MPPT regl pro malé FV instalace
Souhrn tématu
Uživatel sdílí zkušenosti s levným 20A MPPT solárním regulátorem pro malé FV instalace. Testoval rozdíl účinnosti mezi MPPT a PWM na panelech 125Wp a 210Wp, kde MPPT přinesl zlepšení od 2 % do 18 %. Regulátor nabízí přehledný displej a možnost nastavení voltových dorazů, což je u levných modelů neobvyklé. Diskuze se věnuje podmínkám testování a srovnání s jinými regulátory, zdůrazňuje výhodnost tohoto řešení pro menší systémy.
- abrams
- Reputace:427
- Lokalita: Brno
MPPT regl pro malé FV instalace
Zdravím ,
snad tímto někomu pomohu v hledání "slabého" MPPT regulátoru .
Zakoupil jsem 20A 12V/24 MPPT solar charge controller solar regulator od číňana . Po zapojení na můj 125Wp panel 18V
ukazoval rozdíl MPPT vs. PWM pouhá 2% ve prospěch MPPT
, na panelu 210Wp 21V to už bylo 18%
.
Má dispej zobrazující napětí aku , proud do aku , W do aku + zvolený režim , ON/OFF výstupu , fázi nabíjení a Wh
dodané do aku . Dosti nevídanou (u levných reglů) je možnost nastavení "voltových dorazů" .
Tady o něm mají celý popis : http://www.ebay.com/itm/20A-MPPT-solar- ... 4abb0886ee .
Jo , a vypadá docela pekně
.
Elektronům zdar
Zakoupil jsem 20A 12V/24 MPPT solar charge controller solar regulator od číňana . Po zapojení na můj 125Wp panel 18V
ukazoval rozdíl MPPT vs. PWM pouhá 2% ve prospěch MPPT
Má dispej zobrazující napětí aku , proud do aku , W do aku + zvolený režim , ON/OFF výstupu , fázi nabíjení a Wh
dodané do aku . Dosti nevídanou (u levných reglů) je možnost nastavení "voltových dorazů" .
Tady o něm mají celý popis : http://www.ebay.com/itm/20A-MPPT-solar- ... 4abb0886ee .
Jo , a vypadá docela pekně
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič s nájezdem 55 MWh @ 80.000 motohodin . , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
- rob.brno
- Reputace:25
Re: MPPT regl pro malé FV instalace
Pěkné, jen mi příjde škoda, že neumí větší vstupní napětí na panelech než 42V(minimálně v té 48V verzi bude muset být větší), některé amorfy mají i přes 60V.abrams píše:Zdravím ,
Jo , a vypadá docela pekně.
Elektronům zdar
S jakou cenou počítat pokud na zásilku vztáhne pařáty stát(1300kč)?
Možná by bylo zajímavé srovnat účinnost obdobně jako PWM X MPPT tento MPPT s třebas Tristarem.
- Harry
- Reputace:7
A ten přírůstek výkonu MPPT vs. PWM byl měřen pomocí funkce onoho regulátoru jak je uvedeno v návodu k němu? A za jakých pormínek byl tento test proveden?abrams píše:Zdravím ,
ukazoval rozdíl MPPT vs. PWM pouhá 2% ve prospěch MPPT, na panelu 210Wp 21V to už bylo 18%
.
Jo , a vypadá docela pekně.
Elektronům zdar
- abrams
Zdravím ,Harry píše:
A ten přírůstek výkonu MPPT vs. PWM byl měřen pomocí funkce onoho regulátoru jak je uvedeno v návodu k němu? A za jakých pormínek byl tento test proveden?
tento údaj zobrazí kdykoli po stisknutí tlačítka Mppt DEMO .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič s nájezdem 55 MWh @ 80.000 motohodin . , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
- Harry
- Reputace:7
No těmi podmínkami jsem jako myslel kdy byly porvnávány ty účinnosti pro 125 Wp panel? Jestli to bylo za poleden, a bylo slunečno nebo nějaké jiné podmínky a jestli jsou to nějaké výsledky delšího testování nebo jste jen jednou znáčkl tlačítko a bylo.abrams píše:Zdravím ,Harry píše:
A ten přírůstek výkonu MPPT vs. PWM byl měřen pomocí funkce onoho regulátoru jak je uvedeno v návodu k němu? A za jakých pormínek byl tento test proveden?
tento údaj zobrazí kdykoli po stisknutí tlačítka Mppt DEMO .A za jakých pormínek byl tento test proveden?
Elektronům zdar
- abrams
Zdravím ,Harry píše:No těmi podmínkami jsem jako myslel kdy byly porvnávány ty účinnosti pro 125 Wp panel? Jestli to bylo za poleden, a bylo slunečno nebo nějaké jiné podmínky a jestli jsou to nějaké výsledky delšího testování nebo jste jen jednou znáčkl tlačítko a bylo.abrams píše:Zdravím ,Harry píše:
tento údaj zobrazí kdykoli po stisknutí tlačítka Mppt DEMO .A za jakých pormínek byl tento test proveden?
Elektronům zdar
zkoušel jsem to po tři dny kolem poledne za jasného počasí , a párkrát i při nižším osvitu v podvečerních hodinách .
U 125Wp byl rozdíl od 0% do 2% (ten panel má vadný jeden článek
kabelů výsledky trochu zkresluje - mám 12m vedení 4mm2 .
Jelikož výše zmíněný regl funguje od cca 1W výkonu FV panelu oproti 20A EpSolaru od cca 0,5A , je tedy pro menší FVE
výhodnější než-li EpSolar .
Elektronům zdar
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny