Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát úno 03, 2023 5:24 pm
kybos píše:Provozuji větrník již dvacet let. První pokusy začaly již před čtvrt stoletím, tedy v době, kdy byla fotovoltaika nekřesťansky drahá a větrník v té době vyšel cenově levněji než FVE a dokonce i levněji než přípojka od ČEZu. Větrník je specialita, která zdaleka není pro všechny protože prostě všude nefouká vítr s dostatečnou intenzitou. Není to jako slunce, které svítí téměř všude. Mám to štěstí, že mám k dispozici pozemek v poměrně větrné lokalitě, v jejíž těsné blízkosti (necelých 5km) později (po sedmi letech) vyrostl jeden z největších větrných parků v ČR (18 MW). Tento energetický zdroj je poměrně značně sešněrovaný řadou předpisů a nařízení, které běžný amatér těžko zvládne. O možnosti umístění větrníku na rozdíl od fotovoltaiky rozhodují úředníci dle svých subjektivních dojmů. V mém případě rozhodla například architektka města, že by větrník hyzdil horizont města a proto jej zakázala. Stožár má výšku 12 m a není z náměstí viditelný. Naproti tomu 5 km vzdálené stožáry VE s výškou 100 m jsou nepřehlédnutelné ze širokého okolí, ale ty už horizont města nehyzdí. Pokud nechcete bojovat s větrnými mlýny neférových úřednických podrazů, stavějte raději fotovoltaiku.
youda píše:
Měl bys chuť a odvahu k rozhovoru na kameru?
PS: Moje videa na Tesláčkově kanále mají desítky tisíc zhlédnutí. Odkazy na některá z nich, si lidé dokonce posílají mezi sebou. Takže v reálu měl Youtube větší dosah, než všechno to, co jsem za celou dobu napsal zde na mypower.cz.
fugas píše:Myslím že tohle je a zůstane věcí hračičkářů. Drtivá většina lidí začíná svůj zájem o FVE nebo VE dotazem kolik to stálo. Následuje za jak dlouho se to vrátí a pak zájem končí.
brin píše:Mohl by mi tu někdo fundovaně říct, co vlastně dnes obnáší třeba výstavba pětimetrové elektrárny na cca 15–20metrovém stožáru? Mimo obec, na vlastním polním pozemku v kopcovitém terénu.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků