Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř srp 10, 2022 6:08 am


Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Diskuze o regulátorech Victron
Další

Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod fugas » pon črc 25, 2022 8:46 am

Ahoj ve spolek.
Po dlouhé době jsem si řekl že bych mohl mít taky něco značkového :D Koupil jsem tady v bazaru tento regulátor (verze pro displej) a teprve včera večer jsem ho připojil. Okamžitě zatoužil si přes aplikaci stáhnout nový FW, což jsem mu samozřejmě umožnil. Už před připojením panelů (3s cca 90V v zátěži) ale ukazoval napětí na panelech 34V. Na tom trvá a normálně to přičítá ke skutečnému napětí panelů. Takže samozřejmě počítá nesmyslný výkon panelů. Čas od času stáhne výkon na nějakých 9W, což tedy tvrdí on, přes to že je v absorbci a do baterek se fakt ještě hodně vejde. Je nějaká možnost jako u Axperta, jak skalibrovat měření napětí panelů?
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod Soban » pon črc 25, 2022 9:08 am

Prostě ho vyresetuj do default stavu, kdoví co tam zůstalo nastavené, pak taky znovu vyzkoušej upgrade.

Jinak nevím že by tam šla nějaká kalibrace.

Zda není po něm.....
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 886
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod fugas » pon črc 25, 2022 9:14 am

Díky za reakci. Reset jsem udělal. Ještě to prolezu jestli nedělám něco blbě. Možnost že je po něm se mi vůbec nelíbí :D
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod FRSO » pon črc 25, 2022 9:31 am

fugas píše:Ahoj ve spolek.
Po dlouhé době jsem si řekl že bych mohl mít taky něco značkového :D Koupil jsem tady v bazaru tento regulátor (verze pro displej) a teprve včera večer jsem ho připojil. Okamžitě zatoužil si přes aplikaci stáhnout nový FW, což jsem mu samozřejmě umožnil. Už před připojením panelů (3s cca 90V v zátěži) ale ukazoval napětí na panelech 34V. Na tom trvá a normálně to přičítá ke skutečnému napětí panelů. Takže samozřejmě počítá nesmyslný výkon panelů. Čas od času stáhne výkon na nějakých 9W, což tedy tvrdí on, přes to že je v absorbci a do baterek se fakt ještě hodně vejde. Je nějaká možnost jako u Axperta, jak skalibrovat měření napětí panelů?

Nějaké divné, je to origo Victron ?, Tak jedině default, software nelze zpětně měnit, zůstal ti tam ten poslední. Ručně nelze nic kalibrovat. Máš nastavené správné systémové napětí ?, MPPT to umí automaticky vybrat jen při prvním připojení k aku !
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S v testovacím provozu.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 25/6 1230 kWh, k 4/7 1373 kWh, k 8/8 1850 kWH
?
FRSO
 
Příspěvky: 1809
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod fugas » pon črc 25, 2022 9:39 am

Jo jo. Nastavené správně. Pokaždé když prolezu nastavení, začne na chvíli fungovat a tahá z panelů i když tedy udává nesmysl o napětí. Po krátké chvíli přestane dávat a zobrazuje výkon v jednotkách W. Existuje nějaká aplikace / program kromě toho Victron connect?

Koupeno zde viewtopic.php?p=172129#p172129
Pán mě ještě informoval, že je to nastavené pro Pylony, což tedy asi znamená, že to komunikuje přws BMS? To by ale mělo odeznít s tovarním nastavením.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod cipis » pon črc 25, 2022 10:05 am

Proveď ještě jednou kompletní reset, znovu pečlivě nastav, no a pokud to bude dělat furt to samé, tak reklamace.
6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1024
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod fugas » pon črc 25, 2022 10:29 am

Teď jsem v koncích, protože se nedostanu na dostřel BT. Kde se třeba nastaví ta komunikace s Pylony a jiné? Je k tomu ještě něco jiného než ta apka ? Patrně něco přes kabel?
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod fugas » pon črc 25, 2022 10:58 am

Tak po opětovném resetu a nastavení dělá tohle.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod FRSO » pon črc 25, 2022 12:04 pm

fugas píše:Teď jsem v koncích, protože se nedostanu na dostřel BT. Kde se třeba nastaví ta komunikace s Pylony a jiné? Je k tomu ještě něco jiného než ta apka ? Patrně něco přes kabel?

Přes kabel je to stejně přes apku, dej sem PrintScreen toho nastavení aku, i to rozšířené na více foto.
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S v testovacím provozu.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 25/6 1230 kWh, k 4/7 1373 kWh, k 8/8 1850 kWH
?
FRSO
 
Příspěvky: 1809
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod fugas » pon črc 25, 2022 12:10 pm

Jasně dám, až se zase dostanu ke stroji. Každopádně s odpojenými panely trvá na tom, že na nich měří teď už přes 60V. Po připojení panelů a zatížení baterek přejde dle nastavení na bulk a normálně nabíjí. Během půl minuty to vzdá, dá proud na nulu a odchod.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod fugas » pon črc 25, 2022 12:19 pm

Jelikož teď nemůžu na BT, udělal jsem to v demoverzi. Přijde mi toho k nastavení dost málo. Pořád věřím že dělám něco blbě.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod fugas » pon črc 25, 2022 12:51 pm

V návodu se toho pomocí displeje (který nemám) dá nastavit podstatně víc. Včetně řízení tou BMS.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod mihlit » pon črc 25, 2022 2:23 pm

Jak máš řešené zemění? Máš zeměný rám panelů, mínus panelů, mínus baterky, .... co ano a co ne?
V okamžiku, když to kecá, že je na vstupu XY V, tak tam píchni měřák, kolik tam reálně na těch svorkách je. Ono je to s podivem, ale třeba v OffGrid Garage (YT) měl v noci 40V na svorkách na jednom regulátoru. Zkrátka nepředpokládej automaticky, že kecá měření, protože může být problém jinde.

Když to stáhne výkon na těch pár W, je to na "furt" nebo jen několik vteřin? On občas hledá MPP bod dost drasticky a skočí až k té nule.
Taky když to nenabíjí, v jakém režimu to dle té aplikace je a které diody svítí/blikají?

K manuálu:
https://www.victronenergy.com/upload/do ... ual-en.pdf

Když to bude řízeno přes BMS, tak uvidíš ve stavu "external control" část 9.2.8 str 48

Nastavení, že to není řízeno BMS, tak str. 69. Pokud nemáš VE.Can verzi, tak factory reset stačí
?
mihlit
 
Příspěvky: 223
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod fugas » pon črc 25, 2022 2:41 pm

Zeměno všechno ne. Dlouho jsem jel na 24V na Axpertu a tam se to prý nemá. Někdo má někdo ne a nikdy s tím nebyly potíže. Na svorkách toho reglu reálně nic není. Předpokládám že kostra je společná pro panely a baterku. On si jenom myslí že tam má napětí. Při měření multimetrem je na svorkách to co je opravdu na panelech. S odpojenými panely tam není nic, ale myslí si že kolem 30-40V. Po restartu normálně nabíjí tak minutu. Pak to zabalí a při tom pořád tvrdí že je b bulk. Takže výsledkem je prom.daný den. Teď se půjdu omluvit tomu Epsolaru i když dnes už toho moc nenabiju. Přiznám se že už mi z toho jde hlava kolem, takže to nechám odležet. Tohle je druhá modrá věc za ty roky, co mám doma a druhý problém tvl.
Pořád to hraju na to že jsem něco zeslonil, ale jestli ne, natočím reklamní video, kterak tu věc přejíždím Détíkem.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod cipis » pon črc 25, 2022 3:04 pm

Máš to v záruce, tak proč bys to přejížděl?
6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1024
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod fugas » pon črc 25, 2022 3:37 pm

Protože to má být jedna z nejúžasnějších věcí na trhu. Mám na to fakt kliku. Druhá věc od nich a druhý zmetek. Teď s tím budu mít pakárnu. Když se to podaří reklamovat, budu do konce sezóny čekat jak to dopadne. Nemyslím že by mi ten člověk poslal vadný kus. Navíc to chování neodpovídá dle mě žádnému nesprávnému zacházení. Takže se možná něco nepovedlo při tom updatu FW i když se to tvářilo, že vše proběhlo v pohodě. Ovšem bez kabelu to tam znovu nedostanu. V apce se dozvím jen to, že mám tu nejvíc parádní verzi a netřeba nic podnikat.
Vypozoroval jsem ještě že velmi jemně cvakne relátko, které patrně odpojuje panely. Do té doby opravdu tlačí to co mu ty tři panely dopřejou. Jak často zhruba vychází změna FW? Možná se vyplatí počkat na nový a uvidíme co se stane.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod dano » pon črc 25, 2022 4:23 pm

Ten regulator sa sprava naozaj divne, ak pri nepripojenych paneloch ukazuje nejake napatie na vstupe. Odpojil by som panely a zmeral ake skutocne napatie je na vstupnych svorkach. Mam tych regulatorov na roznych instalaciach cca 12 a nikdy nebol ziaden problem a to ani po update fw. Relatko sice v tychto regulatoroch je, ale je programovatelne a v ziadnom pripade neodpaja panely. Ked to mas pristupne, skusil by som ho odpojit a pripojit na 12V bateriu, nepripojit panely a zmenil by som systemove napatie na 12V samozrejme za ucelom testu, ako sa to bude spravat, zaujimalo by ma ake napatie ti bude ukazovat na paneloch vtedy. Este by ma zaujimalo ktoru verziu hw mas, ci tam posledny fw v1.59 alebo v3.10.
?
dano
 
Příspěvky: 380
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod mihlit » pon črc 25, 2022 4:37 pm

Právě pokud bys měl zeměno PV mínus, tak by problém být mohl.
Pokud jsi změřil, co je na svorkách při připojených panelech (ne vytažené dráty) a MPPT ukazuje o těch 30V víc, než při provozu naměříš multimetrem, tak to je na reklamaci. MPPT nemá žádnou kalibraci pro napětí ani na straně panelů, ani na straně baterky. Očekává v systému zařízení pro přesné měření napětí/proudu na straně baterky (smartshunt,...), takže může o nějaké desetiny voltu kecat, neslouží jako přesný měřák, ale to jsou nějaké ty desetiny, tolikhle je totálně mimo.

Firmwarem to asi nebude, pokud máš ne-VE.Can verzi, tak nejnověší je 1.59, který vyšel loni v srpnu. Pokud máš VE.Can verzi nebo novější verzi vnitřností (HW), tak je nejnovější 3.10 vydaná letos v lednu. Pozor na to, že má v sobě 2 firmwary, jeden pro samotné MPPT a jeden pro interní BT část, takže i když se tě to zeptalo na aktualizaci, nemusí to být zaktualizováno úplně. Od 2020 (víc do historie se mi jít nechtělo), tak nevidím ve změnách nic, co by mělo mít vliv na hodnoty napětí na PV straně.

Pokud to nemáš zeměno a nenaměřil jsi při provozu na svorkách skutečně zvýšené napětí, reklamuj.
?
mihlit
 
Příspěvky: 223
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod fugas » pon črc 25, 2022 5:13 pm

¨Na vstupních svorkách FV nenaměřím nic. Je to chyby zobrazení a mění se 30-40V. K té chybě připočítá skutečné napětí zatížených panelů. O minutu později jak odpadne výkon, odpadne nebo sepne, to už je jedno jak je to nastaveno, právě to relátko. Ovšem přeci jen to začalo nějak fungovat. Nechal jsem to jak to bylo a asi za hodinku jsem se tak už ze setrvačnosti podíval co to dělá. No a něco to vyrábělo. Na FW se podívám až budu na dostřel BT.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Regulátor Victron 150/70 se chová divně

Příspěvekod fugas » pon črc 25, 2022 6:43 pm

Tak to vypadá začalo nabíjet. Ale napětí panelu je zkreslené pořád.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Další

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'