Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon čer 27, 2022 9:00 am


Moje FVE se Studerem

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod kodl69 » pon srp 02, 2021 4:13 pm

Inspirace dobrá. Asi budu taky muset něco zbastlit, protože tahat dráty jenom mezi přístrojema, tak mi bude rozvaděč 50x70cm malej už teď, a co teprve za blbiny vymyslím za dalších pár let. Navíc to budu muset nějak dořešit výškově, protože tam mám i PN1 spodek pro měnič, a ten je skoro o 2cm vyšší než PN00.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6281
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » úte srp 03, 2021 1:02 pm

No ty PN1 budou pak muset mít zvlášť nižší držák, aby nečouhaly moc. Já mám PN00 zvedlé cca 4 cm od základové desky. DIN lišty pak asi jen 25 mm.

Tady foto těch Al trubek:

28-trubka.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
bol-St
 
Příspěvky: 235
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod kodl69 » úte srp 03, 2021 9:45 pm

PN1 bude jediná, a tak nějak mi vychází, že by spodek měl být uprostřed, podložím to nějakým kouskem 1cm tlustýho plastu po ploše, protože je keramickej, a vlevo a vpravo musím udělat patřičný podložení pro PN00. Nad tím mi vychází PEM sběrna, na které budou namontovaný bočníky od jednotlivejch baterek a z nich vývody pod těma pozvedlejma pojistkama, bude to nejkratší cesta, i když se to bude hůř dělat, ale snad se to všecko do toho rozvaděče vleze. Když jsem ho 2015 dával na zeď, tak jsem si říkal, že je zbytečně velkej, a bude poloprázdnej...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6281
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » čtv srp 05, 2021 11:46 am

Já mam stejně velký rozvaděč a při pořízení jsem měl také názor, že to bude až moc. Bohužel už teď je plný.
?
bol-St
 
Příspěvky: 235
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » stř zář 01, 2021 6:28 am

Včera jsem provedl aktualizaci systému a doplnění 2 komponent. Konečně jsem připojil druhé XTM 4000-48 a baterii od Mikela se120Ah Catl články. U té příležitosti jsem také vyměnil všechny komunikační kabely z kulatých na ploché, jak mi bylo pro Studer doporučeno.

IMG_20210831_191433[1].jpg


Jak je na fotce vidět, komunikační ploché kabely nevedu v trase se silovými kabely, ale mezi dvěma XTM, kde se pak dodělá kanál.

IMG_20210830_155855[1].jpg


Tady je pod Pylontechy vidět přidaná baterie, která je paralelně připopjená na sběrnici k současným Pylontechům.

Aktualizaci jsem provedl na verzi R 676.
Zatím jsem to jen tak proletěl, ale když jsem hledal nastavení z minulé instalace, tak číselné proměnné v systému nebyly zobrazené. Ale zobrazovali se proměnné, které nejsou ve verzi R 674 popsané. Mám pouze technickou specifikaci pro verzi R 674 a pro R 676 jsem u Studeru nenašel.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
bol-St
 
Příspěvky: 235
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod DanoP » stř zář 01, 2021 7:32 am

Pozri v downloade Communication protocol Xcom-232i (V1.6.30k), je tam Technical specification - Xtender serial protocol appendix - 1.6.28.pdf aktualizovane pre R676.
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
?
DanoP
 
Příspěvky: 920
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » stř zář 01, 2021 7:43 am

DanoP děkuji za navigaci, už ho mám stažený.
?
bol-St
 
Příspěvky: 235
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod Jusufs » ned led 30, 2022 7:09 pm

Mate niekto hlbsie skusenosti s prestavovanim parametrov 1xyz podla Studer apendixu.
Ak vypnem Flash, a poslem write_property ID 5 alebo 13 a poslem napr. 1128 Transfer relay ON, rele cvakne a zopne sa napr.
Ak sa pokusim pri vypnutej flash spatne precitat pomocou
_property_id_unsaved_value_qsp = 13

ale aj obycajne pomocou
_property_id_value_qsp = 5

precitam v oboch pripadoch stav parametra z flash.
Ocakaval som, ze cez 13 dostanem aktulany stav v RAM (nie FLASH).

QSP level si viem prepnut
scom.exe --port=COM5 --baudrate=115200 --verbose=3 write_property src_addr=1 dst_addr=501 object_type=2 object_id=5012 property_id=5 format=ENUM value=0x0040
send property_request:
device_addr=501
object_type=0x2
object_id=5012
property_id=5
length=2
data=
000| 40 00
Aj pri vypnutej flash !!

Firmware mam poslednu aktualnu verziu.
RCC/Xcom-232i : 1.6.80
XTH : 1.6.36
RCC nemam.

Nejaky napad ?
?
Jusufs
 
Příspěvky: 22
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » úte kvě 31, 2022 10:26 am

Elektrárna na pergole je rok v provozu, tak jen krátké shrnutí, co se povedlo a co je třeba změnit.
Za elektroměrem se povedlo spotřebovat zhruba 2,2 MWh.
elektroměr.jpg


Bohužel hodně toho zůstalo na střeše, jelikož nebyla zrovna spotřeba v domě a baterie byly už nabité. Vytěžování má spotřebiče spíše větší a pro malé nadbytky nevhodné.
Jak přicházel podzim tak výkony denní výroby klesaly rychleji než jsem očekával, protože pergola je v údolí a od jihozápadu ji stíní sousedova stavba, u které stojí.
Rozhodl jsem se pro přidání panelů na střechu domu a jižní fasádu. Střecha je dosti velká a dobře orientovaná, jen je na ní položený 32 let starý Eternit, který rád praská a pohyb po střeše je tak nemožný. Zatím není důvod krytinu měnit, a tak se 3 panely podařilo umístit jen na držáky, které byly na střeše už při stavbě a to z důvodu budoucí instalace fototermických panelů na ohřev vody.
střecha.jpg


střecha1.jpg


Další panely jsem instaloval na fasádu, kde je ovšem z jihu již hodně oken a tak nebyla plocha větší než na 9 panelů:

kytara.jpg


Instalace nových panelů ještě není připojena, tak další fotky až po dokončení.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
bol-St
 
Příspěvky: 235
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod dusanmsk » úte kvě 31, 2022 10:48 am

Zaujimal by ma WAF u tych panelov na fasade :)
?
dusanmsk
 
Příspěvky: 101
Registrován: pát říj 15, 2021 9:41 am

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » úte kvě 31, 2022 11:13 am

WAF ? Nevím na co se ptáš ?
?
bol-St
 
Příspěvky: 235
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod dusanmsk » úte kvě 31, 2022 11:45 am

Wife Acceptance Factor :D
?
dusanmsk
 
Příspěvky: 101
Registrován: pát říj 15, 2021 9:41 am

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod marko250 » úte kvě 31, 2022 12:04 pm

dusanmsk>Převeď na ni faktury z ČEZ a nebude už nikdy pindat :-) .
bol-St> investuj do eternitu a nahraď ho panely,nyní jediné rozumné investování,prachy jdou do kopru.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3102
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » úte kvě 31, 2022 12:28 pm

dusanmsk píše:Wife Acceptance Factor :D


Pozitivní :-)
?
bol-St
 
Příspěvky: 235
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » úte kvě 31, 2022 12:40 pm

marko250 píše:bol-St> investuj do eternitu a nahraď ho panely,nyní jediné rozumné investování,prachy jdou do kopru.


Ještě to ve mně neuzrálo :-)
?
bol-St
 
Příspěvky: 235
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » úte čer 14, 2022 10:15 am

Přikládám teoretické výkonové zisky panelů na jednotlivých místech instalace:

Pergola 4,8 kWp
pergola.jpg


Střecha 1 kWp:
střecha.jpg


Fasáda 3kWp:
fasada 2022.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
bol-St
 
Příspěvky: 235
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod mgx » čtv čer 16, 2022 5:08 am

Zaujimala by ma jedna vec, ako mas pocitane SOC z mikelovych bateriek? Mas ich pripojene na CANbus studeru? Ci je to tak, ze Pylontech su na CANbuse cez XcomCAN a mikelovky su pripojene na 48V bez riadenia a pocitania SOC? Lebo co ja viem, combinaciu XCOM CAN a XCOM BMS nie je mozna na jednej zbernici.

dakujem
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 264
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » čtv čer 16, 2022 6:47 am

Mám to přesně jak píšeš , SOC se počítá jen s Pylontechu a 120Ah pack je jen připojen na DC sběrnici. Pylontechy mají menší vnitřní odpor a nabíjejí a vybíjejí se rychleji. Když má Pylontech 10% SOC tak se vypne měnič, ale 120Ah články mají ještě 40Ah kapacity.
?
bol-St
 
Příspěvky: 235
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod mgx » čtv čer 16, 2022 7:01 am

dobre, mam to rovnako :). Cakal som, ze sa ti podarilo ojekabatit komunikacny protokol na napojit mikelovky na CAN-bus :)
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 264
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod ladik » čtv čer 23, 2022 1:49 pm

Chtel bych se bol-st zeptat, jak to mas s pretoky nebo jak to resis, mam dilema Victron nebo Studer.
?
ladik
 
Příspěvky: 18
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Reputation System ©'