Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Cawedog
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od Cawedog »

Prosím o radu.
Při včerejší instalaci jsem zjistil, že jsem udělal chybu při výběru baterek pro střídač.

Prý se nesmějí skládat sériově.
Já je tak poskládal a střídač je nabíjí i vybíjí. Ovšem nefunguje komunikase s BMS a špatně určuje kapacitu baterie.

Můj dotaz zní.
Mohu je i přes nedoporučení výrobce dál takhle používat a jde nějak rozchodit BMS?

Nebo je lepší baterky prodat a použít jiné doporučené.

Děkuji za odpověď.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od rottenkiwi »

Vymeniť baterky ak sa dá u predajcu za tieto:
https://www.solidpower.cz/goodwe-et-8-k ... ely-p1516/
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Cawedog
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od Cawedog »

To bohužel nepůjde.
Tak, že to buď půjde nějak rozchodit a nebo to musím prodat a nakoupit doporučene.
Ještě mám přístup k bateriovým modulům z Tesly S ale tam už bych potřeboval ohromnou pomoc od někoho kdo víc co dělá se zapojením a BMS.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od diablo007 »

Rozchodit ty baterie s měničem nepůjde hv baterie mají speciální jednotku která pak komunikuje s měničem.
https://www.solidpower.cz/ridici-modul- ... 2/?cid=298

https://www.solidpower.cz/baterie-pylon ... 8/?cid=298
Uživatelský avatar
LukasK
Příspěvky: 76
Registrován: pon dub 20, 2020 6:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od LukasK »

Cawedog píše:To bohužel nepůjde.
Tak, že to buď půjde nějak rozchodit a nebo to musím prodat.
Za kolik bys je prodal? Diky Lukáš
Cawedog
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od Cawedog »

Mám technicky dotaz.
Když pominu komunikacis BMS s měničem tak by baterkám mělo být jendo jestli je zapojim seriově a nebo paralelně?
Protože na výstupních konektorech vždy bude napětí cca 48V. To by samotné BMS baterie nemělo ovlivnit ani ho nijak zničit. Nebo se mýlím?
Naposledy upravil(a) Cawedog dne čtv lis 05, 2020 9:21 am, celkem upraveno 1 x.
rouchi
Příspěvky: 63
Registrován: čtv čer 11, 2015 7:22 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od rouchi »

myslím, že máš sice pravdu, že z elektrického hlediska to bude asi jedno, ale jedno to nebude právě balancování a komunikaci, která s takovým zapojením prostě nebude kamarádit a myslim, že LV Pylontechy, prostě seriově nikdy nerozchodíš....prodej to youdovy nebo lukasK a nakup místo toho 6x HVčkový baterky...
Cawedog
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od Cawedog »

Tim prodejem to stejně skončí.
Cawedog
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od Cawedog »

Ovšem vzhledem k ceně mě zajimá možnost použití tesla modulů.
josse
Příspěvky: 1147
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od josse »

Balancování a baterie s tím problém nemají. Ovšem, aby to balancovalo, tak je tam v sérii MOSFET, který zvýší svůj odpor, když některý článek se blíží nabití, aby snížil proud do té konkrétní krabičky, takže celkový nabíjecí proud do ostatních krabiček se zvýší, ale v té jedné se začne pálit přebytečný výkon místo aby tekl do nabitého článku ... Celý kámen úrazu je právě v tom MOSFETu! Je dělaný na provozní napětí jedné sady, nikoliv na sériové zapojení 4 a více sad... Nevydrží to napěťově.

Myslím si, že při provozu 30-70% SOC a za podmínky všech článků vybalancovaných se nic nestane. Ale kdyby se nějaká sada dostala do momentu, že se chce začít odpojovat od systému, nízké SOC, nebo vysoké SOC, pak to tahle jedna součástka asi nevydrží...

To bude taky ten důvod, že HV sada pylonech má speciální krabičku velikostně stejnou jako Aku, zapojenou mezi měnič a 4-7x Aku?
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
Cawedog
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od Cawedog »

Nejhorší je, že za HV baterie zaplatim o 50% vic než za tyhle. Není tedy lepší možností vyměnit měnič za 48V?
rob.brno
Příspěvky: 972
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od rob.brno »

Cawedog píše:Nejhorší je, že za HV baterie zaplatim o 50% vic než za tyhle. Není tedy lepší možností vyměnit měnič za 48V?
Vůbec ne, cena LV i HV Pylontechu vychází skoro nastejno. Ale musíte navíc koupit BMS modul.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2577
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od tomas »

Cawedog píše:Mám technicky dotaz.
Když pominu komunikacis BMS s měničem tak by baterkám mělo být jendo jestli je zapojim seriově a nebo paralelně?
Protože na výstupních konektorech vždy bude napětí cca 48V. To by samotné BMS baterie nemělo ovlivnit ani ho nijak zničit. Nebo se mýlím?
U HV akumulátorů není v každém modulu vypínač (relé, MOSFET atd..), ten je pouze v BMS a je stavěný na maximální napětí např. 500V nebo 1000V. Kdežto u verze LV je vypínač v každém modulu a je dimenzovaný třeba jen na 60Vdc.
Takže pokud zapojíte ty LV moduly do série a některý vypínač modul vypne, tak nebude vypínat jen 60Vdc ale celou sérii a ve vašem případě třeba 200Vdc a na to není stavěný a začne v něm hořet oblouk.

Jo to by chtěl každý, lepší a levnější HV střídač a k tomu i celkově levnější LV akumulátory, ale tak to nejde kombinovat.
Část toho co ušetříte na HV střídači musíte dát do HV BMSky. Nelze si vzít z obou HV a LV technologií jen to nejlepší a nejlevnější a vzájemně to nakombinovat a myslet si jak jsem s tím dobře vypekl.

Pokud výrobce použil stejnou komunikaci u LV i HV, tak by ty LV akumulátory mohli komunikovat s HV BMSkou a pokud by správně reagovala na i požadavky LV modulů, potom by to mohlo fungovat a stačilo by v LV modulech přemostit ty "vypínače", nebo jinak zajistit aby nedošlo k jejich rozpojení. Ale to už asi bude bez záruky od výrobce.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Cawedog
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od Cawedog »

Komunikace zatim nefunguje.
CAN piny jsou správně, ale RS485 jsouu zpřeházené. Zkusim udělat redukci, jestli to pomůže.
A u baterek je tedy hlavní problém že se mohou sami odpojit připřílišném vybití a nebo při uplném nabití.
josse
Příspěvky: 1147
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od josse »

Cawedog píše:Komunikace zatim nefunguje.
CAN piny jsou správně, ale RS485 jsouu zpřeházené. Zkusim udělat redukci, jestli to pomůže.
A u baterek je tedy hlavní problém že se mohou sami odpojit připřílišném vybití a nebo při uplném nabití.
Baterie musí mít možnost se odpojit, vy jste jim tu možnost sebral.

Už to bylo vysvětleno několikrát. A není to jen on/off, ono to umí řídit odpor vodivého kanálu!
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvek od youda »

Cawedog píše:Komunikace zatim nefunguje.
CAN piny jsou správně, ale RS485 jsouu zpřeházené. Zkusim udělat redukci, jestli to pomůže.
A u baterek je tedy hlavní problém že se mohou sami odpojit připřílišném vybití a nebo při uplném nabití.
RS485 protokoly pro HV a LV Pylontechy se navzájem liší.
Nehledě na to, že součástí obou protokolů je (mimo jiné) informace o tom, na jaké napětí se má baterie nabíjet. I kdyby se tedy nějakým zázrakem povedlo komunikaci HV měniče a LV BMS rozchodit, pak z toho bude měnič docela zmatený, jelikož on předpokládá nabíjení v rozsahu cca 200-600V, zatímco z BMS by mu chodila žádost o nabíjení na napětí 53.2V. (To je hodnota, kterou standardně posílá US2000/3000.)

Jediná možnost, jak kombinaci HV měniče a LV baterek provozovat, je:
- mít to zcela bez komunikace
- manuálně hlídat, aby se SOC nikdy nedostalo na 100%
- manuálně hlídat, aby nikdy nedošlo k přebití / podbití některého z článků

Tohle může člověk udržet v chodu leda tak pár měsíců a nikdy přitom nedokáže využít plný potenciál baterie. Jakmile by se baterie začala blížit některému meznímu stavu, ve kterém má zabrat BMS, nastal by problém.

Funkčních řešení je několik:
A) vyměnit US3000 za sestavu H48050+centrální BMS, eventuelně za sestavu Force-H2.
B) vyměnit 3f HV hybridní měnič za sestavu tří synchronizovaných 1f LV hybridních měničů a reglů (Victron, Studer, které jsou ale výrazně, dražší než stávající 3f GoodWe).
C) vyměnit 3f HV měnič za 3f LV měnič (InfiniSolar 10K, který je ale trochu rozežraný).
D) vyměnit 3f HV měnič za 1f LV měnič, čímž ale vznikne z pohledu AC úplně jiná FVE.
E) vyměnit 3f HV měnič za sestavu tří synchronizovaných 1f LV ostrovních měničů (Axpert). Tím však opět vznikne zcela jiná FVE.

Pokud jde o druhou část toho původního dotazu, tedy možnost uplácat si vlastní baterku pomocí modulů z Tesla S, tak teoreticky možné to je. Je k tomu ale potřeba BMS, která zvládne velký počet článků v sérii a je stavěná na celkové napětí cca 600V DC. Takové BMS znám osobně jen dvě, Orion a REC. Ani jedna z nich není oficiálně kompatibilní s datovou komunikací GoodWe, byť rozhraní RS-485 i CAN obě tyto BMS mají. Takže velká investice v podobně nákladů a času a výsledek stále nejistý.

Navíc, bez urážky, pokud někdo nebyl schopen si přečíst ani dva základní datasheety a povedlo se mu tak nakoupit nefunkční kombinaci HV měniče a LV baterek, pak bych asi nedoporučoval, aby se takový pracant pouštěl do párování aftermarket BMS s baterií vlastní výroby. Obzvláště, když se bavíme o bateriovém packu, jehož napětí bude kolísat mezi 200-600V.
electrician wanted.jpg
Překlad: Přijmeme elektrikáře. Praxe vyžadována, tentokrát.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek