Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv srp 18, 2022 1:59 am


Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » pon kvě 23, 2022 7:17 am

Podívejte asi takto, 10cm kabel vám vadí, ale stejně by ten kabel byl odizolován a volně, ten měnič nemá žádný kryt, na spodu je normální svorkovnice - čokoládka, jedině šroubky jsou schované.

K požáru, jediné co tam může chytnout jsou futra a ty dráty zase nemůžou tak hořet, jsou tam 16A jističe.

Daleko větší riziko požáru je od těch baterek, kdy může něco spadnout na kontakty a zkratovat je i když jsem je aspoň trochu zadělal.

Tady se rozčilujete nad kouskem kabelu, ale ruku na srdce samy si cpete do rozvaděčů nebezpečné zařízení koupené někde z pochybných obchodů - různé DC jističe a ochrany kdy u nich není žádná záruka že jsou vyrobené OK.

Samozřejmě fungují, ale co budou dělat když budou na svých mezních parametrech? Není to nějaký fejk - jističe a přepěťovky asi nebudete skoumat a rozebírát.....

Tak stejně kdysi nebyly žádné proudové chrániče, a kolik to zavinilo úmrtí.....
Samozřejmě nesmím místo pojistky tam nacpat hřebík.

Jinak samozřejmě dnes bych si nedovolil nedát na přívody do koupelny proudový chránič.
Někde na lustry nemám dodneška žlutozelený vodič, prostě jsou to staré rozvody a 3 dráty tam prostě nedám bez rozbourání stropu, jsem rád že jsem vyměnil ty původní staré které byly sice měděné, ale ta měď už normálně zhořela - po vytažení byla vyhřátá a tenká.....

Takže asi tak......
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 919
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod cipis » pon kvě 23, 2022 8:45 am

Zase tolik keců, abys omluvil lenost tam strčit jednu půlmetrovou širokou lištu, klidně i na oboustranku nebo silikon/akryl ...
Nepotřebuješ 16A, abys zahořel. Ale neřešíme zahoření, zásadní výtka je vůči těch nechráněným drátům, kvůli případnému úrazu elektrickým proudem. Ty tam bydlíš sám? Pak by se to asi dalo pochopit, ale pokud ne, tak je to zcela nesmyslné ohrožení ostatních kvůli 15 minutám práce.
6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1068
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » pon kvě 23, 2022 9:01 am

Co nechápeš na tom že pod tím měničem to stejně nezakryji, musel bych tam dát vysokou lištu tak jak je tlustý měnič.

Kontakty jsou od stěny.

Na stěnu nic nepřilepím, písek bez cementu, vše se musí dát na hmoždinky aspoň 10cm.....

Jediné dát na to bužírky.....

Prostě na co chytnu to upadne....... jak to není do cihly.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 919
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod FRSO » pon kvě 23, 2022 9:08 am

Soban píše:Tak jsem provedl upgrade.....

Přidal jsem dva elektroměry na vstup a výstup 230V z měniče, takže mám přehled o výrobě, a spotřebě.

Taky dorazila baterka LiFePO4 takže zatím zapojená s olovem a počítám že udělám poličku a půjde umístit pod strop.
Máte někdo typ na poličku co by unesla 100kg?

IMG_20220522_130338.jpg

Jak nabíjíš to olovo zároveň s tím Lifepo4 ?, Lithium se ti odpíná spíš když je nabité ? a olovo pokračuje dál na své napětí.
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S v testovacím provozu.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 25/6 1230 kWh, k 4/7 1373 kWh, k 17/8 2000 kWH
?
FRSO
 
Příspěvky: 1819
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » pon kvě 23, 2022 9:24 am

Přesně lifepo by se mělo odpojit, ovšem, včera nesvítilo tak jsem to neotestoval.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 919
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod bokser01 » pon kvě 23, 2022 9:39 am

Soban píše:Přesně lifepo by se mělo odpojit, ovšem, včera nesvítilo tak jsem to neotestoval.



Hele na hmoždinky a podobné nesmysly se vyprdni... Do lišty bych to rozhodně dal a udělej to jako já... Normálně jsem koupil mamuta, nařezal si lišty aby pěkně zapadly do vedení a prostě jsem ty lišty na tu zeď přilepil... Když za to nebudeš rvát tak to drží a samovolně to neupadne. Když už by to někdo chtěl urvat tak to utrhne i s kusem omítky. Podobně jsem lepil mamutem zrcadlo v koupelně na kachličky... No při pokusu o výměnu zrcadla jsem to urval i s obklady :D
600wp (Jihovýchod 45°), 1600wp (Vychod 5°) 800wp (Jih 45°) stringy 4S4P Baterie 9,6Kwh olovouhlik (4x JPC12-200), MUST 3KW 80A MPPT 24V
?
bokser01
 
Příspěvky: 262
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod cipis » pon kvě 23, 2022 10:32 am

Ty to spíš neumíš než že já to nechápu .. Je mi to naprosto jasné, že to je výš, ona ta lišta se dá stříhat/řezat/lepit, je to obyčejný plast.
Takže jednu podél měniče svisle, abys zakryl ty dva kabely, z nichž jeden je asi cykyna a druhý "pohyblivý".
Druhou vodorovně, abys zakryl to mezi měřákama a měničem.
A zbytek lišty daný naštorc, mezi měnič a tu vodorovnou.
Stačí ti na to ten mamut a nůžky na plech. Případně se dá lišta řezat malou flexou.

Práce na chvilku a výsledek jednak bude vypadat lépe a bude to mnohem bezpečnější.


Soban píše:Co nechápeš na tom že pod tím měničem to stejně nezakryji, musel bych tam dát vysokou lištu tak jak je tlustý měnič.

Kontakty jsou od stěny.

Na stěnu nic nepřilepím, písek bez cementu, vše se musí dát na hmoždinky aspoň 10cm.....

Jediné dát na to bužírky.....

Prostě na co chytnu to upadne....... jak to není do cihly.
6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1068
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » pon kvě 23, 2022 11:29 am

Lišty, nějaké zbytky kdy jsem dělal elektriku mám, ale přilepit to fakt nejde, to je jednodušší to dát do omítky.
Prostě by ty lišty visely na kabelech!

Jak říkám bude se to předělávat, teď je to provizorně zapojeno, protože i v rozvaděči už nemám místo.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 919
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod bublich » pon kvě 23, 2022 10:47 pm

Tak abych nebyl jen nepříjemný posílám typ na regál na baterky.Na té svislé části,která jde až do stropu bude ještě CEMVIN a na něm pak regulátory,sběrnice,bižu a jištění.Na ty vodorovné plochy pro AKU pak něco měkčího nehořlavého,ještě nevím.Horní plocha bude zatím pracovní a odkladová,baterie budou dole.Ale časem kdo ví?Chce to jen trochu vládnout svářečkou,ale výsledek stojí za to.Ve výřezu vlevo bude zkosení 120 kabelové lišty (aby navázala na tu tu 120 vlevo),která půjde vodorovně přes desku.
Měnič je vlevo přímo na stěně.
Ať se daří.

regal.jpg


regal2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
bublich
podporuje fórum
 
Příspěvky: 250
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » úte kvě 24, 2022 5:14 am

Vypafá to pěkně.....

Jsem zjistil že tam jak jsem chtěl dát baterky tak se všechny nevlezou. :-(

Budu to muset dát jinam a budou muset být delší kabely, takže je budu muset dát dvakrát 25mm2.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 919
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » pát čer 10, 2022 8:22 pm

Tak lifepo4 baterka hozená na polici pod strop, a instalované 4 panely 500Wp na nepoužívaný skleník (jeho kostru) vykopáno 50m kabelové trasy k baráku.

Dnes navečer zprovozněno a to potvory už dávají jen 4W no jo když vylezl měsíc.....

Jinak zapojeno 4S a připojeno na mppt od victronu 250/60.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 919
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » pon čer 20, 2022 10:33 am

Nějaké foto.....
IMG_20220616_112120.jpg


Panely jsou položené přímo na ty L od skleníku, provrtané díry a dané šrouby a provrtané díry v hliníkovém rámu panelu.

Jinak šroub zespodu + L + matka + matka + velká podložka + rám panelu + velká podložka + perovka + matka.

IMG_20220616_111937.jpg


Polička na lifepo4, časem by tam měla přijít ještě jedna baterka, - pol je sešroubován pouze šroubem, přijde vyměnit za svorkovnici a dát na lištu k pojistce.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 919
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Sarek » sob črc 23, 2022 8:04 pm

sindyk píše:Může a nemůže.
Pokud chci míchat energii z panelů a ze sítě na výstupu a baterie mít jen jako zálohu (nebo jet bez baterií), tak může a jen King a PIP MK/MKX to řeší (ale neumí jet bez baterií).
Já jedu na SBU režim, to umí všechny Axperty a další. Když panely nedávají a baterky se vybijí, přepne se na bypass ze sítě a baterka čeká na východ Slunce. Jakmile se trochu nabije baterka, odpojí se síť a jede se zas výhradně na baterie a panely. To přetoky nedělá.

To jsem si taky myslel - že přetoky nehrozí vzhledem ke konstrukci měniče ( klon axperta - isolar ) nicméně v momentě kdy po ránu jede bypass a začne se dobíjet baterie tak v momentě kdy výkon na DC/DC převodníku z panelu převýší spotřebu do domu, dochází k přetoku - sice jen cca 50w , nicméně dochází a je to problém...technický přetok nemůže trvat třeba 15 minut ...můj názor.
?
Sarek
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte črc 12, 2022 1:00 pm

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod soami » sob črc 23, 2022 9:21 pm

Řeč je o 2 konkrétních typech - Axpert King a MPP5048mk. Ty jedou přes baterii dvojitou konverzi - jako on-line UPS. Všechny ostatní Axperty a jejich klony přetok můžou udělat.
?
soami
podporuje fórum
 
Příspěvky: 209
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Bydliště: Posázaví

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » ned črc 24, 2022 12:09 am

Blbost, axperty co neumí přicucávat ze sítě přetok nemůžou udělat!

Z jednoho prostého důvodu když je bypass tak je měnič odpojen a je propojeno IN s OUT, když běží měnič je IN odpojeno a na OUT je připojen měnič.

REVO neumí přicucávat a přetoky nemůžou nastat (jedině při poruše toho relé že by zůstalo propojené IN s OUT a připojil by se tam ještě měnič což je nepravděpodobné).
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 919
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Hyp » sob črc 30, 2022 1:00 pm

@Soban ten kopoflex se na slunci rozsype.
Ps ale to nic, ja z toho delal levny zahradni hadice kdyz jeste byly kopoflexy levny (asi 5,-/m)

Jo a hele ten REVO VM3200-24 za kolik si ho sehnal? To tvyho baracku, mam podobny, je to dobra volba? At neobjevuju kolo. Ale škoda že to nemá 3,6 kW nebo 3,7 kW spis…

Rikam si ze stavet neco JEN na bojler je naprd, menic (Bel) stoji 5500, stavebnice je jen lite verze s pomalejsim procesorem, kdyz to nejde vyuzit nez na topeni…
?
Hyp
 
Příspěvky: 115
Registrován: ned zář 19, 2021 6:38 pm

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » sob črc 30, 2022 6:02 pm

Kopoflex, až se rozpadne tak bude rozpadlý :-) Tak pak nějak utěsním díru do země.....
Kabely jsou tam solární 6mm2.

Osobně dnes už bych ho nekupoval, ale pořídil 5kW měnič. Přeci jenom je omezení trouba - pračka 1,6kW + 2kW už je přes 3,2kW.
Takže pokud pořizuješ nový pro baráček tak 48V system a 5kW měnič!
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 919
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Hyp » sob črc 30, 2022 11:17 pm

Jenze tam me odrazuje to, ze limit pro pripojeni do site je 3,7 kW tusim (na jednu fazi). No a co když to v budoucnu člověk bude chtít připojit a posilat do site… Kdy to zvednou na 5,5 nebo 5,7 kW? (25A x 230V)
?
Hyp
 
Příspěvky: 115
Registrován: ned zář 19, 2021 6:38 pm

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » sob črc 30, 2022 11:36 pm

Nějak nechápu co všeci máte s posíláním do sítě?

Podívej virtuální baterku zase zdražily takže se neoplatí, přes zimu nebude co posílat a přebytek v létě zužitkuj jinak nebo se na něj stejně vykašli.

Tu trochu když prodáš a odečteš náklady tak stejně nevyděláš.

PS. Revo stejně nic posílat do sítě neumí

PS2. Pokud to chceš připojit k DS pořiď si victrony s těmi údajně nemá ČEZ problém - jdou oficiálně připojit jsem zde na foru někde četl.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 919
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Hyp » pon srp 01, 2022 11:52 am

1. Treba kdyz lojedu na tyden, mesic, pulrok pryc, proste varianta kam s ni (energii).

2. Tak to nevim, ale pocitam, ze ceny kWh jeste porostou, a jsou dodavatele co vykupuji za SPOT. Treba bezdodavatele cz :-)

3. Naklady na co, na menic?

4. Victony? A jeste neco drazsiho neznas? :-) Pripojit pujde asi cokoliv, co splni podminky.

Nekde jsem slysel, ze se ma 10kWp limit zvedat na 20 kWp.
?
Hyp
 
Příspěvky: 115
Registrován: ned zář 19, 2021 6:38 pm

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Reputation System ©'