Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon kvě 16, 2022 12:48 pm


nastavení Multiplus

Měniče Victron
Další

nastavení Multiplus

Příspěvekod Dandis » čtv kvě 05, 2022 9:15 am

Dobrý den, nebo večer všem fotovoltaikům

Rád bych Vás zde na tomto fóru požádal o radu, či osobní pomoc s nastavením mých Multiplus II. Nějak se mi nedaří (nevím už, kde dělám chybu) nastavit je tak, aby se při vybití baterií v noci připojily k síti a dál do chalupy dodávaly energii - (možná i jiná drobná nastavení). Našel by se zde někdo, kdo by mi třeba jen radou byl ochotný pomoci ?

Velice děkuji za případné reakce
?
Dandis
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon kvě 02, 2022 7:31 am

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod dub042 » čtv kvě 05, 2022 9:34 am

Nic složitého, UPS mód a pomocí napětí řídit VS, když bude napětí OK, tak rozepnutý, když bude nízké sepnutý...
?
dub042
 
Příspěvky: 265
Registrován: pát kvě 09, 2014 7:11 pm

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod Dandis » čtv kvě 05, 2022 10:11 am

Díky za reakci, ale myslím, že to tak mám?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Dandis
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon kvě 02, 2022 7:31 am

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod Atman » čtv kvě 05, 2022 10:59 am

Virtual switch sa nastavuje vo VEConfig. Pripoj sa cez to a ponastavuj a ak to ani potom nepôjde, tak by som sa čudoval.
2kWp JV, 5kWp JZ, Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie, Victron Bluesolar MPPT 150/35, Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve na Victron Smartshunte.
?
Atman
 
Příspěvky: 97
Registrován: ned čer 20, 2021 9:09 am
Bydliště: Západné Slovensko

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod FRSO » čtv kvě 05, 2022 11:49 am

Dandis píše:Dobrý den, nebo večer všem fotovoltaikům

Rád bych Vás zde na tomto fóru požádal o radu, či osobní pomoc s nastavením mých Multiplus II. Nějak se mi nedaří (nevím už, kde dělám chybu) nastavit je tak, aby se při vybití baterií v noci připojily k síti a dál do chalupy dodávaly energii - (možná i jiná drobná nastavení). Našel by se zde někdo, kdo by mi třeba jen radou byl ochotný pomoci ?

Velice děkuji za případné reakce

On má MPII konektor VE Direct ?, to ti jde nastavit přes aplikaci Victron connect ? :o
To mi něco uniklo.
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron 250/85-TR, 9 kWh Lion 15S ve zkušebním provozu.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1706
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod rottenkiwi » čtv kvě 05, 2022 11:51 am

Mne, hoci som mal napatia, INGNORE AC a vykonove urovne na pripojenie
a odpojenie spravne, robila problem SOC-ka, kym SOC nebolo na urcitej
urovni, tak stale dobijal baterku, hoci napatie uz bolo 58 V.
Zbohom. bridgeless PFC 96 V / 100 A MPPT MPPT IVSSA 2-phase DIY MPPT 3 kW DIY MPPT 27205 KWh
Once you have enough money, more money doesn't make you more happy.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4483
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod FRSO » čtv kvě 05, 2022 11:51 am

Atman píše:Virtual switch sa nastavuje vo VEConfig. Pripoj sa cez to a ponastavuj a ak to ani potom nepôjde, tak by som sa čudoval.

Taky si to myslím a tak to dělám už delší dobu.
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron 250/85-TR, 9 kWh Lion 15S ve zkušebním provozu.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1706
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod MareC3k » čtv kvě 05, 2022 12:48 pm

Ja to mam nastavene takto, cez den sa baterie nabijaju zo solarov /55V/, v noci ide vsetko z baterii, ak sa baterie vybiju tak sa pripoji siet, alebo ak sa pretazi menic, tak sa pripoji siet /su tam este DC spotrebice, takze preto je zapnute aj nabijanie resp. skor udrziavanie napatia na baterii zo siete/:

grid.png

charger.png

inverter.png

VS1.png

VS2.png

VS3.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
?
MareC3k
 
Příspěvky: 485
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod Dandis » čtv kvě 05, 2022 12:57 pm

Všem děkuji za postřehy, myslím si, že další můj problém je, že mám systém 2 fázový a VEConfig3 mi nepovoluje vůbec se k měničům připojit. To mi funguje pouze ve VictronConnect. Tak já nevím, mám v tom už trochu zmatek ;)
?
Dandis
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon kvě 02, 2022 7:31 am

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod FRSO » čtv kvě 05, 2022 1:48 pm

Dandis píše:Všem děkuji za postřehy, myslím si, že další můj problém je, že mám systém 2 fázový a VEConfig3 mi nepovoluje vůbec se k měničům připojit. To mi funguje pouze ve VictronConnect. Tak já nevím, mám v tom už trochu zmatek ;)

JJ, musíš vrátit měnič softem cos programoval na ty 2 fáze do ostrovního řežimu a pak nastavit přes VE-Configue3.
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron 250/85-TR, 9 kWh Lion 15S ve zkušebním provozu.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1706
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod Dandis » čtv kvě 05, 2022 2:37 pm

1. Tzn. nechat je mezi sebou nafázované ? "musím posunout fázi o 120 stupňů jinak mi to vyhazuje chrániče" to doufám je správně a potom programovat přesConfigure3 ?

2. Nebo jeden podruhém nastavit, naprogramovat a teprve potom nafázovat?

děkuji
?
Dandis
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon kvě 02, 2022 7:31 am

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod Dandis » čtv kvě 05, 2022 2:42 pm

Jde mi o to, že když fázi mezi nimi posunutou o 120 tak se mi to z ostrovního systému odpojí. Když ji posunu o 180 v ostroním to zůstane, ale zase mi to vyhazuje chrániče. ;)
?
Dandis
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon kvě 02, 2022 7:31 am

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod Soban » čtv kvě 05, 2022 5:03 pm

Nechápu proč by to mělo chrániče vyhazovat?

Ten chránič je 3f a máš měniče pouze na 2 fázích a ta třetí je na DS?

Nebo to vyhazuje pouze 1f chrániče které máš zapojené k jednotlivým měničům?

Nemáš ty N za chrániči někde spojeny? Máš N spojeno před chrániči?

Prostě proud musí téci někde jinde a nevrací se spět přes ten chránič když ho to vyhazuje?

Je to jenom chránič, nebo chránič kombinovaný s jističem?

Chtělo by to schéma zapojení.....
1600Wp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 4800Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) | Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 352
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod Michal A » čtv kvě 05, 2022 5:29 pm

Dobrý den

Mám podobný problém.
Multiplus 2 Cerbo . atd. Zapojeno jako 3f a tady je problém. Potřebuji rozchodit AC ignore při přetížení jedné z fází. Pokud to nastavím do L1 a přetížím ji přepnou se všechny tři tady OK. Pokud přetížím L2 a L3 tak nic . Pokud to nahraji do všech třech tak při přetížení L1 cvakne nějaké relé na L1. V L2 to samé a v L3 taktéž, ale AC in se nepřipojí. Jako kdyby se na tom nedohodli. Jsou všechny nafázované. Nevyhazují jističe, a vše běží jak na síŤ tak na baterie. Nepoužívám ESS. Poradil by někdo kde dělám chybu.? Děkuji moc
?
Michal A
 
Příspěvky: 12
Registrován: úte kvě 03, 2022 6:51 pm

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod mati » čtv kvě 05, 2022 8:03 pm

Dandis píše:Jde mi o to, že když fázi mezi nimi posunutou o 120 tak se mi to z ostrovního systému odpojí. Když ji posunu o 180 v ostroním to zůstane, ale zase mi to vyhazuje chrániče. ;)


Nemůže být chybka v tom , že při připojení MPII ac-in k síti má být výstup Ac-out izolovaná síť! A pokud mají dva MPII na výstupu Ac-out jeden třífázový chránič ( ?? ) a na třetí fázi je DS - nedivil bych se že se to chrániči nelíbí .
Možná se to úplně nelíbí ani MPII , ale chránič spadne dřív.
A v případě ostrovu - se u Ac-out vodič N připojí přes zemnící relé v MPII na PE(zem). A když jsou dva MPII - tak to múže být ještě zajímavější.. s chráničem , i když spoj N na PE je před chráničem.

Možná jsem celou situaci špatně pochopil - chtělo by to nějaké schema - jak bylo psáno již výše.
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 331
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod gupa » čtv kvě 05, 2022 8:17 pm

Pro oba. Dopracoval bych se k postupu takovému, abych přes MK (2-3) a pc program a vebus quick configure vyresetoval podle instrukcí měniče a potom je znovu nakonfiguroval.
V případě následně pro Michal A nevím, proč není zvoleno dedicated ignore ac input.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1765
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod gupa » čtv kvě 05, 2022 8:35 pm

Pro prvotní nastavení se po resetu více hodí vebussystem configurator. Postup je propojit, napojit, spustit program, nastavit com port a propojit přes MK, po propojení a spuštění programu nabídka configure - get configurationa měli by se ukázat měniče, potom přes tlačítko zobrazující single phase zvolit jak propojit více měničů a jestli je mít jako group a drag and drop přesunout měniče do zvolené skupiny. Pořadí lze ověřit led diodou jako signál který měnič je který podle L1 L2 L3. Nakonec příkaz send configuration. A potom by měly být nastaveny podrobněji přes vebus config.

poznámka: obrázky jsou v pořadí od posledního k prvnímu
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1765
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod Michal A » pát kvě 06, 2022 8:07 am

Dobrý den .
Dedicated Ignore AC input mám samozrejmně zvolené. Ale pokud toto zadám do MP2 L1,L2,L3 tak se mi při přetížení L2 nebo L3 nepřipojí AC IN. To funguje Jen na L1 a to se připojí všechny. Mám z toho pocit že L1 jako Máster při přetížení L1 připojí všechny což je správně. Ale při přetížení L2 -L2 není máster a nemůže o tom rozhodnout. Pokud nahraji Vitual switch Drive aux relay (VS on Open )+ dedicated ignore Ac Input do všech tak při přetížení L2 v L2 cvakne nějaké relé ale nic se nestane. V L3 to samé. Buď se musí MP2 L1 L2 L3 propojit přes nějaké relé aby Máster L1 věděl že L2 a L3 je přetížen a přepnul všechny tři a nebo se do Mástru musí dát jiný Virtuál switch než do L2 a L3.
Pokud totiž dedicated ignore Ac Input nahraji pouze do L1 a do L2 a L3 nenahraji nic tak při přetížení L1 přepnou všichni a při přetížení L2a L3 nic.

Jsem z toho Jelen. Mašel jsem 2 stejné problémi na cizích zahranižních fórech a oba bez odpovědi. Oba se týkali 3 Phase soustavi.
?
Michal A
 
Příspěvky: 12
Registrován: úte kvě 03, 2022 6:51 pm

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod gupa » pát kvě 06, 2022 9:40 am

Když se napojí přes MK, přes VeBus system configurator, jsou v groupu nebo ne? (fajka) Nebo co program po napojení a načtení parametrů ukazuje?
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1765
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: nastavení Multiplus

Příspěvekod Michal A » pát kvě 06, 2022 1:59 pm

Ano jsou v Grupu. Proběhla i konzultace a Master je Master a řídí i Fázi 2 a 3. Pokud tedy pretižím L1 přepnout na síť všechny tři. Pokud přetížím L2 nebo L3 nic.
?
Michal A
 
Příspěvky: 12
Registrován: úte kvě 03, 2022 6:51 pm

Další

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'