FVE s 3x Victron Multiplus II.

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
sitra
Příspěvky: 288
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sitra »

beethowen píše:
sitra píše:
ladik píše:Ty tenke a cervene jsou Pylontech kabely to je jasne, ale mne zajimaji ty tluste cervene, ne proto, ze bych to chtel kopirovat, ale jake jsou a kde je koupil. Budu je davat na vstupy, primo z Pylontechu, ktere chci davat po 4ks, tak chci mit rezervu a Pylontech kabely jsou pro mne kratke, potrebuju min 2,5m.
:lol: :lol: :lol:
tak třeba tady:
https://www.solarsun.cz/kabel-50mm--cerveny/
https://www.solarsun.cz/kabelove-oko-li ... -50mm2-m8/
https://www.solarsun.cz/prevleky-smrstovaci/
https://www.solarsun.cz/hydraulicke-lis ... -rukavice/
Tak zrovna tento kabel bych nebral. V popisu je toto:
Vysoce flexibilní jemné lanko spletené navzájem. Izolace odolná vůči působení oleje a benzínu. Napájecí kabel je vyroben z mixu: 100% měděného kabelu bez kyslíku a 50% vysoce kvalitního kabelu CCA s vysokým obsahem mědi. Směs materiálů umožňuje snížit odpor ve srovnání se standardním kabelem CCA o více než 30%.
CCA je hliník povlakovaný mědí, takže ojeb. Ještě existuje CCS to je to samé s ocelí, to je úplně mimo.
Tyto věci se používaji tam kde je potřeba snížit hmotnost nebo zvýšit pevnost. Jinak použít standardní měď, nic jiného. Nebude to ani tak drahé: https://www.kvelektro.cz/vodic-h07v-k-5 ... oAQAvD_BwE
a měl jsi někdy "odstřižený" ten origo kabel k pylontech viz výše? ;)
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
sanitka
Příspěvky: 19
Registrován: sob říj 01, 2022 11:28 am

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sanitka »

ecentrum píše:Obrázek

Jo :D , zatím ve zkušebním ostrovním provozu

vše zapojeno pouze na OUT1, bojlery a pod. ovládá PLC TECO, Victron si s ním krásně rozumí přes Modbus TCP
Ta kabeláž MP2-LYD je 35mm2? Jinak krásná práce, snad to dotáhnu podobně.
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

sanitka píše:
ecentrum píše:Obrázek

Jo :D , zatím ve zkušebním ostrovním provozu

vše zapojeno pouze na OUT1, bojlery a pod. ovládá PLC TECO, Victron si s ním krásně rozumí přes Modbus TCP
Ta kabeláž MP2-LYD je 35mm2? Jinak krásná práce, snad to dotáhnu podobně.

Dík, od MP2 k LYNX je to 70mm2
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ladik »

Jak moc ti ty menice huci pri max vykonu? Predpokladam, ze mas menice jeste s vyrobnim cislem pred 07/2022, kde neni od vyrobce rapidni snizeni hlucnosti diky spatne PWM regulaci, kterou ma Victron uplne spatnou. Sam mam 6ks techto menicu a uz se "tesim", jak budu vse odhlucnovat.
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

ladik píše:Jak moc ti ty menice huci pri max vykonu? Predpokladam, ze mas menice jeste s vyrobnim cislem pred 07/2022, kde neni od vyrobce rapidni snizeni hlucnosti diky spatne PWM regulaci, kterou ma Victron uplne spatnou. Sam mam 6ks techto menicu a uz se "tesim", jak budu vse odhlucnovat.
Na stěnu jsem dal izolační podložku, hučí když jedou na větší výkon, ale mám je v technické místnosti takže je mi to jedno.
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
sanitka
Příspěvky: 19
Registrován: sob říj 01, 2022 11:28 am

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sanitka »

ecentrum píše:
sanitka píše:
ecentrum píše:Obrázek

Jo :D , zatím ve zkušebním ostrovním provozu

vše zapojeno pouze na OUT1, bojlery a pod. ovládá PLC TECO, Victron si s ním krásně rozumí přes Modbus TCP
Ta kabeláž MP2-LYD je 35mm2? Jinak krásná práce, snad to dotáhnu podobně.

Dík, od MP2 k LYNX je to 70mm2
Tak to jsem tedy blbě odhadnul. A od MPPT? Bylo by drzé požádat o exkurzi?
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

Tak to jsem tedy blbě odhadnul. A od MPPT? Bylo by drzé požádat o exkurzi?
od MPPT mám jen 25mm2
exkurze není problém, ale FVE je stále ve výstavbě a ještě dlouho bude :D :D :D
doplňuji další - teď 3 blok aku, komunikaci jednotlivých BMS do TECO a pod.
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
sanitka
Příspěvky: 19
Registrován: sob říj 01, 2022 11:28 am

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sanitka »

Tak já to mám složený v hlavě, v garáži kopu krabic, v technický místnosti se dodělávají sádroše a podlaha a začínám věšet rozvaděče...ale tak do dvou měsíců bych rád spustil zkušební provoz. Ještě chybí dokoupit ty LYNX Distributory, který jsem u tebe viděl a prostě bez nich nemůžu být. Jo a baterku taky nějakou pořešit. BMS asi https://shop.gwl.eu/Battery-Management/ ... hparam=123
Diablo1st
Příspěvky: 1601
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Diablo1st »

Neviem ako funguje tá Elerix BMS, ale je sakra drahá. Čo tak zobrať JK BMS 150-200A verziu? Len treba Victron smartshunt, príp. Lynx shunt, lebo meranie SoC cez JK BMS nie je bohvie čo. Navyše ak by si mal viacero bateriek potrebuješ centrálnu shunt tak či tak.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
sanitka
Příspěvky: 19
Registrován: sob říj 01, 2022 11:28 am

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sanitka »

ecentrum píše:
Tak to jsem tedy blbě odhadnul. A od MPPT? Bylo by drzé požádat o exkurzi?
od MPPT mám jen 25mm2
exkurze není problém, ale FVE je stále ve výstavbě a ještě dlouho bude :D :D :D
doplňuji další - teď 3 blok aku, komunikaci jednotlivých BMS do TECO a pod.
Na tý fotce máš výstup na aku přímo z těch lyžin. Pokud jsi dával víc aku, přidal jsi power in nebo distributor? Přijde mi super dát i pro výstup na aku distributor, bo tam pojistky jsou taky a nemusím další někam dodělávat. Pokud tedy může být i z druhý strany toho shuntu.
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

sanitka píše: Na tý fotce máš výstup na aku přímo z těch lyžin. Pokud jsi dával víc aku, přidal jsi power in nebo distributor? Přijde mi super dát i pro výstup na aku distributor, bo tam pojistky jsou taky a nemusím další někam dodělávat. Pokud tedy může být i z druhý strany toho shuntu.
Baterky mám dvě a o víkendu přibude třetí, další distributor nemám, potřeboval bych ho s vývody na druhou stranu a to nevím jestli by šlo elegantně vyřešit. Je to vyvedené na vypínače a BMSky tak jsem přidal i pojistky. O víkendu nafotím
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
sanitka
Příspěvky: 19
Registrován: sob říj 01, 2022 11:28 am

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sanitka »

ecentrum píše:
Tak to jsem tedy blbě odhadnul. A od MPPT? Bylo by drzé požádat o exkurzi?
od MPPT mám jen 25mm2
exkurze není problém, ale FVE je stále ve výstavbě a ještě dlouho bude :D :D :D
doplňuji další - teď 3 blok aku, komunikaci jednotlivých BMS do TECO a pod.

Tak postupuju pomalu, ale jistě. Teď chci přitahnout AC a přemýšlím, zda natahnout ke každýmu Victronu a jeho IN a OUT extra kabel, což budu mít problém narvat do kanálu, nebo rozholit kabel a nakrmit každý IN a OUT z jednoho. Jak to máš udělaný ty?
sanitka
Příspěvky: 19
Registrován: sob říj 01, 2022 11:28 am

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sanitka »

Budou fotky z pokračování?

ecentrum píše:
sanitka píše: Na tý fotce máš výstup na aku přímo z těch lyžin. Pokud jsi dával víc aku, přidal jsi power in nebo distributor? Přijde mi super dát i pro výstup na aku distributor, bo tam pojistky jsou taky a nemusím další někam dodělávat. Pokud tedy může být i z druhý strany toho shuntu.
Baterky mám dvě a o víkendu přibude třetí, další distributor nemám, potřeboval bych ho s vývody na druhou stranu a to nevím jestli by šlo elegantně vyřešit. Je to vyvedené na vypínače a BMSky tak jsem přidal i pojistky. O víkendu nafotím
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ladik »

Prosim te, kde jsi sehnal 70mm2 cerveny kabel? Nikde nemaji, jen same cerne nebo modry. Kablo Vrchlabi jej maji v nabidce, ale bohuzel neni skladem a jen na objednavku min 3.2km :-(
FRSO
Příspěvky: 2266
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od FRSO »

ladik píše:Prosim te, kde jsi sehnal 70mm2 cerveny kabel? Nikde nemaji, jen same cerne nebo modry. Kablo Vrchlabi jej maji v nabidce, ale bohuzel neni skladem a jen na objednavku min 3.2km :-(
Používám jen černé kabely 16-35mm2, na krajích dám smršťovačku zelenou a červenou po 4cm a je to.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

ladik píše:Prosim te, kde jsi sehnal 70mm2 cerveny kabel? Nikde nemaji, jen same cerne nebo modry. Kablo Vrchlabi jej maji v nabidce, ale bohuzel neni skladem a jen na objednavku min 3.2km :-(
70mm2 mám také pouze černé a na plusovém červenou smršťovačku, do 50mm2 není problém koupit červený
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
sanitka
Příspěvky: 19
Registrován: sob říj 01, 2022 11:28 am

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sanitka »

Sehnal jsem modrý i červený v Argosu. Budu ještě doobjednávat k baterii.
maxicusc
Příspěvky: 11
Registrován: pon úno 13, 2023 11:58 am
Lokalita: Praha

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od maxicusc »

ladik píše:Prosim te, kde jsi sehnal 70mm2 cerveny kabel? Nikde nemaji, jen same cerne nebo modry. Kablo Vrchlabi jej maji v nabidce, ale bohuzel neni skladem a jen na objednavku min 3.2km :-(
jsou na tme.eu, ale cena jen pro puntičkáře. Osobně to mám, ale nevím proč :)
Myslím celkově tu 70ku. Na plný výkon ani nezahřere.
sanitka
Příspěvky: 19
Registrován: sob říj 01, 2022 11:28 am

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sanitka »

Jenže TME má minimální odběr 5m a cenu 2x víc než ARGOS.
maxicusc
Příspěvky: 11
Registrován: pon úno 13, 2023 11:58 am
Lokalita: Praha

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od maxicusc »

Za krásu se platí :)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek