Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv srp 18, 2022 3:19 am


FVE svepomoci

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod ACDC » úte črc 12, 2022 7:24 pm

Taky indukci nemám přes střídač. Stačí 3 ledničky, dva mrazáky, dvě trouby, dvě pračky, myčka a různé drobnosti. Stejně se ale v podstatě měnič fláká a musím hlídat a pálit kvůli přetokům. Samozřejmě za slunce, ale když nesvítí tyhle velké spotřebiče nejdou. Nikdy jsem nepočítal návratnost atd. Prostě aspoň něco. On stačí trvalý odběr přes 200W, kterého se nezbavím. Krát 24x365. Výkon 3kW. A třífázový motor asi 1,5 kW klidně běhá s tou třetí fází z měniče.
?
ACDC
podporuje fórum
 
Příspěvky: 203
Registrován: pon kvě 09, 2022 7:31 am

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod kodl69 » úte črc 12, 2022 7:41 pm

A třífázový motor asi 1,5 kW klidně běhá s tou třetí fází z měniče.
to je těžká prasárna. Zkus si představit, co se stane, když to někdo neznalej přijde spravovat. vypne hlavní jistič, a na motoru bude mít plný napětí z měniče. A o tom, jak v takovéhle siti můžou fungovat proudový chrániče nechci ani přemejšlet.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6326
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod ACDC » úte črc 12, 2022 8:07 pm

Ale hlavní jistič vypne vše, vč. fáze ze střídače. Mám všude v rozvodu dvě fáze originál, třetí buď střídač nebo po přepnutí přepínače sítí normální třetí fázi. Třífázový chránič žádný nemám, jednofázový fungujou.
?
ACDC
podporuje fórum
 
Příspěvky: 203
Registrován: pon kvě 09, 2022 7:31 am

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod Glizka » pát črc 15, 2022 10:36 am

Zdravim, chci se zeptat jestli by šla udělat ostrovní elektrárna s tim, že bych si ji mohl manuálně přepnout na Ds. Děkuji
?
Glizka
 
Příspěvky: 24
Registrován: pon črc 11, 2022 8:32 pm

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod Soban » pát črc 15, 2022 10:40 am

Tak to si tam snad montuje každý....

Nebo jako když to vypneš, nebo se něco pokazí budeš bez elektřiny?

Prostě si tam dáš přepínač 1-0-2
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 919
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod Glizka » pát črc 15, 2022 10:42 am

Nejsem takovej znalec tak chci poradit jak se to da udělat.
?
Glizka
 
Příspěvky: 24
Registrován: pon črc 11, 2022 8:32 pm

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod Rolan » pát črc 15, 2022 5:27 pm

Použij například tohle:
https://www.kvelektro.cz/prepinac-skupi ... a-p1154175
Jeden vstup - DS, druhý vstup FVE, výstup - do domu
?
Rolan
 
Příspěvky: 5
Registrován: čtv kvě 26, 2022 5:43 pm

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod Wolferine » sob črc 16, 2022 2:23 pm

Glizka píše:No máme jen indukcni desku ktera je na 3f, ale někde jsem slyšel že ten 1f střidač ti to nemusi tolik pokryt a pak zbytečně odebiraš ze sitě. To řešení vypadá suprově, ale jelikož jsem laik v tomhle,hledám i někoho s kým by se dalo domluvit na zapojení, samozřejmě práci zaplatim.

Indukce byvaji zapojene na dve faze(leva a prava pulka treba) kvuli spotrebe na jednu fazi - jde to samo preklemovat pokdu to ta faze utahne:)
edit: ja mam tedka pro usporu msito dvouplotynku a ta je na jednu fazi z vyroby:)
?
Wolferine
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon čer 20, 2022 12:27 pm

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod cipis » sob črc 16, 2022 2:48 pm

Uz to tu pisu ponekolikate, lepsi desky maji nastavovani odberu, treba 2,5 3,5 4,5 atd. Takze kdyz to mam na 3kW menic, tak si nastavim 2,5, jediny dusledek toho je, ze to proste bude hrat pomaleji.
Dvouplotynka je akorat pro ohrivace jako jsem treba ja, z praktickeho hlediska je ale lepsi 4, ne kvuli poctu, ale ze se tam lepe naskladaji vetsi hrnce. Na dvoukolu se proste dva vetsi hrnce zaraz nedaji.
6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1068
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod Wolferine » sob črc 16, 2022 3:21 pm

zalezi na jake, my tam dva vetsi hrnce nacpem..ale to uz jsme trochu mimo:)
edit:mame to tak uz 4roky a vari se denne vecere pro 3-4 lidi:)
?
Wolferine
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon čer 20, 2022 12:27 pm

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod martesik » stř črc 27, 2022 1:29 pm

Wolferine píše:
Glizka píše:No máme jen indukcni desku ktera je na 3f, ale někde jsem slyšel že ten 1f střidač ti to nemusi tolik pokryt a pak zbytečně odebiraš ze sitě. To řešení vypadá suprově, ale jelikož jsem laik v tomhle,hledám i někoho s kým by se dalo domluvit na zapojení, samozřejmě práci zaplatim.

Indukce byvaji zapojene na dve faze(leva a prava pulka treba) kvuli spotrebe na jednu fazi - jde to samo preklemovat pokdu to ta faze utahne:)
edit: ja mam tedka pro usporu msito dvouplotynku a ta je na jednu fazi z vyroby:)

Mám k indukci dotažený CYKY 5x2,5. Do vařiče apojeny L1, L2, N, PE.
Přemýšlím, zda by stačilo v rozváděči připojit původní L2 na L1.
Jestli tomu dobře rozumím, tak bych měl přeznačit L3 na N a připojit k původnímu N na obou stranách. Nebo není potřeba? Teď je N jenom jeden a musí jím téct pracovní proud, není to 3F motor, kde N teče jenom vyrovnávací proud. Trochu mi není jasný, proč stačí 2,5 mm2. Jistič 3x 16A.
Vařič má uveden maximální výkon 7,2kW. Nevím, zda lze přenastavit maximální výkon, musel bych se podívat, je to fakticky Electrolux vyráběný pro Ikea.
?
martesik
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv zář 09, 2021 7:56 am

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod Neo » stř črc 27, 2022 2:23 pm

Jistění 3x16A pro CYKY 5x2,5 a uložení kabelu ve zdi je v pořádku u dřevostavby je to špatně.
Dnes se běžně tahá CYKY 5x4, protože do budoucna nikdo neví jak rozežraná deska bude připojena.
Klidně bych L3 přeznačil na obou stranách smršťovací bužírkou na modrou a připojil k N - teď se do mě pustí že modrá se nesmí podle norem přeznačit :)
Deska má uvedeno 7,2kW jako součet, ale ve skutečnosti to bude 2x3,6kW na dvě fáze a jištění 16A.
++
?
Neo
 
Příspěvky: 64
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm
Bydliště: doma

Re: FVE svepomoci

Příspěvekod JiříK » stř črc 27, 2022 4:23 pm

Zelená se nesmí přeznačit.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
?
JiříK
 
Příspěvky: 981
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Applebot [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'