Malá ostrovni FV Bruntálsko
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Re: Malá ostrovni FV Bruntálsko
Paráda , tak si zostal verný 12 V ...
Druhý set baterií máš predpokladám z rovnakého zdroja , bolo tam opäť seriózne jednanie a prístup ?
Plánuješ ešte menič Victron 12/1200 W ?
Odfoť prosím aj to osie hniezdo nad baterkami ..
Zdar. P.
Druhý set baterií máš predpokladám z rovnakého zdroja , bolo tam opäť seriózne jednanie a prístup ?
Plánuješ ešte menič Victron 12/1200 W ?
Odfoť prosím aj to osie hniezdo nad baterkami ..
Zdar. P.
-
Swan - dokud bude sloužit zavěšený 12V hardvér, nechám to na dvanácti. Pokud odejde měnič, pořídím rovnou Victrona 24V/1200W a předělám zbytek taky na 24V. ( nebo si udělám radost na vánoce )
Vrabčí hnízdo máš vyfoceno o pár příspěvků výše ( z 12.7.). Stále něco zkouším s přebytky, tak není čas to učesat.
Ještě tak umět programovat to SDS v céčku, to by bylo. Moc mi to učení nejde..
Posílená baterie je příjemným překvapením, mnohem více zvládne a napětí na ní nehoupe zdaleka tolik, jako předtím.
Ano, je od pana Kolaříka, servis perfektní...
Vrabčí hnízdo máš vyfoceno o pár příspěvků výše ( z 12.7.). Stále něco zkouším s přebytky, tak není čas to učesat.
Ještě tak umět programovat to SDS v céčku, to by bylo. Moc mi to učení nejde..
Posílená baterie je příjemným překvapením, mnohem více zvládne a napětí na ní nehoupe zdaleka tolik, jako předtím.
Ano, je od pana Kolaříka, servis perfektní...
-
Tak podle včera došlé fa za elektřinu jsem za minulý rok ušetŕil cca 500kWh. Letos budu více využívat v letních měsícich
FV pro ohřev vody přebytky, tak očekávám lepší výsledek.
-
Tedy 850,- usetreno (pri cene 1,7 kWh)
-
To je docela dobrý výsledek. Celý rok zapojeny panely 2*217Wp a půl roku 2*240Wp, takže pokud počítám správně, vychází to 500000/(2*217+2*240/2) = 742 Wh/Wp.Wagoneer píše:Tak podle včera došlé fa za elektřinu jsem za minulý rok ušetŕil cca 500kWh. Letos budu více využívat v letních měsícich
Doporučuji hlasovat v anketě: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=5&t=1596
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
-
Výsledek je to dobrý, ale je třeba taky říct, že jakmile se tomuto koníčku člověk trochu věnuje, tak je obecně zodpovědnější ve spotřebě obecně. Takže tomu jde určitě nějaká čast " úspory" na vrub.
Škoda, že nemám měření na AC od začátku roku a měŕeni na DC větvi ( internet ), věděl bych výsledek do ankety přesněji.
Roger - úspora je cca 2500,-Kč. Sakumprdum vychází 1kWh za 4,90.
Škoda, že nemám měření na AC od začátku roku a měŕeni na DC větvi ( internet ), věděl bych výsledek do ankety přesněji.
Roger - úspora je cca 2500,-Kč. Sakumprdum vychází 1kWh za 4,90.
-
Tak já teda nevím, ale mě třeba vychází 1 kWh při sazbě D25 a rozpočítání stálých plateb na 9,86 ve VT a 2,47 v NT, při cenách a spotřebě za loňský rok. A letos to bude pravděpodobně ve VT ještě víc. Takže za mou maličkost říkám 500kWh=4930 Kč...Roger píše:Tedy 850,- usetreno (pri cene 1,7 kWh)
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
-
Taky myslím... Já vzal jednoduše celkové kW a celkovou cenu s daní. Sazba D25d, barák, tři lidi. Hodně činností přesouvame do NT. V mém modelu pak vychází kW za 4.94Kč. Prostě co jsem oproti předchozím dvěma letům neodebral ( zhruba stejná spotřeba ), to jsem letos ( teda loni ) ušetril.
-
Ano, to jsi prostě vzal konečnou sumu na faktuře a podělil součtem kWh VT i NT. Já to rozpočítal 2:1 VT:NT, VT je 16 hodin, NT 8 hodin. Tím pádem jsou moje čísla póódstatně hezčí.Wagoneer píše:Taky myslím... Já vzal jednoduše celkové kW a celkovou cenu s daní. Sazba D25d, barák, tři lidi. Hodně činností přesouvame do NT. V mém modelu pak vychází kW za 4.94Kč. Prostě co jsem oproti předchozím dvěma letům neodebral ( zhruba stejná spotřeba ), to jsem letos ( teda loni ) ušetril.
-
Tak tim muzes chlacholit mozna manzelku, a ne nas, protoze jsi usetril vyhradne za odebranou energii a pevnou cenu hradis dal.
Ad mnou uvedena cena 1,7 kc/kWh (za kterou lze dobijet baterky
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=1326#p27746 ... Aneb cena elektrny mezidekadne zlevnila?
a ted ty vase priznane naklady...
Ad mnou uvedena cena 1,7 kc/kWh (za kterou lze dobijet baterky
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=1326#p27746 ... Aneb cena elektrny mezidekadne zlevnila?
a ted ty vase priznane naklady...
-
Rogere, máš sice pravdu, že pevných plateb se sice nezbavím a po odečtení je " úspora " menší, ale prostě tam je.
Ani jsem ji původně neřešil, psal jsem o snížení ročního odběru v kWh.
Kdyby jsi si přečetl podrobně moje vlákno, zjistil bys, že návratnost není tou hlavní prioritou
Musím tě zklamat, ale i kdyby jsi se pos....l, radost nám nezkazíš..
Ani jsem ji původně neřešil, psal jsem o snížení ročního odběru v kWh.
Kdyby jsi si přečetl podrobně moje vlákno, zjistil bys, že návratnost není tou hlavní prioritou
Musím tě zklamat, ale i kdyby jsi se pos....l, radost nám nezkazíš..
-
Jak tam muze byt uspora, kdyz k tomu nepriznas naklady?
Ano, delame to pro radost, ale tak si nemalujme slunicka na zed, ze jsme neco USETRILI
Update: A jen tak ze srandy si zkus spocitat, kolik bys usetril pouhou zmenou na d26, myslim ze uplatek by se ti zaplatil po prvnim roce a v dalsich letech by to byl uz jen profit.
http://kalkulator.eru.cz
Ano, delame to pro radost, ale tak si nemalujme slunicka na zed, ze jsme neco USETRILI
Update: A jen tak ze srandy si zkus spocitat, kolik bys usetril pouhou zmenou na d26, myslim ze uplatek by se ti zaplatil po prvnim roce a v dalsich letech by to byl uz jen profit.
-
Změna na D26d není "pouhá"! Jsou tam i jakési podmínky přiznání a tou podmínkou je dá se říct vyšší odběr. Takže "ušetřit" vyšší spotřebou?Roger píše:Update: A jen tak ze srandy si zkus spocitat, kolik bys usetril pouhou zmenou na d26, myslim ze uplatek by se ti zaplatil po prvnim roce a v dalsich letech by to byl uz jen profit.
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
-
Jo, u me tou podminkou byla flaska pro revizaka je to jen papir ...
i kdybych mu dal 5000,- tak jsem to tehdy mel prvni rok doma chytremu napovez...
Joa necituje se predchozi prispevek.
i kdybych mu dal 5000,- tak jsem to tehdy mel prvni rok doma chytremu napovez...
Joa necituje se predchozi prispevek.
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
Roger se svými komentáři a připomínkami asi snaží říci že investice do FVE je až krajní možností jak ušetřit za elektřinu ... . Protože vidí mnoho jiných možností , které nejsou tak radykální s hodně nejistou návratností ... .
Za (nejen) sebe píšu , peněžní návratnost není primární prioritou (nejen) mé FVE !
Wagoneere , gratuluji k dosaženým výsledkům , jen tak dál .
Elektronům zdar /
Roger se svými komentáři a připomínkami asi snaží říci že investice do FVE je až krajní možností jak ušetřit za elektřinu ... . Protože vidí mnoho jiných možností , které nejsou tak radykální s hodně nejistou návratností ... .
Za (nejen) sebe píšu , peněžní návratnost není primární prioritou (nejen) mé FVE !
Wagoneere , gratuluji k dosaženým výsledkům , jen tak dál .
Elektronům zdar /
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Spravne, nejdrive vycerpam lehke optimalizace, co me nic nestoji a pak budu hledat ty slozite a nejiste.
Jestli to chcete "narit" distributorovi, tak tim, ze platite D25 a k tomu si prikopize FVE a usetrite 500 kWh, jste mu akorat pro smich, kdyz vetsi usporu dosahnu snadneji.
A koupi FVE pravdepodobne v radech desetitisic mas v dphcku (21%) a v dppo (okolo 20%) obchodnika z jeho marze predplaceno na nekolik let DS dopredu. Ted jde o to, jestli souhlasite s nazory panu Singru a dalsich
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... -hyde-park
Jestli to chcete "narit" distributorovi, tak tim, ze platite D25 a k tomu si prikopize FVE a usetrite 500 kWh, jste mu akorat pro smich, kdyz vetsi usporu dosahnu snadneji.
A koupi FVE pravdepodobne v radech desetitisic mas v dphcku (21%) a v dppo (okolo 20%) obchodnika z jeho marze predplaceno na nekolik let DS dopredu. Ted jde o to, jestli souhlasite s nazory panu Singru a dalsich
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... -hyde-park
-
Výborně. Takže nám, Rogere, v prvé řadě popište Vaši lehkou optimalizaci a v druhé řadě popište onu snadnější možnost úspor. KONKRÉTNĚ, prosím! Rád se přiučím, nemohu vědět všechno. Ale konkrétní věci bych prosil. Pokud možno podloženo i výpočtem, tabulkou, srovnáním. Za kladné vyřízení předem děkuji.
-
Tak proběhl zkušební upgrade. Sehnal jsem druhý regulátor a zkusil zapojení dle "střidače" - ZFEJ...
Dva panely JV s jedním reglem a dva JZ s druhým. Dnes celkem svítilo, takže první poznatky:
Pozitiva - nejsou potřeba Schottky mezi stringy,
- mám záložní regulátor pro případ prů....ru,
- oba jedou v rámci svých parametrů, takže nehřejí,
- není tedy potřeba přídavné chlazení,
- po poledni, kdy jsou osvětleny zhruba stejně oba stringy, každý dával lehce přes 30A,
takže dohromady přes 60A do baterky,
- samostatný regl dával max 48A a topil jako blazen.
Negativa - zase to stálo nějakou korunku...
Jsem spokojen, asi to tak nechám.
Dva panely JV s jedním reglem a dva JZ s druhým. Dnes celkem svítilo, takže první poznatky:
Pozitiva - nejsou potřeba Schottky mezi stringy,
- mám záložní regulátor pro případ prů....ru,
- oba jedou v rámci svých parametrů, takže nehřejí,
- není tedy potřeba přídavné chlazení,
- po poledni, kdy jsou osvětleny zhruba stejně oba stringy, každý dával lehce přes 30A,
takže dohromady přes 60A do baterky,
- samostatný regl dával max 48A a topil jako blazen.
Negativa - zase to stálo nějakou korunku...
Jsem spokojen, asi to tak nechám.
-
Paradny upgrade.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
Podmínkou sazby D26 je "pouze" řádná instalace akumulačního spotřebiče o příkonu 55% z hlavního jističe. Tj. pro jistič 25 A je to spirála 12 kW v akumulační nádrži, nebo příslušné množství kW v akumulačních kamnech. O spotřebě není ani slovo, ty spotřebiče se nemusí nikdy ani zapnout...měna na D26d není "pouhá"! Jsou tam i jakési podmínky přiznání a tou podmínkou je dá se říct vyšší odběr.
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
http://honzasl.blogspot.cz/
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7 Odpovědi
- 1549 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od honzaL
-
-
FWE 7 KW - ostrovní režim zatím malá výroba ??
od Jira123 » » v Ostrovní elektrárny
FWE 7 KW - ostrovní režim zatím malá výroba ??
- 7 Odpovědi
- 920 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Jira123
-
-
- 4 Odpovědi
- 993 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od luge
-
- 19 Odpovědi