Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon kvě 16, 2022 12:32 pm


RS485 prosba o pomoc

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...

RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod bublich » pát dub 08, 2022 10:32 pm

Dobrý den.
Už v tom ležím dlouho.Mám solární nabíječ Easun MPPT-4880.Má dva komunikační porty.Klasické USB funguje dobře.
Nu a potom (už to nemohu ani vyslovit) RS-485.Můj zámysl (možná je to od počátku blbost) je ho prostřednictvím Serial device serveru připoji na domácí počítačovou síť tak abych z libovolného počítače nebo aspoň jednoho na něj šahnul.
Na počítači jsem vytvořil virtuální COM port a samozřejmě se nepřipojil.Na Webové rozhraní toho device serveru se dostanu v pohodě ale nastavením si absolutně nejsem jist.TCP server,UDP server,TCP a UDP client atd.
Možnosti zvedají počet pokusů geom.řadou.
Navíc je mi divné,na tom device serveru se rozsvítí power a bliká work ale nikdy jsem nedocílil aby blikly 485RX a TX což bych předpokládal,že by měly.Ale zase je tu možnost,že signalizují provoz až po navázání spojení a průchodu dat.

Takže bych chtěl nějak logicky postupovat a ověřit zda ten výstup RS485 na tom konektoru RJ45 je funkční.Je nějaká metoda?Měřil jsem napětí a je tam v klidu 0,3V s polaritou odpovídající těm svorkám.Ty rx a tx jsem zkusmo i přehodil a bez změny.Na osciloskopu je vidět tak šum v mV a ne průběhy TTL co jsem našel googlem.
Budu vděčný za cokoliv rád bych zase spal.

serial server.jpg

porty.jpg

navod.jpg


Děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
bublich
 
Příspěvky: 163
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod mgx » sob dub 09, 2022 5:54 am

No, odpoviem zosiroka, lebo regulacie, modbusy to je moj denny chleba.

Pozri si toto video:

https://www.youtube.com/watch?v=9NJVs3_ ... lectronics

V zaklade, prepojis A, B, GND a medzi A a B je vhodne dat 120ohm odpor (terminator), aby si nemal sumy na zbernici. Staci na jednom konci, ak zbernica nie je nejaka mega dlha (povedzme do 20m). Ak je, treba terminovat oba konce.
RS485 TX a RX budu blikat, len ked tam bude komunikacia. Na nepripojenom zariadeni blikat nebudu. tiez to bude blikat len vtedy, ked je to pripojene spravne.

Nastavenie zariadenia je vacsinou TCP client alebo VirtualCOM port, treba spravne nastavit rychlost (baudrate), paritu a spol.

Ak nejake zariadenie nepoznam, zacinam s RS485 adapterom v pocitaci, nie s takymto prevodnikom, pripadne s MOXA 5150, ktore viem ze funguje 100%. Tieto cinske rachotiny maju svoje cinske muchy, funguje, ale kazde trochu inak.

PS: meranie napatia https://en.wikipedia.org/wiki/RS-485, na youtube su videa ako na to s osciloskopom...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 244
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod glottis » sob dub 09, 2022 7:59 am

jak u zpsal mgx, propojit A na A, B na B, dat tam terminacni odpor. V konvertoru bych pro test nastavil tcp server, nastavil tam rychlosti a tak podle toho mppt, pripojil bych na A a B osciloskop. Zkontroloval napeti, tak aby odpovidali specifikaci rs485. Vyctes nekde na netu, v datasheetu nejakeho 485 transceiveru nebo jinde.

A pak bych vzal putty a pripojil se na ip a port toho konvertoru, kam konvertor vystrcil tu seriovou linku. Port je taky v konfiguraci. A kdyz se putty pripoji, zkusil bych tam neco napsat :) Na osciloskopu by melo byt neco videt. Jestli ne, bude problem v nastaveni nebo vadny hw.

Jinak jestli to je podobne tomu co mam doma tak v modu tcp klient se zadava IP, kam se konvertor pripoji. V modu server naopak ty se pripojujes na ten konvertor.
?
glottis
 
Příspěvky: 77
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod bublich » sob dub 09, 2022 1:47 pm

Díky moc pánové.Večer zkusím a nastuduji.Nesmírně si toho vážím.
Ps.- děkuji také novému adminovi,že je toto možné.
?
bublich
 
Příspěvky: 163
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod antoni_sk » sob dub 09, 2022 6:49 pm

Tie USR prevodníky sú fajn, používam v robote podobný ale z RS485 na Ethernet...
Bojím sa ale že to čo by si chcel dosiahnúť asi nedosiahneš...
Vyzerá to že Easun (resp. Voltronic) zmenil komunikáciu z RS232 na RS485, ale pokiaľ ostal rovnaký ich protokol (QPIPS atd.) tak nejaké užitočné údaje z toho nedostaneš...
Pochybujem že prešli na štandardný Modbus protokol s ktorým by sa dalo už lepšie pracovať.
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
Meniče: CarSpa P600-24 24V/230V 600W (špičk.1200W), Soluowill NP1200-24 24V/230V 1200W (špičk.2400W) Carspa 3000W (špičk.9000W)
batérie: 21x Samsung SDI 60Ah (3P7S na 24V) 16x 200Ah LiFePo4 (24V)
Uživatelský avatar
antoni_sk
 
Příspěvky: 615
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod 007ToMMaS » ned dub 10, 2022 7:17 am

Ahojte, ja mám easun hybridný menič IsolarSMG II 5.6KP a keď som sa Číňania pýtal na komunikáciu tak mi poslal dokument v prílohe.
Plánujem to skúsiť na ESP a previesť to na modbus tcp.
Lebo návody projekty ktoré sú dostupné či už tu alebo inde mi nefungujú pravdepodobne z dôvodu zmeny komunikácie.
WiFi modul k meniču som mal rozobratý a je sú tam označené piny rx a tx a je tam IO 3peak 3232E tak to vyzerá na rs232.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 962
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod mgx » ned dub 10, 2022 8:58 am

RS232 je hw specifikacia (aka seriovy port). Modbus je SW specifikacia protokolu. V podstate je to rovnaky modbus ako na rs485, len podporuje jeden master a 1 slave.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 244
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod antoni_sk » ned dub 10, 2022 11:02 am

mgx píše:RS232 je hw specifikacia (aka seriovy port). Modbus je SW specifikacia protokolu. V podstate je to rovnaky modbus ako na rs485, len podporuje jeden master a 1 slave.

To chceš povedať že niektoré Voltronic meniče už komunikujú Modbus protokolom a nie tým ich "blbým" protokolom s príkazmi QPIGS, QMOD, a pod. ???
No mi sme dnes (teda konkrétne Joskob) odchytávali komunikáciu Easun ISolar SPS meniča s programom WatchPower a vidno tam práve tieto znaky QPIGS, QMOD, a pod.
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
Meniče: CarSpa P600-24 24V/230V 600W (špičk.1200W), Soluowill NP1200-24 24V/230V 1200W (špičk.2400W) Carspa 3000W (špičk.9000W)
batérie: 21x Samsung SDI 60Ah (3P7S na 24V) 16x 200Ah LiFePo4 (24V)
Uživatelský avatar
antoni_sk
 
Příspěvky: 615
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod HonzaS » ned dub 10, 2022 11:43 am

Nejdříve bych zkusil lokální spojení s nějakým obyčejným RS485 převodníkem, pro ujištění, že zařízení komunikuje.
Zjednodušeným pohledem v klidu by na datových vodičích A a B měl být rozdíl napětí cca 3V (někdy bývá i 5V, podle typu driveru).

Pak bych se podíval na nastavení toho IP serveru pro RS485, zda je správně nakonfigurován a zda nevyžaduje zapojit HW terminátor na RS485. Podle mě i bez připojené periferie měl opět být rozdíl mezi A a B cca 3V a na osciloskopu pak při odeslání dat (funkce TX na tom virtuálním COMu) viditelná inverze napěťových úrovní obou signálů A i B po dobu přenosu.

Ohledně napětí na RS485 je dobře popsáno např. zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/RS-485
?
HonzaS
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon srp 24, 2020 1:16 pm

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod 007ToMMaS » ned dub 10, 2022 1:13 pm

antoni_sk píše:
mgx píše:RS232 je hw specifikacia (aka seriovy port). Modbus je SW specifikacia protokolu. V podstate je to rovnaky modbus ako na rs485, len podporuje jeden master a 1 slave.

To chceš povedať že niektoré Voltronic meniče už komunikujú Modbus protokolom a nie tým ich "blbým" protokolom s príkazmi QPIGS, QMOD, a pod. ???
No mi sme dnes (teda konkrétne Joskob) odchytávali komunikáciu Easun ISolar SPS meniča s programom WatchPower a vidno tam práve tieto znaky QPIGS, QMOD, a pod.



Asi tak nejak to vyzerá. Prikladám súbor kde som urobil krátky log toho wifi modulu čo dávajú k tým meničom. Je to čítané priamo z debug portu .Pre tých čo sa tomu rozumejú viac ako ja. :D...
Následne sa dáta opakujú dookola.
modbus_rtu_thread:
protocol_code = 0948,
start_adrr = 1,
end_adrr= 2,
remark = 0,
limit = 1,
firm_code = 27
I (2405) udp_process_function: UPD Socket created!
I (2405) udp_process_function: Scoket binded
I (4485) event: sta ip: 192.168.0.105, mask: 255.255.255.0, gw: 192.168.0.1
I (4485) wifi: got ip:192.168.0.105
I (5395) task_modbus_tcp_function: DNS lookup succeeded. IP=47.75.124.236 --- adresa servera
I (5395) task_modbus_tcp_function: ... allocated socket,tcp_socket = 1
I (5665) task_modbus_tcp_function: ... connected
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 962
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod antoni_sk » ned dub 10, 2022 8:38 pm

007ToMMaS: OK, takže ty máš už asi menič ktorý cez wifi modul posiela Modbus cez TCP/IP čo je už super...
No naše meniče asi tú možnosť nemajú.
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
Meniče: CarSpa P600-24 24V/230V 600W (špičk.1200W), Soluowill NP1200-24 24V/230V 1200W (špičk.2400W) Carspa 3000W (špičk.9000W)
batérie: 21x Samsung SDI 60Ah (3P7S na 24V) 16x 200Ah LiFePo4 (24V)
Uživatelský avatar
antoni_sk
 
Příspěvky: 615
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod 007ToMMaS » ned dub 10, 2022 10:22 pm

posiela, ale očividne len na server, mne sa k nemu pripojiť nepodarilo. :/ Robia aj verziu kde píšu že má modbus tcp ale tá zas nepodporuje môj menič.
Ale výrobcovi som dával bug v aplikácii lebo údaje ukazuje len v zariadeniach a nie na hlavnej stránke aplikácie, taktiež ani grafy nerobí tak mi odpísali že to opravia a hneď som mu navrhol nech sprístupnia modbus TCP.....
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 962
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod bublich » čtv dub 14, 2022 10:57 pm

Dobrý den.
Všem ještě jednou díky za rady pomohlo.Chce to začít od začátku.
Zakoupil jsem na CZC převodník PremiumCord,abych prověřil funkčnost RS485 regulátoru proti počítači.

https://www.czc.cz/premiumcord-usb-usb2 ... 82/produkt

Pracuje pěkně,ale ukázalo se,že v návodu k regulátoru jsou přehozeny vodiče A a B.Takže spoustu pokusů k oživení
device serveru k ničemu.

prevodnik.jpg


spm.jpg


Ale paráda,takže teď nastává fáze 2 server.
Hezké velikonoce.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
bublich
 
Příspěvky: 163
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: RS485 prosba o pomoc

Příspěvekod bublich » ned kvě 01, 2022 11:19 pm

Dobrý den.
Tak vše funguje perfektně.Převodník jako TCP server připojen do LAN u regulátorů,stanice TCP client také do LAN libovolně.Nastavení jsem zkopíroval třeba někomu pomůže.
Po přidání odporu mezi A a B podle rady výše se zařízení spojí o 5 sekund rychleji.Ca po 2s od počátku skenování portů.Mám fakt radost,mám tyto regulátory dva a na každý šahnu z libovolného místa domácí počítačové sítě.
Další bod bude invertor což je také Easun ale má RS232.Ten převodník dle specifikace umí současně RS232 a na druhém vstupu 485 tak jsem zvědav.

USR-232-410S.jpg


SPM.jpg


USR-VCOM starší verze.jpg

Starší verze softwaru na vytvoření virtuálního portu

USR-VCOM.jpg

Nová verze programu prakticky sama převzala nastavení ze serveru.

DATA1.jpg

DATA2.jpg

Data,která regulátor ukládá do souboru CSV.

prevodniky.jpg

Tyto převodníky 485/USB jsem zkoušel na ověření funkčnosti 485.Ty nalevo bez problemu fungují.Tři krajní jsou z číny za pakatel,čtvrtý je z CZC.
Ty dva napravo vytvoří port ale komunikace neprojde,jsou také z CH.

Odkaz na stránku ke stažení programu VCOM.Free.Výrobce LAN převodníku.
https://www.pusr.com/support/downloads/

Myslíte,že by bylo možno ty data,která se dají stahnout z reguátoru v souboru CSV (monitoruje to co je na obrázcích) nějak použít v reálném čase (grafy atd.)?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
bublich
 
Příspěvky: 163
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm


Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Ubermetrics [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'