Deye hybridný menič

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
kuli
Příspěvky: 441
Registrován: pon bře 01, 2021 10:27 am
Lokalita: Horná Orava
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od kuli »

Bral som ho od tunajšieho montážnika - Najsolar.sk
Videl som menič ponúkať aj na bazoši.
8,64 kWp JJZ 12 % sklon, 24 x 360 Wp Longi Full Black , 3 x PIP 5048 MK na 1 f, Batéria Li-ion Tesla 12s - 40 kWh/ pracovný rozsah batérii 42 - 49 V
Radar
Příspěvky: 106
Registrován: pon lis 15, 2021 11:05 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Radar »

Mám dotaz - pokud někdo zkoušel a má zkušenost - lze hybrdní měnič DEYE provozovat jako poloostrov s plnou eliminací přetoků způsobem, kdy je síť připojena do portu "generátor", případně do portu "grid" s přepnutím v menu do funkce GEN, a dry-contact by připínal síť externím stykačem pouze jako zálohu pro dobíjení baterií podle nastavení dle časového schématu? Neznám vnitřní architekturu systému a zapojení. Je to měnič s HV MPPT, tak si nejsem jist, zda v podobném módu přetoky "do generátoru" taky vznikají anebo nikoliv...
Děkuji.
Fodes
Příspěvky: 25
Registrován: ned dub 16, 2023 11:40 am
Lokalita: Sabinov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6600
Kapacita baterie [kWh]: 8

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Fodes »

No to by aj mňa zaujímalo, počul som o tom ale vyskúšané to nemám. Ja som to vyriešil prepínačom sieti.
Radar
Příspěvky: 106
Registrován: pon lis 15, 2021 11:05 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Radar »

Fodes píše: čtv říj 26, 2023 8:59 am No to by aj mňa zaujímalo, počul som o tom ale vyskúšané to nemám. Ja som to vyriešil prepínačom sieti.
Tak to samozřejmě lze, ale neřeší to "bezobslužný" a hlavně bezvýpadkový provoz...
PetrDubi
Příspěvky: 1304
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od PetrDubi »

Radar:
Přepínač sítí nemusí být jenom nějaký mechanický přepínač za pár stovek, takže pokud máš elektrický přepínač sítí třeba se stykačema, tak to samozřejmě řeší jak bezobslužný, tak bezvýpadkový provoz.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 513
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Bydliště: Semily

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od sindyk »

Na netu se dá najít blokové schéma Deye, sice trochu jiný model, ale řekl bych, že v základu budou všechny Deye hybridy stejné. GEN port má výhodu, že se dá ovládat měničem podle SOC, jinak třeba napěťové relé a stykač na GRID by udělaly stejnou službu. A tipl bych si, že do GEN může přetéct úplně stejně, jako do GRID.
Jo, a ještě mě napadlo, že nevíme, jestli je GEN port hlídaný tak, jako GRID. Ono se může stát, že nepůjde síť a měnič si v tu chvíli bude chtít zapnout "generátor" a pošle všechno do sítě, to je jev, který se nesmí stát!
Přílohy
Deye_3K6_2.png
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-3.6K-SG03LP1-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Fodes
Příspěvky: 25
Registrován: ned dub 16, 2023 11:40 am
Lokalita: Sabinov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6600
Kapacita baterie [kWh]: 8

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Fodes »

A prietoky my nechceme 😉 lebo potom elektrárne skáču po povalu. Mne slušne funguje ten prepínač sieti.
Přílohy
IMG_20231104_135434.jpg
Radar
Příspěvky: 106
Registrován: pon lis 15, 2021 11:05 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Radar »

Ještě mě napadlo použít jeden MPPT vstup měniče (pokud je volný) a tam přivést přes stykač a oddělovací transformátor přiměřeného výkonu usměrněné DC napětí, ovládané opět přes dry kontakt pro GEN ve spojitosti s úrovní SOC baterie ...
- galvanické oddělení od sítě splněno
- přícuc do baterie / spotřeby jen když je opravdu potřeba
- bezvýpadkový provoz
- přetoky nehrozí, zařízení se vždy chová jako spotřebič

Přepínač sítí pro celek jako takový je samozřejmost. Ať už složený z blokovaných stykačů, anebo ruční HAGER.
Mě jde spíš o to provozovat to jakýmsi "KING" stylem. Spotřebu na výstupu bych pak měl ošetřenou tak, aby samotný měnič nepřicházel do přetížení. Tedy by výpadek neměl nastat

Šlo by tak?
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 513
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Bydliště: Semily

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od sindyk »

Na KING styl stačí pořídit nabíječku místo bastlení čehosi na MPPT vstupu.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-3.6K-SG03LP1-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Radar
Příspěvky: 106
Registrován: pon lis 15, 2021 11:05 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Radar »

sindyk píše:Na KING styl stačí pořídit nabíječku místo bastlení čehosi na MPPT vstupu.
To je ale jednak otázka ceny a jednak propojení následné komunikace nabíječky s baterií, a ještě k tomu paralelně baterie s měničem (míním tím lifepo)

Odesláno z mého moto g82 5G pomocí Tapatalk

oscar
Příspěvky: 96
Registrován: ned říj 14, 2018 6:53 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od oscar »

ked je Deye (minimalne 3F 10kw LV verzia) nakonfigurovany na smart load = Generator input, tak je to len input a spat ziadne prietoky nehrozia, netreba tam nic bastlit. Jedina nevychoda tohto configu je, ze cez neho pretecie len max 10kw (pri 10kw verzii)

Dokonca existuje FW pre CZ trh, ktory zvlada pretoky do siete aj cez GRID v ramci CZ noriem a bez pokut.
Radar
Příspěvky: 106
Registrován: pon lis 15, 2021 11:05 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Radar »

oscar píše: pon lis 06, 2023 9:37 am ked je Deye (minimalne 3F 10kw LV verzia) nakonfigurovany na smart load = Generator input, tak je to len input a spat ziadne prietoky nehrozia, netreba tam nic bastlit. Jedina nevychoda tohto configu je, ze cez neho pretecie len max 10kw (pri 10kw verzii)

Dokonca existuje FW pre CZ trh, ktory zvlada pretoky do siete aj cez GRID v ramci CZ noriem a bez pokut.
Tam je to spíš opačně, ne?

1) pokud je port GENERATOR nastaven do funkce SMART LOAD, pak je ze vstupu "smart" VÝSTUP, který posílá AC v logice a max. výkonu do zátěže, jak si v MENU nastavím ...

2) pokud je port GENERATOT INPUT provozován ve své prvotní funkci, tak pak pokud platí co jsi napsal a je to zapojené tak, že tam nemůže vzniknout přetok, tak je to dobrá zpráva a má otázka vyřešená.

Samozřejmě, že pak max výkon je limitován pouze výkonem měniče. Nemá kudy si vzít víc, když není paralelně připojen k síti - s tím počítám...

A abych to ještě zamotal - do funkce GENERATOR jde přepnout i vstup GRID ...
Radar
Příspěvky: 106
Registrován: pon lis 15, 2021 11:05 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Radar »

doplnění předchozího: Jak je ale patrné z blokového schematu od Sindyka výše, v podstatě jsou přes relé oba vstupy GRID/GEN spojeny paralelně, pouze síťový vstup má ještě filtr odrušení...

Tedy pokud přetéká na svorky sítě, může přetékat i na svorky GEN.
Elektricky tomu žádný meziobvod nebrání a DC/AC měnič je obousměrný.
Otázka HW to tedy není, otázka FW nevím, musel by to ověřit někdo, kdo má smartmeter a provozuje vstup GRID v režimu GEN. Za jakých okolností se pak děje to, že tento virtuální generátor připíná a odpíná a zda si umí energii ze sítě pouze vzít jen když potřebuje dobít baterie a pak se fyzicky odpojí....
oscar
Příspěvky: 96
Registrován: ned říj 14, 2018 6:53 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od oscar »

Radar píše: pon lis 06, 2023 9:57 am Tam je to spíš opačně, ne?
v Solarman je to "SmartLoad setting" / "Smart load Setup" s moznostami:

- Generator Input
- SmartLoad Output
- MicInv Input
(ja pozeram tam kde nastavujem)
Radar píše: pon lis 06, 2023 9:57 am A abych to ještě zamotal - do funkce GENERATOR jde přepnout i vstup GRID ...
o takejto moznosti ja neviem/nevidim, minimalne vo verzii DEYE SUN-10K-SG04LP3-EU + 6,8,12 kw 3F verzie
Radar
Příspěvky: 106
Registrován: pon lis 15, 2021 11:05 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Radar »

oscar píše: pon lis 06, 2023 12:20 pm
Radar píše: pon lis 06, 2023 9:57 am Tam je to spíš opačně, ne?
v Solarman je to "SmartLoad setting" / "Smart load Setup" s moznostami:

- Generator Input
- SmartLoad Output
- MicInv Input
(ja pozeram tam kde nastavujem)
Radar píše: pon lis 06, 2023 9:57 am A abych to ještě zamotal - do funkce GENERATOR jde přepnout i vstup GRID ...
o takejto moznosti ja neviem/nevidim, minimalne vo verzii DEYE SUN-10K-SG04LP3-EU + 6,8,12 kw 3F verzie
... tady se o tom píše v manuálu ...
Přílohy
deye3.jpg
Radar
Příspěvky: 106
Registrován: pon lis 15, 2021 11:05 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Radar »

muselo by to být takto zapojené
Přílohy
vykres.jpg
Radar
Příspěvky: 106
Registrován: pon lis 15, 2021 11:05 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Radar »

Prosím, má někdo zkušenost s provozem hybridního měniče DEYE se zapojeným GENERATOR vstupem/výstupem v režimu microgrid, kdy hybrid řídí výkon externího on-grid střídače?
Funguje to případně i pokud je hybrid v režimu offgrid?

Je varianta, že bych dal panely a 1F ongrid na jiný (nevytápěný) objekt na pozemku - jednodušší instalace na plechovou pultovou střechu - a 1F hybrid s baterií instaloval do RD, takže v podstatě AC coupling...

Poddotaz - mezi objekty je položeno stávající vedení, kabel CYKY-J 5*4mm.
Lze jeden z fázových vodičů přeznačit na N (což se dělává) a posléze použít tento jeden kabel k obousměrnému jednorázovému vedení?
Jedním směrem L+N od ongridu k hybridu, opačným směrem L+N1 z LOAD výstupu hybridu (backup)

děkuji
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 513
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Bydliště: Semily

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od sindyk »

Radar píše: čtv lis 16, 2023 11:34 am Funguje to případně i pokud je hybrid v režimu offgrid?
Funguje to pouze v offgrid režimu, protože při ongrid si Deye nemůže řídit frekvenci (a tudíž výkon externího střídače) sám.
Více info tady https://youtu.be/YhtRu-FiqpU?si=-NoUDwzCeFakEDZX
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-3.6K-SG03LP1-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Radar
Příspěvky: 106
Registrován: pon lis 15, 2021 11:05 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Radar »

sindyk píše: čtv lis 16, 2023 11:42 am
Radar píše: čtv lis 16, 2023 11:34 am Funguje to případně i pokud je hybrid v režimu offgrid?
Funguje to pouze v offgrid režimu, protože při ongrid si Deye nemůže řídit frekvenci (a tudíž výkon externího střídače) sám.
Více info tady https://youtu.be/YhtRu-FiqpU?si=-NoUDwzCeFakEDZX
Díky, jasné, vysvětlené ...
U DEYE je vstup pro MICROGRID paralelně s AC IN, takže při připojení hybridu na síť nelze výkon na straně AC Coupling řídit. I tak je to fajn funkce.

Pokud bych chtěl kombinované řešení se sítí, anebo offgrid s AC coupling, kde je využit současně jak výkon GTI střídače, tak hybridu, musel bych sáhnout po VICTRONU, kde je microgrid vytvořen na AC OUT (viz obrázek), to se mi jeví jako lepší přístup ...

pozn.
Nejhůř je na tom GOODWE, AC coupling je na straně AC IN a pokud spadne síť, GTI a tím celý AC coupling spadne :-(
Přílohy
AC COUPLING.png
Fodes
Příspěvky: 25
Registrován: ned dub 16, 2023 11:40 am
Lokalita: Sabinov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6600
Kapacita baterie [kWh]: 8

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od Fodes »

Ahojte takéto menu vieme dosiahnuť aj na našich Deye?
Přílohy
Screenshot_2023-11-16-18-50-26-354_com.mi.globalbrowser.jpg

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek