Solax G4 nastavení Dry contactu

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
rob.brno
Příspěvky: 973
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvek od rob.brno »

GBC má v nabídce i trochu více sofistikované řízení pomocí NORD 3000, kterým lze ovládat i několik spotřebičů i na základě vstupů.

Obecně ted spousta firem vyvíjí tato chytrá řešení na bázi různých PLC. Např. kluci z VUT vyvíjejí řešení, které umí krom lokálních funkcí i spotové obchodování. Je ted po těchto zařízeních velká poptávka, bude dobré asi ještě chvíli počkat, než to firmy vyvinou a vyladí.
rob.brno
Příspěvky: 973
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvek od rob.brno »

tomas píše:V manuálu bude asi chyba, dva kontakty tam nejsou, pouze jeden ani v nastavení nevidím možnost nastavení dvou kontaktů.
Propojil jsem pin 1 s 3 a střídač se úplně vypnul (zhasl i displej) a po chvíli se zase spustil. Obvodová zkoušečka píská mezi pinem 1 a 6. Takže to vypadá že na pinu 1 je také GND a já jsem tak zkratoval ovládací napětí.
Bohužel pro ostrov je to k ničemu, spíná to na základě velikosti přetoku do DS :( . Lepší by bylo kdyby to spínalo dle SOC, například při 90% SOC sepnout a 85% vypnout. Tak je to pro ostrov maximálně pro ovládaní centrály ale nikde tam nevidím kde nastavit při jakém SOC má sepnout centrála, to by se potom mohlo použít pro ty i přebytky ostrovu.
- Dry kontakt má jít ovládat i podle úrovně SOC
- v manuálu je pro piny 1 a 2 uveden význam drycontakt_IN
- pozor na zkraty na COM napajecích pinů, může to odpálit zdroj 12V na desce. Vede to na nezáruční závadu- nový střídač.
Uživatelský avatar
harjaz
Příspěvky: 2
Registrován: sob črc 08, 2023 8:43 pm
Lokalita: Jižní Morava

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvek od harjaz »

slavek2215 píše:Tak aby to bylo jasnější, dávám sem zapojení dry contactu se stykačem, snad se to bude hodit.
zapojeni.dry.con.stykac.png
Napájecí zdroj 24V na DIN lištu třeba tady
Stykač 24V na DIN lištu třeba tady

Pokud bude třeba, dovysvětlím :D
Dobrý den,

super - připojení pěkně popsáno i s odpovídajícími komponenty. Já sám řeším, jak zapínat bojler ve špičkách a dry contact se mi zdá jeví jako dost dobré řešení. Jen mně není vůbec jasné, proč bylo potřeba použít externí napájecí zdroj a nevyužil jste k napájení piny 3 a 6. Je k tomu prosím nějaký pádný důvod? Moc děkuji.
Kostěj
Příspěvky: 600
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvek od Kostěj »

harjaz píše:Jen mně není vůbec jasné, proč bylo potřeba použít externí napájecí zdroj a nevyužil jste k napájení piny 3 a 6. Je k tomu prosím nějaký pádný důvod? Moc děkuji.
Sice jsem takhle používal Epever tracer, ale hlídal jsem maximální proud, co mohu odebírat. Kolik bere stykač a kolik se smí z těch pinů odebírat?
Uživatelský avatar
harjaz
Příspěvky: 2
Registrován: sob črc 08, 2023 8:43 pm
Lokalita: Jižní Morava

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvek od harjaz »

Kostěj píše:
harjaz píše:Jen mně není vůbec jasné, proč bylo potřeba použít externí napájecí zdroj a nevyužil jste k napájení piny 3 a 6. Je k tomu prosím nějaký pádný důvod? Moc děkuji.
Sice jsem takhle používal Epever tracer, ale hlídal jsem maximální proud, co mohu odebírat. Kolik bere stykač a kolik se smí z těch pinů odebírat?
To bohužel nemohu nikde dohledat. Děkuji za navedení, původně mně nanapadlo, že by proud poskytovaný pinem 3 nemusel být pro stykač dostatečný.
Uživatelský avatar
xhd
Příspěvky: 1
Registrován: úte dub 16, 2024 8:50 pm
Lokalita: Praha

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvek od xhd »

Chtěl bych se zeptat na nastavení Dry contactu.
Mám vše nastaveno a funguje to dobře. Při baterce na 100% a přetoku, se sepne a při 95% baterie se vypne.
Ale já bych chtěl aby se vypnul dříve. V nastavenou dobu. Občas se totiž stane, že večer baterka zůstane už jen na 95 %.
Rád bych na noc měl 100%.
Ale, když zapnu časovač, tak se to řídí dle časovače a ne dle dalších parametrů. a to je špatně.
Díky za pomoc.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek