Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob lis 27, 2021 5:45 pm


Victron a prietoky do siete

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.

Victron a prietoky do siete

Příspěvekod m.budzak112 » pon lis 22, 2021 6:59 pm

Zdravím Vás,

Pohrávam sa s myšlienkou dať si na chatu solárny systém založený na victrone so 6 panelmi a 3000VA multiplusom, komplet nahodené na VRM cez cerbo.

A mám takú dilemu. Objekt sa nachádza v chatovej oblasti, kde riešenie s ohľadom na žiadosť o povolenie výstavby elektrárne neprichádza do úvahy, pretože prípojka je spoločná pre viac chát a bolo by to zložité...

Poradil by mi niekto ako to vyriešiť ako by som tam mohol dať FVE bez prebytkov do tejto spoločnej prípojky?
Najprv ma napadlo dať na prívodný kábel CT device a obmedzovať prietoky pomocou ESS, ( viem, že aj tak budú prietoky ale minimálne) ... alebo ma napadla možnosť pichnúť prívodný kábel (z DS ) do victronu (AC - IN) a AC out pichnúť rovno z VICTRONU do rozvádzača domu. A tým pádom by bola DS braná ako generátor . Možno sa mýlim ale bol by som rád, keby mi niekto ako to má vyriešené v podobnej situácií.

PS. chcem tam FVE pretože sieť tam je dosť preťažená a sú tam časté výpadky

Vopred Ďakujem za odpoveď
?
m.budzak112
 
Příspěvky: 27
Registrován: čtv srp 05, 2021 6:37 pm
Bydliště: Nitra

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod dub042 » pon lis 22, 2021 9:19 pm

Ahoj, multiplus by měl jít nastavit se zákazem přetoků ve VE configu
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
dub042
 
Příspěvky: 241
Registrován: pát kvě 09, 2014 7:11 pm

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod Dagus » pon lis 22, 2021 9:39 pm

V tomhle configu na ess zapomeň. ESS je asistent a pokud chceš byť jen asistenta na ventilátor, tak už musíš dát gridcode. Takhle nakonfeno je to ups a pak si můžeš řídit vstup a generator pomocí Virtual switche VS záložka.
?
Dagus
 
Příspěvky: 947
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod FRSO » pon lis 22, 2021 10:02 pm

m.budzak112 píše:Zdravím Vás,

Pohrávam sa s myšlienkou dať si na chatu solárny systém založený na victrone so 6 panelmi a 3000VA multiplusom, komplet nahodené na VRM cez cerbo.

A mám takú dilemu. Objekt sa nachádza v chatovej oblasti, kde riešenie s ohľadom na žiadosť o povolenie výstavby elektrárne neprichádza do úvahy, pretože prípojka je spoločná pre viac chát a bolo by to zložité...

Poradil by mi niekto ako to vyriešiť ako by som tam mohol dať FVE bez prebytkov do tejto spoločnej prípojky?
Najprv ma napadlo dať na prívodný kábel CT device a obmedzovať prietoky pomocou ESS, ( viem, že aj tak budú prietoky ale minimálne) ... alebo ma napadla možnosť pichnúť prívodný kábel (z DS ) do victronu (AC - IN) a AC out pichnúť rovno z VICTRONU do rozvádzača domu. A tým pádom by bola DS braná ako generátor . Možno sa mýlim ale bol by som rád, keby mi niekto ako to má vyriešené v podobnej situácií.

PS. chcem tam FVE pretože sieť tam je dosť preťažená a sú tam časté výpadky

Vopred Ďakujem za odpoveď

A jak velké uložiště aku budeš mít ?
?
FRSO
 
Příspěvky: 1548
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod m.budzak112 » úte lis 23, 2021 8:21 am

Zatiaľ mám len jedného pylontecha 3,6kWh
?
m.budzak112
 
Příspěvky: 27
Registrován: čtv srp 05, 2021 6:37 pm
Bydliště: Nitra

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod ladik » čtv lis 25, 2021 9:56 pm

Dagus píše:V tomhle configu na ess zapomeň. ESS je asistent a pokud chceš byť jen asistenta na ventilátor, tak už musíš dát gridcode. Takhle nakonfeno je to ups a pak si můžeš řídit vstup a generator pomocí Virtual switche VS záložka.


Takze v rezimu UPS mu to splni presne to co chce a zadne pretoky nebudou.
Nebo je v tom nejaky jiny problem?
?
ladik
 
Příspěvky: 15
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod Dagus » pát lis 26, 2021 7:18 am

Problém je v životnosti relé. Pokud chce životnost prodloužit, přidá si externí nabíječku řízenou jako generátor z venus/cerboGX.
?
Dagus
 
Příspěvky: 947
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod ladik » pát lis 26, 2021 8:35 am

A s tim prifazovanim prece take spina rele nebo jak to prepina sit nesit?
A pokud prida externi nabijecku a bude ridit necim, tak tam jsou vsude take rele, tak mi asi neco unika.
Chci totiz uplne stejne zapojit Victron pripadne Studer u mne doma, tak se rad poucim, s tim, ze at si to samo pricucne nabijeckou nebo prifazovanim, ale absolutne bez pretoku.
?
ladik
 
Příspěvky: 15
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod Quickyprd » pát lis 26, 2021 9:35 am

Při klasickém přifázování k DS Victron ESS stále mírné kmitá s výkonem na obě strany a průběžně sleduje zatížení apod. Tedy i v době kdy výkon je takový, že se vše spotřebuje doma, tak stějně za den vznikne přetok třeba 0,1-2kWh (dle výroby). Což je ale proti ongridu nic.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 154
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod Dagus » pát lis 26, 2021 11:34 am

ladik píše:A s tim prifazovanim prece take spina rele nebo jak to prepina sit nesit?
A pokud prida externi nabijecku a bude ridit necim, tak tam jsou vsude take rele, tak mi asi neco unika.
Chci totiz uplne stejne zapojit Victron pripadne Studer u mne doma, tak se rad poucim, s tim, ze at si to samo pricucne nabijeckou nebo prifazovanim, ale absolutne bez pretoku.

No relé jo, ale ne výkonové bypass vstup/výstup. Bude to relé na tom VenusGX kde se ho nebojím přepájet v případě poruchy. A kdyby odešlo, tak hold jen přepne na bypass a začnu zjišťovat proč se nabíječka nezapla. Předpoklad je nabíječka která má remote ON/OFF. Pokud je v ESS tak je prostě síť s výstupem spojená jako na ongridu a měří se kolik se má dát výkonu viz popisek nad. Na to tam je to čidlo měření. Pokud to budeš mít inainstalované jako ostrov a jen pro bypass tomu necháš připojen ACin, tak přetok není možný (je rozpojen ACin a ACout), je to line interactive UPS jako každá hloupější backup APC a levnější smart APC. Tou nabíječkou si ušetříš přepnutí na bypass při malém odběru a velkém pokud ti to vykreje než se znovu dobije nabíječkou. Kluci se studerem věří, že ten rychlejší procesor ureguluje prakticky ESSko, ale odobně bych se na to nespoléhal a provozoval stejně jako Victron a to tedy s bypassem. Prostě není slunce, není aku, tak bypass. Není výkon, tak bypass.
?
Dagus
 
Příspěvky: 947
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod ladik » pát lis 26, 2021 12:06 pm

Dekuji za odpoved. Da se ten bypass nakonfigurovat aby se prepinal automaticky sam? Nechci byt otrokem prepinani.
Dle toho popisu jsem pochopil, ze rezim UPS, kdyz nebudu mit strach z toho rele bude naprosto OK.
Samozrejme by bylo idealni mit rezim ESS, ale jak vyresit pretoky bez hlaseni EONu, dat tam neco co bude permanentne zrat? Doma mi bezi stale servery, tak by to snad slo.
?
ladik
 
Příspěvky: 15
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod Dagus » pát lis 26, 2021 12:16 pm

Ladiku ty jsi to menu ani neviděl viď? Příklad odemě, nastavení jedna je zimní 50-100%SOC, nastavení 2 je letní 15-100%SOC. Přepíná to opravdu samo přes VS (virtual switch). Jen pokud by jsi chtěl nabíječku, tak zapojíš ve venusOS nastavení ještě generátoru, to je nazávislé relé na VenuxGX a natavuje se extra nezávisle na VS.
vic1.png

vic2.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Dagus
 
Příspěvky: 947
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod petrspiller » pát lis 26, 2021 1:07 pm

Dagus píše:Ladiku ty jsi to menu ani neviděl viď? Příklad odemě, nastavení jedna je zimní 50-100%SOC, nastavení 2 je letní 15-100%SOC. Přepíná to opravdu samo přes VS (virtual switch). Jen pokud by jsi chtěl nabíječku, tak zapojíš ve venusOS nastavení ještě generátoru, to je nazávislé relé na VenuxGX a natavuje se extra nezávisle na VS.

Asi bych si to na svém EasySolaru II nastavil stejně, ale i prodejce mi furt tvrdí, že EasySolar II=MultiPlus II prostě nejde udělat bez přetoků. Argumentoval jsem tím, že pokud se vypne ESS a nastaví se VS, tak by to mohlo fungovat. Uspokojivou odpověď jsem nedostal. Na základě toho jsem se chystal předělat hlavní rozvaděč na nějaké peklo s manuálníma 1-0-2 přepínačema a hlavním odpínačem Victronu od DS. Původní idea byla dát Victron na jednu fázi a do původních rozvodů zasahovat co nejméně.

Jak to máš, prosím, přesně zapojeno?
?
petrspiller
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned říj 24, 2021 8:15 am

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod Dagus » pát lis 26, 2021 2:08 pm

No idea je asi ok, jen tu jednu fázi bych osobně nepoužíval na jednu ze tří točivého produktu(motor 3faz). JInak já to mám zapojené:
DS jistič 3x25->hlavní vypínač+svodič přepětí->jistič 20A->měřákRS485->ACin N vodič z N+PE rozdělení v rozvaděči.
ACout ->Jistič 20A+svodič přepetí 1faz->ATS Čína 1fáz do něj připojen ACout+DS 20A jistič za hlavním vypínačem->Výstup jde do chráníčů pro jednotlivé okruhy. N výstupu je na N+PE rozdělení v rozvaděči a za každým cháničem již vlastní N můstek. Ono v defaultu je v Multiplusu i GroundRelay zaplé, takže se i tak klemuje PE+N (pokud by jsis to na výstupu nepropojil drátem, ale i Thomas to tak doporučuje rovnou dělat). ATS je pro případ poruchy, nebo totalního přetížení obsluhou. Manuální přepínač používám v práce dvoupolový na připojení centrály, ale tam víš kdy ji chceš připojit a odpojit. Tady jsem koupil prostě ATS GEYA. Mlátí to jako kráva, ale alespoň obecenstvo ví, že něco udělalo blbě. Ačkoliv to už musí být, protože automatizace povypíná podle priorit vše, co není třeba v případě přetížení. Jinak to můžeš řídit i nadproudovým relé, ale ty GEYA se mi neosvědčili, protože neměli funkční zpozdění připojení zpět a tak to moc rychle cvakalo. Kdyby někdo chtěl, mám dvě volné na 16A.
?
Dagus
 
Příspěvky: 947
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod petrspiller » pát lis 26, 2021 3:28 pm

Dagus píše:No idea je asi ok, jen tu jednu fázi bych osobně nepoužíval na jednu ze tří točivého produktu(motor 3faz). JInak já to mám zapojené:

Jo jo, žádný motory tam nemám. Jen 3f varnou desku.
?
petrspiller
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned říj 24, 2021 8:15 am

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvekod Dagus » sob lis 27, 2021 12:02 pm

Tak ta není 3F, ale jestli tak 3x1F. Většinou jsem viděl 2x1F ale měl jsem v ruce jen jednotky kusů.
?
Dagus
 
Příspěvky: 947
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm


Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: kodl69 a 1 návštěvník

Reputation System ©'