bereda20 píše:Zdravím přátelé,
hledám vhodné hranice mé FV sestavy s baterií, snažím se vybrat správnou velikost výkonu a kapacity baterie. Myslel jsem, že PVGIS bude dobrý nástroj, ale zdá se že tomu tak není. Pro příklad jsem udělal spotřebu domácnosti 7kWh denně, instalovaný výkon 10kW, baterie 10kWh. Dle simulace mi bude průměrně denně chybět 1.99kWh, říkám si ok, ale zkusim zvednout kapacitu baterie na dvojnásobek, to by mohlo pomoci. Jaké to ale překvapení, když mi najednou bude chybět 2.38kWh, tento stav trvá až někam k 90kWh baterii, poté se to láme a jde to rychle dolů. Uniká mi něco proč čím větší baterie tím více chybí energie a jsou větší zbytky na střeše? Více v příloze.
Tohle zvláštní chování způsobuje vzorec, jakým PVGIS počítá tu položku "Average energy missing". Je to vysvětleno v dokumentaci k PVGISu.
Zjednodušeně:PVGIS počítá hodnoty osvitu pomocí hodinových dat za 15 let zpátky. Výsledky poté zprůměruje za roky a statistiky ukazuje v měsíčních sumářích. Z hlediska přesnosti vstupních dat je to tedy asi to nejlepší, co můžeme mít.
Hodnota "Average energy missing" se počítá tak, že PVGIS hledá dny v roce, kdy se celou spotřebu nepovede vykrýt ani z panelů ani z baterie. Tedy svítí málo a zároveň během dne dojde i k vybití baterie pod stanovený "Discharge cutoff limit". Množství chybějící energie se sčítá za celý rok a poté se dělí počtem dní, kdy nějaká energie chyběla.
A zde je ten "zakopaný pes": většina lidí očekává, že pokud název obsahuje slovo "average", tak se jedná o celoroční průměr. Jenomže tady to "average" znamená průměr jenom z těch špatných dní.
Když zvětšuješ baterku, postupně se ti díky tomu daří vykrývat dny, kdy už chyběla jen troška energie. Z hlediska vzorce tedy zachráníš třeba 0.1kWh energie, ale zároveň z něj odebereš také celý jeden den. A jelikož ten průměr se počítá jen ze špatných dní, tak hodnota "Average energy missing" roste. Díky zvětšování baterky tedy ubývá špatných dní v roce, ale ty dny co ti tam zůstávají, jsou ty absolutně nejhorší.
Pokud se baterie zvedne nad určitou mez, tak v závislosti na kWp a denní spotřebě dojde k tomu, že najednou je baterie schopna překlenout nejen jednotlivé špatné dny, ale rovnou celé týdenní série špatných dní (V ČR je poměrně hodně špatných sérií, které trvají i 10 dní). Proto se pak číslo "Average energy missing" začne opět snižovat.
Poučení je:Vyjádření kvality návrhu čehokoliv pomocí jednoho čísla může být velmi zavádějící. V případě PVGIS je lepší orientovat se rozhodně podle grafů. Pro ongrid FVE je graf "PV output" zcela dostatečný. Pro off-grid FVE je ale mnohem důležitější graf "Performance. Ten ukazuje kolik, dní v každém měsíci bude v pohodě a kolik dní bude naopak baterie vybitá. Viz níže.
Stačí takto?
Youda
PVGIS performance.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil youda dne úte črc 19, 2022 8:56 am, celkově upraveno 1