Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř bře 22, 2023 8:16 pm


Home Assistant

Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant
PředchozíDalší

Re: Home Assistant

Příspěvekod rva » pon led 16, 2023 10:20 am

Pro tento účel jsem neřešil, ale spotřebiče pomocí relé spínám běžně.
Na vyšší proud jsou 4 kanálová, např. https://www.aliexpress.com/item/1005002927841013.html. Přes wifi se dají integrovat do HA a mají vyvedené i piny pro spínání relé "drátově".
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePO4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2821
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am


Re: Home Assistant

Příspěvekod VEmartin » pon led 16, 2023 3:04 pm

rva píše:Pro tento účel jsem neřešil, ale spotřebiče pomocí relé spínám běžně.
Na vyšší proud jsou 4 kanálová, např. https://www.aliexpress.com/item/1005002927841013.html. Přes wifi se dají integrovat do HA a mají vyvedené i piny pro spínání relé "drátově".


Díky za odkaz, něco podobného jsem hledal, ovládací cívka 5 V, vyšší spínací proudy.
Tohle proberu s elektrikářem, počítám, že bude skeptický ke 4-stykači za 150 Kč :)
I to zařízení přes Modbus (tedy pro HA bez RPi4) je zajímavé.
Druhou metodou, a asi bezpečnější, by bylo použít levný 8-stykač 5V/10A, ovládací cívky z RPi4 5 V, ovládání společných 230 V přívod a odvody k profi stykačům typu 20-10 (nebo i více společně spínaných a rozpínaných obvodů). Od lepších značek - Eaton, OEZ apod.

Jako zkušenější uživatelé HA, myslíte si, že je reálné postavit na HA něco jako Wattrouter pro vytěžování FVE do bojelru, bazénu apod.? Mám Victron a pro kaskádovité zapojování spotřeb potřebuju víc stykačů než mi dává Victron. Do HA je jednoduché zakomponovat další podmínky, třeba aktuální cenu na spotu apod.
Musel bych promyslet algoritmus, který by vypočítával přebytečnou energii a zapojoval příslušný počet zařízení do sítě. Ale vymyslet to tak, abych věděl, jestli jejich zátěž už je započtena nebo ne :) Nebo to při nějaké změně vše odpojit a pak postupovat postupně po fázích s nějakou prodlevou.

Založil jsem na to téma samostatné téma, kde popisuju podrobně, co bych chtěl vymyslet.
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=19&t=10407

Moc by mi pomohly jakékoli připomínky. Díky.
?
VEmartin
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned led 15, 2023 9:54 am

Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Re: Home Assistant

Příspěvekod TomHC » pon led 16, 2023 3:06 pm

VEmartin píše:Jako zkušenější uživatelé HA, myslíte si, že je reálné postavit na HA něco jako Wattrouter pro vytěžování FVE do bojelru, bazénu apod.? Mám Victron a pro kaskádovité zapojování spotřeb potřebuju víc stykačů než mi dává Victron. Do HA je jednoduché zakomponovat další podmínky, třeba aktuální cenu na spotu apod.
Musel bych promyslet algoritmus, který by vypočítával přebytečnou energii a zapojoval příslušný počet zařízení do sítě. Ale vymyslet to tak, abych věděl, jestli jejich zátěž už je započtena nebo ne :) Nebo to při nějaké změně vše odpojit a pak postupovat postupně po fázích s nějakou prodlevou.

Založil jsem na to téma samostatné téma, kde popisuju podrobně, co bych chtěl vymyslet.
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=19&t=10407

Moc by mi pomohly jakékoli připomínky. Díky.


HA by som sa nebál použiť na vyťažovanie, ale na veci ktoré riešia ochrany a iné životne dôležité veci by som dôveroval HW riešeniu.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), 18650 13S20P (3.3 kWh) pre DC spotrebiče (NAS Synology, IPcam, switche, routre...), Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Nodered, Zigbee2MQTT..., HW: Wemos D1 Mini Pro (ESP8266) a ESP32, RS485 & CAN -> MQTT
Uživatelský avatar
TomHC
 
Příspěvky: 251
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Bydliště: Hlohovec, SR

Lokalita: Hlohovec, SR

Re: Home Assistant

Příspěvekod VEmartin » úte led 17, 2023 12:07 am

TomHC píše:HA by som sa nebál použiť na vyťažovanie, ale na veci ktoré riešia ochrany a iné životne dôležité veci by som dôveroval HW riešeniu.


Souhlas. Automatizací přes HA bych chtěl řešit jenom věci, které jsou podružné a zbytné. Například přitápění bojleru (hlavní zdroj je plyn), TČ bazénu. Ještě uvažuju, že bych celý provoz bazénu dal za stykač na Victronu ovládaný vzdáleně, protože se najdou i v létě dny, kdy nesvítí a není dost elektřiny pro samotný dům. Bazén dva dny bez filtrace vydrží.
?
VEmartin
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned led 15, 2023 9:54 am

Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Re: Home Assistant

Příspěvekod ringo » úte úno 28, 2023 3:02 pm

Odbočka Synology a kamery
cipis píše:A neplati se u toho Synologi pak za kazdou kameru navic, uzivatele atd.?

jak již někdo psal jsou děe kamery v ceně (u výkonnějších někdy i 4). Já mám již třetí kousek NAS- starší slouží jako zálohy novějších - a když ty NASy běží společně dají se ty licence kamer sčítat-převádět tj. 3 NAS=6 licencí (ušetřeno za licence ale zase zbytečná spotřeba :-( ).

Add Home Assistant
V poslední době se mi stalo že HA přestal aktualizovat hodnoty - zjistil jsem že 120MB disk ve starším NUC typu NUC5iRYK je plný (v poslední době jsem přidal integraci AssusRouter a mám tři v AiMeshi a bez úpravy v Recordéru se to rychle plní). Proto jsem se rozhodl disk v NUC navýšit a zároveň převést z instalace typu Supervised na přímý HAOS x86-64. Důvodem přechodu bylo že občas byla vyžadována ruční administrace-aktualizace Debianu (=nutnost připojení klávesnice/myši nebo přístup přes Teams-Viever který občas taky nefungoval). HA začal zobrazovat postupně i nějaké hlášky o nekompatabilitě takže i to bylo důvodem změny typu instalace.
Instalace HA na čistý SSD disk v PC byla záležitost pár minut (Balena Etcher a zadání adresy odkud stáhnout image). Po přechození disk v NUC naběhnutí nového systému během pár vteřin a možnost obnovy přímo ze zálohy v síti. Obnova ze zálohy asi 9GB byla poměrně dlouhá - asi 30 min (během ní je HA přes www nedostupný a na obrazovce serveru taky nic nezobrazuje tak vydržet i když se navenek nic neděje). Po restoru naběhlo vše hned bez problémů (až na teplotu procesoru). Takže pokud jsou k dispozici zálohy tak v případě havárie je možná migrace velmi rychlá (pozor integrací Samba-backup se na NAS převedly jen intergací vytvořené zálohy, ručně spuštěné zůstaly uloženy jen lokálně).
4,4kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 10.65kWh
TČ Fujitsu + vlastní řízení pomocí PWM + RS232 na SDS micro
SmartHome na Domoticz/Synology + SDS + ESPEasy/ ESP8266 (bazén, žaluzie,...)
postupný přechod na Home Assistant/Rpi4 -> NUC
?
ringo
 
Příspěvky: 64
Registrován: ned zář 27, 2020 6:38 am


Re: Home Assistant

Příspěvekod Dusan61 » sob bře 11, 2023 1:38 pm

Chcem poprosiť o radu.
V HA si skúšam vytvárať vlastné senzory, teraz som sa naučil ako si vytvoriť senzor aby mi počítal zvlášť kladnú a zápornú hodnotu.
Toto mi už funguje:
Kód: Vybrat vše
  - sensor:
      - name: "W z akumulátora"
        unit_of_measurement: "W"
        icon: mdi:current-dc
        state: >
          {% set Nabijanie = [states('sensor.nabijanie') | float ,0]|min %}
          {% set Napatie_akumulatora = states('sensor.custom_reading_m5') | float %}
          {{ (Nabijanie * Napatie_akumulatora) | round(2, default=0) }}

  - sensor:
      - name: "W do akumulátora"
        unit_of_measurement: "W"
        icon: mdi:current-dc
        state: >
          {% set Nabijanie = [states('sensor.nabijanie') | float ,0]|max %}
          {% set Napatie_akumulatora = states('sensor.custom_reading_m5') | float %}
          {{ (Nabijanie * Napatie_akumulatora) | round(2, default=0) }}

No ešte by som potreboval aby som vedel zvlášť počítať zo senzora energie v HA, keď táto energia narastá a potom zase klesá. Teda aby mi z toho senzora ešte zvlášť zapisovalo narastajúcu a potom zase klesajúcu hodnotu.

Aký znak, alebo príkaz použiť ?
V tom predchádzajúcom som použil min a max, no na toto neviem nič nájsť, alebo zle hľadám.
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 3000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
Uživatelský avatar
Dusan61
 
Příspěvky: 224
Registrován: úte kvě 22, 2018 5:38 am
Bydliště: ZV


Re: Home Assistant

Příspěvekod mgx » sob bře 11, 2023 3:33 pm

Z popisu mi nie je jasne, co chces. Skus uviest nejaky priklad

https://www.home-assistant.io/docs/ener ... city-grid/
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 420
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica


Re: Home Assistant

Příspěvekod Dusan61 » sob bře 11, 2023 3:45 pm

Tak asi som to vyriešil, použil som integrálny snímač Riemann súčtu.
Neviem ako presne to bude merať, to ešte musím overiť.
energ.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 3000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
Uživatelský avatar
Dusan61
 
Příspěvky: 224
Registrován: úte kvě 22, 2018 5:38 am
Bydliště: ZV


Re: Home Assistant

Příspěvekod rva » sob bře 11, 2023 4:22 pm

Po restartu HA to bude začínat od (náhodné?) hodnoty. Snad je lepší to napasovat do integrace "Utility meter" která si stav udržuje ve vlastní databázi.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePO4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2821
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am


Re: Home Assistant

Příspěvekod Dusan61 » sob bře 11, 2023 5:16 pm

Tak že, ten integrálny snímač Riemann súčtu napasovať do merača spotreby?
mer spotr.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 3000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
Uživatelský avatar
Dusan61
 
Příspěvky: 224
Registrován: úte kvě 22, 2018 5:38 am
Bydliště: ZV


Re: Home Assistant

Příspěvekod rva » sob bře 11, 2023 6:43 pm

Ty chceš načítat spotřeby, já obdobně načítám časy:
1. Jak dlouho běží měnič 3 - to je pomocí integrace Utility Meter a ukazuje to správně i když se HA restartuje.
2. Jak dlouho běží čerpadlo kompresoru klimatizace - to je pomocí Riemann integrování (časů běhu kompresoru) a po restartu se to nastaví na nesmyslné hodnoty a najednou to klesne - proto to budu předělávat taky na Utility Meter.
Integrace Utility_Meter a Riemann.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePO4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2821
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am


Re: Home Assistant

Příspěvekod Dusan61 » sob bře 11, 2023 7:42 pm

Áno, ja načítavam spotreby.
Meniče.png

Teraz som energiu do akumulátora a z akumulátora mal ako celok, no teraz som to rozdelil a budem to sledovať ako presne to bude merať.
Pokus.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 3000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
Uživatelský avatar
Dusan61
 
Příspěvky: 224
Registrován: úte kvě 22, 2018 5:38 am
Bydliště: ZV


Re: Home Assistant

Příspěvekod Dusan61 » ned bře 12, 2023 5:22 pm

Tak energiu do akumulátora a z akumulátora som rozdelil a panel Energie v HA už počíta dobre.
Dnes som to už mohol pozerať na TV v kuchyni.
Ešte čakám na elektromer, čo bude merať samotnú spotrebu domu okrem kúrenia.
Dúfam, že sa bude dať integrovať do HA.
1678635193347.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 3000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
Uživatelský avatar
Dusan61
 
Příspěvky: 224
Registrován: úte kvě 22, 2018 5:38 am
Bydliště: ZV


Re: Home Assistant

Příspěvekod Dusan61 » čtv bře 16, 2023 5:12 pm

Zdravím, viete mi prosím niekto poradiť ako dostať údaje z TOHTO zariadenia do HA?
Postupoval som podľa návodu: https://www.lesalexiens.fr/domotique/co ... ment-2023/ Do HA sa mi to podarilo integrovať, no nemám tam žiadne entity.

HA01.png

HA02.png

V mobilnej aplikácii a v Tuya loT Platform údaje vidím, no v HA nemám nič.
Tuya loT Platform.png

*sun* *sun* *sun*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 3000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
Uživatelský avatar
Dusan61
 
Příspěvky: 224
Registrován: úte kvě 22, 2018 5:38 am
Bydliště: ZV


Re: Home Assistant

Příspěvekod PetrDubi » čtv bře 16, 2023 5:54 pm

A zkusil jsi po instalaci restartovat HA? Někdy to pomůže.
Jinak s Tuya přes cloud bývají dost problémy a občas to vypadává, proto si někteří lidé raději instalují Tuya local, kde to chodí jenom u tebe, mimo cloud.
Pokud by nepomohl ani restart, tak ho zkus v HA odebrat a přidat znovu. Jo a máš správně tu secret phrase? Bez toho není schopný přijímat data ze zařízení..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 753
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am
Bydliště: Blízko Ústí nad Labem


Re: Home Assistant

Příspěvekod rva » čtv bře 16, 2023 5:58 pm

Některá Tuya zařízení nemusí být z HA přímo dostupná (mám takové univerzální wifi infračervené ovladače). U nich se to dělá tak, že v mobilní aplikace SmartLife se vytvoří scéna, ve které daní zařízení vystupuje - tedy např. zapnutí klimatizace.
A dané scény jsou pak viditelné i v HA.
HA scena.png

Smůla je, že se nedají parametry scény měnit z HA, ale musí se v SmartLife vytvořit další scéna.
Ale asi to tvůj problém nevyřeší.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePO4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2821
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am


Re: Home Assistant

Příspěvekod Dusan61 » čtv bře 16, 2023 6:50 pm

HA som reštartoval, aj som to skúšal odobrať a znovu pridať a stále nič.
Secret phrase mám dobre, aj to som skúšal viackrát.
Asi idem skúsiť to Tuya local, aj by sa mi to viac pozdávalo ako cez cloud, len to musím pohľadať ako to nainštalovať.
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 3000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
Uživatelský avatar
Dusan61
 
Příspěvky: 224
Registrován: úte kvě 22, 2018 5:38 am
Bydliště: ZV


Re: Home Assistant

Příspěvekod Dusan61 » ned bře 19, 2023 8:00 am

PetrDubi píše:A zkusil jsi po instalaci restartovat HA? Někdy to pomůže.
Jinak s Tuya přes cloud bývají dost problémy a občas to vypadává, proto si někteří lidé raději instalují Tuya local, kde to chodí jenom u tebe, mimo cloud.
Pokud by nepomohl ani restart, tak ho zkus v HA odebrat a přidat znovu. Jo a máš správně tu secret phrase? Bez toho není schopný přijímat data ze zařízení..

Tak Tuya local do môjho HA asi nedám, lebo ja mám v integráciách len Supervisor.
Čo som pozeral, tak Tuya local je asi v integrácii HACS.
Tu som aj niečo našiel ako postupovať, ale aj tam asi potrebujem integráciu Tuya local.
https://community.home-assistant.io/t/t ... /351386/12
Ja už dôchodca :D sa v tomto dáko nevyznám, je ešte iné riešenie ako do HA integrovať TENTO môj merač, či budem musieť do HA dostať HACS?
*sun* *sun* *sun*
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 3000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
Uživatelský avatar
Dusan61
 
Příspěvky: 224
Registrován: úte kvě 22, 2018 5:38 am
Bydliště: ZV


Re: Home Assistant

Příspěvekod PetrDubi » ned bře 19, 2023 8:20 am

Jo, Tuya local je přes HACS a plno dalších taky.
Ale instalace HACS není nic složitýho, takže doporučuju mrknout na nějaký návod (jsou i v češtině) a vzhůru do toho :)
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 753
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am
Bydliště: Blízko Ústí nad Labem


Re: Home Assistant

Příspěvekod Dusan61 » úte bře 21, 2023 8:09 am

Tak do HA som už pridal HASC a pridal som aj integráciu Tuya local.
Postupoval som podľa viacerých postupov, no ten merač tam stále neviem dostať.
V Tuya local mi ten merač nájde, len tam musím ešte doplniť „Name a Local key“, tie som získal z Tuya loT.
V mobilnej aplikácii mi merač funguje dobre.
00.png

Po odoslaní mi tam vypisuje túto chybu:

Připojení k zařízení bylo úspěšné, ale nebyly nalezeny žádné datové body, zkuste to prosím znovu. Vytvořte nový problém a zahrňte protokoly ladění, pokud problém přetrvává.
02.png

Poradí prosím niekto, že čo robím zle?
*sun* *sun* *sun*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 3000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
Uživatelský avatar
Dusan61
 
Příspěvky: 224
Registrován: úte kvě 22, 2018 5:38 am
Bydliště: ZV


PředchozíDalší

Zpět na HomeAssistant

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: MildaC a 0 návštevníků

Reputation System ©'