MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Diskuze na téma regulátorů TriStar Morningstar
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1228
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od Lui »

Ten údaj sa nedá brat ako úplne "presný výkon" čo regulátor cez seba pustí...
Keby to tak bolo ten údaj by bol určite v nejakom inom rozsahu povedzme 1652W alebo 1574W,a to tak nie je...
Podla mna je neajpodstatnejšie to,aby z regulátora nešiel vyšší prúd do baterky ako má na štítku...a aj keby šiel mal by ho vediet obmedzit (tristar to aj nejako zobrazuje) pri PCM bol "vyskúšaný" jeho výstupný výkon z maximálnych 50A až na 80A....a to dlhodobo...vetrák síce reval ostošest....ale prežilo to...a takto to išlo dost vela hodín v kuse niekolko dní....
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od 007ToMMaS »

Síce písané je 1600W ale ono to záleží aj dosť od výstupného napätia. Každopádne určite to vydrží :)
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od honzaL »

MareC3k píše:moze sa nieco stat tristaru ked tlaci celkovy vykon vyssi ako 1600W pri 24V? Jedna sa mi konkretne o to, ze momentalne nabijam nicd na 30,4V a pri prude 58A ktory mam nastaveny ako maximalny z tristaru je celkovy vykon 1763W, teplotu ma 34C. nerad by som ho odpalil, alebo nieco podobne.
Provozuji Tristar na 48V systému (maximum nastaveno na 57V proud 60A). Výkon tam je přes 3000W. Teplota vnitřku je samozřejmě dost vysoká, ale podle mne je na to konstruovaný a tím, že nemá žádný ventilátor je poměrně spolehlivý. Jsou li obavy, dá se nastavit menší maximální proud a pak je výkon i ztrátový výkon menší.
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
MareC3k
Příspěvky: 491
Registrován: pát říj 05, 2012 8:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od MareC3k »

Dnes sa stalo s regulatorom nieco divne. Nabijacie napatie som mal nastavene na 29,8V a z nicoho nic zacal regulator nabijat na vyssie napatie ako bolo nastavene, vsimol som si to ked bolo uz na bateriach cca 33V a utekal som domov odpojit panely a aj regulator od baterii.
Kazdopadne teraz ked ho pripojim k baterkam tak nabehne, ale ked pripojim panely tak stale hlasi stav "night" a nabija prudom aky ide zo solaru. Napatie na vstupe mam 99V (3 panely v serii), ale ked pripojim panely ku regulatoru tak regulator hlasi ze array voltage je viac menej rovne napatiu baterie.
Po pripojeni panelov by Charge state malo prejst do rezimu mppt a ked dosiahne cielove napatie tak do rezimu absorption. Ale teraz je stale stav Night a napatie na baterii rastie nekontrolovane a neobmedzuje ho.
Kde mohol nastat problem?? current limit mam nastaveny na 58A, takze pretazeny nebol.
Pouzival som ho ani nie 2 mesiace :(
Přílohy
tristar.jpg
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od 007ToMMaS »

Skúsil by som prehrať nanovo program. A nahrať nový firmware. Ak je nahraný najnovší tak ho prehrať. Myslím že toho prúdového limitu sa netreba báť. Defautne je v programe ktorý vyčítaš z nového tristaru nastavený na 80A čo neviem prečo. Ak to nepomôže tak reklamácia :?
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2707
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od kybos »

Byly instalovány svodiče přepětí na maximální výstupní napětí 150V? Na první dojem mi to připadá jako průraz spínacího prvku regulátoru.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
MareC3k
Příspěvky: 491
Registrován: pát říj 05, 2012 8:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od MareC3k »

ziadne zvodice tam nemam, mam spojene 3 panely do serie, vstupne napatie je 99V. Burka v tom case urcite nebola, svietilo slnko, takze prepatie by tam v tom case nemalo vzniknut.
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
Jardat
Příspěvky: 124
Registrován: ned srp 12, 2012 2:40 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od Jardat »

To že nebyla bouřka ale neznamená, že tam přepětí nebylo.
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od 007ToMMaS »

Zdravím, chcel by som sa spýtať na tristar sa dajú pripojiť aj káble na meranie napätia na batérii. Chcel by som ich pripojiť lebo na regulátore mám napätie napr 16,10 a na batériach mám 15,80 čo je dosť slušný úbytok. Vodiče mám použíté 25mm2 meď. O dĺžke asi 3m. Tie vodiče na meranie napätia sa len pripoja k tristaru bez nejakého modulu predpokladám či sa mýlim? Pre istotu sa pýtam keby náhodou to je ináč ako predpokladám. Prípadne rozmýšlam že kúpim 35mm2 vodiče lebo väčšie sa do svoriek nezmestia. :/ Ďakujem za rady.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
Pan Taum
Příspěvky: 569
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od Pan Taum »

Vezmeš dva dráty- lanko 0,5mm2 až 1,5mm2, zkroutíš do sebe (kvůli rušení), jeden konec připojíš na baterii a druhý konec do tristaru. Toť vše.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2707
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od kybos »

Měřící vodiče se připojují co nejblíže k baterii, nejlépe přímo pod svorku. Vzhledem k tomu že je to oproti Tristaru za hlavními pojistkami, doporučuji vložit malou trubičkovou pojistku do měřícího vodiče mezi Tristar a baterii co nejblíže k baterii, aby při případné poruše nehořely dráty. V případě odpojení nebo přerušení hlavní pojistky na baterii Tristar indikuje chybu senzoru napětí baterie.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od 007ToMMaS »

Myslel som si že sa to len pripojí ale napadlo ma aj to že či tam zas nechcú niečo k tomu. Tá poistka ma nenapadla. Stačí napr aj 100mA? Ak to takto pripojím netreba nič nastavovať predpokladám a bude to riešiť už sám myslím. Ďakujem.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2707
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od kybos »

Pokud bude použit vodič 0,5mm2 nebo silnější, pak 100mA bohatě postačí, jedná se jen o napěťový senzor.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Ivo12s
Příspěvky: 551
Registrován: ned kvě 06, 2012 3:47 pm
Lokalita: Kolínsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4880
Kapacita baterie [kWh]: 35
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od Ivo12s »

Ahoj,
nějaký ten měsíc využívám monitoring zde na WEBu http://www.mypower.cz/fve-ivo12s. Párkrát už jsem ale zaregistroval nestandardní chování MSTS - z ničeho nic se na proudu panelů objeví obrovská špička. Domnívám se, že to je chyba čtení dat, ale ne mimo, uvnitř MSTS. V zimě, při mínus teplotách se mi totiž přímo v prohlížeči IE v místě instalace stalo, že jsem měl ve statistice MIN-MAX naprosto nesmyslnou teplotu venkovního čidla. Trochu je to vidět zrovna včera - červená linka - http://www.mypower.cz/cmsdata/graphs/fv ... -15-08.png. Setkal jste se s tím někdy někdo? Nechystám se s tím nic dělat, jen mi to vadí v monitoringu...
100% OSTROV SČ KRAJ = 16 panelů Canadian Solar CS3K-305; 2 větve 2S4P; 2x Regulátor Victron BlueSolar Charger MPPT 150/60; Měnič 1F Smart Phoenix Inverter 48V 5000VA 230V; Monitoring Victron BMV700 + Raspberry Pi 4B; Energy Meter ET112 a spousta kabelů.
Baterie LiFePo4 =2P x 48V/120Ah +16S x 120Ah + 1P/311Ah= cca 35,2 kWh, skládaná z článků Winston WB-LYP60AHA a EVE LF304 ✔ Zlepšení pozice u vyhledávačů; Aktuální stav FVE instalace.
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od 007ToMMaS »

Ahoj,toto iste to robilo aj mne. Ale potom Filip(admin)to dal samizda filtrovat. Taketo nezmyselne spicky som mal rano a aj vecer.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od vata »

Už jsme to řešili výše. Řešíme filtrováním dat.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
dedo
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 10:33 pm
Bydliště: SK

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od dedo »

Tak sa nám nenápadne objavila betaverzia nového MSView http://www.morningstarcorp.com/en/suppo ... ItemId=634.
Začínam sťahovať. Neviem, kedy si nájdem čas na inštaláciu - testoval to už niekto :?:
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2707
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od kybos »

Jediná změna, kterou jsem oproti stávající verzi zaznamenal, je doplnění jakéhosi náznaku obsluhy modelu MPPT HV. Chyby, které jsem našel ve stávající verzi se věrně opakují i ve verzi 1.5.4.0 bez jakékoliv snahy o nápravu.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od vata »

Zdravím, Kybosi - můžete být konkrétnější ohledně těch chyb? Můj TS s 1.1.12 jede už druhý rok docela v pohodě, a až na toho brouka, co mi mačkal mikrospínač equalize, žádný problém nebyl. Díky :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2707
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od kybos »

Jedná se o chyby MSView. Tak například pokud nastavím loger na takovou periodu vzorkování, že stihnu dát požadavek na vykreslení historického grafu hodnot dříve, než se v logu zaznamenají alespoň dva vzorky, MSView definitivně a nevratně zamrzne a zablokuje jedno jádro procesoru v nekonečné smyčce. Jelikož nastavuji periodu vzorkování na 1 minutu, musím vždy po otevření logu alespoň dvě minuty počkat, než zadám zobrazení prvního grafu, protože jinak musím po restartu nastavovat všechno znovu. Další problém je, že MSView má relativně malý počet zobrazitelných bodů v grafu (nikde jsem tuto limitní hodnotu nenašel) a pokud se tento limit překročí, začnou se zobrazovat nesmysly. Další chybou je, že pokud mám více Tristarů na jedné síti a chci jejich hodnoty zobrazit v jednom grafu MSView nerozlišuje jednotlivé Tristary a legenda je pro daný typ proměnné vždy stejná (dají se odlišit pouze bavou a spoléhá se asi na to, že uživatel si někam poznačil, v jakém pořadí byly proměnné do grafu deklarovány). Nepodařilo se mi bez havárie provést "Open Workspace" uložený dříve příkazem "Save Workspace". A je tam i spousta dalších drobností, které nelze označit za chyby ale za určitý diskomfort, jako je např. popis časové osy, autokalibrace vycházející nikoliv ze zobrazovaných dat ale z celého datového souboru, nemožnost čitelného zobrazení řádově odlišných hodnot v ose Y (jediné jednotné měřítko pro všechny hodnoty). Nelze připojit další data k dříve uloženému logu, což je dost nepraktické vzhledem k častým výpadkům komunikace.
Hodnotím tento stav MSVIEW relativně negativně vzhledem k tomu že mám možnost srovnání například s programem DDEVIEW, který ač před lety stažen zdarma je o několik tříd výše a to jak z hlediska komfortu, tak i z hlediska spolehlivosti (tři roky uptime).
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek