Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř úno 08, 2023 2:30 am
Majkl píše:Ahoj, já provozuji 2 Axperty v paralelním zapojení a mám to udělané tak, že PEN mám přivedený k FV jako odbočku z podružného rozvaděče z domu. Nic jiného mi moc nezbývalo, protože FV je cca 30m od domu na opačnou stranu než je přívod z DS. Takže na vstup i výstup z měniče je přiveden PEN jedním vodičem. Funguje to....
Nějakou dobu to jelo jen takhle, pak jsem ale jednou za bezesné noci přišel s následující konstrukcí - co když někdy přijedou ČEZáci měnit elektroměr, nebo dělat nějakou opravu a odpojí mi na baráku u el. měru nulu? Vždyť já bych je mojí výrobou, která nemá vlastní nulu krásně mohl zabítTakže jsem v místě výroby přidal do FV rozvaděče paralelně s tou zemí od DS i připojení ze mnou vyrobeného zemnícího bodu.
Teď už mne nenechává spát jen přes 30kWh Lithia ve stodole
Majkl píše:N oděluju až v podružném rozvaděči v domě, tedy až za bodem, kde přepínám L zdroj (DS / FV). Do té doby mám stále jen PEN.
Přepínač sítí je samozřejmě typ I/0/II
Majkl píše:No, nejsem odborník na hromosvody, na to jsou tu jiní. Ale obávám se, že jestli tohle přečetl kolega kodl , tak právě dostal infarkt
Nic ve zlém, ale z tvých dotazů je celkem jasné, že rozvody elektřiny až tak úplně tvůj šálek kávy nejsou. Hromosvody (ač se to na první pohled nezdá) jsou docela složitá záležitost, když mají být udělané správně a nenadělat víc škody než užitku.
Jestli se ti ozve kodl , tak vysvětlí co a jak. Pokud ne, tak na fóru toho o uzemnění je už celkem dost, jen budeš muset hledat.
kodl69 píše:všechny PE a uzemnění spojit. Asi si to dám do podpisu. Už to píšu postý, takovýhle posty
-jak se pozná L1? je to jedno, ony jdou ty fáze pořád dokola, akorát je pro motory důležitej směr otáčení... Naopak v Bytovce nemůžeš připojit 30 bytů na L1 a na další fáze nic ...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků