Home Assistant

Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Home Assistant

Příspěvek od mgx »

ja pouzivam napriklad bulharsky shelly, tam to chodi hned. Vyhoda ze nie je ziadny cinsky cloud,len bulharsky. Ale da sa fungovat aj v lokalnom rezime
ipdhq
Příspěvky: 1
Registrován: ned čer 14, 2020 1:14 pm

Re: Home Assistant

Příspěvek od ipdhq »

Zdravim,

ak pouzivate HA, mate menic s Pylontech HV baterkami a chcete monitorovat via ako SoC co reportuje inverter, tak mozete skusit toto https://github.com/mletenay/home-assistant-pylontech
(Chce to nejaky trivialny hw (esp8266+max2323) ale to hadam zvladne postavit zapojit kazdy).
Kod je este cerstvy, ale bezim ho uz par dni a zda sa ze je to +/- stabilne.
Moj system je SC1000+5xH48050, ale malo by to bezat aj s SC0500 (ak tam nie su nejake zasadne rozdiely vo firmware).

Feedback je welcome, najlepsie asi priamo cez github ...
Uživatelský avatar
Dusan61
Příspěvky: 290
Registrován: úte kvě 22, 2018 6:38 am
Lokalita: Zvolen
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: 13
Bydliště: ZV

Re: Home Assistant

Příspěvek od Dusan61 »

Zdravím, akú vonkajšiu kameru máte overenú, tak aby sa dala bez problému integrovať do HA?
Ďakujem
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 5000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
Kony.cz
Příspěvky: 105
Registrován: ned dub 10, 2022 11:07 am
Lokalita: Znojmo
Systémové napětí: 24V
Kapacita baterie [kWh]: 3.43 kW

Re: Home Assistant

Příspěvek od Kony.cz »

Všechny co mají ONVIF
Uživatelský avatar
Dusan61
Příspěvky: 290
Registrován: úte kvě 22, 2018 6:38 am
Lokalita: Zvolen
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: 13
Bydliště: ZV

Re: Home Assistant

Příspěvek od Dusan61 »

Tu som niečo našiel od kodl69 https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... ra#p190562

Tak niečo také?
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 5000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
kodl69
Příspěvky: 7399
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Home Assistant

Příspěvek od kodl69 »

pokud použiješ "Onvif device manager" příp "device manage" máš šanci získat URI RSTP stramu z těch kamer, číňan to prostě nikde neuvádí, mu stačí, že píše "onvif compactible". To je jediný, co potřebuješ pro nastavení těch kamer. Teda já ještě přes ten devicemanager nastavím kamerám pevný adresy, aby se mi netoulaly po síti, změním heslo a smažu účet admin, pokud to jde (aspoň základní bezpečnost) a to je vlastně všechno. Kameru pak nastavíš nějak takhle:
Snímek obrazovky pořízený 2023-04-03 18-51-23.png
zde jsou zrovna všechny vypnutý, čekají na natažení kabelů. Wifi nepovažuju za dost dobrý řešení pro bezpečnoistní prvky. Je snazší zarušit wifi než ustřihnout drát ve zdi...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: Home Assistant

Příspěvek od 007ToMMaS »

Zdravím vás, Mám taký problém že mi nefunguje korektne integrácia z SA do HA. SA posiela správne dáta ale HA ich nevizualizuje správne. Vedeli by ste prosím poradiť? Prikladám fotku.

Ďakujem.
Přílohy
Snímka obrazovky 2023-04-05 231525.png
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
Uživatelský avatar
Majkl
Příspěvky: 430
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm
Lokalita: SZ od Mělníka
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 44

Re: Home Assistant

Příspěvek od Majkl »

co je na tom snímku špatně?
FV pole - 20kWp mono panelů (24ks AUO+42ks GWL)
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Baterie - 44kWh LiIon (10P15S 60Ah+1P15S 200Ah)
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9257/,
Solarnoob
Příspěvky: 123
Registrován: pát dub 29, 2022 9:35 am
Lokalita: Kadaň
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 1680

Re: Home Assistant

Příspěvek od Solarnoob »

Kony.cz píše:Super dekuji...
a jeste jedno info....
Chtel bych nejaky Battery status, ktery by mi zobrazoval

Kód: Vybrat vše

 No charging,Float,Boost,Equalization.

Ahoj,
mam úplně jinou integraci s HA, ale tohle jsem řešil tak, že zjištění stavu mám v arduinu, který vyčítá epever a pak to rovnou posle do HA DB. Tak třeba část arduino kódu bude někoho inspirovat k nápadu jak to vyřešit v HA.

Kód: Vybrat vše

result = node.readInputRegisters(0x3200, 3);

  if (result == node.ku8MBSuccess)
  {

    Serial.print("Battery Status : ");
    Serial.print(node.getResponseBuffer(0x00), HEX);
    Serial.print("\t");

    uint16_t CharStatus = node.getResponseBuffer(0x01);
    uint8_t Charging = (CharStatus & 0x000C) >> 2; //D3-D2 shifted down

    if ( Charging == 0x00 ) {
      Serial.println("No charging");
    } else if ( Charging == 0x01 ) {
      Serial.println("Float");
    } else if ( Charging == 0x02 ) {
      Serial.println("Boost");
    }
    else if ( Charging == 0x03 ) {
      Serial.println("Equalization");
    }


Do DB pak leze zvlast cislo a text. například:
1 = No charging
11 = Boost
7= Float
6x 280 Wp AmeriSolar| Axpert King I 5000-48V | 4x Sonnenschein SRP 12V 175 A RAIL
jdobry
Příspěvky: 38
Registrován: ned říj 24, 2021 1:04 pm

Re: Home Assistant

Příspěvek od jdobry »

TomHC píše:Ak by som si mal zvažovať nejaký nový NUC za 500€, tak radšej kúpim Synology DSxxx+ a netreba nič bastliť, funguje to priamo z krabice, je tam kopa ďalších vecí čo sa doma zídu (kamery, backup, scheduler, VPN, media center, network boot...). DS918+ s 2x 6 TB HDD 7k2 rpm mi žerie 35W. A je tam natívny Docker komponent, qemu virtualizácia a veľa iného.

Treba zabudnúť na benchmarky, HA by sa dal spustiť aj na mojich Garmin hodinkách...
Ne, HA je potvora nenazrana. DSxxx ma strasne malo pameti. Osobne to provozuji na Proxmoxu kde jen HA ma 8GB RAM (z 32GB celkem) a je to jen tak tak. Problem je historie a rychle rostouci velikost databaze. Mam nejake cidla merici a ukladajici v minutovem intervalu a uz jen to jsou desitky posloupnosti hodnot. Solarni elektrarna, merice spotreby a podobne.
A i tak aby to vubec zvladal, mam zkracene ukladani historie v HA a na dlouhodobou historii pouzivam vhodnejsi InfluxDB.
Puvodne jsem to mel na rPi4/4GB s SSD, ale cekat desitky sekund na vykresleni stranky me prestalo bavit (jeste pred tim, nez HA prestal jako prvni zobrazovat historii uplne vseho)
Nejde ani tak o to kolik potrebuje trvale (vyuziti pod 5% procesoru Ryzen 4500U v Asus PN50), ale aby jeho UI melo prijatelne dlouhe reakce.
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1269
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Home Assistant

Příspěvek od TomHC »

Mám DS923+ s 12 GB RAM, je tam Ryzen 1600... HA v Dockeri, aj InfluxDB, Grafana, NodeRed, Pihole, Telegraf, Zigbee2MQQT, mimo docker natívne packages MariaDB, Mosquitto...
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Home Assistant

Příspěvek od rottenkiwi »

Problem asi nebude v RPI, to sa da pretaktovat, problem bude v SSD
je rozdiiel ci ma 100 MB.s-1 alebo 8000 MB.s-1. Mne ide RPI bleskovo.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
rva
Příspěvky: 3517
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Home Assistant

Příspěvek od rva »

Mám Raspberry Pi 4 Model B - 8GB RAM + SSD 128 GB a rychlost zobrazení je dostatečná. Teda stejná jako ostatních web stránek, protože k HA přistupuji přes LAN z jiného PC. Déle trvá (cca 5s) překreslení grafů z Grafany (influx) tam, kde jsou umístěny přímo na stránkách HA.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1269
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Home Assistant

Příspěvek od TomHC »

rottenkiwi píše:Problem asi nebude v RPI, to sa da pretaktovat, problem bude v SSD
je rozdiiel ci ma 100 MB.s-1 alebo 8000 MB.s-1. Mne ide RPI bleskovo.
Ak dá rpi s nvme 8 GB/s, tak zožeriem drôtenú kefu...
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Home Assistant

Příspěvek od rottenkiwi »

Kupim mast aby lepsie chutila, asi nevies, ze RPI ma ma PCIex. ako aj NVMe.
Tak si pozri videa, ake tam su throughputy, ak je tam externa GPU, kolko MT.s-1.

KOlko ma RTX 2080 Ti priepustnost ?
KOlko ma 5 Gbit.s-1 sietovka ?
Ake su parametre, ak sa pouzije kluster a rozdeli sa robota ?
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1269
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Home Assistant

Příspěvek od TomHC »

Ak dá rpi cez pcie s nvme diskom 8 GBps, tak opakujem, zjem drôtenú kefu a urobím aj video na youtube!
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Solarnoob
Příspěvky: 123
Registrován: pát dub 29, 2022 9:35 am
Lokalita: Kadaň
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 1680

Re: Home Assistant

Příspěvek od Solarnoob »

rva píše:Mám Raspberry Pi 4 Model B - 8GB RAM + SSD 128 GB a rychlost zobrazení je dostatečná. Teda stejná jako ostatních web stránek, protože k HA přistupuji přes LAN z jiného PC. Déle trvá (cca 5s) překreslení grafů z Grafany (influx) tam, kde jsou umístěny přímo na stránkách HA.
Raspberry Pi 4 Model B - 8GB RAM + SSD 128 GB mám taky a po třech měsících jsem utekl.
Nyní to jedu jako mnoho jiných na PROXMOX clusteru s hotovou VMware ESXi/vSphere (.ova) a nemohu si to vynachválit.
Jako HW používám HP EliteDesk 800 .
6x 280 Wp AmeriSolar| Axpert King I 5000-48V | 4x Sonnenschein SRP 12V 175 A RAIL
Solarnoob
Příspěvky: 123
Registrován: pát dub 29, 2022 9:35 am
Lokalita: Kadaň
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 1680

Re: Home Assistant

Příspěvek od Solarnoob »

rottenkiwi píše:Problem asi nebude v RPI, to sa da pretaktovat, problem bude v SSD
je rozdiiel ci ma 100 MB.s-1 alebo 8000 MB.s-1. Mne ide RPI bleskovo.
asi v nejakém jiném vesmíru :-)
Na mém RPI4 je to takhle -
použiju NVMe přes USB3–344MB/sec
A věř , že jsem nekupoval NVMe podle ceny :-)

Pokud to máš vymyšlené lépe, tak řekni (ukaž jak). Rád si to vyzkouším.
Naposledy upravil(a) Solarnoob dne stř dub 12, 2023 3:39 pm, celkem upraveno 1 x.
6x 280 Wp AmeriSolar| Axpert King I 5000-48V | 4x Sonnenschein SRP 12V 175 A RAIL
rva
Příspěvky: 3517
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Home Assistant

Příspěvek od rva »

Já bral RPI jako výzvu jak přejít od PC na něco, co jsem neznal. A HA byl ten správný důvod jak mě u toho udržet a přenést se přes začátky, kdy nic nevím. Alternativně bych to zkusil rozběhnout na NAS Synology, bylo by o jednu běžící krabičku méně, ale bohužel mám verzi, která HA nepodporuje (DS218play s procesorem Realtek RTD1296 SoC).
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
PetrDubi
Příspěvky: 1348
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Home Assistant

Příspěvek od PetrDubi »

Tak jsem včera provedl migraci z RPI 4 s SSD na Dell Optiplex 3040 Micro s Core i3 (2x3,2GHz) s SSD a rozdíl je fakt neskutečnej. Měl jsem tam toho za těch víc jak 1,5 roku co to běželo už nainstalovanýho víc a taky data..
Záloha (full backup 4,3 GB) trvala skoro 2,5 hodiny, obnova ze zálohy na novém stroji 15 minut.
Když jsem na RPi vlezl do historie senzoru, tak se objevila za 4-5 vteřin, teď je to do vteřiny. V panelu Energie jsem po přepnutí na zobrazení měsíce to trvalo skoro minutu než se začaly postupně přepisovat hodnoty, na Dellu je to záležitost vteřiny a při přepnutí na rok na RPi několik minut, teď do 5 vteřin (a to máme teprve duben).
Plná kompilace ESPhome (po aktualizaci ESPhome na novou verzi) dřív kolem 4-5 minut (u větších programů), teď kolem půl minuty. Rekompilace po změně jednoho parametru dřív trvala necelou minutu, teď 10 vteřin i s nahráním přes wifi.
I restart je oproti RPi bleskový. Počítač je prakticky studený, větrák neslyšný a prakticky nefouká, spotřeba obdobná jako RPi s SSD.
Takže pokud váhá někdo jestli to stojí za to, tak doporučuju jít do toho
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek