Max 5kW mezi kopci

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
PetrDubi
podporuje fórum
Příspěvky: 1112
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Chci prodávat energii a využít dotace: NE
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7090
Kapacita baterie [kWh]: 13
Souhlasím s podmínkami fóra: ANO

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od PetrDubi »

U klasických LV expertů bylo možné nahrát upravený firmware, který obsahoval i příkazy pro částečné uspání bedny a vypnutí měniče na 230V nebo opětovné probuzení, ale to obsahoval pouze ten upravený firmware (ne originál). A u měničů s odnímatelným panelem je možné ho vypnout přerušením hnědého vodiče od panelu (je to vodič od vypínacího tlačítka).
Tady u toho by jsi musel jedině rozdělat měnič a přerušit vodič od vypínače, ale holt tím pádem asi záruka končí, protože jeden šroubek je přelepený záruční samolepkou..
A potom samozřejmě musíš snímat něčím výstupní výkon a podle toho zapínat nebo vypínat jeden nebo druhý měnič - nějaké PLC, arduino, esp nebo automatizace, případně to řešit nějak klasicky, ale tam potom to chce mít možnost nastavit diferenci, časové zpoždění a podobně, takže klasika asi nebude úplně jednoduchá a levná. Úplně nejjednodušší by bylo vyčítat data z měniče třeba přes adruino nebo esp a rovnou podle toho ovládat to relé, které vypne ten druhý měnič.
Každopádně nic z toho určitě nebude práce na půl hodiny..

Ps: nevím jak ti teď chodí MPPT při špatných světelných podmínkách, ale pokud máš teď MPPT 90-450V, tak by to neměl být problém a dodává klidně třeba 100 nebo 200W, když to nesvítí. Ale ty nový měniče mají jiný MPPT na 120-450V a tan jsou dva problémy. Za prvé mívají problémy při špatných světelných podmínkách protože to MPPT rozumně funguje u stringů od 200V výš (za normálního provozu), ale s tím množstvím panelů co máš by to mělo chodit rozumně i na těch nových měničích. Ale druhý problém je, že MPPT 120-450V prý mají hrubé rozlišení na ADC převodníku pro snímání proudu z panelů a nejnižší snímaný proud z panelů je 1A a pokud se proud dostane pod 1A, tak to bere jako 0A takže buď nenabíjí vůbec nic nebo cykluje (zapnutí/vypnutí).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
10055
Příspěvky: 211
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Chci prodávat energii a využít dotace: ANO
Souhlasím s podmínkami fóra: NE
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od 10055 »

V některých věcech samozřejmě takovou filozofii zastávám, ale vždy až po tom co mne to vypeče.

Spíš bych potřeboval postřech k tomu co jsem psal.
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
10055
Příspěvky: 211
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Chci prodávat energii a využít dotace: ANO
Souhlasím s podmínkami fóra: NE
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od 10055 »

Tuhle odpověď jsem úplně zazdil.
dík za postřeh to bych asi spíše řešil tim externím ovládáním
nicméně ještě stále řeším jestli to znova přehazovat

čeká mně ale dovolená teď v sobotu tak už to nechámurčo tak jak to je a až se vrátím tak to budu louskat :write: :read:
:))
PetrDubi píše:U klasických LV expertů bylo možné nahrát upravený firmware, který obsahoval i příkazy pro částečné uspání bedny a vypnutí měniče na 230V nebo opětovné probuzení, ale to obsahoval pouze ten upravený firmware (ne originál). A u měničů s odnímatelným panelem je možné ho vypnout přerušením hnědého vodiče od panelu (je to vodič od vypínacího tlačítka).
Tady u toho by jsi musel jedině rozdělat měnič a přerušit vodič od vypínače, ale holt tím pádem asi záruka končí, protože jeden šroubek je přelepený záruční samolepkou..
A potom samozřejmě musíš snímat něčím výstupní výkon a podle toho zapínat nebo vypínat jeden nebo druhý měnič - nějaké PLC, arduino, esp nebo automatizace, případně to řešit nějak klasicky, ale tam potom to chce mít možnost nastavit diferenci, časové zpoždění a podobně, takže klasika asi nebude úplně jednoduchá a levná. Úplně nejjednodušší by bylo vyčítat data z měniče třeba přes adruino nebo esp a rovnou podle toho ovládat to relé, které vypne ten druhý měnič.
Každopádně nic z toho určitě nebude práce na půl hodiny..

Ps: nevím jak ti teď chodí MPPT při špatných světelných podmínkách, ale pokud máš teď MPPT 90-450V, tak by to neměl být problém a dodává klidně třeba 100 nebo 200W, když to nesvítí. Ale ty nový měniče mají jiný MPPT na 120-450V a tan jsou dva problémy. Za prvé mívají problémy při špatných světelných podmínkách protože to MPPT rozumně funguje u stringů od 200V výš (za normálního provozu), ale s tím množstvím panelů co máš by to mělo chodit rozumně i na těch nových měničích. Ale druhý problém je, že MPPT 120-450V prý mají hrubé rozlišení na ADC převodníku pro snímání proudu z panelů a nejnižší snímaný proud z panelů je 1A a pokud se proud dostane pod 1A, tak to bere jako 0A takže buď nenabíjí vůbec nic nebo cykluje (zapnutí/vypnutí).
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
10055
Příspěvky: 211
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Chci prodávat energii a využít dotace: ANO
Souhlasím s podmínkami fóra: NE
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od 10055 »

Přidávám statistiku z Červen - spotřebováno 441,5kW - mým nedopatřením jsem si dokoupil 6,5kW
IMG_2239.PNG
Celkem zatím 1,25MW - dokoupeno 0,152kW = 1,098 MW
IMG_2240.PNG
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
10055
Příspěvky: 211
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Chci prodávat energii a využít dotace: ANO
Souhlasím s podmínkami fóra: NE
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od 10055 »

dnes dodělán a zapojen převodník ESP z BMS DALY
z UART vytaženo:
pin 1 - GND hnědý vodič
pin 3 - +12V
pin 5 - TX(RX)
pin 6 - RX(TX)

konečně vidím SOC baterie :yes:
zdroj informací: https://community.home-assistant.io/t/e ... ide/394429
015275E0-DD67-4851-9906-9E2D9722B5A6.jpeg
E7F6B0EC-F215-4641-9E6A-2D285C2ABAAF.jpeg
6A1758C5-D62F-435F-8BE7-4C1C4C94616B.jpeg
obrázek_2022-07-30_133808409.png
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
10055
Příspěvky: 211
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Chci prodávat energii a využít dotace: ANO
Souhlasím s podmínkami fóra: NE
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od 10055 »

Uvědomil jsem si ze jsem nepřidal foto po výměně měniče. Aktuálně příprava na druhou baterii

PS blázinci se k 2MW
43007F17-EA0D-4ADE-8893-00B95210825E.jpeg
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
10055
Příspěvky: 211
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Chci prodávat energii a využít dotace: ANO
Souhlasím s podmínkami fóra: NE
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od 10055 »

Rozhodl jsem se přidat ještě panely na východ a prozatím si myslím, že nebudu dávat další měnič

chtěl bych tedy paralerně spojit východní a západní string do jednoho vstupu MPPT
oba stringy budou ze stejných panelů a ze stejného počtu to je mi celkem jasné a i to tak plánuju
chci je spojovat až před měničem a zde mi vyvstává otázka u, které si nejsem zcela jist
používám zapojení odpojovač ->svodič přepětí -> jistič

mám ty stringy spojit až za jističema?
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
rva
Příspěvky: 3179
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od rva »

Každé straně bych dal vlastní jistič. Už jen kvůli tomu, abych se mohl podívat, jaký vliv má když je zapojena jenom jedna strana nebo obě (abych zjistil o kolik energie přicházím, když nemám každou stranu do samostatného mppt regulátoru).
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
10055
Příspěvky: 211
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Chci prodávat energii a využít dotace: ANO
Souhlasím s podmínkami fóra: NE
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od 10055 »

No to jsem tak napsal,
Jen nevím k terén bodě to spojit

Ještě jednou mám zapojeni od panelu odpojovac - svodic přejetí - jistič
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
rva
Příspěvky: 3179
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od rva »

To je šumafuk. Někdo až k elektrárně natáhne každou stranu zvlášť - třeba proto, aby mohl snadno hodit každou stranu na jiný regulátor. A jiný chce ušetřit měď, tak to spojí někde pod střechou.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
zamos
Příspěvky: 22
Registrován: stř čer 15, 2022 9:03 am

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od zamos »

Čau Roberte,
měl bych dotaz na zapojení země od a do měniče (finišuju skoro stejnou sestavu jako máš ty: 6kWp, Axpert 7.2 a 230kWh baterka).
Do měniče je vstup a ta má zem, a pak jde výstup a ten má taky zem.
Jak to máš propojené v rozvaděči'?
Vše oddělené nebo máš v rozvaděči ty země zase spojené a zvlášť máš jen nulák a fázi pro větev která jede na FVE?
Používáš proudový chránič na výstupu z měniče?
Díky Honza
10055
Příspěvky: 211
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Chci prodávat energii a využít dotace: ANO
Souhlasím s podmínkami fóra: NE
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od 10055 »

Ahoj,
mám vše spojené v rozvaděči pro FVE a pak následně do zemnícího budu, který je spojen s PEN z DS
teprve potom to vedu do jednotlivých chráničů
Pokud si dobře vzpomínám tak před osazením jsem to propípal a na měniči byly všechny N a PE propojeny
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
zamos
Příspěvky: 22
Registrován: stř čer 15, 2022 9:03 am

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od zamos »

Ahoj Ještě jeden dotaz.
dnes jsem to rozchodil a ten Max celkem dost hučí. Větráky jsou stále naplno.
Máš to taky tak?
Díky H
kodl69
podporuje fórum
Příspěvky: 7064
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od kodl69 »

to 100055: N jsou sice spojený, ale ne drátem, ale přes tlumivky odrušovacích členů. Takže to sice funguje, ale jak bude vypadat rušení, při přemostění odrušovacího členu kusem drátu, si netroufám ani odhadnout...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
10055
Příspěvky: 211
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Chci prodávat energii a využít dotace: ANO
Souhlasím s podmínkami fóra: NE
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od 10055 »

zamos píše:Ahoj Ještě jeden dotaz.
dnes jsem to rozchodil a ten Max celkem dost hučí. Větráky jsou stále naplno.
Máš to taky tak?
Díky H
Záleží jak jsi tam měl výkon
s předchozím 5Kw bylo hluku méně ten zas naopak v určitě fázi nepříjemné pískal
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
10055
Příspěvky: 211
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Chci prodávat energii a využít dotace: ANO
Souhlasím s podmínkami fóra: NE
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od 10055 »

kodl69 píše:to 100055: N jsou sice spojený, ale ne drátem, ale přes tlumivky odrušovacích členů. Takže to sice funguje, ale jak bude vypadat rušení, při přemostění odrušovacího členu kusem drátu, si netroufám ani odhadnout...
Faktem je ze si již nepamatuju jestli jsem měřil i něco jiného.
Rušení žádné nezaznamenavam, to ale neznamená ze tam žádné není.

Co by jsi tedy navrhoval změnit v zapojeni?
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
zamos
Příspěvky: 22
Registrován: stř čer 15, 2022 9:03 am

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od zamos »

10055 píše:
zamos píše:Ahoj Ještě jeden dotaz.
dnes jsem to rozchodil a ten Max celkem dost hučí. Větráky jsou stále naplno.
Máš to taky tak?
Díky H
Záleží jak jsi tam měl výkon
s předchozím 5Kw bylo hluku méně ten zas naopak v určitě fázi nepříjemné pískal
Vůbec žádný. Větráky jednou stále bez ohledu na výkon. Nezkoušel jsem více než 1.5kW, abych zjistil, jestli to náhodou ještě nezrychlí.
10055
Příspěvky: 211
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Chci prodávat energii a využít dotace: ANO
Souhlasím s podmínkami fóra: NE
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od 10055 »

Snad to půjde přehrát?
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
PetrDubi
podporuje fórum
Příspěvky: 1112
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Chci prodávat energii a využít dotace: NE
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7090
Kapacita baterie [kWh]: 13
Souhlasím s podmínkami fóra: ANO

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od PetrDubi »

Je otázkou jak to má řízené MAX 7,2k, ale Easun 8k má větráky na minimum puštěné pořád (ale to jsou fakt dost tiché) a otáčky se začínají zvedat až tak od půl kW zátěže nebo z panelů.
Je možné, že originál Axpert má FW, který drží vyšší rychlost větráků už od nuly nebo máš třeba starší FW.. Vím že na fóru AEVA se probíralo, že od nějaké verze FW pro 5k měniče se dost zvýšila hlučnost, protože změnil regulaci ventilátorů.
Třeba tady jsou FW pro Axperty a u dvou typů jsou tam FW, které mění chod ventilátorů při malém zatížení měniče (nevím jestli ty otáčky zvyšují nebo snižují), ale je možné, že byla nějaká změna i u MAXe..
https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?podpora#
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Neo
Příspěvky: 233
Registrován: pát kvě 27, 2022 8:40 pm
Bydliště: naplavenina u OL.

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvek od Neo »

10055 píše:
trim.831F143C-C45D-4124-B170-87DE8C0A2899.MOV
Snad to půjde přehrát?
Axpert max to má stejný:
Bez zatížení běží větráky stále na nějaké minimální otáčky- hlučnost jako horkovzduška na nejnižší stupeň.
se sluníčkem i zatížením střídače se otáčky zvyšují a hlučnost taky, v při 5kW máš pocit že uletí ze zdi :)
Mám ho v dílně a poznám kdy mě paní domácí dělá kafe :) Doma bych ho nechtěl
++

Zpět na