Přenositelný měřič proudu se záznamem

Diskuze o řízení, měření a automatizaci ve fotovoltaických a soběstačných systémech. Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry Pi, vzdálený dohled, DIY řešení, statistiky spotřeby, logování dat, integrace a opensource nástroje.
rva
Reputace: 781
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Přenositelný měřič proudu se záznamem

Nový příspěvek od rva »

Občas by se mi hodilo zařízení (multimetr, klešťový metr, osciloskop), se kterým bych mohl obcházet elektrárnu a bez rozpojování obvodů si naměřil a uložil alespoň DC proud v některém místě. Řešil to někdo?
Zatím mě napadlo z toho, co mám
1. chodit s notebookem + USB osciloskopem, ke kterému bych musel dokoupit klešťový převodník - něco jako Hantek CC-650 https://www.hantek.cz/current-clamps-ha ... -650a.html. Existují i levnější verze. Je to nepohodlné na přenášení.
2. pořídit něco jako https://www.aliexpress.com/item/4001200008319.html - tedy za 51 EUR klešťák, který má připojení přes BT na mobil. Tady bude asi dost nízká frekvence snímání a možná nespolehlivost, závady.
Řešil (a vyřešil) to někdo?
Reputace: 17
Lokalita: Boskovice

Re: Přenositelný měřič proudu se záznamem

Nový příspěvek od mwt »

Neřešil jsem a zatím nepotřeboval, ale asi je to především o požadavcích na výstup z takového měření.

Osciloskop a klešťový převodník je dobrý na prohlížení proudových průběhů na daném vodiči, ale na nějaké odečítání a ukládání do tabulky to bude nepříjemné, bude se to navíc muset dělat "pěšky", tj, každé měření vyhodnotit a zapsat. Možná by v tom mohl pomoct nějaký malý přenosný digitální osciloskop typu Finrisi nebo něco podobného. Stojí to pár korun, cosi na tom vidět je a umí to velice jednoduše ukládat naměřené hodnoty a průběhy do paměti. Problém je, že to má 8 bit převodník, což neumožní nějaké zázračné rozlišení malých změn, natož přesnost odečtu. Ale to je obecně problém všech osciloskopů pokud se bavíme o něčem, co stojí méně než nové auto.

Klešťák s BT, zejména pokud by měl funkční TrueRMS bude na měření co se týká odečtu daleko přesnější, ale pomalejší. Zase z uložených dat může vzniknout rozumná tabulka i s nějakými hodnotami, kterým se dá +- věřit.

Je ale potřeba si taky říct, že měřit DC klešťákem proud nebude nějak zázračne přesné a pokud se bavíme o přesnosti například 3% +- 10dgt, tak na rozsahu 200A je to zobrazeno od 184A do 216A - a to na maximální měřené hodnotě. Pokud bude měřen někde na začátku rozsahu tak hodnota, co to "ukazovátko" napíše je v podstatě jen informativní údaj se skutečností ne zcela související :-(

Přesné měření samozřejmě jde, ale takový klešťák bude stát zas jak to auto... Mám tu něco na způsob LEM převodníků s přesností 0,1% v celém rozsahu 200A a měřením do 50kHz. Cenu..nechtěj vědět.
Camel
Reputace: 21
Lokalita: Šumpersko

Nový příspěvek od Camel »

Asi jsem to moc nepochopil ale proč to dělat tak složitě. Nějáký převodníky, pc, BT. Když to má být na občasné změření tak přeci stačí orientačně změřit klešťákem a zapsat obyčejnou tužkou na papír. Případně pak si to hodit na pc do Excelu.? Poslední dobou se ta Smárt doba moc podepisuje do těchto věcí a všichni jsou z toho zblblí.
FV 6900Wp: 2940Wp JV, 3960Wp SZ
3x Axpert King (145V) 5000W 48V zapojeno 3F
baterie 15,8kWh: 12,8kWh LiFePo4 + (4,8kWh Li-ion využitelné cca jen 3kWh)
rva

Nový příspěvek od rva »

Jde o koníček. Klešťákem elektrárnu obcházím běžně. Zajímá mě např.
1/co se děje na vstupu do regulátoru v čase. Když připojím další string - zareaguje rychle? Mohu si tedy dovolit vysoce přepanelovat?
2/ jak dobře mppt regulátor funguje a jestli to mohu nějak (změnou zapojení stringů) ovlivnit - tedy třeba při nízkém osvětlení sledovat napětí + proud stringu.

Nakonec jsem se rozhodl pro HANTEK CC-65. Je rychlejší a proud do 65A pokryje většinu potřeb. Holt si musím připravit stolek, na který budu dávat notebook+osciloskop. Jen to dodání od Číňana bude déle trvat (zatím vyhrožuje jedním měsícem) - covid, čipy.
Reputace: 217
Lokalita: Liberec
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32

Nový příspěvek od Dagus »

Tak na tme ho mají skladem, ale asi ne za cenu číňana.
https://www.tme.eu/cz/details/cc-65/mer ... ZPEALw_wcB
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
mwt
Reputace: 17
Lokalita: Boskovice

Nový příspěvek od mwt »

No, vzhledem k té "přesnosti" měření...nebude jednodušší zařadit do obvodu bočník s analogovým měřákem? Měří to pořád, relativně přesně, bez napájení a bez mrcasení se s přenášením stolečku, ntb, klešťáku..a za zlomek ceny toho elektronického kombajnu. A může být těch budíků víc vedle sebe s měřením z různých okruhů. Měřák s bočníkem vyjde +- na 180,- Kč a udanou přesnost má 2,5%, což je lepší než u toho digitálu...a TrueRMS je to z principu :-)
rva

Nový příspěvek od rva »

Bočník někde dokonce už mám a je na něj připojen displej zobrazující aktuální proud. Bohužel tím nezměřím přechodové stavy při připínání/odpínání stringu a nemám záznamy pro porovnání. U těch vysokonapěťových stringů je navíc "živé" střídavé/tepavé 50Hz napětí oproti zemi na obou fousech tak tam není moc příjemné na svorkovnici sahat, když klešťák mohu dát v klidu o metr vedle.
Reputace: 313
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Nedávno jsem schválně porovnával napětí na HV (90-450V) MMPT (mezi + a - a mezi vstupama a PEN) a rozdíl mezi "starým měřákem za stovku z tržnice" a TrueRMS měřákem z číny byl i několik set V jak v DC tak v AC. Ono se i ukázalo, že ta AC složka má frekvenci 150 Hz, takže to bude asi taky jeden z problémů. Takže i ten bočník s obyčejným DC voltmetrem může kecat..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
rva

Nový příspěvek od rva »

Já na to koukal osciloskopem a tam bylo krásných 50 Hz - u jednoho fousu kolem nuly a u druhého posunuté o napětí stringu https://forum.mypower.cz/download/file. ... &mode=view.
A prud jsem kdysi měřil na bočníku baterie https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... %AD#p77026

Nový příspěvek od rva »

Teď jsem na Raspberry stáhl a nainstaloval software pro osciloskop Hantek a zdá se, že to funguje. Takže to měření někde na elektrárně nebude tak náročné. Někam píchnu klešťák Hantek, který bude v USB osciloskopu Hantek a ten bude připojen na Raspberry.
A ovládat to mohu třeba z mobilu přes vzdálený přístup (VNC Viewer) z místa, kde budu provádět změnu - třeba cvakat jističem.
USB osciloskop Hantek na Raspberry pi
USB osciloskop Hantek na Raspberry pi
Reputace: 336
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Z čeho leze taková pěkná pila?