Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned kvě 28, 2023 1:36 am
solárník píše:Já se zrovna snažím exaktně změřit žluté Winstony LiFePO4 po roce používání v solárním systému. Nemám ještě kompletní data a navíc na startu, než jsem vyladil balancery, to párkrát větrná turbína vyhnala až na 3,8V. Ale bylo to tenkrát jen asi dvakrát , od té doby je to OK v mezích 3,0 až 3,45V.
Ale po pár měřeních to vypadá, že kapacita po 400 dnech poklesla na 95%. Zajímavé je, že s nabitím po testu a následným opětovným druhým změřením se kapacita spíš lehce zvyšuje.
Podle mne jim nesvědčí, například v létě, to stálé téměř plné nabití.
solárník píše:My jsme to s Otou zkoumali a nesmí se to stahování vyboulených žluťásků přehnat. Pak se vevnitř přetrhají spoje a začne to děsně blbnout. Část subčlánků pak chytá kontakt a pak zas ztrácí a křivka napětí/proud při zatížení pak vypadá jako pila na dřevo.
Na kolik se doporučuje dávat Float ? Nemám ho zapnutý, asi ho budu muset zapnout. Z těch měření to vypadá, že je to záhodno.
FRSO píše:solárník píše:My jsme to s Otou zkoumali a nesmí se to stahování vyboulených žluťásků přehnat. Pak se vevnitř přetrhají spoje a začne to děsně blbnout. Část subčlánků pak chytá kontakt a pak zas ztrácí a křivka napětí/proud při zatížení pak vypadá jako pila na dřevo.
Na kolik se doporučuje dávat Float ? Nemám ho zapnutý, asi ho budu muset zapnout. Z těch měření to vypadá, že je to záhodno.
Já to mám přes Multiplus jako UPS-ku, ABS mám nastaveno 3,45V, Float 3,375V, a pak mám ještě Storage a to sleze po nějaké době na cca těch 3,32V na článek a tam to zůstane, pokud nenastane vybíjení a znovu nabíjení. 1 x za týden se provede EQA při stejném napětí jako ABS 3,45V a pak vše stejně jak jsem psal. Mám ještě na článcích pumpy od Mandy, tak se to pěkně vždy srovná, nabíjí se to cca 22A přes Multiplus 12V/1600VA. Letos to připojím přes MPPT a panel 280Wp a v Multiplusu zakážu nabíjení. V MPPT nastavím stejné paramatry toho nabíjení jak bylo v Multiplusu.
pezizka píše:Dobrý večer,
Asi bude hodně záležet na tom při jakých proudech je dosahováno těchto napětí. U mne např. při nabíjení článků 200Ah proudem 60A a limitu napětí 3,42V je dosaženo při cca 110Ah a potom jdou proudy dolů. U spodní hranice používám k výpočtu odpojovacího napětí změřenou hodnotu vnitřního odporu. Takže při vysokých proudech se AKU odpojují ca při 2,95V, ale napětí po odpojení bleskově stoupne nad 3,10V a při malých kdy se odpojí při ca 3,13V napětí stagnuje na této hodnotě. Měření nejsou nijak přesná -+ tak do 10%. Podle napětí to nepůjde
marko250 píše:..........Problém je v té síle nabíjení do absorbce,kdy regl pere plnou silou do packu i 90A.Ve floutu je to už jiná tam jde o udržovací napětí se sníženým proudem a všechny články s jakýmkoli vnitřním odporem přijímají stejně.Po nasazení pump dochází k alonline vyrovnávání konkrétního článku,odpor/neodpor,nabíjení/vybíjení......
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků