GoodWe TCP modbus

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Daniel
Příspěvky: 3
Registrován: úte srp 31, 2021 9:00 pm

GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Daniel »

Potřebuji se dostat na data přes Modbus TCP.
Mám Gw5k-et + wi-fi module. Pro komunikaci protokolem Modbus přes TCP prý je potřeba "LAN module or Wifi+Lan module instead of Wi-Fi module". Viz odkaz níže.
Je to pravda, máte s tím nějaké zkušenosti? Přes wi-fi module se mi nedaří se spojit se střídačem. Co dělám za chyby?

Goodwe Commubiaciton solutiom https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... Mu1cDcTAhD
entik
Příspěvky: 1
Registrován: pon kvě 02, 2022 2:43 pm

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od entik »

Dobrý den, pokročil jste nějak s Modbus TCP? Máte tabulku modbus registrů? Řeším tu samou otázku... LAN modul mám již dva měsíce objednaný, bohužel je to nedostatkové zboží... tak přemýšlím jestli není nějaká jiná cesta.
Wotan
Příspěvky: 13
Registrován: čtv kvě 12, 2022 11:37 am

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Wotan »

entik píše:Dobrý den, pokročil jste nějak s Modbus TCP? Máte tabulku modbus registrů? Řeším tu samou otázku... LAN modul mám již dva měsíce objednaný, bohužel je to nedostatkové zboží... tak přemýšlím jestli není nějaká jiná cesta.
Dobrý den, pokud byste nepotřoval vysloveně komunikaci přes ethernet, tak střídače mají Modbus RTU na EMS portu (přes RS-485). Navíc jde na nových FW (od 719 určitě) aktivovat Modbus TCP i na wifi rozhraní (port 502). Jen to musí udělat podpora GW. Rozložení registrů je v příloze.
Přílohy
Komunikacni_protokol-Modbus_v.1.7-SPE.pdf
(6.52 MiB) Staženo 12631 x
Mart
Příspěvky: 181
Registrován: ned kvě 01, 2022 2:02 pm
Bydliště: Prostejov

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Mart »

Wotan píše:
entik píše:Dobrý den, pokročil jste nějak s Modbus TCP? Máte tabulku modbus registrů? Řeším tu samou otázku... LAN modul mám již dva měsíce objednaný, bohužel je to nedostatkové zboží... tak přemýšlím jestli není nějaká jiná cesta.
Dobrý den, pokud byste nepotřoval vysloveně komunikaci přes ethernet, tak střídače mají Modbus RTU na EMS portu (přes RS-485). Navíc jde na nových FW (od 719 určitě) aktivovat Modbus TCP i na wifi rozhraní (port 502). Jen to musí udělat podpora GW. Rozložení registrů je v příloze.
Díky za popis protokolu, přidám si ho k dalším popisům, co už se mi podařilo všude možně sehnat.
měnič GW3648D-ES, baterie 4x Pylontech US3000C (celkově 14,4 kWh)
panely mono 1920 Wp východ (sklon 20°) + 1920 Wp západ (sklon 16°)
Uživatelský avatar
zip
Příspěvky: 2
Registrován: čtv kvě 26, 2022 8:43 am

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od zip »

Ahoj, jak se vám podařilo přesvedčit podporu aby vám to aktivovala. Já dostal po 2 týdnech odpověď:

Dear,
I have received feedback, the Modbus TCP solution via wifi is not yet available. At this stage, this solution is only available via LAN. The LAN dongle can be obtained from your wholesaler.
Wotan
Příspěvky: 13
Registrován: čtv kvě 12, 2022 11:37 am

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Wotan »

Nevím, jestli to není jen pro některé střídače - v mém případě jde o GW10K-ET. Napsal jsem na servisní podporu instalační firmy, aby mi MB TCP aktivovali a druhý den bylo vše funkční.
Uživatelský avatar
zip
Příspěvky: 2
Registrován: čtv kvě 26, 2022 8:43 am

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od zip »

U mě jde o GW8K-ET. Už jsem to vyřešil jinak. Periodicky python skriptem a převádím si to do noderedu. Zatím to funguje dobře.
Donkezz
Příspěvky: 6
Registrován: pon zář 12, 2022 9:55 pm

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Donkezz »

Wotan píše:Nevím, jestli to není jen pro některé střídače - v mém případě jde o GW10K-ET. Napsal jsem na servisní podporu instalační firmy, aby mi MB TCP aktivovali a druhý den bylo vše funkční.
Prosim Vas vedeli by ste zazdielat poradit ako mate nastaveny inverter GW 10k-ET mam presne ten isty. Informacia z podpory ze je updatnuty ale nejako neviem dostat hodnoty do Loxone cez MODBUS TCP. Dakujem
Wotan
Příspěvky: 13
Registrován: čtv kvě 12, 2022 11:37 am

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Wotan »

Tam v podstatě žádné nastavení není. Můžete ovlivnit jen adresu modbusu, která je standardně nastavena na 247 (0xF7). Ideální je stáhnout si nějaký SW pro modbus (master) a zkusit se přímo na měnič připojit (port by měl být TCP 502) - pokud se Vám nepodaří připojit ani na port, tak služba na měniči není aktivní (tu může aktivovat jen podpora). Pokud se připojíte, tak zkusit vyčíst nějaký registr z manuálu, který jsem sdílel výše.
Vzhledem ke stabilitě wifi modulu bych Vám ale stejně doporučil využít starou dobrou RS-485 :)...teda pokud to je technicky možné.
Donkezz
Příspěvky: 6
Registrován: pon zář 12, 2022 9:55 pm

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Donkezz »

Wotan píše:Tam v podstatě žádné nastavení není. Můžete ovlivnit jen adresu modbusu, která je standardně nastavena na 247 (0xF7). Ideální je stáhnout si nějaký SW pro modbus (master) a zkusit se přímo na měnič připojit (port by měl být TCP 502) - pokud se Vám nepodaří připojit ani na port, tak služba na měniči není aktivní (tu může aktivovat jen podpora). Pokud se připojíte, tak zkusit vyčíst nějaký registr z manuálu, který jsem sdílel výše.
Vzhledem ke stabilitě wifi modulu bych Vám ale stejně doporučil využít starou dobrou RS-485 :)...teda pokud to je technicky možné.
Dakujem skusim ho otestovat ci sa pripojim. To by som mal prve skusit.
RS485 by som rad ale mozem sa niekde nan pripojit? Fungovalo by keby som sa na smart meter pripojil paralelne? Dve zily RS485 idu do invertera a ked tam pichnem dalsie dva kable do MODBUS Extension? :D
Dakujem
Donkezz
Příspěvky: 6
Registrován: pon zář 12, 2022 9:55 pm

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Donkezz »

A este prosim pomohlo by aspon zo dve funkcie nejake bezne aku mate adresu nasiel som 3 rozne uz ako to zapisuju cez modbus. Dakujem
Wotan
Příspěvky: 13
Registrován: čtv kvě 12, 2022 11:37 am

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Wotan »

Donkezz píše: Dakujem skusim ho otestovat ci sa pripojim. To by som mal prve skusit.
RS485 by som rad ale mozem sa niekde nan pripojit? Fungovalo by keby som sa na smart meter pripojil paralelne? Dve zily RS485 idu do invertera a ked tam pichnem dalsie dva kable do MODBUS Extension? :D
Dakujem
To určitě nedělejte :). Modbus není multimaster a RS485 by to ani nezvládla. Pro komunikaci s nadřazeným systémem má Goodwe EMS port - tam máte samostatnou RS485 linku.
Wotan
Příspěvky: 13
Registrován: čtv kvě 12, 2022 11:37 am

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Wotan »

Donkezz píše:A este prosim pomohlo by aspon zo dve funkcie nejake bezne aku mate adresu nasiel som 3 rozne uz ako to zapisuju cez modbus. Dakujem
Nejsem si uplně jist na co se ptáte - adresa střídače je standardně 247. Dotaz na registr 35103 (velikost 2B) by Vám měl dát aktuální napětí (*10) na stringu 1.
Donkezz
Příspěvky: 6
Registrován: pon zář 12, 2022 9:55 pm

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Donkezz »

Dakujem tak nejde este komunikacia na ine zariadenia ide ale na toto je mrtva pisem na support znova.
Donkezz
Příspěvky: 6
Registrován: pon zář 12, 2022 9:55 pm

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Donkezz »

Tak nakoniec som tam nasiel konektor a dve zily boli pre RS485 a funguje to :) ... uz len to vyladit s prikazmi lebo zatial je to chaoticke su rozne prikazdy som zistil.
Yco
Příspěvky: 13
Registrován: stř kvě 18, 2022 10:58 am

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Yco »

Zdravím.

Je možné prestaviť baud rate z prednastavenej rýchlosti 9600 na 19200? Potrebujem komunikovať s Loxone MODBus Extension, na ktorom mám už ďalšie zariadenia komunikujúce rýchlosťou 19200.

Vďaka. :)
Wotan
Příspěvky: 13
Registrován: čtv kvě 12, 2022 11:37 am

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Wotan »

Ano, jde to nastavit. Jedu na rychlosti 57600 baudů. Hodnota se zapisuje do registru 45132 v délce 32 bitů -> jedná se o dva modbus registry s tím, že by mělo stačit zapsat do registru 45133 hodnotu 19200 (0x4B00). Pro jistotu doporučuji zkontrolovat hodnotu obou registrů a pokud je v registru 45132 hodnota 0 a v 45133 hodnota 9600, tak hodnotu přepsat. Jen opatrně - zapsáním špatné hodnoty se již nemusíte se střídačem dokomunikovat přes RS485.
Yco
Příspěvky: 13
Registrován: stř kvě 18, 2022 10:58 am

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od Yco »

Vďaka, @Wotan. :)
paja-fve
Příspěvky: 45
Registrován: úte říj 20, 2020 4:30 am

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od paja-fve »

Jen sem jeste doplnim, ze existuje Python package, komunikujici pres UDP, ktery funguje docela spolehlive. Akorat se nesmi volat kazdou sekundu :). 10s ale zvladne: https://pypi.org/project/goodwe/
GW8K-ET (FW.614), 4.4kWp CanadianSolar365 - 2S Vychod, Jih, PylonTech Force H2 7.2kW.
Uživatelský avatar
jarda1729
Příspěvky: 2
Registrován: stř lis 16, 2022 9:05 am

Re: GoodWe TCP modbus

Příspěvek od jarda1729 »

Teď jsem to řešil pro GW10K - asi to bude pro všechny ET. Dole je volný slot pro velký konektor Obrázek.

Do slotu je potřeba zastrčit dodávaný konektor. Byl jako příslušenství. Obrázek Na piny 1 a 2 konektoru se připojí modbus sběrnice (A,B).

Pak už je to jen standardní komunikace přes modbus. Mám to řešeno přes modul SDS BIG od Opavského výrobce. Přehled registrů je ke stažení na začátku vlákna. Aktuálně sháním novější verzi. Kdyby někdo měl, snad se podělí :)

Manuál GW s nějakým čtením zde http://www.malavalaska.cz/automatizace/etmanual.pdf

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek