Co se týká tahání extra kabelů na DC - sám bych to asi vyřešil pro svou potřebu tím, že bych z rozvaděče vytahal kabely, které napájí světelné obvody a poslal je po řádném odjištění na 12VDC. Konsenzus barevného značení vodičů sice dle ČSN poruším, ale proudovou zatižitelnost vodiče 1,5mm2 ztuha (to je dnes 13A, při 12V tedy okolo 150W, s úbytky napětí to snad nebude tak zlé).
Protože už jsem osadil půl domácnosti k celkem slušné spokojenosti - dokonce i ženy - LED-kami, obavu z "blbého osvětlení" mám jen mírnou. Panlux reflektorek s 81 kusy SMD LEDek je při white warm provedení celkem slušný, na 12V to bude počítám stejné (jen se bojím, že nebude se závitem E27; no tak co - do uříznutého deklu předřadníku od úsporky zalepím epoxidem patice
http://www.e-light.cz/svitidla/3043/ nebo něco podobného a osadím totéž, akorát v prov. na 12VDC). Výše uvedený Panlux 120st., 81SMD LED má 5,5W. LED pásek pod linku od firmy 3M má 4,8W na metr pásku a svítí velmi dobře. 2m tohoto pásku osvítí pracovní desku kuch.linky naprosto dostatečně. Do lustrů bych viděl něco na způsob objímkové rozdvojky

- Dvojitá objímka_2.jpeg (15.35 KiB) Zobrazeno 6496 krát
(či spíše roztrojky) pro LED a pokud ne, pak tedy úsporky na 12VDC. Celý dům se do těch 13A vejde, rozhodně se nebojím zahoření - a to mám dřevěný dům.
Mýlím se ve své úvaze ?
Pep