Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv srp 18, 2022 2:07 am


Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...

Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvekod mpcz » ned črc 31, 2022 7:54 am

Zdravím, pro správný návrh baterií, invertoru, panelů atd. není špatné mít předem relevantní informace o dlouhodobé spotřebě daného odběrného místa, špičkách a rozložení spotřeby během dne a týdne. Tyto informace samozřejmě poskytuje i počitadlo elektroměru, ale jen částečně a sedět u něho a odečítat data je samozřejmě otrava, skoro až nemožné.
Mám tedy prosím dotaz, zda existuje nějaké pohodlné hotové řešení, jak online odečítat dlouhodobě data z jakéhokoliv elektroměru, včetně záznamu, špiček a grafů. Děkuji, mpcz, 31jul2022
?
mpcz
 
Příspěvky: 35
Registrován: sob kvě 14, 2022 12:27 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvekod xmasin » ned črc 31, 2022 7:58 am

Pokud jsi v oblasti ČEZ Distribuce a máš moderní elektroměr s datovým rozhraním tak lze využít toto: https://www.visionq.cz/produkty/ Sám ho mám a funguje spolehlivě. Na portálu vidíš spotřebu po hodinách. Další možností jsou různé podružné elektroměry nebo měřiče s proudovými sondami, které také posílají data na nějaký cloud.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1713
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvekod mpcz » ned črc 31, 2022 8:14 am

Dík, cena dobrá, ale příliš mnoho omezení. Pro to, na co je to určeno, to bude dle mého OK. Nevím, jestli to ukazuje krátkodobé špičky odběru, což je pro mě důležité. Také vazba na ČEZ je silně omezující, pro některé kraje prakticky vylučuje použití. Také lze použít jen na ty chytré elektroměry. Nemám rád cloudy. Už se mi to několikrát vymstilo. Lepší je komunikace přímá nebo pro tento případ logování na SD kartu. Ta komunikace logeru s elektroměrem je bezdrátová, drátová nebo skrze tu LEDku elektroměru? Dík, mpcz, 31jul2022
?
mpcz
 
Příspěvky: 35
Registrován: sob kvě 14, 2022 12:27 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvekod glottis » ned črc 31, 2022 8:23 am

Co Shelly em3?
?
glottis
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvekod xmasin » ned črc 31, 2022 9:43 am

Komunikace je IR, každý moderní elektroměr má na sobě IR rozhraní pomocí kterého s ním lze komunikovat a je definované normou. Co se týče špiček, tak záleží jaký interval vyčítaní dat si necháš nastavit, ale ČEZ má v podmínkách použití tohoto rozhraní maximum jednou za 15 minut, pokud je třeba častější, tak je nutné použít vlastní zařízení.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1713
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvekod PetrDubi » ned črc 31, 2022 10:25 am

Já používám Shelly EM3 už skoro rok a bez problémů. Mám ho integrované do Home Assistenta a mám tam třeba i špičky při startu TČ. Pořízoval jsem ho taky kvůli prozkoumání spotřeby před stavbou elektrárny.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 2050 Wp JV, 2050 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 363
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvekod mpcz » ned črc 31, 2022 10:33 am

Shelly není špatná, ale zase cloud, cena trošku přes, instalace už dá dost práce, nemusí být místo, neloguje tak, jak bych chtěl pro tento účel. Je fakt, že pro sledování domácnosti neznám lepší stroj a navíc ke koupi v CZ.
Ideální je ale lokální loger, nezávislý. Nejlépe na výstup S0, tam je informace naprosto spolehlivá, to mám vyzkoušené. Jen je někdy malý problém, že konstanta uvedená na elektroměru neodpovídá skutečnosti, ale to se dá jednoduše a přesně korigovat odečtem 1/4 hodiny na počitadle a záznamu v logu a to i zpětně. Asi zkusím něco vyrobit, nemělo by to být složité. mpcz, 31jul2022
?
mpcz
 
Příspěvky: 35
Registrován: sob kvě 14, 2022 12:27 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvekod glottis » ned črc 31, 2022 12:59 pm

mpcz píše:Shelly není špatná, ale zase cloud, cena trošku přes, instalace už dá dost práce, nemusí být místo, neloguje tak, jak bych chtěl pro tento účel. Je fakt, že pro sledování domácnosti neznám lepší stroj a navíc ke koupi v CZ.
Ideální je ale lokální loger, nezávislý. Nejlépe na výstup S0, tam je informace naprosto spolehlivá, to mám vyzkoušené. Jen je někdy malý problém, že konstanta uvedená na elektroměru neodpovídá skutečnosti, ale to se dá jednoduše a přesně korigovat odečtem 1/4 hodiny na počitadle a záznamu v logu a to i zpětně. Asi zkusím něco vyrobit, nemělo by to být složité. mpcz, 31jul2022


Cloud není nutnost. Kdo má ha nebo něco jiného, může bez cloudu
?
glottis
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvekod mpcz » čtv srp 04, 2022 8:30 pm

Tak loger je hotov. Je to připojené do výstupu S0, což má každý elektroměr, loguje to na SD kartu, cloud ani internet nepotřebuje, ale může být, po vložení do NB vyhodí grafy a kompletní data o spotřebě, krátkých špičkách a vůbec všechno, co takový plánovač FV elektrárny potřebuje pro kvalifikovaný odhad výkonu všech prvků projektu. mpcz, 4aug2022
?
mpcz
 
Příspěvky: 35
Registrován: sob kvě 14, 2022 12:27 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvekod heczkot » pát srp 05, 2022 11:36 pm

Jak jste to tedy nakonec vyřešil? Hledám podobné zařízení s logováním na SD kartu.
?
heczkot
 
Příspěvky: 32
Registrován: sob úno 11, 2017 12:03 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvekod mpcz » ned srp 07, 2022 11:36 am

Takto. Je to betaverze, ale vše funguje, jak má. Dělá to i grafy. mpcz, 7aug2022
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
mpcz
 
Příspěvky: 35
Registrován: sob kvě 14, 2022 12:27 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvekod Vlad » pon srp 08, 2022 10:36 pm

Hmm, tak z toho co chceš bude nejlepší měřit pulzy impulzní diody elektroměru. Podle mě by bylo lepší měřit po zařízení, al enevím co je tvým cílem ani nevím kde to měříš atd.

Jo to se dívám i sám píšeš, že s0, tak říkaj té ledce.
?
Vlad
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:19 am


Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'