit poškozený elektroměrový pilíř, vypnul hlavním jistič, elektrárna přepnula na ostrov a pak v pilíři rozpojil PEN, N a PE tak začali se v domě dít věci které bych nepřál nikomu zažít. Pro elektrospotřebiče pak mohl přistavit kontejner.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2431
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Zapojení

Příspěvekod kodl69 » čtv zář 15, 2022 7:54 pm

V elektroměrovým rozvaděči má být jenom to, co je v připojovacích podmínkách. Odbočovací svorkovnice by měly být v samostatné části, třeba tak nějak, jako je to v paneláku: nahoře je nezablombovaný prostor na svorky. Navíc pro FVE se dnes musí doplnit ještě vypínač instalace. A asi by to měl dělat někdo, kdo na to má oprávnění a trochu ví, co dělá. Prasobastl, kde je spojeno TNC-S s TNC ti žádnej normální technik od DS nezaplombuje. tj připoj měniče do domovního rozvaděče a nevymejšlej blbiny. Dosz na tom, že budeš muset někde získat kabel na ovládání hl. stykače FVE...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6397
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Zapojení

Příspěvekod rikolami » čtv zář 15, 2022 8:00 pm

Téhle variantě jsem se chtěl vyhnout dát to přímo do domovního rozvaděče, budu muset sekat do nového.Ach jo.
?
rikolami
 
Příspěvky: 33
Registrován: úte črc 19, 2022 6:21 am

Re: Zapojení

Příspěvekod cipis » čtv zář 15, 2022 8:28 pm

Za pul dne vysekano a uklizeno, za den zapojeno a treti den zapraveno a za tyden vymalovano.
A rozvadec tam dej jeste o dalsich 12 modulu vetsi, nez budes mit v maximalisticke variante. A rovnou do toho vysekaneho i husi krky navic.
8,37 kWp: 5520 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 810 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1356
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Zapojení

Příspěvekod rikolami » čtv zář 15, 2022 9:26 pm

Zas tak velké zásahy tam dělat nebudu.Jelikož mám už hotovou fasádu a podlahové vytápění tak budu muset jít po zdi do patra a na půdu a tam do technické místnosti.Njn co už. . .
?
rikolami
 
Příspěvky: 33
Registrován: úte črc 19, 2022 6:21 am

Re: Zapojení

Příspěvekod rikolami » pát zář 16, 2022 5:26 am

Nakreslil jsem zapojení. Stejně budu muset v domovním rozvaděči odpojit stávající kabel 4x10 a prodloužit ho do technické místnosti a tam rozhodit PEN na PE+N viz schema. Nevím jak je to s AC out od měniče- společná nula? A potom zpátky do domovního rozvaděče kde PE a N můstek už nebude spojený mezi sebou?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
rikolami
 
Příspěvky: 33
Registrován: úte črc 19, 2022 6:21 am

Re: Zapojení

Příspěvekod rikolami » pát zář 16, 2022 6:38 am

A nebo zapojení viz obrázek. Nula spojená na vstupu a výstupu měničů spojena s N můstkem v rozvaděči a PE na měničích do PE můstku?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
rikolami
 
Příspěvky: 33
Registrován: úte črc 19, 2022 6:21 am

Re: Zapojení

Příspěvekod rikolami » pát zář 16, 2022 12:56 pm

Tady přikládám foto z manuálu měniče.AC in a AC out - L,N,PE.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
rikolami
 
Příspěvky: 33
Registrován: úte črc 19, 2022 6:21 am

Re: Zapojení

Příspěvekod rikolami » čtv zář 22, 2022 1:21 pm

Trochu jsem to překreslil. Dva měniče, každý měnič na jednu fázi. Třetí fáze napřímo. Měniče by měli fungovat v režimu SBU, při nedostatku šťávy přepnou na distribuční síť. Prosím o kontrolu zapojení. Děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
rikolami
 
Příspěvky: 33
Registrován: úte črc 19, 2022 6:21 am

Re: Zapojení

Příspěvekod bokser01 » čtv zář 22, 2022 2:24 pm

Dle toho co máš v posledním obrázku ti to nebude fungovat... Protože rozdělíš dle náčrtu PEN na PE a N a toto rozdělení uzemníš to je ok... Jenže ty to pak vedeš přes chránič do měniče a na OUT měniče zase spojíš PE a N což se nesmí stát! Jakmile by se ti zapnul bypass tak spadne chránič před měničem.
600wp (Jihovýchod 45°), 1600wp (Vychod 5°) 800wp (Jih 45°) stringy 4S4P Baterie 9,6Kwh olovouhlik (4x JPC12-200), MUST 3KW 80A MPPT 24V
?
bokser01
 
Příspěvky: 328
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm

Re: Zapojení

Příspěvekod Camel » čtv zář 22, 2022 2:34 pm

bokser01 píše:Dle toho co máš v posledním obrázku ti to nebude fungovat... Protože rozdělíš dle náčrtu PEN na PE a N a toto rozdělení uzemníš to je ok... Jenže ty to pak vedeš přes chránič do měniče a na OUT měniče zase spojíš PE a N což se nesmí stát! Jakmile by se ti zapnul bypass tak spadne chránič před měničem.


podívej se ještě jednou pořádně. Před měniči nemá žádný chránič. Za mě ok

přeci jen chybka u druhého měniče na vstupu není propojeno N a PE tak jako u prvního
Naposledy upravil Camel dne čtv zář 22, 2022 2:41 pm, celkově upraveno 1
3030Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Uživatelský avatar
Camel
 
Příspěvky: 72
Registrován: čtv čer 11, 2020 5:40 am
Bydliště: Kousek od Šumperka

Re: Zapojení

Příspěvekod cipis » čtv zář 22, 2022 2:41 pm

Akorát PE na druhém měniči je v luftě, tam asi chybí propojení, jak u toho prvního.
A jinak z principu bych to takto nezapojoval, ale každé jednotlivé N/PE na příslušný můstek. Tedy ne ze svorky na svorku, ale ze svorek na můstek.
8,37 kWp: 5520 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 810 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1356
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Zapojení

Příspěvekod Matess » čtv zář 22, 2022 2:45 pm

to nepropojení u druhého je ale chyba, ne?
?
Matess
 
Příspěvky: 1370
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Další

Zpět na Rozvody, kabely, dimenzování výkonu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'