Investovat do FV nebo TČ?

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
eman
Příspěvky: 824
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od eman »

Zdravím,

jsem tak trochu na rozcestí, jakou cestou menší závislosti na ČEZu se vydat.
Máme slušně zateplený dům s TZ 4kW a vytápíme elektrokotlem. Při současných zimách elektrokotel spotřebuje za sezonu kolem 5MW a skoro to samé dáme za TUV. Původně jsem měl v plánu na TUV pořídit malou FV a když se osvědčí, tak přitlačit na výkonu a na topení pořídit nějaké levné TČ s reálnou ekonomickou návratností.
Pročetl jsem místní příspěvky, projel diskuze na FB a běžný postup je, do TČ vrazit obří peníze a dělat, že ekonomika je sprosté slovo.
Další varianta je, koupit nějaké levné TČ a ztratit týdny času pokusy jej odhlučnit a dostat do nějakého normálního provozního režimu.

Což mě přivádí k otázce...není lepší těch cca 160tis. nasypat do FV a snížit tak odběr z DS bez hluku a totální závislosti na výrobci TČ?

Je mi jasné, že za ty peníze se moc zábavy neužije, baterky a střídače jsou dost drahý milenky, ale vzhledem růstu cen elekřiny to nevypadá, jako úplně marná investice.
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od LIX »

Tak najprv taká čerešnička, brat má TČ a za zimu 2019/2020 mal o polovicu nižšiu spotrebu el. energie ako jeho svokra ktorá kúri el, kúrením v podlahe. Jeho svokra má drevodom bungalov ktorý má 2x menšiu plochu ako bratov dom ktorý bol vtedy ešte nezateplený. :D Z toho mi vychádza ako neskutočný víťaz TČ. Ďalšia vec je že v zime moc s fotovoltaikou nezakúriš. My solárnici to vidíme až moc jasno. December a január sú veľmi zlé mesiace. To je pre mňa ďalšie víťazstvo pre TČ. Osobne keby sa mám rozhodnúť tak by som chcel radšej fotovoltaiku, ale to je slepá láska elektrikára. Pokaziť sa môže všetko, ale je pravda že točivé komponenty (čerpadlo) trpia únavou materiálu a opotrebovaním skôr. Ak elektráreň tak bez batérií pokial ti ide o návratnosť.
Ak ti môžem dať radu čo by som robil na tvojom mieste, sú meniče ktoré sú určené čisto iba na napájanie bojlera, fungujú bez batérie a sú pomerne lacné a efektívne. V lete sa voda zhrieva nonstop z panelov, v zime sa využíva tak na 90% DS. Skús pouvažovať nad touto alternatívou, mám pocit že by zostala ovca na žive a vlk sýty- možno o 2/5 nižšie náklady na elektrickú energiu.

EDIT: A ak by si bol tak šikovný že ušetríš niečo z tých 160k tak daj spraviť krb v dome a v lete si vyrábaj papierové brikety z papiera ktorý by si inak dával na recykláciu. :D
eman
Příspěvky: 824
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od eman »

U toho TČ ale platí, "nechci slevu zadarmo". Elektrokotel mi prožere cca 15tis. za sezonu a před těmi 12ti lety stál 15tis. TČ by ušetřilo...ať nežeru 10tis. a při ceně 160tis (když se zadaří), tam vidím návratnost 16 let. A to jenom když se nepotento..
FV na ohřev TUV už jsem tu řešil a je to první pokus s FV co budu dělat. :)

Krb v baráku....víš co to je TZ 4kW....to vytopí manželka při hodině aerobiku. :D
rasto1
Příspěvky: 885
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od rasto1 »

Mam TC ktore sa uz stihlo pokazit a mam i FV ktoru som este nestihol sprevadzkovat :-)
Idealne je mat oba systemy, ale ked je skolaudovane a je dostatocne nadimenzovana FV staci bohato i elektrokotol a tych par mesiacov to proste potiahnes z DS a budes vysmiaty!
7425Wp-J 27ks, 4125Wp-Z 15ks - SUN275-60P; 3525Wp-J plot 15ks TSM-235PC05; Li-ion 30kWh CATL; 3x5048MK do 1f.
koenzim
Příspěvky: 16
Registrován: pon led 08, 2018 8:41 am

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od koenzim »

Ak je vhodná dispozícia domu, stoji za uváženie montáž TC vzduch-vzduch - teda klasická klimatizácia. V lete vieš chladiť, v zime kúriť. Hlavne v prechodných obdobiach (jar, jeseň), keď ešte je nejaké slnko to vie kúriť z FV. Aj pri prevádzke z DS ušetrí 2/3 nákladov. Keďže máš malé straty, stačila by 3,5kw jednotka, cena od cca 500€, za 1000€ už vcelku kvalitná a účinná.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od marko250 »

5MWh jen topení bez spotřeby domu?A 5MWh TUV samostatně jo?Kolik tedy ještě spotřeba domu?Jednoznačně bych vzducháč vynechal,nevím kde jste našel za 160tKč kvalitní,v minulém týdnu jsem 8kW pod 320tKč nákup bez montáže a předělání nenašel.Pokud spálíte elektrokotlem 5MWh/rok, tak se vzducháčem to bude menší polovina asi 2MWh.Cena za NT s poplatky bude ke čtyřem korunám=8000Kč za topení. Asi bych elektrokotel nechal a přidal klimošky s přítopem,které výjdou na 13 000Kč kus a udělal FVE,která vykryje březen říjen komplet TUV a navíc spotřebu domu a klimy v těchto měsících a pak od listopadu do konce února taky pomůže.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
ringo
Příspěvky: 66
Registrován: ned zář 27, 2020 7:38 am

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od ringo »

Nenašel jsem jak teplo distribuujete, ale jestli máte podlahové topení tak jednoznačně nejprve investovat do TČ. Mám podobnou ztrátu a TČ asi 8 let (předtím jsem měl místo elektrokotle dva 5l bojlery s čerpadlem) a momentálně instaluji FV. Hluk dělají jen ty nejhorší a přesto předražená "TČ", pokud se zvolí rozumný střed renomovaných výrobců klimatizační techniky (Daikin, Fujitsu, Toshiba, nyní i Sinclair) tak netřeba o hluku diskutovat. Málokdo si uvědomuje, že o pár desetinek lepší topný faktor TF který se projeví v pořizovacích nákladech enormním nárůstem ceny ("značkoví" výrobci - IVT, NIBE, MasterTherm, PZP, Viessman,.. - všichni ti kteří o konkurenci prohlašují že mají jen přestavěné klimačky) ale v provozních nákladech už minimálně. Pokud platíte s elektrokotlem za elektřinu X tak s TČ to bude potom X/tf , no a jestli TF = 2,8 nebo TF=3,0 tak je rozdíl 6% z X, ale rozdíl v pořizovacích cenách bude v desetitisících. Navíc ten TF platí jen za přesně daných laboratorních podmínek a težko podle něj i čerpadla řadit.
Pokud zvolíte "naddmimenzované" TČ aby vám zajistilo i ohřev TUV tak při vytápění si bude prakticky jen ševelit v rozmezí 30-50% nominálního výkonu (při nižším je lépe jet jej přerušovaně např po hodině)
Mnohem více než honěním se za technickými parametry se dá efektivity zvýšit inteligentní regulací. Standardně (i v těch superčerpadlech za superceny) se používá ekvitermní regulace, která je pro provoz TČ naprosto kontraproduktivní - nutí ho nejvíce pracovat pro něj v nejméně výhodných podmínkách. Rozumnější je předtopit si během dne, a naopak výkon snížit při západu slunce (kdy se výrazně zvyšuje vlhkost vzduchu a čerpadlo pak mnohem více namrzá) a v mrazivých nocích (ekviterma provádí opak). Stejně tak si pohrát s ohřevem TUV - proč ji ohřívat v noci když ji už potřebovat nebudete, maximálně na krátkou ranní sprchu, kdy však teplota vody může být nižší než jakou potřebujete pro vanu (mluvím o průtokovém ohřevu). Takovou regulaci vám ale nikdo nedodá, budete si ji muset spíchnout sám podle vlastních potřeb. No ale pak zase bude sranda napojit to v budoucnu na FVE.
4,4kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 10.65kWh
TČ Fujitsu + vlastní řízení pomocí PWM + RS232 na SDS micro
SmartHome na Domoticz/Synology + SDS + ESPEasy/ ESP8266 (bazén, žaluzie,...)
postupný přechod na Home Assistant/Rpi4 -> NUC
kadlos
Příspěvky: 39
Registrován: pát úno 08, 2019 4:50 pm

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od kadlos »

Pokud jste trochu šikovný nebo máte šikovné kamarády, existuje cesta buď přestavby klimatizace nebo nákup vhodného kompletu (umí např. Sinclair- jednotka, výměník chladivo-voda, řídící jednotka) pro 5 kW v ceně cca 60 tis. Kč a věřte funguje to. Sám provozuji 6 let přestavěnou obyčejnou klimatizaci Panasonic s výkonem 4,7 kW v nevýhodném režimu do radiátorů a topím bez problémů. Již jsem uváděl podrobnosti, lze dohledat https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=37&t=5732. Dům 150 m2, spočítaná ztráta 6,2 kW, ročně spotřeba na topení 3MW. Mé náklady v době pořízení 25 tis klimatizace, 5 tis. výměník, 2 tis. topenář, 2 tis. chlaďař. Podobné realizace mám tři a vše bez problémů funguje. On není důležitý rozdíl topného faktoru 3,5 nebo 4,0. Základní rozdíl je přímotop a to nejobyčejnější řešení s faktorem 2 a více. Pokud přímotopem protopím 4 MW za 3 Kč = 12000 Kč za rok, čerpadlo tf 2 je 6000 Kč rok, tf 3 je 4000 Kč rok, tf 4 je 3000,- rok. Takže tf 3 nebo 4, pokud čerpadlo s tf4 stojí 2x nebo i 3 x více nemá cenu řešit. Je to můj názor a má zkušenost.
eman
Příspěvky: 824
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od eman »

Pánové, díky za reakce.

Topit klimatizací...klasicky vzduch-vzduch nechci. Vadí mi to i v práci a i na minimum je to prostě slyšet.
Celková spotřeba domu je 13MW. 5MW topení + skoro 5MW TUV. Tarif mám D45d, momentálně za 2,4Kč/kWh.

ringo: Díky za ten popis ekvitermu. S elektrokotlem mi to funguje bezvadně, že to bude problém u TČ mě nenapadlo.Je fakt, že pokud vypnu topení, tak i v teplotách pod nulou venku, klesne teplota v domě možná o 1°C, což mi může být vnoci jedno.

kadlos:
Váš příspěvek jsem četl několikrát a i jsem projel diskuze na "divamse.cz", kde taky řeší přestavby. Už jsem se o přestavby kdysi zajímal, ale tvrdě jsem narazil u chlaďařů. Nikdo nebyl ochotný jakkoliv pomoci. :( Jaká je situce teď nevím.
Mám v plánu jít spíše do monobloku, kde chlaďaře nepotřebuji a navíc mám už 12 let na monoblok kompletní přípravu v domě. O TČ ze Sinclairu jsem se zajímal, ale sám prodejce mi řekl, že jsou celkem hlučná a obsluha je spíš průmyslová a složitá.
Ještě mám variantu koupit použité TČ. Dnes jsem se byl podívat na 3 sezony jetého Vaillanta za nějakých 70tis. Původně taky přes 150tis. za nové. Uvidím, jestli prodejce vyměkne a sleví, protože už to nemůže prodat půl roku. Bláznů, co si jsou schopni sami nainstalovat TČ asi moc není. :D
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od marko250 »

Mám doma dvě tyhle :Hyundai HRP-S09WH SILENT a nevím o nich,ano každý náběh z nuly je v plných otáčkách,ale po chvilce(minuta) už slyšet není.Stejně tak Panasoniky a jiné. Umí i líp topit a na 60m2 kde je instalována +45m2 o patro výše v podkroví mi stačí ta 9,nedostanu to ve stejném patře do ložnice a záchodu(zavřený),protože to právě strhne to podkroví.Druhou mám dole v přízemí u rodičů kde je koupelna,ložnice,pokoj a otevřená místnost s kuchyní 76m2 a vytopí to v pohodě taky ta 9, 90% času jede kolem 450W.Instaloval jsem si je sám,žádná raketová věda to není.CHlazení je ještě úspornější. 2.4Kč kWh určitě nestojí,vypočtěte si to z celkové sumy za rok/kWh,budete zhruba na čtyřech.
Hyundai HRP-S09WH SILENT 2,5kW.jpg
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
eman
Příspěvky: 824
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od eman »

Spotřeba 13000kWh a za rok jsem platil lehce přes 34000Kč.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2700
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od kybos »

marko250 píše: 2.4Kč kWh určitě nestojí,vypočtěte si to z celkové sumy za rok/kWh,budete zhruba na čtyřech.
Asi sis vybral drahého dodavatele. Já jsem za první kvartál letošního roku taky na 2,37 Kč/kWh a to nemám přímotopnou sazbu ale D25d od Kolibříka. (10202 Kč/4298 kWh)
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od dumi »

ringo píše: Takovou regulaci vám ale nikdo nedodá, budete si ji muset spíchnout sám podle vlastních potřeb. No ale pak zase bude sranda napojit to v budoucnu na FVE.
doda. Napriklad xCC regulace od AC Heating tohle ma vyreseni. Pracuje prediktivne s teplotou pocasi. Tuv se da na noc utlumit. TC od nich mam a tohle funguje.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od marko250 »

No já odeberu za rok z DS cca.450kWh a kWh mě výjde 2967/445=6.7Kč a nic jiného se mi nevyplatí než D01d.Letos to bude ještě méně díky přidaným panelům v prosinci.
Tak jestli máte tak velké spotřeby ,tak se do tří korun vlezete,to je jasné,pro výběr tepelného čerpadla vzduch/voda doporučuji procházku po obci při -15°C a hlavně pak volit dobře místo pro agregát,ať nemusíte řešit spory se sousedy a hlavně ať to nejde zpět do domu.Je potřeba uvažovat tak,že spotřeba s FVE klesne klidně o 7MWh a zůstane jen těch 5MWh v topení a část zbylé.Takže s FVE 10kWp za 230-280tKč máte 7000x3=21 000Kč/rok zpět a s TČ za 160tKč máte 2000x3=6 000Kč/rok zpět.Náklady na poruchy a servis neřeším u obou budou nevyspytatelné a budou :-) .Životnost FVE mi příjde minimálně 2x větší ,oproti TČ vzduch /voda,spíše typuji 3x .Návratnost FVE 12let,návratnost TČ 26let,což není jeho životnost ani.
Výpočty jsou odhadované tak prosím o schovívavost :-) . Dobrý kamarád postavil před šesti lety nízkoenergetický dům a už jednou Nibe za tu dobu celé měnil a nyní po dvou letech se rozhodl dodělat vrt ,protože jej prostě slyší a cítí a ztratil důvěru(peníze neřeší).Instalace je opravdu provedená dobře včetně přechodů do domu a cena byla hodně přez 300tKč za 6kW TČ(dohřívá i bazén s ním).
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
ViktorEX
Příspěvky: 416
Registrován: stř zář 16, 2020 5:45 pm

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od ViktorEX »

tak to tady peclive ctu ... taky jsme pred rozhodnou zmenou uhli > TC. Ale asi budu potrebovat ten max vykon, co se nabizi, tj nejakych 17kw, i kdyz ted mam kotel 24kwh(uhli) a obcas to zvlada jen tak tak.
uz jsem tu snad nekde psal, mame gigantickou spotrebu i bez TC ... 14MWh/rok. Jo, coto je? Prakticky v jednom kuse tu jede pracka, mycka, a pro me prekvapive TUV (2kw 4 hodiny denne, tj pri 3,3/kwh = bojler 10tkc/rok... to me dostalo, v baraku bydlim 22 let, nikdy jsem to nepocital), a kdyz minuly rok prisel ucet za elektriku 40tkc, tak jsem prozrel. V lete naplacal panely 9kwp tady na pristresek a delam v tuto dobu asi 8-15kwh denne. Jeste chci pridat dalsi panely ... panelu neni dost ... nejde o vysoky vykon za slunce, jde o vykon, kdyz je "zadeklovano", tak aby ti i tak delalo vykon 2-3kwh furt. A to TC 350-400 tisic... to je ovsem horror. Ted spalim za 40tisic černý uhli v automatu.
(polo) - Ostrov 13,8 kWp (bude 15 kWp, už to tu leží), 2x Mppt Epever 5kW, Batt Lifepo4 18kWh, 3x invertor 6kW (čistý sinus) .... 300K CZK bez práce, všechno nějaká čína,

14.7. -31.12.2021
21,4 kwh/den, 57% soběstačnost
Celkem spotřeba ... 3,69 MWh

1.1. -27.3.2022,
20,6 kwh/den, 57% soběstačnost
Celkem spotřeba ... 1,8 MWh
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od dumi »

Problem nahrady uhli za TC je ten ze naklady na vytapeni jsou +- podobny. takze ta navratnost je tam mizerna. Jedina vyhgoda je bezobsluznost. Jinak jsou i vykonejsui jednotky, klidne i 28kW s cenou okolo tech 400 tisic. je to jeden z prednich ceskych vyrobcu.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
eman
Příspěvky: 824
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od eman »

Musím přiznat, že v tom ležím celé večery a zatím to vypadá na většinu investice do FV. Letos bych chtěl zvládnout FV se Sitonem čistě na ohřev TUV a na podzim asi začnu dělat pokusy s nějakým levným TČ monoblokem nebo použitým dražším strojem čistě svépomocí. Nechal jsem si nacenit dvě TČ s ceníkovkou kolem 120tis. a ikdyž ty technici viděli že mám komplet přípravu, tak stejně cena vylezla na 170+. Když se mi nezdá topenařina za 17000Kč, tak tvrdí že je to nutné, 40l aku nádrž za 15000, a na všechno odpověď, že dostanu 60tis. dotaci....haha...projektant si vezme 15000 za projekt.

Akorát teď jsme tu měli dva dny vychřici, tak nevím, jak by to ty panely ustáli. :(
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od ikovlabs »

NJ ale topit bude potreba kdyz bude slunce na horizontu a panely pod snehem.A tim padem bude nejvetsi odber z DS do - elektrokotle nebo TC ...V lete topit nepotrebuji kromne teple vody.Porad lepsi dotace 60 nez nic.Projekt stejne potrebujete - ono neni problem to nejak zapojit ale vedet jak presne a z ceho.Naklady jsou i kominy,udrzba,revize - jen pocitejte....
eman
Příspěvky: 824
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od eman »

Jenže ta dotace je na nový systém a právě kvůli dotaci je všechno předražené. Takže mohu buď vzít dotaci a vyklopit přes 170tis. za služby které nepotřebuji nebo koupím jenom použité TČ nebo novou klimatizaci jako kadlos a přestavím jí.
Je to stejné, jako s dotacemi na FV, kde nemusím být odborník na FV, aby mi připadalo podivné, že sestava s komponentama za 150tis. se prodává za 300tis., protože přece dotace. :(
Uživatelský avatar
Majkl
Příspěvky: 430
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm
Lokalita: SZ od Mělníka
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 44

Re: Investovat do FV nebo TČ?

Příspěvek od Majkl »

Když se bavíte o těch "jetých" TČ. nemá někdo zkušenost s tímto prodejcem https://www.bazos.cz/hodnoceni.php?mail ... s%20Seizis ? Ceny i sortiment vypadají zajímavě....
FV pole - 20kWp mono panelů (24ks AUO+42ks GWL)
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Baterie - 44kWh LiIon (10P15S 60Ah+1P15S 200Ah)
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9257/,