Epsolar ET6415 60A

Diskuze o regulátorech EP Solar
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2722
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od kybos »

Pochlubte se, pokud už tuto novinku někdo koupil. Jaké jsou první zkušenosti? Obstojí tento model ve srovnání s Tristar MPPT60A?
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od 007ToMMaS »

osobne som mal v pláne ho kúpiť ale radšej som šiel do tristar lebo je vyskúšaný a overený tak radšej som sa priklonil k nemu:)
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
tikonik
Příspěvky: 42
Registrován: pát srp 24, 2012 10:12 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od tikonik »

Zdravim,
uz ho mam cca od rijna 2012, srovnavam se dvema Tristar MPPT 60. Ucinnost je +- podobna, nicmene narazil jsem na problem. Mam pole cca 130V naprazdno, Usystem 48V ( 38V - 64V). Rano regulator drzi napeti z panelu na Usystem + cca 2V a trva dost dlouho nez ho pusti a zjisti idealni MPPT. Pokud zkratuji panely pres 3 - 10 ohm odpor tak se pusti a pak drzi idealnich 80 - 100V dle slunicka. Nekdy takto sedi klidne cely den. Ale pokud provedu tento tvrdy nabeh, pak bezi cely den bez problemu. Uz jsem komunikoval s dodavatelem, zkusim novy firmware. Pokud nepomuze, budu to resit automatikou. LCD ukazuje napeti presne, proud je +- cokoli. Pokud merim proud externim merakem tak proud se meni jen trochu, vzdy dle slunce. Nicmene LCD zobrazuje ruzne ( okamzite) hodnoty. Nastaveni typu baterii jde jen v urcitem omezenem rezimu. Jinak je vse ok.

Morningstar je urcite lepsi, nicmene se nekdy chova podobne, hlavne na panelech kde jsou treba dva vrcholy. A to jeho mereni uz jsem tady zminoval drive. Jako velky nedostatech vsech techto MPPT povazuji nemoznost nastavit informaci pro MPPT o napeti pole naprazdno, ze ktereho by mohl vyjit pri hledani idealniho bodu. Musim rict ze je fakt k nastvani, kdyz vidim, ze nasel nejvyssi vykon a pak si klidne sedne vedle, kde je o 30% mene a tvrdosine se sem vraci. Rano take pozdeji uvolni napeti na panelech. Nicmene kazdou cca minutu az dve uvolni uplne vstup, takze napeti stoupne na maximalni napeti z panelu a pak hleda. Toto vsak nastava az od urcite urovni vykonu.

Morningstary jsou kazdy pripojen na cca 3100Wp. Epsolar na 500Wp
7500Wp, system 48V, 5KW Victron, 3KW Victron, 20KWh NiCd, 10KWh LiFePo, DC/DC 48V/12V 1000W, 2x TSMPPT, 1x EPsolar. DC ukladani prebytku do bojleru, 2x elektromobil Kangoo. TC 9KW pres Victron na jaro a podzim ke zpracovani prebytku.
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od 007ToMMaS »

Konečne sa našiel niekto kto tu popísal ten regulátor. Každopádne neľutujem že som šiel do tristaru. :) Predpokladám že regulátor si vie overiť sám aké je napätie naprázdno. Odpojí nabíjanie a zmeria napätie. A to robí asi počas prevádzky by som povedal lebo keď sledujem na mojom tristare tak to napätie naprázdno sedí +- pár drobných s štítkovými údajmi.
A cena je +- taká istá u týchto regulátorov. Ale radšej si zaplatí človek za niečo čo je overené a okukané ako niečo neznáme. :)
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
Pan Taum
Příspěvky: 569
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od Pan Taum »

tikonik píše:...Morningstar ... nemoznost nastavit informaci pro MPPT o napeti pole naprazdno,...
V nastavení Tristar MPPT 60A je možné přes MSview zadat hodnotu Umpp - napětí pod zátěží, které se bude snažit držet. Netestoval jsem to, jen jsem tu funkci zahlédl, nutno vyzkoušet co přesně dělá.
fukuši
Příspěvky: 356
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od fukuši »

Testoval jsem to k 12/24 30A Juta.Sice jen EP solár 4215 ale Tristár dával vždy více.Měřeno kleštákem.Ep solár dával stejně někdy dokonce mín než Juta ale tristár vždy více než Juta i o 20%.
camel1cz
Příspěvky: 777
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od camel1cz »

Poslední zkušenost s etracerem je tu vlastně přesně rok stará - a vlastně jediná, tak se pokusím o oživení tohoto tématu.
Všiml jsem si, že pár lidí tu tyhle regulátory má - podělte se prosím o zkušenosti.

Na zahraničních fórech toho moc není - četl jsem jednu debatu tuším na support fóru midnite, ale ten výsledek je jasný - kupte si raději classic 150 (tady za lidových 22 :-)

Z Číny se dá koupit tento regulátor kolem 9 včetně všech poplatků a DPH (60A verze), stejný morningstar je zde v shopu za 16... to už je sakra rozdíl.

Co si o tom myslíte? Vím že morningstar je jistota a nejspíš bude mít lepší výsledky, ale otázka spíš zní, jestli stojí za to připlacení 7k k etraceru. Odpustil bych mu trochu výkonu, ale ne spolehlivost - ta mě zajímá asi nejvíc.

Díky moc za reakce
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2224
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od fugas »

Zdravím.
Nemám s čím srovnávat,protože přechodem na tento regulátor se mi otevřely pro mě v podstatě kosmické technologie :D Používám ho teprve čtvrt roku.Jediné,co mě zatím rozladilo,je to,že se mi ho prostě nepoařilo spojit přes LAN.
Pro běžnou kontrolu provozu mi ale úplně vyhovuje integrovaný displej,takže mě to nikterak netíží a budu to řešit někdy v budoucnu.Osobně by mi absence displeje dost vadila,takže kdybych se rozhodl pro Tristar,musel bych ho dokoupit.Snad budu moci poskytnout obsáhlejší info po nějaké době.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
camel1cz
Příspěvky: 777
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od camel1cz »

Děkuju za reakci - ta LAN určitě běhat bude, asi to chce si s tím víc pohrát. Já mám hlavně strach z toho čínského původu, stability, účinnosti atd.

Tristar bude podle ohlasů super, ale prostě je drahej... a to jsem ani nepočítal, že bych musel dokoupit display :-(
Svou FVE plánuju spíš jako hračku a nechci moc utrácet - a etracer se blíží poloviční ceně, což už je sakra rozdíl.

Budu rád za jakékoliv další postřehy :)
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od dracekvo »

Myslel jsem si také, že mi display bude chybět. Ale věřte, že po 2 dnech používání tristara jsem změnil názor. Veškerá data co potřebuju vidět si kdykoli prohlédnu z pohodlí gauče na telefonu nebo noteboku odkudkoli. Třeba i z práce. Kdo má pořád běhat koukat se na display někam na chodbu :D
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2224
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od fugas »

Tak jsem tu s dalším postřehem.Za pomoci kamaráda/správce sítě se podařilo rozběhat LAN.Člověk se tam doví jen to,co už ví :D Tedy to,kolik mají příkon spotřebiče,které nechal běhat před odchodem z domova,jestli je momentálně panely uživí a dá se z toho dedukovat,jestli u nás neprší ;) Čekal jsem aspoň sumu vyrobených kWh,ale tu je třeba si sečíst řádek po řádku.Je tedy snažší si to každý večer napsat na papír...I tak je to lepší,než nic,ovšem jen do chvíle,dokud to běhá.Regulátor byl přístupný naprosto jistě jen pár hodin,pak jen úvodní strana s loginem a teď už spadl úplně.Takže uvidím,až dorazím domů,cože se to děje.Každopádně vyjma LAN běhal až do současnosti spolehlivě a bez této funkce zaručeně přežiju.

PS: Takže tihle vědí,proč displej montují sériově :mrgreen:
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2224
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od fugas »

Tak po restartu jede,uvidíme jestli šlo jen o zaváhání.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
camel1cz
Příspěvky: 777
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od camel1cz »

Tak nový model epsolaru (iTracer) už nemá ethernet, takže bych tipoval, že tam opravdu nějaký problém je a soudruzi ho vyřešili v novém modelu tak nějak po soudružsku :-)
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2224
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od fugas »

A tak,jedná se nižší cenovou,takový je holt ten kapitalismus, i ten Čínský :D Nemůžu za ty peníze chtít žádnou velkou hitparádu.Nabíjí zatím dobře a spolehlivě a o to především jde.Teď se jen uvidí,za jak dlouho připojení zase raní mrtvice,ale jak jsem psal,dokážu bez této funkce žít.Dálkový monitoring,který to nabízí je k ničemu,leda bych byl línej vstát z gauče a jít se podívat na displej.

Ještě k restartu.Odpojil jsem ho na dobrých deset sekund a nezapomněl nashromážděné údaje.Výroba na displeji jela sice od nuly,ale v dlouhodobé paměti vše zůstalo vč. výroby od rána do restartu.To mu budiž uznáno jako plus.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
camel1cz
Příspěvky: 777
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od camel1cz »

Tak já zase chci elektronické vyčítání dat, takže se budu orientovat na modbus nebo seriák a ten zůstal i u iTracera - jestli byl ethernet pouze pro "ruční" přístup přes webový prohlížeč, tak by mi to stejně moc nedalo.

Máte pravdu, je to levnější stroj, ale už celkem zavedená značka - až bude iTracer (údajně ho budou v ČR naskladňovat ještě v dubnu) tak mu dám šanci.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
rva
Příspěvky: 3580
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od rva »

Používám Epsolar ET6415 60A cca půl roku poté, co u Tristaru nastala nějaká chyba. Občas přestane fungovat LAN a je nutno provést restart (odpojit baterii i panely), data i poté zůstanou uložena. Nefunguje dynamické přiřazování adresy. Nějakou záhadou je z některých PC, mobilů, tabletů v mé LAN neviditelný. U výpisů nemá souhrnnou vyrobenou energii, tak si to musím po dnech sčítat. Jinak dělá to, co má. V provozu se nějak zvlášť nehřeje, nemá ventilátor, tak je tichý.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
Frenky
Příspěvky: 815
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Lokalita: Doubravička
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8700
Kapacita baterie [kWh]: 25
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Doubravička

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od Frenky »

rva píše:Používám Epsolar ET6415 60A cca půl roku poté, co u Tristaru nastala nějaká chyba. Občas přestane fungovat LAN a je nutno provést restart (odpojit baterii i panely), data i poté zůstanou uložena. Nefunguje dynamické přiřazování adresy. Nějakou záhadou je z některých PC, mobilů, tabletů v mé LAN neviditelný. U výpisů nemá souhrnnou vyrobenou energii, tak si to musím po dnech sčítat. Jinak dělá to, co má. V provozu se nějak zvlášť nehřeje, nemá ventilátor, tak je tichý.
No já to měl naopak. Nejdříve Epsolar a potom Tristar. Měl jsem Epsolar ET6415 loni touhle dobou (to jsem ještě nebil na mypower) asi týden a šel nazpět k panu Kolaříkovi. Nefungovalo na něm skoro nic. Vždycky jsem si něco přečetl, co by to mělo umět a nic. Provedl jsem upgrade sw a zase nic. Regulátor byl vidět pouze na LAN straně WiFi routeru. Na Wifi jsem jej již neviděl a přes WAN stranu jsem ho nedostal ani za nic. Takže jak jsem přesedlal na Tristar a jsem spokojen. Je pravda, že u mně se Tristar fláká se dvěma panely 230W (460Wp dohromady). Takže jej mnoho nezatěžuji. Tristar se mi seknul snad jednou, když se jej pokoušel nějaký borec heknout z venku. Epsolar jsem měl mimo LAN tak třikrát do týdne. Od té doby se Epsolaru vyhýbám obloukem a na Čínu si dávám setsakra pozor.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
fukuši
Příspěvky: 356
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od fukuši »

Já to měl stejně nejdřív Juta ta byla bez problému pak Epsolár a nakonec Tristár.Od té doby se Epesoláru vyhejbám obloukem.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2224
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od fugas »

Tak jsem teď listoval v uožených údajích (Log Qery) ,až se to opět zaraflo,nicméně se to po chvíli umoudřilo samo.Ale denní spotřebu to počítá opět od nuly.Tohle se soudruhům skutečně nepovedlo.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
camel1cz
Příspěvky: 777
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvek od camel1cz »

Viděl bych to na stahování nějakým softem do PC - např. automaticky jednou denně - a moc do toho nesahat.
Já podle všeho našel jiné řešení, tak EPsolar asi nechám plavat...
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek