Home Assistant

Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 921
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Home Assistant

Příspěvek od lzahradil »

kodl69 píše:už jsem dopsal mqtt román o 190 řádcích. ruční editace místo vedle místa. "- " ke každé entitě, smazání řádku s mqtt:, přesun řádku s názvem proměnné ... To je ta prasdárna, že si někdo vzpomene, že to bude jinak, a já funguju jak cvičená opice. Nedá se to zadat nějak sofistikovaněj, aby to vyčetlo ty jednotlivý napětí?

Kód: Vybrat vše

  sensor:
  
    - state_topic: "diybms/bank/0"
      unit_of_measurement: "V"
      name: "DiyBMS Voltage"
      value_template: "{{ value_json.voltage }}"
     
    - state_topic: "diybms/0/0"
      name: "DiyBMS Článek 1"
      unit_of_measurement: "V"
      value_template: "{{ value_json.voltage }}"
      
    - state_topic: "diybms/0/1"
      name: "DiyBMS Článek 2"
      unit_of_measurement: "V"
      value_template: "{{ value_json.voltage }}"
tohle tam mám momentálně 36x pro každej článek a k tomu ještě dvakrát pro napětí celýho packu. a chystám se přidat ještě jednou tolik. Už ve škole sem nerad 100x opisoval trest...

Pokud pořád používáš tuhle kódovou čuňárnu kterou jsem ti onehdá posílal, mám nové řešení...
Já teď dělal něco podobného pro JK-BMS, kterých tu mám 5 a 5x16 entit fakt nechci absolvovat....
Upravil jsem ti to pro diyBMS, tak snad to bude fungovat.

Kód: Vybrat vše

sensor:
  - platform: mqtt
    state_topic: "diybms/bank/0"
    unit_of_measurement: "V"
    name: "DiyBMS Voltage"
    value_template: "{{ value_json.voltage }}"

  {% for num in range(1, 17) %}
  - platform: mqtt
    state_topic: "diybms/0/{{ num - 1 }}"
    name: "DiyBMS Článek {{ num }}"
    unit_of_measurement: "V"
    value_template: "{{ value_json.voltage }}"
  {% endfor %}
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
mirekcafa
Příspěvky: 338
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Home Assistant

Příspěvek od mirekcafa »

Mám Orange PI LTS a měnič Easun SMX II 5,6, rád bych to monitoroval Home asistentem a protože tomu vůbec nerozumím, chtěl bych se zeptat jestli by mi to někdo nezprovoznil klidně za peníze. Jde mi jen o monitoring toho měniče nic víc v domácnosti...
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
Uživatelský avatar
macherko1
Příspěvky: 46
Registrován: stř bře 24, 2021 3:16 pm
Bydliště: Bytča

Re: Home Assistant

Příspěvek od macherko1 »

Bez šance
Poloostrov /Faza L1:JV: 325Wp /10ks poly 3250Wp +Axpert VMIII 450V Mppt + OpSZ fG Forte 48V/620Ah Faza L2:JV: 285Wp /12ks Poly + MPP Solar PIP5048GK 450V MPPT-OpSZ IGB 48V/840Ah,GreenBono AKU
kodl69
Příspěvky: 7399
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Home Assistant

Příspěvek od kodl69 »

to lzahradil: otestuju to až s dalším baterypackem, v každým případě dík. Tohle jako antiprogramátor nikdy nedám, nějaký procenta v závorkách a pod...
Ještě bych rád ty jednotlivý části nějak rozdělil do samostatnejch souborů, někde jsem to zahlídl, ale nerad bych si trozdrbal co mi chodí...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 921
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Home Assistant

Příspěvek od lzahradil »

kodl69 píše:to lzahradil: otestuju to až s dalším baterypackem, v každým případě dík. Tohle jako antiprogramátor nikdy nedám, nějaký procenta v závorkách a pod...
Ještě bych rád ty jednotlivý části nějak rozdělil do samostatnejch souborů, někde jsem to zahlídl, ale nerad bych si trozdrbal co mi chodí...
To co jsem posilal je nahrada za to co uz mas. Jen nejsou jednotlive clanky rozepsane kazdy zvlast ale pouziva se smycka co doplni cisla clanku a ktera ti udela stejny vysledek.

Jde to i rozdelit, abys mel napr kazdy senzor v samostatnem souboru.

Kód: Vybrat vše

sensor: !include_dir_merge_list sensors
nacte vsechny yaml soubory ve slozce sensors. Tam pak budes mit jednotlive nastaveni.
Ale nevim zda to je uplne idealni stav.
Az v nejakem souboru udelas chybu, bude se to nejspis spatne hledat a mam za to ze i editor v HA s tim bude mit problem protoze neuvidi zbytek konfigurace, tak ti v tom jednotlivem senzoru bude hlasit ze jsou tam chyby. Ale mozna je to chytrejsi a pletu se. Nezkousel jsem to.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1269
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Home Assistant

Příspěvek od TomHC »

Ahojte, včera som skúšal RS485-ethernet adaptér (https://vi.aliexpress.com/item/1005004447630097.html) na menič, cez aplikáciu Modbus TCP client to išlo úplne super, v sekundových intervaloch, ale v Home assistant niektoré senzory ukazovalo ako Unavailable, ostatné sa aktualizovali veľmi pomaly až sa zastavili, reload Modbus integrácie trval večnosť, ak som dal počas toho reloadu reštart HA, tak to zlyhalo, pomohol jedine reštart virtuálky s HA (mám to ako druhú inštanciu HA na testovanie).

Čo som pozeral, je toho plné diskusné fórum, tá Python implementácia modbustcp je sychnrónna, a pri väčšom množstve dopytov sa to takto správa. Máte s tým nejaké skúsenosti? Riešenie? Workaround? Vedel by som ten adaptér nastaviť aj ako MQTT klienta, ale to by bolo asi komplikovanejšie ako to mám aktuálne (ESPhome). Dík za komenty.

Ešte niečo z HA logu:

Kód: Vybrat vše

2023-07-20 08:41:07.667 ERROR (SyncWorker_0) [homeassistant.components.modbus.modbus] Pymodbus: pv1800: Modbus Error: [Input/Output] Modbus Error: [Invalid Message] No response received, expected at least 8 bytes (0 received)
2023-07-20 08:45:12.560 WARNING (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Setup timed out for bootstrap - moving forward
2023-07-20 08:45:27.565 WARNING (MainThread) [homeassistant.core] Something is blocking Home Assistant from wrapping up the start up phase. 
Přílohy
HA1.PNG
HA1.PNG (22.64 KiB) Zobrazeno 774 x
modbus-tcp.png
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1269
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Home Assistant

Příspěvek od TomHC »

Len pre zaujímavosť, nastavenie adaptéra.
Přílohy
modbus-tcp-config.png
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1269
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Home Assistant

Příspěvek od TomHC »

Nikto nič? :ugeek:
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
PetrV2
Příspěvky: 121
Registrován: pát úno 17, 2023 6:08 pm
Lokalita: Praha

Re: Home Assistant

Příspěvek od PetrV2 »

Úplné řešení nemám, alespoň popíšu, co jsem vypozoroval. Mám 3 modbus huby, tedy fyzicky je to jedna krabice se čtyřmi RS-485 porty, ale chová se prakticky jako 4 nezávislé. Například vypnu Epever I+ měnič kolébkovým vypínačem, co na něm je. Asi je vypnutý celkem důkladně, protože přestane komunikovat. Když ho pak tím kolébnovým vypínačem zase zapnu, HA se chová tak, jakoby si všechny ty dotazy na registry zapamatoval v nějaké frontě (měnič na dotazy neodpovídal) a začne sypat na měnič jeden dotaz za druhým. To způsobuje trochu zmatek, hodnota sensoru se mění tak rychle jak to tam stíhá sypat rychlostí 115200. Nejkratší ínterval čtení, co mám kde nastavený, je 1.5 sekundy, ale to vyprazdňování fronty je podstatmě ruchlejší. Když měnič vypnu na pár minut, tak se ta čekající fronta za nějakou dobu vysype, vyprázdní se a pak už se dotazuje normálně. Když je měnič tím vypínačem vypnutý déle (řádově hodiny), HA to ram sype pořád, respektive jsem nikdy neměl trpělivost čekat až tu frontu dotazů dosype a pomohl jen restart HA. Zavolat službu modbus stop moc nepomáhá, nebo jsem opět neměl dostatek trpělivosti.
Dělám to tedy tak, že mám v HA tlačítka modbus start a modbus stop, což volá služby modbus restart (služba modbus start mení) a modbus stop.
U toho modbus stop je to ještě takové podivné, myslím, že většinou vypne všechny modbus huby a nejen ten jeden, který vypnout má. Tak aby to bylo relativně spolehlivé, mám jedno tlačítko modbus stop, což vypne sekvenčně všechny huby a modbus start, respektive restart, které zapíná už jen ten konkrétní hub.
Když tedy např. chci vypnout měnič, aby nespotřebovával energii ve standby, vypnu ho tím kolébkovým vypínačem, zmáčknu modbus-stop a pak zmáčknu modbus-start na ostatních hubech (MPPT, elektroměr).
Epever měnič se dá vypnout i zápisem do registru. Pak přestane invertovat, ale je ve standby, tedy dále komunikuje, ale něco spotřebovává. Proto ho někdy vypínám tím kolébkovým vypínačem, kdy nespotřebovává prakticky nic
Tak tolik zkušenost
Just PoC (proof of concept) "FVE" pro odzkoušení a doplnění si vzdělání
1x panel 180Wp, MPPT EPever 5415, EPever IPower+ 500-12, LifePo4 30Ah 12V, JK BMS, HomeAssistant
Uživatelský avatar
Nailen
Příspěvky: 1
Registrován: stř zář 27, 2023 10:45 pm
Lokalita: Brno
Výkon panelů [Wp]: 7730
Kapacita baterie [kWh]: 11,5

Re: Home Assistant

Příspěvek od Nailen »

Solarnoob píše: pon zář 26, 2022 10:40 am Hlásím, že už jsem ten problém s NODE-RED rozstřelil a už to funguje. Dokonce už mám udělané i automatické odstavení FVE na základě různých vlivů. Problém nebyl ani tak v HA jako v pochopení toho LAN/RS482 převodníku.
Zdravím, snažím se rozchodit stejný převodník. Zatím se nedaří. Byl by na vás nějaký kontakt a byl by jste ochoten poradit?
Děkuji
bokser01
Příspěvky: 1316
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm
Lokalita: Okolí Pardubic
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 7770
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Home Assistant

Příspěvek od bokser01 »

Mám dotaz... v HA mám integrovány sonoff, 2 měniče a shelly

Moje představa je naučit se tvořit automatizace... Momentálně jsem testoval spouštěč pevný čas, podmínku napětí baterie nad 25 a pod 29V a akci zapnutí sonoff jenže automatizace se spustí ale žádná akce zapnutí se nekoná...

Jsem v tom nový, neví někdo jak se od toho odrazit?
Přílohy
1b0641e098ce9e09f244ba2a4568061f.png
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 4kWp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp Baterie 14,4KWh olovouhlik (6x JPC12-200), Celek tedy 7770Wp :yes:
rva
Příspěvky: 3517
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Home Assistant

Příspěvek od rva »

Každou automatizaci můžeš zpětně zkontrolovat - u mě je v angličtině vpravo nahoře "traces" kde uvidíš kdy byla posledně spuštěna a jak to probíhalo.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1269
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Home Assistant

Příspěvek od TomHC »

Keď klikneš vpravo na tie tri bodky, máš tam možnosť Test, uvidíš aký bude výsledok. Alebo ako písal "rva", úplne pravo hore vpravo je modrý link TRACES, tak uvidíš výsledok behu automatizácie.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
bokser01
Příspěvky: 1316
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm
Lokalita: Okolí Pardubic
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 7770
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Home Assistant

Příspěvek od bokser01 »

Díky chlapi, tam v podstatě zjišťuji že akce se nerovná zapnutí ale pouze ověření stavu relé... Musím přijít na to jak vyvolat změnu
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 4kWp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp Baterie 14,4KWh olovouhlik (6x JPC12-200), Celek tedy 7770Wp :yes:
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1269
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Home Assistant

Příspěvek od TomHC »

Call service, switch power on, vybrať entitu

Odoslané z SM-S901B pomocou Tapatalku

MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
mirekcafa
Příspěvky: 338
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Home Assistant

Příspěvek od mirekcafa »

Jelikož mi čínskej měnič poskytuje špatná výstupní data oproti externím měřičům (např. bojler bere 2000Wh a měnič ukazuje a posílá do monitoringu že bere pouze 650 Wh) chtěl bych se zeptat jestli je možno v HA si tyto data upravit na správné údaje. Případně jestli to jde nějak zkalibrovat
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
glottis
Příspěvky: 2061
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Home Assistant

Příspěvek od glottis »

muzes si v HA udelat tamplate sensor a tam si to prepocitavat.

https://www.home-assistant.io/integrations/template/

A nebo si za menic dej neco co meri dobre :)
mirekcafa
Příspěvky: 338
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Home Assistant

Příspěvek od mirekcafa »

Právě že za ním mám měřič, jenže používám solar assistanta a něm mám všechny výstupy špatně. Jsem si s tou čínou dobře naletěl...
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
rva
Příspěvky: 3517
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Home Assistant

Příspěvek od rva »

Na měření spotřeby musíš používat zařízení, která jsou k tomu určena a ne zařízení, které je určeno k něčemu jinému. Dobrou volbou jsou třeba smart zařízení shelly, která jdou integrovat do Home assistant a přitom není potřeba využívat cloudu.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rva
Příspěvky: 3517
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Home Assistant

Příspěvek od rva »

Máš Shelly EM, které měří až dva kanály nacvakávacím trafem. Pak Shelly 1PM, což je přímé měření a zapínání do krabičky pod zásuvku. Dále nacvakávací trojfázové 3EM třeba za hodiny v rozvaděči do baráku. Vše konfigurovatelé přes wifi a přes integraci Shelly integrované do Home assistant. Spolehlivé a snad i docela přesné.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek