Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv srp 18, 2022 2:39 am


Axpert King - Pylontech fail

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Předchozí

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod kodl69 » stř črc 13, 2022 12:32 am

Ještě pár detailů: na pylontechu máš dipswitche nastavený jak? Do kterýho z konektorů na pylontechu to má být zapojený? Nějak jsem z toho manuálu nebyl moc moudrej, tak ať nedělám další spoustu marnejch pokusů...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6326
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod camel1cz » stř črc 13, 2022 7:59 am

@kodl69 co všechno umí axpert v režimu PYL?

Naposled, co sem to řešil, tak mi z toho vyšlo, že to nemá smysl. Uměl tuším jen přenášet SOC za cenu blbě nastavených parametrů nabíjení (mám dojem, že příliš vysoké cut-off).
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod batezip » stř črc 13, 2022 8:01 am

DIP switch nastavíš jen první do 1 (rychlost komunikace 9600), zbytek do nuly (pokud nemáš víc skupin pylontechů).
Připojíš to do portu RS485 viz: https://1drv.ms/u/s!ArL0QMODv2yk8_9pe96xkZrJwr71sg
12x380Wp, Voltronic Axpert King 5kW, 4x Pylontech 2.4kWh. Monitoring SolarAssistant (MQTT>PLC) + řízení spínání zátěží pomocí Siemens S7-1200.
?
batezip
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř dub 13, 2022 4:55 pm

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod batezip » stř črc 13, 2022 8:17 am

camel1cz píše:@kodl69 co všechno umí axpert v režimu PYL?

Naposled, co sem to řešil, tak mi z toho vyšlo, že to nemá smysl. Uměl tuším jen přenášet SOC za cenu blbě nastavených parametrů nabíjení (mám dojem, že příliš vysoké cut-off).

Tak ty parametry se i tak dají v měniči upravit ne? Teď jako že dají :)
12x380Wp, Voltronic Axpert King 5kW, 4x Pylontech 2.4kWh. Monitoring SolarAssistant (MQTT>PLC) + řízení spínání zátěží pomocí Siemens S7-1200.
?
batezip
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř dub 13, 2022 4:55 pm

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod camel1cz » stř črc 13, 2022 8:31 am

Už je to dlouho, ale žiju v přesvědčení, že to právě nešlo. Napěťové parametry byly pevně dané tím režimem PYL.

Jaký máš FW? Opravdu jde měnit nastaveni napětí i v PYL? Hlavně cut off a pak max napeti a float - často bývá zbytečně vysoko přes 53V.

A to měnění nabíjecího výkonu podle SOC máš ověřené?
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod batezip » stř črc 13, 2022 8:40 pm

Zatím jsem to neměnil, nedostal jsem se k tomu ještě, mám to cca měsíc, ale viděl jsem to jako možnost pro změnu. Zkusím doma o víkend, teď jsem pryč.
12x380Wp, Voltronic Axpert King 5kW, 4x Pylontech 2.4kWh. Monitoring SolarAssistant (MQTT>PLC) + řízení spínání zátěží pomocí Siemens S7-1200.
?
batezip
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř dub 13, 2022 4:55 pm

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod lzahradil » stř črc 13, 2022 11:21 pm

Komunikace na bms portu kinga pres rs485 je nějaká zvláštní.
Po zapnutí měniče s volbou PYL obživne BMS port. S měničem se pomocí PYL protokolu dá domluvit ale zřejmě očekává nějakou konkrétní sekvenci aby se dostal do režimu že je "spojen" s cihlou.
Bohužel žádnou cihlu k dispozici nemám tak nemohu odsnifovat komunikaci a zjistit tak sled použitých příkazů.
Výsledek je ten, že měnič po cca 2-3 minutách skončí s chybou 61 a následně odpojí výstup i přesto že by měl skočit jen do bypassu. Ten je samozřejmě povolen.
Veškerá napětí které lze v USE režimu nastavit jsou v tomto okamžiku přenastavené na tuším 51.2V (už nevím přesně z hlavy) a to je možná i důvod proč se měnič vypne.
Změní-li se napětí cutoff na těch 51.2 a já mám na baterii normálně víc, protože mám Lifepo4 16S

Pokud má někdo komunikaci s cihlou funkční a byl by schopen udělat snif komunikace která probíhá po nastavení volby PYL, určitě by pomohlo.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 506
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod camel1cz » čtv črc 14, 2022 6:31 am

Zvláštní, měnič by měl být aktivní (master) a poslat do BMS nějaký příkaz (ascii string začínající Tildou ~ a končící \r) hned po připojení. Vadit by mu mělo jen když nedostane odpověď...

Těch fixnutych napětí se právě bojím... Kdyby to bylo 51,x tak to ještě jde... Ale ono to bude spíš 53,x a to je na 15S moc. Cutoff to pokud se nepletu nastavuje na 47 a to je taky moc a pak měnič nadává na low voltage pod větší zátěží.
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod batezip » sob črc 16, 2022 11:05 am

Tak jsem na to koukal a ty parametry se tváří, jako by měli jít změnit, ale nejdou :) .
Každopádně jsem koukal na grafy a vyšší napětí než 52.6V jsem tam ještě ne měl. V tu chvíli to padne na 50.4V.
Cut off tam je 45V, ale pod 47.7V jsem se zatím nedostal. Jak baterie klesnou na 10%, tak zátěž odpojuju.
12x380Wp, Voltronic Axpert King 5kW, 4x Pylontech 2.4kWh. Monitoring SolarAssistant (MQTT>PLC) + řízení spínání zátěží pomocí Siemens S7-1200.
?
batezip
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř dub 13, 2022 4:55 pm

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod camel1cz » sob črc 16, 2022 4:01 pm

Tak to vypadá, že aspoň poladili ty pevné parametry na rozumnější hodnoty... Díky za test!

A nepovedlo se ti zjistit, jestli se není maximální nabíjecí proud? Čekal bych že s blížícím se plným nabitim bude chtít bms proud snižovat...
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod Camel » pon črc 25, 2022 9:54 am

Měl bych otazku. Už jsem to hledal všude možně, ale pořád nemůžu najít řešení. U kamaráda zprovozňujeme Axpert King 48v v kombinaci pylontech us2000c. Pořád nám nelze rozchodit komunikace mezi pylontech a měničem. Vždy to hodí chybu 61. Zkoušeli jsme už asi 3 varianty zapojení propojovacího kabelu, ale pořád bez výsledku. Je možné, že by to nakonec nebylo kabelem ale určitou verzi firmware? Případně pokud to někomu funguje a komunikuje mohl by sem uvést přesné zapojení kabelu a k tomu i jaká je aktualní verze firmware v axpertu?
3030Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Uživatelský avatar
Camel
 
Příspěvky: 55
Registrován: čtv čer 11, 2020 5:40 am

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod camel1cz » pon črc 25, 2022 11:08 am

Firmwarem to nebude, sice se mezi verzemi měnilo, co to umí/jak se to chová - ale fungovalo to vždycky pokud byla volba PYL v menu.

Ověř, že:
- kabel máš ve správných portech (RS485 na baterii a LiOn - druhý zprava, mezi RS232 konzolí a USB na měniči)
- kabel nemáš obrácený - hodně kabelů není oboustranných a musíš použít správnou stranu do měniče a správnou do baterie a obráceně nefunguje. Zde pomůže Youdův oboustranný kabel
- máš na baterii nastavenou správnou rychlost 9600bps - první dip switch na baterii musí být ON (cvaknutý nahoře)
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod Camel » pon črc 25, 2022 11:29 am

camel1cz píše:Firmwarem to nebude, sice se mezi verzemi měnilo, co to umí/jak se to chová - ale fungovalo to vždycky pokud byla volba PYL v menu.

Ověř, že:
- kabel máš ve správných portech (RS485 na baterii a LiOn - druhý zprava, mezi RS232 konzolí a USB na měniči)
- kabel nemáš obrácený - hodně kabelů není oboustranných a musíš použít správnou stranu do měniče a správnou do baterie a obráceně nefunguje. Zde pomůže Youdův oboustranný kabel
- máš na baterii nastavenou správnou rychlost 9600bps - první dip switch na baterii musí být ON (cvaknutý nahoře)



Ano kabely jsou ve zprávných zdířkách na pylontechu v RS485. a na axpertu taky správně na připojení li baterie.
na baterii na kostce kterou připojujeme do axperta je nastaven první dip na on na komunikační rychlost 9600bps.
kabel jsem zkoušel nacvaknout takto jak je z odkazu na Youdův oboustranný kabel takto zapojeny kabel ale nefungoval. Ještě jsem našel jiné zapojení kabelu které propojuje 3-8,5-7 vlevo piny axpertu a vpravo pylontech. takto to uvadějí v ostrovni-elektrarny.cz přímo u kinga odkud je i zakoupen. Bohužel ani jedna varianta kabelu nefungovala
3030Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Uživatelský avatar
Camel
 
Příspěvky: 55
Registrován: čtv čer 11, 2020 5:40 am

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod sitra » pon črc 25, 2022 11:39 am

Mas pylontech “C” nebo bez. To je podstatná informace.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
?
sitra
 
Příspěvky: 254
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod Camel » pon črc 25, 2022 11:45 am

sitra píše:Mas pylontech “C” nebo bez. To je podstatná informace.


Jak uvádím o dva příspěvky výše: us2000c
3030Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Uživatelský avatar
Camel
 
Příspěvky: 55
Registrován: čtv čer 11, 2020 5:40 am

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod sitra » pon črc 25, 2022 12:08 pm

jjo, na mobilu jsem to přehlédl.
Každopádně verze u p. Kolaříka funguje. Taky jsem se na tom docela slušně vytrápil, a to jenom z důvodu že jsem piny na RJ45 počítal obráceně :wall:
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
?
sitra
 
Příspěvky: 254
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod Camel » pon črc 25, 2022 12:24 pm

sitra píše:jjo, na mobilu jsem to přehlédl.
Každopádně verze u p. Kolaříka funguje. Taky jsem se na tom docela slušně vytrápil, a to jenom z důvodu že jsem piny na RJ45 počítal obráceně :wall:



Po práci jdu na to znova kouknout, ale piny jsou napočítány dobře několikrát kontrolováno proto ta moje bezradnost :oops:
3030Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Uživatelský avatar
Camel
 
Příspěvky: 55
Registrován: čtv čer 11, 2020 5:40 am

Re: Axpert King - Pylontech fail

Příspěvekod camel1cz » pon črc 25, 2022 12:29 pm

To je těžký - myslel sem, že tohle se děje jen mně :)

...zkusil bych ještě naopak nezapojovat ty ostatní piny. RS485 jede po dvou drátech bez GND - tak zkusit opravdu použít z UTP jen jeden kroucený pár a propojit jen tyhle dva piny a ostatní nekrimplovat vůbec. Spojuje se A s A a B s B... nekříží se to jako u RS232.

V provozu je pak dobré GND nakrimplovat jen na jedné straně a na druhé ho nechat "v luftě" kvůli potlačení rušení.
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Předchozí

Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Neticle [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'