FVE s 3x Victron Multiplus II.

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
laheli
Příspěvky: 3
Registrován: čtv srp 11, 2022 1:09 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od laheli »

ecentrum píše:Obrázek

Jo :D , zatím ve zkušebním ostrovním provozu

vše zapojeno pouze na OUT1, bojlery a pod. ovládá PLC TECO, Victron si s ním krásně rozumí přes Modbus TCP
Děkuji za odpověď, pustil jsem se do něčeho podobného, ale asi budu potřebovat pomoc, bylo by se možné na Vás obrátit?
L.A.
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

Vlasta Hirka píše:Prosím tě, k čemu je dobrej ten vypinač vyvedenej z regulátoru ? Nerejpu, zajímá mě to.
jak jsem psal, zatím provoz ve zkušebním provozu, vypínače na MPPT regulátorech je vypnou, abych pokud chci odpojit baterii jí nevypínal pod zátěží
ladik píše:Muzes udelat fotku at jdou videt jak regulatory, tak ty distributory zepredu?
A co ti tam trci doboku z toho distributoru?
Vidim, ze pouzivas distributor s pojistkama jak z regulatoru, tak do baterek s monitoringem, funguje dobre?
V cem to vsichni kreslite ty schemata?
z distributoru z boku je připojena baterie (provizorně), průřez kabelu zatím neodpovídá ;)
schema nakresleno v programu sPlan 7.0
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

Děkuji za odpověď, pustil jsem se do něčeho podobného, ale asi budu potřebovat pomoc, bylo by se možné na Vás obrátit?
L.A.
nevím jestli jsem ten správnej, zatím dost bojuji s nastavením :D
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
Dagus
Příspěvky: 1941
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Dagus »

Vypínač na mppt neodpojuje panely a není vhodné tomu sebrat aku. To je stanovisko neosolaru na dotaz jestli po vypnutí je bezpečné odpojit aku. Victron to asi nezabije, ale je to zbytečný.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
laheli
Příspěvky: 3
Registrován: čtv srp 11, 2022 1:09 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od laheli »

ecentrum píše:
Děkuji za odpověď, pustil jsem se do něčeho podobného, ale asi budu potřebovat pomoc, bylo by se možné na Vás obrátit?
L.A.
nevím jestli jsem ten správnej, zatím dost bojuji s nastavením :D
Tak to já na tom asi budu ještě hůře, mohl by jsem to někde vidět?
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

Tak to já na tom asi budu ještě hůře, mohl by jsem to někde vidět?
jo klidně, Proboštov (u Teplic)
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ladik »

Chlapi o jakem vypinaci se bavite? Ja na te fotce zadny nevidim.
A ty Lynx distributory mas dva pojistkove, takze pojistky neresis externe pro baterie?

EDIT: uz ten vypinac vidim, na puvodni fotce nevim proc to mam orezane a tady nahore v kopii to vidim.
Soban
Příspěvky: 3430
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Soban »

mppt od victronu se dá zapínat a vypínat externě, já tam nemám vypínač, ale vytáhnu konektor v kterém je propojka, prostě někdy se to hodí když potřebuješ vypnout dodávku z panelů.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

ladik píše:Muzes udelat fotku at jdou videt jak regulatory, tak ty distributory zepredu?
A co ti tam trci doboku z toho distributoru?
Vidim, ze pouzivas distributor s pojistkama jak z regulatoru, tak do baterek s monitoringem, funguje dobre?
Obrázek
tak nějak funguje, ukazuje o něco menší napětí, to jsem vyřešil měřením přímo na baterii modulem : https://eshop.neosolar.cz/chytre-bateri ... rgy-do-10m
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
havran2
Příspěvky: 43
Registrován: stř pro 30, 2020 12:43 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od havran2 »

Pěkné. Jakou používáte BMS a máte ji propojenou na victron? Rozumí si? Já přes ModbusTPC/IP komujikuji na PLC také jen je škoda, že je velmi málo bodů/adres pro zápis. Díky
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

havran2 píše:Pěkné. Jakou používáte BMS a máte ji propojenou na victron? Rozumí si? Já přes ModbusTPC/IP komujikuji na PLC také jen je škoda, že je velmi málo bodů/adres pro zápis. Díky
BMS mám dvě, obě od mivyy : 7S-20S LIFEPO4 200A , bohužel zatím bez jakékoliv komunikace, snad se mi jí podaří nějak dotáhnout, asi nejlépe do PLC. Komunikaci Victron s PLC také využívám, ale pouze pro vyčítání hodnot a následném ovládání spotřebičů.

a dotaz pro ostatní : má někdo vyzkoušenou funkční komunikaci s BMS JBD 7S-20S LIFEPO4 200A 3,2V SMART BLUETOOTH, jakoukoliv komunikaci : BMS-Victron, BMS-PLC, nebo BMS-Arduino ?
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
mihlit
Příspěvky: 493
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od mihlit »

Nevím, jestli je to zrovna ta tvoje BMS, ale zkus mrknout sem:
https://github.com/Louisvdw/dbus-serial ... -supported
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

mihlit píše:Nevím, jestli je to zrovna ta tvoje BMS, ale zkus mrknout sem:
https://github.com/Louisvdw/dbus-serial ... -supported
díky za odkaz, těch různých odkazu je poměrně dost, jde mi o to jestli někdo, nějakou komunikaci s BMS od mivvy opravdu vyzkoušel, mezi uživateli je jich asi poměrně dost.
dík
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
mihlit
Příspěvky: 493
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od mihlit »

To je trochu nedorozumění. BMS ty dražší umí Pylontech protokol a tak můžou komunikovat s Victronem přímo. Ostatní potřebují ovladač pro Victron a to je právě tento, pokud se nepletu, tak zároveň i jediný, co existuje. Podporuje více typů/výrobců BMS. Pokud je ta tvoje v seznamu podporovaných, budeš moct/muset použít tento ovladač. Pokud není, tak s komunikací s Victronem budeš mít nejspíš útrum. Není to tedy odkaz na stránky s jednou z mnoha komunikací ale je to TEN ovladač
havran2
Příspěvky: 43
Registrován: stř pro 30, 2020 12:43 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od havran2 »

mihlit píše:Nevím, jestli je to zrovna ta tvoje BMS, ale zkus mrknout sem:
https://github.com/Louisvdw/dbus-serial ... -supported
Jestli jsem to správně pochopil tak je potřeba BMS s RS485 a třeba BT, aby se dalo komunikovat součastně. Nejsem úplně moudrej jak s měřením proudu? Pokud budou 2banky paralelně tzn. 2xBMS tak je to nesečte, ale z průměruje a když se přidá Smart Shunt tak victron mu dá přednost jen nevím jak se to pak vše popere. Má někdo fyzickou zkušenost? Díky.
Popř. má někdo typ na BMS pro 18S, která zvládá CanBus s victronem. Díky
mihlit
Příspěvky: 493
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od mihlit »

Zatím nemám zprovozněnou druhou baterii (teprve čeká v krabicích), ale mám tam JK BMS a k tomu SmartShunt. BMS co jsem koukal, nemají to měření až tak přesné, SmartShunt je úplně jiný level. Takže mám nastaveno, aby to bralo data z něj a funguje to vše v pohodě.

Tomu současně BT a RS485, tak nerozumím,jak myslíš. Můžeš mít 2 BMS a každá používá RS485
havran2
Příspěvky: 43
Registrován: stř pro 30, 2020 12:43 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od havran2 »

mihlit píše: Tomu současně BT a RS485, tak nerozumím,jak myslíš. Můžeš mít 2 BMS a každá používá RS485
Na RS485 běží komunikace s victronem a na BT se můžu připojit s PC u každé BMS samostatně.
Cerbo ti umožní vybrat z čeho má brát hodnotu proudu a SOC? Já jsem si jen nebyl jistej jestli když se tam dá Smart shunt tak se pak nezapojuje ta BMS silově, aby tam nebylo moc informací, ale pak nebude umět ani odpojit při průseru.
Díky.
mihlit
Příspěvky: 493
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od mihlit »

Ne, to není problém. V nastaveni Cerba je možnost vybrat, co je zdroj dat o proudu a SOC. Ono bys tam toho mohl mít víc a třeba druhý shunt pro DC spotřebiče a tak....
havran2
Příspěvky: 43
Registrován: stř pro 30, 2020 12:43 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od havran2 »

OK díky. Tak asi na 2banky baterek a 2xBMS je ten Smart shunt doplnit nejlepší. A když náhodou selže ta komunikace BMS cerbo tak to nespadne celé a pokud si baterce i přes komunikaci (nebo bez ní) uletí článek tak to odstřelí BMS silově.
Diablo1st
Příspěvky: 1601
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Diablo1st »

havran2 píše:
mihlit píše:Nevím, jestli je to zrovna ta tvoje BMS, ale zkus mrknout sem:
https://github.com/Louisvdw/dbus-serial ... -supported
Jestli jsem to správně pochopil tak je potřeba BMS s RS485 a třeba BT, aby se dalo komunikovat součastně. Nejsem úplně moudrej jak s měřením proudu? Pokud budou 2banky paralelně tzn. 2xBMS tak je to nesečte, ale z průměruje a když se přidá Smart Shunt tak victron mu dá přednost jen nevím jak se to pak vše popere. Má někdo fyzickou zkušenost? Díky.
Popř. má někdo typ na BMS pro 18S, která zvládá CanBus s victronem. Díky
Ja som kúpil JK BMS s prevodníkom, ktorý komunikuje s meničmi cez Pylontech protokol. Kúpil som TU. BMS aj s prevodníkom už mám doma, ale keďže batérie aj s meničom si niekde plávajú po mori, nemám to ako vyskúšať. S tým pánom som telefónoval a má to oskúšané aj na meničoch od Victronu, takže tuto by nemal byť problém.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek