SJM píše:Pan Taum píše:Čau, po půlroce studiu netu a skoro dvou měsících testování nabízím určité rozumy, které se hodí pro dlouhodobé bezpečné užívání LiFePO4 akumulátorů ve fotovoltaických systémech. Nastavení mám následovné - Absorbce 28,00V (3,5 na čl.) po dobu 5min!!! a poté float 27,20V (3,4 na čl.) po neomezenou dobu, žádná ekvalizace ani teplotní kompenzace ani nic podobného.
Na základě čeho jste přesvědčen, že pro LiFeYPO4 je správné zacházení časově neomezený režim float? Je to zcela v rozporu s tím, co mi sdělili v i4wifi.
Jedna věc je tento starší datasheet, z doby kdy ještě výrobce "Sky energy" nebyl koupen firmou "CALB - China Aviation Lithium Battery"- je tam krásně vidět float -3,4V
Další věc je, že na světě není nic ideálního. i4wifi pouze tlumočí výrobce "Winston", že v ideálním případě je vhodné odpojit lifepo4 na konci nabíjení. Tady se předpokládá konečná hranice 3,65V na článek a pokles proudu na 1/100 nominálního nabíjecího, tedy při tom napětí 3,65!. S tím souhlasím.
Ovšem pokud chceme lifepo4 používat v ostrovním systému jako jeden obrovský kondenzátor, zpravidla jako náhradu olověných baterií, nevyhneme se trvalému připojení na zdroj. A tady přícházi na řady moje rady, které jsem napsal na začátku vlákna, ale které nikomu nenutím. Pouze nabízím přátelské rady, jak si co nejlépe uchránit investici několik desítek (u berta stovek) tisíc korun.