Nemáte tam vlhko, v tom dolíku?
K tomu systémovému napětí za mě tolik, že 48V je rozhodně super pro velké výkony měničů, ale jak sám vidíte, výběr ostrovních měničů na tomto napětí ve střední třídě nebo dokonce v low-endu je špatný.
12V je pro Vás při 1250Wp taky nepoužitelné, protože max proud regulátoru Tristar je 60A. Takže nejrozumnější pro Vás podle mě je 24V systém.
S těmi přebytky - podívejte se na naše ostrovy - já např. se svými 950Wp v létě nemám šanci energii spotřebovat, protože bojler nemám a strkat to do přímotopu se dá jen v létě. Nevadí mi to. Horší je to, že pokud byste šel do olova, tak při 1200W / 24V se bavíme o proudu 50A, čili nejmenší baterie by byly dvě 500Ah baterie v sérii, to je už pěkný kus olova. A drahý. Takže levněji Vás příjde to lithium, fundovaněji by věděl např abrams, nicméně začít by se podle mě dalo už na 8x200Ah, ve kterém by jste při DOD 70% našel přes 3 kWh energie.
A ještě k té soběstačnosti v zimě: jsou dny, kdy systém dá doslova pár wattů. Já mám letošní minimum 60Wh při 950Wp.
No a malá cca kalkulace na závěr: reg 15000, měnič 10000, panely (12xSchott ASI) 25000, baterie lithium 25000, kabeláž, rozvaděče aj. 10000 = čili těch Vašich 60000 určitě přeťápnete, protože v tom nemám konstrukci.