Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv čer 30, 2022 2:28 am


Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Předchozí

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod gupa » sob čer 18, 2022 11:43 pm

Díky za rady, beru si je k srdci. Dokážeš prosím ještě popsat, nebo mě někam odkázat, kde se dočtu "proč"?


To je dobře že si bereš rady k srdci, protože špatně čteš návod nebo jsi jednoduše nepozorný. Sekce připojení v návodě začíná baterií. Ta je pro victron vždy základ, bez připojené baterie můžeš stroj Victron zničit. Je v postupu v návodu jako první z nějakého důvodu. Dál to snad nemusím rozvádět. Čti návod.

Pokud máš propojku a kolébkový spínač na I, a není napětí na line out, měl by jsi provést konfiguraci buď přes dip (nevím jestli ho GX má) nebo přes PC převodník mk3 a VeBus, nebo vyzkoušet to tlačítko pod remote, vypadá zajímavě protože já ho nemám. podle logické úvahy jak to čtu, kolébkový spínač dopneš s přidrženým tlačítkem. Pokud neuspěješ a napětí nebo komunikace znovu nenastane, tak máš ještě hore jedno tlačítko reset, počítám že postup bude podobný jako se spodním, po přidržení tlačítka reset sepneš kolébkový spínač z polohy 0 na I. Snad tu nepíšu blbosti, ty máš odpálenej měnič a všechno je jinak. Což by byla smola.

Edit: tak v en návodě tlačítko reset resetuje gx kartu pouze (Reboots the GX card component only)

což stojí za zkoušku když ti necahá.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1800
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod Neo » ned čer 19, 2022 1:37 am

SvetZitrka píše:
Neo píše:Manual :
https://www.victronenergy.cz/upload/doc ... -GX-CZ.pdf
str. 9 a 10 stačí číst.


To jsem četl (teď znovu), ale je možné že jsem něco přehlédl, nebo špatně pochopil. Můžeš být prosím konkrétnější?


7.2 Zapojení
1. Připojte baterii.
2. Připojte solární pole k solárním šroubům ......
a další
8.3 Postup připojení baterie
8.4 Připojení kabeláže střídavého proudu

8.3 Postup připojení baterie
• Připojte kabely baterie. Nejprve kabel - a potom +. Při připojování baterie se může objevit jiskra.
z tohoto vyplývá že přívod od baterie nemá vypínač- připojuje se pod napětím.

Zdejší solárníci montují na přívod od baterie pojistkový odpínač, ale ten neslouží k jištění ale k pohodlnému odpojení baterie. Musí ale vědět za jakých podmínek lze odpojit baterii.
++
?
Neo
 
Příspěvky: 13
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm
Bydliště: doma

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod lzahradil » ned čer 19, 2022 8:37 am

Pořád se tu motáme kolem baterie.
V prvním příspěvku máš u obrázku napětí baterie 43.74V.
V provozním rozsahu to asi ještě bude, nekoukal jsem do manuálu, ale není to málo?
Je baterie dostatečně tvrdá?
Při pokus o zapnutí tam bude ještě pokles, který možná už v rozsahu není a zařízení se tak nezapne.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 477
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod Tomano79 » ned čer 19, 2022 10:09 am

lzahradil píše:V prvním příspěvku máš u obrázku napětí baterie 43.74V.
V provozním rozsahu to asi ještě bude, nekoukal jsem do manuálu, ale není to málo?

Tady může být zakopaný pes, Victron umí jít i pod 40V, ale pokud se vypne, tak už se nezapne dokud napětí nestoupne nad cca 45V. Takže napřed nabij baterii, aby měla více jak 45V. Už jsem se s tím setkal na své sestavě ;)
12 panelů východ + 18 panelů západ poly Amerisolar 285Wp, 18 panelů jih mono Amerisolar 340Wp, Victron Smartsolar 1x150/70 + 2x150/100 -Tr VE.Can, 2x Victron Multiplus I 48/5000, BMV 700, Color Control GX, Baterie Li-Ion 8x Tesla battery pack + SimpBMS, ostrovní režim s možností přepnutí na síť, spuštěno 27.4.2020
?
Tomano79
 
Příspěvky: 66
Registrován: stř úno 19, 2020 6:28 pm
Bydliště: Bystřice pod Hostýnem

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod SvetZitrka » ned čer 19, 2022 12:31 pm

gupa píše:To je dobře že si bereš rady k srdci, protože špatně čteš návod nebo jsi jednoduše nepozorný. Sekce připojení v návodě začíná baterií. Ta je pro victron vždy základ, bez připojené baterie můžeš stroj Victron zničit. Je v postupu v návodu jako první z nějakého důvodu. Dál to snad nemusím rozvádět. Čti návod


Je klidně možné, že jsem ten návod nepochopil. Ty reset tlačítka ještě projdu, díky za tip.


Neo píše:Manual :
7.2 Zapojení
1. Připojte baterii.
2. ...

8.3 Postup připojení baterie
• Připojte kabely baterie. Nejprve kabel - a potom +. Při připojování baterie se může objevit jiskra.
z tohoto vyplývá že přívod od baterie nemá vypínač- připojuje se pod napětím.


Tyto body tam sice jsou, ale týkají se FV pole a baterie. Já při prvním spuštění střídače neměl zapojeno ani jedno a v manuálu není nikde striktně napsáno, že tohle zapojeno být musí, jinak hrozí destrukce.

lzahradil píše:Pořád se tu motáme kolem baterie.
V prvním příspěvku máš u obrázku napětí baterie 43.74V.
V provozním rozsahu to asi ještě bude, nekoukal jsem do manuálu, ale není to málo?
Je baterie dostatečně tvrdá?
Při pokus o zapnutí tam bude ještě pokles, který možná už v rozsahu není a zařízení se tak nezapne.


Ta baterie je určitě dobrý point a už jsem nad tím taky uvažoval, ale doufal jsem že je právě nabiji EasySolarem, jelikož v tomto jsou moje možnosti dosti omezené :(. A na otázku tvrdosti, mám tam 2P2S vysloužilé Tesla moduly.


Sám jsme zvědav jak to celé dopadne, ale ať už jakkoliv, snad mnohým pomůžu ušetřit patálie, kterými si teď procházím sám :).
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 86
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod lzahradil » ned čer 19, 2022 12:45 pm

Baterie se připojuje VŽDY jako první.
Nejsem sice majitelem žádného Victronu ale např regulátory které umí systémové napětí 12-48V si po připojení baterie nastaví režim v kterém poběží.
Tzn když připojím 24V baterku, budou v režimu pro 24V. Když 48V baterii, pojedou v režimu pro 48V.
Některé měniče jsou naopak napájené právě z baterie a ne z AC IN.
Pokud jim teda připojíš jen AC IN, nepojedou, protože nemají napájení.
Stejné to může být i zde a nerozjede se to jen proto, že napájení je nedostatečné.

Baterka je klíčová. Sám dobře vím co udělá např regulátor když mu za běhu a pod slunečníma paprskama odpojíš baterku :lol: :hell:

V první řadě bych připojil nabíječku a došťouchal baterky. Pak znovu otestovat jestli se to nerozjede...
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 477
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod SvetZitrka » ned čer 19, 2022 1:14 pm

Tady jsem našel celkem obsáhlou diskuzi, kde popisují, že tohle napětí na bateriích by pro spuštění Victronu neměl být problém https://community.victronenergy.com/que ... on-in.html
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 86
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod FRSO » ned čer 19, 2022 1:20 pm

lzahradil píše:Baterie se připojuje VŽDY jako první.
Nejsem sice majitelem žádného Victronu ale např regulátory které umí systémové napětí 12-48V si po připojení baterie nastaví režim v kterém poběží.
Tzn když připojím 24V baterku, budou v režimu pro 24V. Když 48V baterii, pojedou v režimu pro 48V.
Některé měniče jsou naopak napájené právě z baterie a ne z AC IN.
Pokud jim teda připojíš jen AC IN, nepojedou, protože nemají napájení.
Stejné to může být i zde a nerozjede se to jen proto, že napájení je nedostatečné.

Baterka je klíčová. Sám dobře vím co udělá např regulátor když mu za běhu a pod slunečníma paprskama odpojíš baterku :lol:

V první řadě bych připojil nabíječku a došťouchal baterky. Pak znovu otestovat jestli se to nerozjede...


Tak já jedině jen Victrony. MPPT Victron si nastaví napětí aku jen při prvním připojení. Pokud je pak jiné systémové napětí fve, tak se musí nastavit už ručně v aplikaci. Největší blbost je připojit MP k síti bez baterie a divit se že to skoro nic nedělá. Pokud měnič s aku po zapnutí naběhne a rozsvítí se červená ledka, tak může být měnič nastaven mimo napětí připojeného aku. Pak je lepší se podívat přes configure 3 a mk3usb, změnit to v nastavení a zkoušet dál.
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S v testovacím provozu.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000kWh, k 25/6 1230kWh
?
FRSO
 
Příspěvky: 1762
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod FRSO » ned čer 19, 2022 1:23 pm

SvetZitrka píše:Tady jsem našel celkem obsáhlou diskuzi, kde popisují, že tohle napětí na bateriích by pro spuštění Victronu neměl být problém https://community.victronenergy.com/que ... on-in.html

Pokud je měnič z výroby, tak se 100% nerozběhne na aku Lion 12S !!, ,Nutno přenastavit přes VE.Configure 3
Naposledy upravil FRSO dne ned čer 19, 2022 1:32 pm, celkově upraveno 1
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S v testovacím provozu.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000kWh, k 25/6 1230kWh
?
FRSO
 
Příspěvky: 1762
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod SvetZitrka » ned čer 19, 2022 1:29 pm

Tak ono to zapojení bylo jak s bateriemi, tak i bez nich. Ale výsledek je téměř totožný, to je to co mě dost překvapuje.
Tomu mk3usb jsem se chtěl vyhnout, ale asi mi fakt nic jiného nezbude, než jej mazat koupit.

Ano je z výroby. Neměl bys prosím k té problematice 12S nějaký odkaz, kde bych mohl dostudovat proč?
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 86
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod lzahradil » ned čer 19, 2022 1:37 pm

SvetZitrka píše:Tomu mk3usb jsem se chtěl vyhnout, ale asi mi fakt nic jiného nezbude, než jej mazat koupit.

Tak si ho udělej.
Jestli je to samé co mám na BMV-700 což je jediná věc co mám od Victrona, tak se jedná o sériovou komunikaci a je to jen převodník USB<=>RS232-ttl. 4dráty. 5v TX RX GND

https://www.laskakit.cz/prevodnik-usb-ttl-uart--ch340/ - 54Kč :)

edit: teď koukám že to není VE.Direct ale VE.Bus. Tak to bude něco jiného..
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 477
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod mihlit » ned čer 19, 2022 1:47 pm

pozor, pro komunikaci s MP je potreba VE.Bus mk3, což rozhodně není ttl uart a stojí o dost více.
TTL UART je použit u VE.Direct
?
mihlit
 
Příspěvky: 174
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod lzahradil » ned čer 19, 2022 1:49 pm

zrovna jsem to editoval a ty o tom pišeš :)
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 477
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod SvetZitrka » ned čer 19, 2022 1:53 pm

Díky za tipy. Koupím ten mk3usb, rozhodně to stojí za vyzkoušení.
Pokud by se někomu doma válel jeden nevyužitý mk3usb (Praha a okolí) budu rád.
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 86
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Předchozí

Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'