Jaké NiCd Aku shánět?
NiCd baterie, zkušenosti, obnova kapacity, údržba
-
Jaké NiCd Aku shánět?
Jelikož LIFEPO jsou celkem drahé a Olovo na nic, zkusím sehnat nějaké staré NiCd. Jaké typy spíš pro FV vyhovují, saft-ferak vyrábí KPH,KPM,KPL.(tipl bych, že KPM)?
NiCd píšou, že trpí pamětovým efektem, projeví se to nějak u FV?
NiCd píšou, že trpí pamětovým efektem, projeví se to nějak u FV?
Naposledy upravil(a) rob.brno dne sob srp 18, 2012 9:22 am, celkem upraveno 1 x.
-
- Lokalita: Senec
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
- Kapacita baterie [kWh]: malá
Re: Jaké NiCd Aku shánět?
Najlepší je pre tento účel KPM lebo je trakčný...
málo kwp , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion + 60V 198Ah Lifepo4 , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ,12V LiFePO4 60Ah , epsolar 10 ,victron 350w sinus
-
Jo, mít tak na výběr, který typ, to by bylo, jsem rád za jakýkoliv tip. Mám KPM i NKN. Slouží dobře ale chtělo by to víc. Pokud seženeš nějaké navíc, koupím je.
-
A nezkoušel někdo zjistit cený nových NiCD aku u Feraku? Já jsem hledal ceník, ale nebyl jsem úspěšný.
-
Jasně - KPM120 24V - 20 ks 55000 Kč bez DPH.
-
Tak to už vyjdou levneji LiFe.
-
- Lokalita: Senec
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
- Kapacita baterie [kWh]: malá
To možno výjdu....aj účinosť majú ovela večšiu....jedine čo nemajú,to je minulosť....a NiCd majú velmi velkú minulosť....a v neposlednom rade aj životnosť.....xmasin píše:Tak to už vyjdou levneji LiFe.
málo kwp , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion + 60V 198Ah Lifepo4 , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
-
LUI, skvelý výrok! Budem ho často citovať
-
Jo už to vidím ze zátěžových parametrů - KPM jsou schopni dát větší proudy. Ale pro FV to celkem nehraje roli, při 1C se proudy z článku liší v procentech.LUI píše:Najlepší je pre tento účel KPM lebo je trakčný...
Takže jakýkoliv článek od Feraku je dobrý.
-
Je to naopak:rob.brno píše:Jo už to vidím ze zátěžových parametrů - KPM jsou schopni dát větší proudy. Ale pro FV to celkem nehraje roli, při 1C se proudy z článku liší v procentech.LUI píše:Najlepší je pre tento účel KPM lebo je trakčný...
Takže jakýkoliv článek od Feraku je dobrý.
KPH jsou pro startování lokomotiv, tedy dají větší proudy, ale mají tenčí desky.
Mám možnost mít bud
a/KPH150 nebo
b/KPM120.
co mám vzít?
Předpokládám, že za c/(vzít obojí) je správně.
-
...vem si KPH a KPM pusť mě...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
-
Ty by jsi spíš preferoval ty KPM, přestože mají nižší kapacitu? Proč?JiříK píše:...vem si KPH a KPM pusť mě...
Ty KPH jsou těžší o 50proc a mají více elektrolytu(horší manipulace a eventualně dražší repase) a taky zabírají více prostoru. Mají užší desky, tak jestli u nich nedochází dříve k prorůstu elektrod a vnitřnímu zkratu.
Jinak mě nenapadá proč preferovat KPM před KPH.
-
Čistě sobecké důvody. KPM jsou vhodnější. KPH už mají moc elektrolytu. Onehdá jsem měnil elektrolyt v KPM 120, tři články mi sežraly téměř celý pětilitrový kanystr. Abych zase ve Feraku objednával...
-
Tak jsem se ptal přímo pána ve Feraku jestli KPH nebo M. Podivil se, že bych z AKU tahal třeba i 2/3C(např. při odběru 3kW 3f-kompresor) po dobu desítek minut. A Že doporučuje spíš ty KPH kvůli tomu vysokému odběru.
Dále uváděl:
- není až taková potíž s vzdušným uhlíkem, do elytu se uhlík dostává hlavně z elektrody(při nabíjení a vybíjení), která je nadopována uhlíkem pro snížení vnitřního odporu článku.
- z pokusů prý vyplývá, že ani 100g vázaného uhlíku na litr elytu nevede k dramatické ztrátě kapacity.
- vnitřní zkrat(krystalickým prorůstem mezi elektrodami) je u článků KPM,H,L takřka nemožný(pouze výrobní vada nebo pokud se při repasi dostane ze dna mezi elektrody nějaký kus nečistoty a zůstane tam). Vnitřní zkrat je běžný spíše u sintrovaných článků.
- z 90proc. repase článku nepomůže(???)
Dále uváděl:
- není až taková potíž s vzdušným uhlíkem, do elytu se uhlík dostává hlavně z elektrody(při nabíjení a vybíjení), která je nadopována uhlíkem pro snížení vnitřního odporu článku.
- z pokusů prý vyplývá, že ani 100g vázaného uhlíku na litr elytu nevede k dramatické ztrátě kapacity.
- vnitřní zkrat(krystalickým prorůstem mezi elektrodami) je u článků KPM,H,L takřka nemožný(pouze výrobní vada nebo pokud se při repasi dostane ze dna mezi elektrody nějaký kus nečistoty a zůstane tam). Vnitřní zkrat je běžný spíše u sintrovaných článků.
- z 90proc. repase článku nepomůže(???)
-
No, takže pokud budeš brát jen jedny, měl bych dost zájem o ty druhé... Co ty na to?
-
Jiří, ještě ty AKU nemám, takže nemůžu slibovat.JiříK píše:No, takže pokud budeš brát jen jedny, měl bych dost zájem o ty druhé... Co ty na to?
NAvíc realizace mojí FV stojí na dvou věcech - získat povolení připojení od Eonu a sehnat dostatečnou akumulaci za rozumnou(nekomerční cenu). Pokud použiju oboje jak Aku 150, tak i 120, pořád to bude málo.
Pokud bych měl něco navíc určitě dám na foru vědět.
-
- R.I.P.
Zdravim, se chci zeptat, k cemu je potrebne cekat na povoleni pripojeni od Eonu, kdyz uvazujete o akumulaci a FVE tedy muze fungovat bez ohledu na povoleni (pochopitelne nepripojena do site, ale vyrabejici elektrinu pro vas s vetsi prioritou nez odber z DS)?rob.brno píše:Jiří, ještě ty AKU nemám, takže nemůžu slibovat.JiříK píše:No, takže pokud budeš brát jen jedny, měl bych dost zájem o ty druhé... Co ty na to?
NAvíc realizace mojí FV stojí na dvou věcech - získat povolení připojení od Eonu a sehnat dostatečnou akumulaci za rozumnou(nekomerční cenu). Pokud použiju oboje jak Aku 150, tak i 120, pořád to bude málo.
Pokud bych měl něco navíc určitě dám na foru vědět.
-
Viz.: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=7&t=672 ("Chtěl bych FV, ale bez dotací se mi v mém RD nevyplatí"mypower.cz píše:rob.brno píše:Zdravim, se chci zeptat, k cemu je potrebne cekat na povoleni pripojeni od Eonu, kdyz uvazujete o akumulaci a FVE tedy muze fungovat bez ohledu na povoleni (pochopitelne nepripojena do site, ale vyrabejici elektrinu pro vas s vetsi prioritou nez odber z DS)?
)
Věci s návratnosti nad 10let nejsou pro mě zajímavé. A Zatím jsem k FV nezískal dostatečně "citový" vztah, abych tu malou návratnost dokázal přehlídnout. NAvíc je tu reálná šance, že se na přelomu roku bude konat další kolo připojování i u Eonu, ten půlrok už to vydržím.
-
Včera jsem v kovošrotu viděl "krásné" NiCd baterie od Feraku. Celá paleta zánovních KPM 120 a KPH150. KPH150 byly vyrobené v roce 2007. Vše v originálních bednách po 5-ti článcích. Bohužel - nebezpečný odpad, takže nemožno odkoupit.
Je mě strašně líto, že to chtějí jen tak zlikvidovat
Po 5-ti letech to snad nemůže být totálně KO.
Měli tam i několik beden NKN60.
Je mě strašně líto, že to chtějí jen tak zlikvidovat
Po 5-ti letech to snad nemůže být totálně KO.
Měli tam i několik beden NKN60.
Naposledy upravil(a) rob.brno dne pon zář 17, 2012 6:28 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Nejak podobne odpovidali zamestnanci i u nas, oslovil jsem sefa konkretni nabidkou hotovosti, najednou slo vsechno....rob.brno píše:Bohužel - nebezpečný odpad, takže nemožno odkoupit.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5 Odpovědi
- 1121 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mwt
-
- 18 Odpovědi