Malá FVE na chatu

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
DaMa
Příspěvky: 1
Registrován: stř dub 13, 2022 4:44 pm

Malá FVE na chatu

Příspěvek od DaMa »

Dobrý den, jako amatér a neznalec bych vás chtěl taktéž požádat o pomoc, inspiraci, rady při sestavování malé FVE na chatu, která je v současné době bez elektřiny.
- provoz jaro až podzim, spočítal jsem si max. spotřebu na cca 700Wh/den
- většina spotřebičů bude na 12V kromě malé chladničky, což bude jediný spotřebič na 230V (na vodní čerpadlo mám centrálu, což mi vyhovuje a nepotřebuji napájet z FVE)
- 2x panel 180W
- regulátor nejspíš Victron MPPT 100/50 Blue Solar 50A 100V
https://www.mulac.cz/fotovoltaika/solar ... t10050.htm
- 2x LiFePo4 12,8V 100Ah
https://www.mulac.cz/ostatni-baterie/li ... 12-100.htm
- měnič Victron Phoenix 12/800
https://www.mulac.cz/menice-napeti/12v- ... direct.htm

Pokud by tahle sestava dávala smysl, chtěl bych touto cestou požádat o rady k zapojení. Co je potřeba k jištění, propojení a podobně. Protože chata je v rohu pozemku u lesa, musím vše včetně měniče umístit cca 35m na kraj pozemku, kam co možná nejdéle svítí slunce. Teď v květnu od rána do cca 17h. Pak zajde za les. Uvažoval jsem nad 24V, tady je pro mě ale trochu komplikací to, že bych 12V baterie potřeboval v zimním období využívat i k napájení jiných spotřebičů mimo chatu. Navíc stejně LiFePo4 nejdou nabíjet pod 0stupňů, tedy bych vždy na podzim FVE "odstavil" z provozu. V popisu u baterií se uvádí, že není je není možno zapojovat do serie, pouze paralelně. Předem děkuji za jakoukoli radu.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek