Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Diskuze na téma regulátorů TriStar Morningstar
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od mypower.cz »

miroc píše:A ak sa chcem pripojit na svoj TriStar na dialku cez internet (nie v lokalnej sieti) a v routeri mam nastavene presmerovanie s nestandardnym portom?
Zmenit port ze standardniho na nestandardni by se teoreticky dal i na ceste uz na ROUTER1, nebo primo na PC na kterem bezi aplikace.

[MSTSAPP] => [ROUTER1] => [NET] => [ROUTER2] => [MSTS]

A nebo nova verze kde by se k IP za dvojtecku pridal port :idea:

1.2.3.4:1234

A co kdyz mam MSTS na IPV6 adrese ? :D :roll: :comp:
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od miroc »

Idealne by bolo, keby som mohol zadat za IP: port. V sucasnej verzii to nejde. Prosim autora o zmenu... ak to je mozne :-)
Inak je to pekna aplikacia. Autor sa pohral aj s budikmi, ale nesli by davat volitenle analog-digital? Viem ze tam digitalne vyjadrenie je, ale strasne male... :-)
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od vata »

Port: taky se přimlouvám, protože jsem při práci připojená k vpn přes hodně debilního klienta, mám potíže s mou vlastní sítí a lezu na TS přes nestandardní port oklikou zvenku.
Jinak, hezká práce :)
Mimochodem - ukazuje mi to špatně napětí na panelech: ukazuje mi něco kolem 17, přičemž reálné napětí je kolem 35.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
prochazka85
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 9:20 pm

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od prochazka85 »

takze nova verze, pred spustenim musite nejdriv smazat config.conf!!!

zmeny:
1/muze se definovat port
2/volitelne budiky analog/digital (pri zmene, vyzaduje restart aplikace)
3/odstraneno deleni 2 u napeti panelu :)
Naposledy upravil(a) prochazka85 dne úte zář 25, 2012 2:03 pm, celkem upraveno 1 x.
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od miroc »

Tak super, tato verzia sa uz da pripojit cez internet. Mal som trosku problemy s nastavenim, lebo port 8088 mi stale nahradzalo portom 502. Nakoniec po niekolkonasobnom prepisani a restarte to zostalo zapisane spravne.
Ak ale prehadzujem analog na digital, znova sa mi moj udaj 8088 nahradi port 502. A znova po par prepisaniach to uz zostane ok.
Trochu k ruckam na analogovych merakoch. Nemozem si pomoct, okrem teploty je viac vypovedna hodnota digitalna. Nehovoriac o tom, ze ked mam napatie panelov v mojom pripade cez 100V, tak rucku nevidim vobec. Ostatne vidim, ale nic mi nehovori ich poloha vzhladom k hodnote, kedze je to prilis male, aby tam mohla byt popisana stupnica.
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
prochazka85
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 9:20 pm

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od prochazka85 »

upravena verze:

1/odstranen problem s ukladanim cisla portu
2/pridana moznost nastaveni napeti na panelech Voc
3/hodnoty na analogovych budicich
Přílohy
msts-mypower.zip
(34.79 KiB) Staženo 123 x
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od joseff »

tomu rikam rychly vyvoj! pekne prochazka85!!! super!
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od joseff »

prave jsem si stahl posledni verzi a pote co jsem zmenil napeti panelu na 30 VOC a ukoncil, tak uz mi program nejde spustit, dostavam tuto hlasku:
rte.JPG
rte.JPG (6.31 KiB) Zobrazeno 1778 x
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od joseff »

uz vim, zapomnel jsem smazat config.conf, sorry, uz je to v pohode
prochazka85
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 9:20 pm

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od prochazka85 »

pozor je tady jeden experimntalni build.

ucelem toho testu je jak casto se daji bezpecne nacitat data
data se refreshuji co 5 sec

na lokalni siti to chodi dobre, co to udela na vzdalene siti je potreba otestovat.
take je zapotrebi dlouhodobejsi test, vsimnul jsem si ze pri dotazovani < 1 sec tristar obcas zamrzne a musi se restartovat.

takze techdo 5 sec by melo byt ok.
jinak frekvence zasilani dat na server je nezmenena kazde 2 min.
Přílohy
msts-mypower.zip
(34.85 KiB) Staženo 125 x
atom
Příspěvky: 436
Registrován: sob čer 02, 2012 8:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od atom »

Nechce se mi věřit tomu, že by tristar zamrz kvůli přetížení modbus dotazy. Ale jakou frekvenci zvládne netuším, musel bych to otestovat :twisted: Taky nevím jestli má vysoká frekvence vyčítání smysl, jestli se hodnoty refreshují vůbec častěji než 1x za sekundu.

LAN port bude jen bridge na 9600baudovej seriál, takže zahltit to bude snadné.
Tak jsem zkoušel svůj scriptík, tak 6 základních trvá v průměru 0.44s (I_PU,V_PU, V_Batt, I_bat, Watts, production)
30 dotazů 2.98s
12 dotazů 1.11s
1 dotaz 0.11s

Takže to není žádný rychlík, ale pro naše účely vyčítání 10x za sekundu bohatě stačí. Ale nikdy mě to nezamrzlo kvůli modbusu a to sem tam občas posílal úplně nesmyslné pakety :roll: .
2x Tristar / 17kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >31MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
prochazka85
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 9:20 pm

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od prochazka85 »

ja pres ten modbus taham kompletni sadu.
takze pri timeout 1 sec se to dokonale zmate po cca 30 vterinach pretece nejaky interni buffer a cely tristar klekne.
(teda aspon jeho komunikacni cast, pravdepodobne dal nabiji)
jinak ja muj tristar dokazu schodit i pres browser usilovnym klikanim na refresh :)
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od vata »

Zdravím,

takže vyzkoušena ten předposlední release, funguje i přes přesměrovaný port zvenku :)
Díky za hezké kousek sw :)

Tipy:

- to okno by nemuselo být scalable
- na analogovém měřáku číslovat od nuly napětí baterky nemá smysl, nejnižší hypotetické napětí olova je něco kolem 10,5V.
- ty stavové informace zabírají zbytečně mnoho místa. Dalo by se řešit ledkou s kódovanou barvou nebo jiným symbolem. Taky by neměl být problém dát tam bublinové nápovědy, které by objasnily význam kódu.
- možná i ten interval sběru dat by mohl být konfigurovatelný
- a kdybyste si chtěl vyhrát, mohl byste se pokusit sbírat jednotlivé parametry asynchronně, podobně jak to dělá ten web tristaru.
- proud PV nezobrazuje na analogovém měřáku - ručku mám za rohem, protože rozsah končí na 7A, já např. jedu kolem 20A v maximu.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od mypower.cz »

prochazka85 píše:a cely tristar klekne.
(teda aspon jeho komunikacni cast, pravdepodobne dal nabiji)
jinak ja muj tristar dokazu schodit i pres browser usilovnym klikanim na refresh :)
To by me zajimalo, jestli klekne jen jeho komunikace a regulaci ma nejak pojistenou i kdyby software selhal. Predpokladam ze ano, jinak by to bylo docela nebezpecne.
Uživatelský avatar
lwq
Příspěvky: 465
Registrován: úte dub 10, 2012 10:42 pm
Lokalita: Mělník
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8550
Kapacita baterie [kWh]: 32
Bydliště: MistyMountain

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od lwq »

Kdyz by se nasla dobra duse, co by mi dala pristup na rozhrani MSTS, tak sem schopnej napsat aplikaci v PHP + MySQL na miru ;-)
Aplikace muze byt na Internetu (bez nutnosti mit MSTS pristupnej zvenku (porty a tak) (pokud mate v siti schopne zarizeni), kde si pak muzete pres libovolne zarizeni cist stav FVE a nebo muze byt jen v lokalni siti ...
atom
Příspěvky: 436
Registrován: sob čer 02, 2012 8:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od atom »

Včera jsem chvilku klikal na refresh u tristaru, jak v chrome tak v IE, ale shodit se mi ho nepovedlo, tak nevím možná mám odolnější kousek ;-)

lwq: taky mě to napadlo, ale pak jsem zjistil, že webové rozhrani není statická stránka s refreshem, ale javascript + ajax, takže myslím že vyčítat hodnoty načtením obsahu asi nepůjde. (Třeba jo, ale dál sem to neřešil)

Ale například PHP se povoleným socket extension a pak už se lze dotazovat na modbus, to jsem zkoušel, a funguje bezproblémů.
2x Tristar / 17kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >31MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
Uživatelský avatar
lwq
Příspěvky: 465
Registrován: úte dub 10, 2012 10:42 pm
Lokalita: Mělník
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8550
Kapacita baterie [kWh]: 32
Bydliště: MistyMountain

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od lwq »

atom: ty data web musi odnekud brat :-) jinak, staci pres modbus cist hodnoty a posilat si je na server napriklad. Neni treba mit verejnou adresu ci smerovane porty. Staci mist v mistni siti schopne zarizeni, ktere bude umet predavat data smer net ... I kdyzby je hloupim wget a wput. Pro vizualizaci stavu neni treba cist data online xy krat za 10 sekund (napriklad), ale staci data v davkach nahravat a zpracovavat ...
prochazka85
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 9:20 pm

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od prochazka85 »

atom ma pravdu, staci protunelovat port 502 a muzu si cist modbus odkudkoliv.

jinymi slovy asi vyjde levneji protunelovat jeden port nez patrat po zarizeni ktere bude umet predavat data smer net.

protoze zarizeni = spotreba a spotreba = zlo
Uživatelský avatar
lwq
Příspěvky: 465
Registrován: úte dub 10, 2012 10:42 pm
Lokalita: Mělník
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8550
Kapacita baterie [kWh]: 32
Bydliště: MistyMountain

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od lwq »

prochazka85: a jake zarizeni bude ten port tunelovat ? Nejaky router. A dnes neni problem mit router, ktery mi zajisti net a zaroven bude predavat data na server do netu. Platforem je mnoho a vetsina ma spotrebu <10W a znacna cast <6W ... Tady bych problem nevidel ...
prochazka85
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 9:20 pm

Re: Aplikace pro vizualizaci dat z MorningStar TriStar

Příspěvek od prochazka85 »

jakykoliv stavajici router kterym jste prave pripojen urcite bude umet tunelovat porty.
to znamena investice = 0 , zvysena spotreba = 0

urcite existuje nejaky moderni router ktery bude umet predavat data i kdyz nevim nakolik to je obvykla vlastnost, jeste jsem se s tim u beznych routeru do tisicovky nesetkal, ale jak rikam nevim.
to znamena investice = X protoze nove zarizeni bude neco stat
spotreba = X treba bude zrat vic treba min.

jinak ja nerikam ze ten vas navrh je pricipielne spatne, jen rikam, ze se domnivam, ze existuji ekonomictejsi varianty reseni tohoto problemu

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek