Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
mpcz
Příspěvky: 84
Registrován: sob kvě 14, 2022 1:27 pm

Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvek od mpcz »

Zdravím, pro správný návrh baterií, invertoru, panelů atd. není špatné mít předem relevantní informace o dlouhodobé spotřebě daného odběrného místa, špičkách a rozložení spotřeby během dne a týdne. Tyto informace samozřejmě poskytuje i počitadlo elektroměru, ale jen částečně a sedět u něho a odečítat data je samozřejmě otrava, skoro až nemožné.
Mám tedy prosím dotaz, zda existuje nějaké pohodlné hotové řešení, jak online odečítat dlouhodobě data z jakéhokoliv elektroměru, včetně záznamu, špiček a grafů. Děkuji, mpcz, 31jul2022
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvek od xmasin »

Pokud jsi v oblasti ČEZ Distribuce a máš moderní elektroměr s datovým rozhraním tak lze využít toto: https://www.visionq.cz/produkty/ Sám ho mám a funguje spolehlivě. Na portálu vidíš spotřebu po hodinách. Další možností jsou různé podružné elektroměry nebo měřiče s proudovými sondami, které také posílají data na nějaký cloud.
mpcz
Příspěvky: 84
Registrován: sob kvě 14, 2022 1:27 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvek od mpcz »

Dík, cena dobrá, ale příliš mnoho omezení. Pro to, na co je to určeno, to bude dle mého OK. Nevím, jestli to ukazuje krátkodobé špičky odběru, což je pro mě důležité. Také vazba na ČEZ je silně omezující, pro některé kraje prakticky vylučuje použití. Také lze použít jen na ty chytré elektroměry. Nemám rád cloudy. Už se mi to několikrát vymstilo. Lepší je komunikace přímá nebo pro tento případ logování na SD kartu. Ta komunikace logeru s elektroměrem je bezdrátová, drátová nebo skrze tu LEDku elektroměru? Dík, mpcz, 31jul2022
glottis
Příspěvky: 2132
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvek od glottis »

Co Shelly em3?
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvek od xmasin »

Komunikace je IR, každý moderní elektroměr má na sobě IR rozhraní pomocí kterého s ním lze komunikovat a je definované normou. Co se týče špiček, tak záleží jaký interval vyčítaní dat si necháš nastavit, ale ČEZ má v podmínkách použití tohoto rozhraní maximum jednou za 15 minut, pokud je třeba častější, tak je nutné použít vlastní zařízení.
PetrDubi
Příspěvky: 1390
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvek od PetrDubi »

Já používám Shelly EM3 už skoro rok a bez problémů. Mám ho integrované do Home Assistenta a mám tam třeba i špičky při startu TČ. Pořízoval jsem ho taky kvůli prozkoumání spotřeby před stavbou elektrárny.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
mpcz
Příspěvky: 84
Registrován: sob kvě 14, 2022 1:27 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvek od mpcz »

Shelly není špatná, ale zase cloud, cena trošku přes, instalace už dá dost práce, nemusí být místo, neloguje tak, jak bych chtěl pro tento účel. Je fakt, že pro sledování domácnosti neznám lepší stroj a navíc ke koupi v CZ.
Ideální je ale lokální loger, nezávislý. Nejlépe na výstup S0, tam je informace naprosto spolehlivá, to mám vyzkoušené. Jen je někdy malý problém, že konstanta uvedená na elektroměru neodpovídá skutečnosti, ale to se dá jednoduše a přesně korigovat odečtem 1/4 hodiny na počitadle a záznamu v logu a to i zpětně. Asi zkusím něco vyrobit, nemělo by to být složité. mpcz, 31jul2022
glottis
Příspěvky: 2132
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvek od glottis »

mpcz píše:Shelly není špatná, ale zase cloud, cena trošku přes, instalace už dá dost práce, nemusí být místo, neloguje tak, jak bych chtěl pro tento účel. Je fakt, že pro sledování domácnosti neznám lepší stroj a navíc ke koupi v CZ.
Ideální je ale lokální loger, nezávislý. Nejlépe na výstup S0, tam je informace naprosto spolehlivá, to mám vyzkoušené. Jen je někdy malý problém, že konstanta uvedená na elektroměru neodpovídá skutečnosti, ale to se dá jednoduše a přesně korigovat odečtem 1/4 hodiny na počitadle a záznamu v logu a to i zpětně. Asi zkusím něco vyrobit, nemělo by to být složité. mpcz, 31jul2022
Cloud není nutnost. Kdo má ha nebo něco jiného, může bez cloudu
mpcz
Příspěvky: 84
Registrován: sob kvě 14, 2022 1:27 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvek od mpcz »

Tak loger je hotov. Je to připojené do výstupu S0, což má každý elektroměr, loguje to na SD kartu, cloud ani internet nepotřebuje, ale může být, po vložení do NB vyhodí grafy a kompletní data o spotřebě, krátkých špičkách a vůbec všechno, co takový plánovač FV elektrárny potřebuje pro kvalifikovaný odhad výkonu všech prvků projektu. mpcz, 4aug2022
heczkot
Příspěvky: 36
Registrován: sob úno 11, 2017 12:03 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvek od heczkot »

Jak jste to tedy nakonec vyřešil? Hledám podobné zařízení s logováním na SD kartu.
mpcz
Příspěvky: 84
Registrován: sob kvě 14, 2022 1:27 pm

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvek od mpcz »

Takto. Je to betaverze, ale vše funguje, jak má. Dělá to i grafy. mpcz, 7aug2022
Přílohy
libor v0.1.jpg
libor v0.1.jpg (140.41 KiB) Zobrazeno 512 x
Vlad
Příspěvky: 6
Registrován: pát kvě 27, 2022 8:19 am

Re: Logování spotřeby přípojného místa z elektroměru

Příspěvek od Vlad »

Hmm, tak z toho co chceš bude nejlepší měřit pulzy impulzní diody elektroměru. Podle mě by bylo lepší měřit po zařízení, al enevím co je tvým cílem ani nevím kde to měříš atd.

Jo to se dívám i sám píšeš, že s0, tak říkaj té ledce.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek