Solarni regulator
Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
-
Solarni regulator
Ma cenu si na pocatecni hratky se solarni energii rovnou kupovat solarni regulator? Co jsem se tak dival tak nejlevnejsi stoji 500-600 Kc.
Je jasne, ze aspon blokovaci dioda bude zapotrebi, ale uvazuju nad par tranzistory a relatky abych zabranil prebijeni baterie - odpojeni pri vybiti zatim zajisti "invertor" 12/230V ktery se sam vypina pri nizkem stavu baterie, ale nevim jestli ma vubec cenu resit "invertor" kdyz si predstavim kolik % energie se v nem strati samotnym prevodem.
Je jasne, ze aspon blokovaci dioda bude zapotrebi, ale uvazuju nad par tranzistory a relatky abych zabranil prebijeni baterie - odpojeni pri vybiti zatim zajisti "invertor" 12/230V ktery se sam vypina pri nizkem stavu baterie, ale nevim jestli ma vubec cenu resit "invertor" kdyz si predstavim kolik % energie se v nem strati samotnym prevodem.
-
Re: Solarni regulator
Velmi těžká odpověď. Vše záleží na tom kolik budete mít na straně výroby a kolik budete mít na straně spotřeby. Pak je možno se rozhodovat mezi klasickými regulátory 12/24V,regulátory pro vyšší napětí např. 48V, MPPT regulátory nebo invertory. To vše s sebou nese řadu dalších nákladů dle individuálního projektu (baterie, vhodnou kabeláž,rozvodnici, lišty, apod...). Ale dle otázky to chápu jako kutilství někde v dílničce. Proto bych doporučoval před koupí čehokoli promyslet si k čemu mi bude takové zařízení v budoucnu sloužit.
-
- R.I.P.
Za mě asi takto: pokud je pro vás konstrukce regulátoru svépomocí výhodnější časově / finančně a jsou patřičné konstrukční znalosti, proč ne. Určitě bude dobré ale myslet do budoucna, například dostatečně dopředu si to nadimenzovat výkonově atd, protože pokud si s tím zatím hrajete, počítám, že vás to zaujme tak, že si s tím hrát přestanete a poznáte, že je v tom hrozně moc elektriky a navic zadara, a rozjedete to ostrovničení naplno Možná by ale nebylo od věci koupit hotové otestované řešení, které po "počátečních hrátkách" můžete hned nasadit do "ostrého provozu".
Jinak co se měniče týče... převod 12-220 není efektivní. Já od té doby co mi odešel 600W střídač a byl jsem nucen přejít na 12V, začal mi stíhat ostrovní FV uplně komplet. Tzn centrálu nepotřebuju zapínat a mám elektriku snad až do zimy komplet zadara. Bez střídače se mi hodně znatelně zvedla efektivita. Tzn řekl bych, co můžete, zapojte napřímo na 12/24 ... podle toho jaký systém s jakou voltáží budete dělat.
Jinak co se měniče týče... převod 12-220 není efektivní. Já od té doby co mi odešel 600W střídač a byl jsem nucen přejít na 12V, začal mi stíhat ostrovní FV uplně komplet. Tzn centrálu nepotřebuju zapínat a mám elektriku snad až do zimy komplet zadara. Bez střídače se mi hodně znatelně zvedla efektivita. Tzn řekl bych, co můžete, zapojte napřímo na 12/24 ... podle toho jaký systém s jakou voltáží budete dělat.
-
Chtěl bych se zeptat, pokud máte domovní rozvody v DC, jak řešíte konektory ke spotřebičům a jak jsou u vás vyřešeny zásuvky?
-
- R.I.P.
Krabicka s 12V zasuvkami - k sehnani jednotlive - krabicka je plasova univerzalni, provrtane diry, pripevneny 2 12V zasuvky. Vedle krabicky s 12V zasuvkami mam Velleman PCS10 - to je ta vecicka, ktera kazde 2 minuty meri napeti na bateriich a panelech a posila to skrz USB do NTB, ktery kresli grafy na web mypower.cz
Jinak dle meho nazoru je lepsi pouzit klasicke 12V autozasuvky ze 2 prostych duvodu. Veskere redukce jsou takto udelane a 12V spotrebice maji vetsinou tuto zastrcku, a zadruhe nedojde k omylu pokud by byly zasuvky 220 i 12 stejne. To bych videl i jako nebezpecne to takhle bastlit.
-
Ještě bych měl dotaz k tomu notebooku či pc...jak do něj dostanete pro něj potřebné DC napětí tak, aby se nepoškodil?
Rozumím tomu tak, že koupíte konektor na pc a ten nainstalujete na šňůru k 12V zásuvce
Rozumím tomu tak, že koupíte konektor na pc a ten nainstalujete na šňůru k 12V zásuvce
-
- R.I.P.
DC DC menic do auta.
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... rt=10#p220
Ve schematu je to zakresleno:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=2#p204
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... rt=10#p220
Ve schematu je to zakresleno:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=2#p204
-
Ahátě v kabátě:-)
-
- R.I.P.
mimochodem predchozi prispevek byl muj prispevek cislo 100, toto je stý první ze bych to nejak oslavil ?
-
Blahopřeji
Když to tak vezmu, já asi mít moc na výběr mezi 12V a 230V mít nebudu.
Hospodyně potřebuje mít na čem udělat jídlo...tj varná deska, trouba, potom pračka...no to budou regulátory a baterky,
až se mi protočí panenky
Tady se to dá celkem hezky spočítat, jaká je spotřeba přes den, průřezy vodičů apd
http://www.esomatic.de/Auslegung.asp
Když to tak vezmu, já asi mít moc na výběr mezi 12V a 230V mít nebudu.
Hospodyně potřebuje mít na čem udělat jídlo...tj varná deska, trouba, potom pračka...no to budou regulátory a baterky,
až se mi protočí panenky
Tady se to dá celkem hezky spočítat, jaká je spotřeba přes den, průřezy vodičů apd
http://www.esomatic.de/Auslegung.asp
-
- R.I.P.
zkuste varit na plynu. Myslim ze to vyjde o neco levneji mozna. Varit na fotovoltaice mi prijde dost mazec .. Ale ta pracka samozrejme. Na to ale bude stacit mozna levny 5kW stridac. To chci jeste vyzkouset, ale jit by to melo i s tim mym 800Wp systemem. Pocitejte s tim, ze velky vykon nepotrebujete trvale, pokud elektrikou teda nevarite a netopite.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4 Odpovědi
- 1067 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od TomHC
-
- 6 Odpovědi