Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř zář 28, 2022 2:08 am


Multiplus II 3000 nebo 5000?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Další

Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod Karlik73 » úte zář 13, 2022 8:58 pm

Planuju 3f system postavenej na Victronu. Bezny dum, vse na elektriku. V panelech bude 6kwp.postupne vic. Bude stacit 3000 pri obcasnem bypassu nebo vzit ty 5000? Rozdil v cene je cca35k
?
Karlik73
 
Příspěvky: 36
Registrován: sob pro 18, 2021 4:41 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod FRSO » úte zář 13, 2022 9:01 pm

Karlik73 píše:Planuju 3f system postavenej na Victronu. Bezny dum, vse na elektriku. V panelech bude 6kwp.postupne vic. Bude stacit 3000 pri obcasnem bypassu nebo vzit ty 5000? Rozdil v cene je cca35k

Jdi rovnou na 5000VA jestli bude jeden kus, kde mají takový cenový rozdíl ? :o
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 26.9.2022 už 2453kWH
?
FRSO
 
Příspěvky: 1847
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod Karlik73 » úte zář 13, 2022 9:04 pm

Budou tri
?
Karlik73
 
Příspěvky: 36
Registrován: sob pro 18, 2021 4:41 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod mihlit » úte zář 13, 2022 9:08 pm

Netuším, proč 3f a ne 1f jako se dělá běžně, ale stejně jako máš doma asi teď, tak ať to není jedna fáze jeden spotřebič. Šel bych určitě do 5kVA verze.
?
mihlit
 
Příspěvky: 257
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod turbyho » úte zář 13, 2022 9:14 pm

urcite 1f. 3f je jen zbytecne plytvani vykonem menicu, penez a nakonec i zbytecne promarenou energii.

3f tocive stroje nech na ds nebo porid 1f/ 3f menic. mam od cinana 4.5kW a funguje i sostruh a frezka.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
?
turbyho
 
Příspěvky: 68
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod turbyho » úte zář 13, 2022 9:14 pm

urcite 1f. 3f je jen zbytecne plytvani vykonem menicu, penez a nakonec i zbytecne promarenou energii.

3f tocive stroje nech na ds nebo porid 1f/3f frekvecni menic. mam od cinana 4.5kW a funguje i dospely sostruh a frezka. bonusem je plynula regulace otacek.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
?
turbyho
 
Příspěvky: 68
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod eman » úte zář 13, 2022 9:30 pm

turbyho píše:urcite 1f. 3f je jen zbytecne plytvani vykonem menicu, penez a nakonec i zbytecne promarenou energii.

3f tocive stroje nech na ds nebo porid 1f/ 3f menic. mam od cinana 4.5kW a funguje i sostruh a frezka.


Nemáš odkaz? Ani jsem nevěděl, že něco takového existuje.
?
eman
 
Příspěvky: 333
Registrován: pát srp 31, 2012 8:20 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod Dagus » stř zář 14, 2022 5:13 am

Frekvenční měnič hledej
CZK 2,745.75 41%OFF | 380V 3.7KW/4/5.5KW 5HP/7.5HP Economical VFD Variable Frequency Drive Converter Changer Variator for Motor Speed Control Inverter
https://a.aliexpress.com/_mMTlNdK
7010Wp, SV 1710Wp Poly, J 1820Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1432
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod rva » stř zář 14, 2022 5:40 am

_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2409
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod eman » stř zář 14, 2022 5:40 am

Klasický frekvenčák znám, ale pán píše o frekvenčáku co udělá z jednofáze, trojfázi.
?
eman
 
Příspěvky: 333
Registrován: pát srp 31, 2012 8:20 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod eman » stř zář 14, 2022 5:47 am

rva píše:Jeden 230V/400V 11 kW používám: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=23&t=1228&start=260#p166913


Aha. Super, to už vypadá reálně. Díky
?
eman
 
Příspěvky: 333
Registrován: pát srp 31, 2012 8:20 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod Quickyprd » stř zář 14, 2022 6:31 am

Určitě 5kVa, sám mám. 3kVa má výkon jen 2400W, to ti dá tak jeden silnější spotřebič a nic víc (rozuměj myčka, pračka, konvice, plotna apod.) 5kVa má 4000W a to už dáš jak silnější spotřebič, tak k tomu běžné spotřebiče (rozuměj televize, routery, svícení , notebook apod.) Když si to hlídám tak mě jedna 5kVa pokryje celý barák. 3F spotřebič mám jenom čerpadlo v tlakové jímce, ale to jede 1minutu denně, to nemá smysl dávat frekvenční měnič. 90% má napojeno na fázi s MP II. Na zbylých fázích jsou jen zimní přímotopy a pár rezervních zásuvek, třeba na pokosovou pilu či motorovku, když řežu vyjímečně a zrovna se třeba vaří, či pere apod. Zkráceně při rozumné domácnosti a naplánování spotřebičů, může na 5kVa žít celá domácnost.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 219
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod Karlik73 » stř zář 14, 2022 10:49 am

Dik. Ja chci mit ve finale ty multiplusy tri. Vim, je to drahy. Ale nacpat toho co nejvic na tu jednu fazi je varianta ale tam pak hrozi, ze bude pretizena a bude padat hlavni jistic. Jedinej 3f spotrebic je TC ktere ale zrejme pres fve nepozenu, jen dohrev vody a tej je 1f. Jde i o to, ze kdybych to chtel nekdy legalizovat, tak na strikace taky plati limi 10kw, nebo ne?
?
Karlik73
 
Příspěvky: 36
Registrován: sob pro 18, 2021 4:41 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod havran2 » stř zář 14, 2022 11:29 am

Měl bych k tématu 2 dotazy:
1.Zajímalo by mě jak řešíte při použití 1f měniče na celý dům zatížení nulového vodiče "3f" spotřebičů např. el. sporák, přívod do podružného rozvaděče a pod., které nemají motor tzn. jedou i na 1f, ale pak to co tam přiteče po 3 fázových vodičích se vše vrací po jednom nulovém vodiči zpět?!
2. Jak při legalizaci připojení k DS pokud nemám předem povoleno a povolí mi pak jen mikrozdroj s limitem 3,5kW na fázi tak co pak stím?
Díky.
?
havran2
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř pro 30, 2020 12:43 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod mihlit » stř zář 14, 2022 11:41 am

1-ten rozvod nejde použít úplně bezhlavě, že bych to přehodil hned z kraje hlavního rozvaděče a pak měl v garáži na 3f zásuvce jen 3x jednu fázi... takže je vždy potřeba se zamyslet. Jinak s podružným rozvaděčem či sporákem, tak řešení jednoduché. Vede tam pětdrát, takže z L1, L2, L3, N, PE to přeznačím na L1, L1, N, N, PE. Tedy z L2 posílím L1 a z L3 posílím N.

2- ::stop:: ČEZu ani watt, takže neřeším. Moje legalizace spočívá v tom, že nevede žádný drát mezi MP a DS
?
mihlit
 
Příspěvky: 257
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod cipis » stř zář 14, 2022 12:03 pm

Nehlede na to, ze ty privody jsou vetsinou tezce predimenzovane, treba segra se natahlo ke sporaku/troube 5x6, protoze proste zbylo z 50m kluba, ze ktereho se tahl privod do rozvadece. U me zbylo zase par metru 5x4, tak take netreba resit.
Horsi je to treba u mati, kde jsou kompletni rozvody natahane jednim nulakem. Tak se holt musely natahat ke zravym spotrebicum nove extra kabely. Obycejna svetla a zasuvky to nepretizi, ani kdyby si do jedne zasuvky zapla 2kW primotop, furt tech par stovek W na svetla, televizi, pocitac atd. zbude do rezervy. A jestli nekde zapne fen, tak je to stejne na 10 minut.
Nemyslim si, ze je to treba az tak moc resit, 2,5 med zvladne v pohode 5kW, coz je stejne vetsinou limit menice.
8,37 kWp: 5520 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 810 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1356
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod havran2 » stř zář 14, 2022 5:11 pm

OK pokud někdo ví že to má kabelově předimenzované.
Pokud je to ostrov tak 5kW měničem 2,5měď neodkápne, ale pokud je to hybrid s 25A hlavním jističem a dalších 20A doplní
měnič tak 45A už dokáže něco přehřát.
Chlapi nic proti takovému řešení, ale je potřeba aby dotyčný věděl co dělá a domyslel důsledky. Proto doporučovat obecně hned ze startu 5kW 1f hybridní měnič není úplně košér zejména u nás, kde co čech to elektrikář.
Pokud vím výkon je dán výkonem panelů do těch 10kW, ale pro výkon střídače je důležitý rezervovaný výkon u distributora a distributoři do toho začínají šlapat a penalizovat překračování výkonu do sítě.
?
havran2
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř pro 30, 2020 12:43 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod turbyho » stř zář 14, 2022 5:43 pm

16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
?
turbyho
 
Příspěvky: 68
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod turbyho » stř zář 14, 2022 5:50 pm

Taky mam ve dvou domech a dilne vsude 3f rozvody. udelal jsem to tak, ze 3f prepinacem siti prepnu na ds 3f a pri prepnuti na fve prepnu 1f z menicu na vsechny 3 faze takze zadnou fazi/vedeni nepretizim.

Jen jsem musel trochu poresit tech par 3f tocivych stroju hlavne v dilne. Ale tam mam zvast privod 3f a zase prepinac siti takze muzu fungovat jak na 3f ds tak na 3f z 1f/3f frekvecniho menice.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
?
turbyho
 
Příspěvky: 68
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Multiplus II 3000 nebo 5000?

Příspěvekod cipis » stř zář 14, 2022 6:22 pm

havran2, jaký výkon do sítě?
Tady se bavíme o ostrovu, či poloostrovu, takže každému venku je úplně uprdele, kolik toho máme doma.
Jediný limit je dán stavebním zákonem, a to 10 kWp na jednu střechu.
8,37 kWp: 5520 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 810 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1356
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Další

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: MichalSix a 0 návštevníků

Reputation System ©'