Balónová FVE pro nabíjení EV
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Balónová FVE pro nabíjení EV
Zdravím.
3 roky provozuji malou balkónovou ongrid FVE (600Wp). Přetoky jsem pouštěl do sítě. V prosinci mi v rámci cejchu vyměnili elektroměr, který už přetoky zaznamenává. FVE jsem proto vypnul a spouštím ji jen když v garáži nabíjím EV. Nicméně chci FVE překopat, abych ji mohl zase využívat naplno. Bohužel to musí být složitější a dražší řešení, než elegantní ongrid. Nechápu proč to v ČEZku nejde legálně.
Popis odběrného místa:
balkón 5m, orientace jih, 2. patro. Nastavitelný sklon panelů 60-90°
Byt 2kk 3x25A, předěláno v rozvaděči na 1F systém, jen varná deska používá 2F.
Spotřebiče - varná deska, pračka, myčka, sušička, vše A+. Spotřeba cca 1MWh/rok bez EV.
EV - občasné nabíjení Nissan Leaf cca 16kWh/den, 1F nabíječka 6-16A. Vše propojeno za elektroměrem, takže výroba z FVE teče do EV v garáži o 4 patra níže a zbytek se docucává ze sítě.
Původní instalace:
2x 300Wp Einnova https://www.i4wifi.cz/cs/229302-solarni ... va-esm-300
microinverter Envertech EVT560 https://www.i4wifi.cz/cs/240749-gwl-power-evt560
+AC jištění, dálkové vypínaní FVE a monitoring
Současný stav:
FVE zapínám jen při nabíjení EV za slunečného dne
FVE jede 300-500W (od 10-16hod). EV na 6A má příkon 1300W. Min. 800W se tedy odebírá ze sítě.
Nové požadavky:
Zamezit přetokům do DS sondou nebo legalizovat FVE
Nainstalovat max. možný výkon (jeden panel lze fyzicky přidat)
Pokud bude baterie, tak zajistit stabilní výkon pro nabíjení EV s dotací výkonu z baterie (vykrytí mraků, padání výkonu dopoledne a odpoledne). Tak aby to prostě dávalo konstantní výkon od 10 do 16 hodin a pak se ta baterie zase dobila.
Nová instalace:
Už jsem koupil nové panely z výprodeje 3x Amerisolar 380Wp a konstrukci. To je maximum možného.
Výkon celkem 1140Wp.
Dál mám k dispozici nějaké komponenty, které lze použít.
Další microinverter 600W jiné značky
MPPT EPsolar 3210n 100V, 30A
Ongrid měnič 1000W se sondou proti přetokům s provozem z PV (1000W) nebo baterie (700W) https://www.aliexpress.com/item/4001057 ... 0523%7Csea
2x nové baterie Solarfam Carbon-olovo 2x 12V 100Ah + balancer na 24V
4x BMZ ESS01 lion baterie z bazaru 4x 24V 108Ah IP66 s integrovanou BMS. Reálně budou mít každá 1kWh
1x novou lion baterii (modul) z EV Kia EV6 24V, 108Ah, kapacita 2,4kWh
U lion se bojím požáru. Když je dám na balkón do nerez bedny, tak tam budou zas nevhodné teploty. Do bytu je dávat nechci. U olova je to bezpečnější, ale do bytu bych je také nedával.
Byt je problematické rozkopat. Rozvaděč je uprostřed bytu v malé předsíni. Max natáhnu kabel pro sondu, 230V už bude problém, DC vodiče ještě větší.
Mě napadají tyto varianty:
přidat 3. panel
a) přidat 2. microinvertor a používat to jen pro nabíjení EV
b) koupit značkový ongrid střídač s IP65 a pokusit se to zlegalizovat (Pravděpodobně nestačí napětí v sérii ani na 1Kw verzi střídače)
c) Zprovoznit 1000W ongrid invertor s limiterem
d) dát tam baterie 24V a mppt měnič. Na baterii pak 1000W invertor, který umí z baterie 700W s limiterem. Pro navýšení výkonu na 1400W koupit paralelně ještě jeden.
Nebo doufám, že mi někdo poradí ještě něco dalšího, třeba nějaký zázračný invertor, jestli baterie atd.
Díky za případné nápady.
3 roky provozuji malou balkónovou ongrid FVE (600Wp). Přetoky jsem pouštěl do sítě. V prosinci mi v rámci cejchu vyměnili elektroměr, který už přetoky zaznamenává. FVE jsem proto vypnul a spouštím ji jen když v garáži nabíjím EV. Nicméně chci FVE překopat, abych ji mohl zase využívat naplno. Bohužel to musí být složitější a dražší řešení, než elegantní ongrid. Nechápu proč to v ČEZku nejde legálně.
Popis odběrného místa:
balkón 5m, orientace jih, 2. patro. Nastavitelný sklon panelů 60-90°
Byt 2kk 3x25A, předěláno v rozvaděči na 1F systém, jen varná deska používá 2F.
Spotřebiče - varná deska, pračka, myčka, sušička, vše A+. Spotřeba cca 1MWh/rok bez EV.
EV - občasné nabíjení Nissan Leaf cca 16kWh/den, 1F nabíječka 6-16A. Vše propojeno za elektroměrem, takže výroba z FVE teče do EV v garáži o 4 patra níže a zbytek se docucává ze sítě.
Původní instalace:
2x 300Wp Einnova https://www.i4wifi.cz/cs/229302-solarni ... va-esm-300
microinverter Envertech EVT560 https://www.i4wifi.cz/cs/240749-gwl-power-evt560
+AC jištění, dálkové vypínaní FVE a monitoring
Současný stav:
FVE zapínám jen při nabíjení EV za slunečného dne
FVE jede 300-500W (od 10-16hod). EV na 6A má příkon 1300W. Min. 800W se tedy odebírá ze sítě.
Nové požadavky:
Zamezit přetokům do DS sondou nebo legalizovat FVE
Nainstalovat max. možný výkon (jeden panel lze fyzicky přidat)
Pokud bude baterie, tak zajistit stabilní výkon pro nabíjení EV s dotací výkonu z baterie (vykrytí mraků, padání výkonu dopoledne a odpoledne). Tak aby to prostě dávalo konstantní výkon od 10 do 16 hodin a pak se ta baterie zase dobila.
Nová instalace:
Už jsem koupil nové panely z výprodeje 3x Amerisolar 380Wp a konstrukci. To je maximum možného.
Výkon celkem 1140Wp.
Dál mám k dispozici nějaké komponenty, které lze použít.
Další microinverter 600W jiné značky
MPPT EPsolar 3210n 100V, 30A
Ongrid měnič 1000W se sondou proti přetokům s provozem z PV (1000W) nebo baterie (700W) https://www.aliexpress.com/item/4001057 ... 0523%7Csea
2x nové baterie Solarfam Carbon-olovo 2x 12V 100Ah + balancer na 24V
4x BMZ ESS01 lion baterie z bazaru 4x 24V 108Ah IP66 s integrovanou BMS. Reálně budou mít každá 1kWh
1x novou lion baterii (modul) z EV Kia EV6 24V, 108Ah, kapacita 2,4kWh
U lion se bojím požáru. Když je dám na balkón do nerez bedny, tak tam budou zas nevhodné teploty. Do bytu je dávat nechci. U olova je to bezpečnější, ale do bytu bych je také nedával.
Byt je problematické rozkopat. Rozvaděč je uprostřed bytu v malé předsíni. Max natáhnu kabel pro sondu, 230V už bude problém, DC vodiče ještě větší.
Mě napadají tyto varianty:
přidat 3. panel
a) přidat 2. microinvertor a používat to jen pro nabíjení EV
b) koupit značkový ongrid střídač s IP65 a pokusit se to zlegalizovat (Pravděpodobně nestačí napětí v sérii ani na 1Kw verzi střídače)
c) Zprovoznit 1000W ongrid invertor s limiterem
d) dát tam baterie 24V a mppt měnič. Na baterii pak 1000W invertor, který umí z baterie 700W s limiterem. Pro navýšení výkonu na 1400W koupit paralelně ještě jeden.
Nebo doufám, že mi někdo poradí ještě něco dalšího, třeba nějaký zázračný invertor, jestli baterie atd.
Díky za případné nápady.
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Balónová FVE pro nabíjení EV
Z principu činnosti on-off-grid přetoky budou!
Teď jde o to jaké a zda je elektroměr zaznamená.
Mě napadá pouze jedno řešení, axpert king nedělá přetoky protože tam je dvoje konverze z DS 230V AC na DC a to zase na 230V AC.
Takže to dát na přívod za elektroměr a za to pak už ty grid můžeš mít.
Teď jde o to jaké a zda je elektroměr zaznamená.
Mě napadá pouze jedno řešení, axpert king nedělá přetoky protože tam je dvoje konverze z DS 230V AC na DC a to zase na 230V AC.
Takže to dát na přívod za elektroměr a za to pak už ty grid můžeš mít.
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
Ano, KING.
A nebo i jiné měniče, nicméně zde by jsi musel mít větší kapacitu aku a úplně na "silné" měsíce být OFFgrid s přepínačem sítí.
A nebo i jiné měniče, nicméně zde by jsi musel mít větší kapacitu aku a úplně na "silné" měsíce být OFFgrid s přepínačem sítí.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
-
- Lokalita: Senec
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
- Kapacita baterie [kWh]: malá
Prosím oprav ten názov vlákna.
prisahám,že som rozmýšlal,že s akým balónom to máš za systém vlastne
málo kwp , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion + 60V 198Ah Lifepo4 , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ,12V LiFePO4 60Ah , epsolar 10 ,victron 350w sinus
Záloha:180Wp ,12V LiFePO4 60Ah , epsolar 10 ,victron 350w sinus
-
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Výkon panelů [Wp]: 10120
- Kapacita baterie [kWh]: 13,4
Lui píše:Prosím oprav ten názov vlákna.
FVE na horkovzdušném balonu ještě nikdo nedělal?
PS: byl jsem v tomto tématu a četl jsem automaticky balkonová až teď jsem si všiml...
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 13,4KWh lifepo4 (2X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp
-
Re: Balkónová FVE pro nabíjení EV
Bohužel už to nejde editovat
Tak upřesňuji, že se jedná o balkón.
Ten King má nevýhodu, že by musel být u rozvaděče v chodbě. Vypadalo by to blbě, dělalo by to hluk vedle ložnice, není místo na baterie a není možné tam dotáhnout DC z panelů. Navíc to něco žere a ukrmit to ze 3 panelů by byl asi problém.
Jinak na Kinga pověsit ty ongridy je zajímavá myšlenka. Co se ale stane když ongrid bude dodávat víc než je potřeba a přetoky půjdou do Kingu?
Tak upřesňuji, že se jedná o balkón.
Ten King má nevýhodu, že by musel být u rozvaděče v chodbě. Vypadalo by to blbě, dělalo by to hluk vedle ložnice, není místo na baterie a není možné tam dotáhnout DC z panelů. Navíc to něco žere a ukrmit to ze 3 panelů by byl asi problém.
Jinak na Kinga pověsit ty ongridy je zajímavá myšlenka. Co se ale stane když ongrid bude dodávat víc než je potřeba a přetoky půjdou do Kingu?
-
Co se takhle zeptat distributora EE.
-
Distributora (PRE) jsem se ptal v roce 2020. Snažil jsem se přihlásit microinverter Envertech prodávaný na GWL/i4wifi. I když to bylo kupované v ČR, tak PRE chtělo plno papírů k měniči a i4wifi nic nedodalo a pak to přestali prodávat. Podobné je to s modráskem. Každopádně mi pak operátor PRE z toho oddělení, se kterým jsem to řešil řekl, že pokud mám 600Wp, tak že to do 1kWp neřeší. Ale teď změnili elektroměr a žádné oficiální vyjádření že to je nebo není ok nemám.
Otázka je, zda by střídač od výrobce solax, goodwe apod. bylo možné legálně přihlásit jako mikrozdroj s přetoky do sítě.
GoodWe 1000-XS
Solax X1-1.1 MINI
SOFAR 1100TL-G3
Otázka je, zda by střídač od výrobce solax, goodwe apod. bylo možné legálně přihlásit jako mikrozdroj s přetoky do sítě.
GoodWe 1000-XS
Solax X1-1.1 MINI
SOFAR 1100TL-G3
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Teoreticky ano ovšem zase to bude chtít hromadu papírů, revizi atd....
Se skus zeptat jaké měniče akceptují a co třeba dodat....
Jinak takové čestné slovo teď to neřešíme.... až se něco stane tak kdo vám to pane povídal.....
Se skus zeptat jaké měniče akceptují a co třeba dodat....
Jinak takové čestné slovo teď to neřešíme.... až se něco stane tak kdo vám to pane povídal.....
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 559 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od SAKO
-