Epsolar XTRA
Diskuze o regulátorech EP Solar
-
Epsolar XTRA
Ahojte priatelia, mám tento problém a poprosil by som o radu:
Na XTRA 30 A mám nabopejené tri panely sériovo, kt. dávajú max 95 V. PRi zamračenom počasí mi prúd skočí na 85 V / 30 W a postupne klesá až na 14,2 - 14,3 a 5 Watt. Tam sa ustáli. Keď panely odpojím a znovu napojím, opäť skočí napr na 60 V a cca 25 W, a postupne klesá ako predtým. Neviem si vysvetliť, prečo to regulátor robí a nedokáže fungovať v móde na vyšších voltoch, čím dáva 2-4 X vyšší výkon z panelov.
Skúšal som viac krát takto odpojiť a prvé dve-tri múty funuguje na vyšších Voltoch, čím dáva aj viac A a W, ale potom vždy klesne, nerozumiem tomu. Niečo podobné robí aj druhý XTRA 30 A aj XTRA 10 A, ale ten sa paradoxne častejšie drží vyššie.
Ďakujem pekne za radu a odpoveď.
B
Na XTRA 30 A mám nabopejené tri panely sériovo, kt. dávajú max 95 V. PRi zamračenom počasí mi prúd skočí na 85 V / 30 W a postupne klesá až na 14,2 - 14,3 a 5 Watt. Tam sa ustáli. Keď panely odpojím a znovu napojím, opäť skočí napr na 60 V a cca 25 W, a postupne klesá ako predtým. Neviem si vysvetliť, prečo to regulátor robí a nedokáže fungovať v móde na vyšších voltoch, čím dáva 2-4 X vyšší výkon z panelov.
Skúšal som viac krát takto odpojiť a prvé dve-tri múty funuguje na vyšších Voltoch, čím dáva aj viac A a W, ale potom vždy klesne, nerozumiem tomu. Niečo podobné robí aj druhý XTRA 30 A aj XTRA 10 A, ale ten sa paradoxne častejšie drží vyššie.
B
-
- R.I.P.
Re: Epsolar XTRA
Takto sa správal aj nepodarený Tracer Epever radu AN, rozoberali sme to tu. Bol to softwarový neduh. Urob pokus a pri slabých osvitoch zapoj panely paralelne ( nezabudni cez patričnú poistku ! ). Ak budeš spokojný, nechaj to na zimu tak. Podľa textu máš 12 V batériu, domýšľam si. Takže by to malo byť jednoduché východisko. Pre trvalé zapojenie budeš možno musieť posilniť prívodné vodiče od panelov.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
-
mne to Epever Xtra pri 3p robi pri slabom slnku to iste=odpojim panely,zapojim,dava napr. 30W..behom 2-3 minut klesne na 12W a tak do okola...
Ale neriešim to,lebo neriešitelne....
Ale neriešim to,lebo neriešitelne....
3x 280Wp 3P... MPPT Epever xtra 100/40... 12V,300Ah olovo...
-
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
Pokud je proud menší než 1A, tak to přejde do režimu PWM, je tam takový software v těch xtra, mají to ve všech verzích tuším do 40A, já je proto už nepoužívám, používám už jen Victrony, ty jsou daleko lepší a mají propracovanější software, funkce, atd.bhava píše:Ahojte priatelia, mám tento problém a poprosil by som o radu:
B
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
k 28.9.2024 11500kWh
-
Zkusil bych ještě zkontrolovat spoje a vodiče k panelům, i skříňky na panelech, mohl by tam být vypálený nějaký spoj.
Mohla by tam být příčina rychlého poklesu napětí.
Mohla by tam být příčina rychlého poklesu napětí.
-
Dakujem priatelia za odpovede. Dosť mi to pomohlo a objasnilo. Áno, mám 12 V. Skúsim poprepájať na paralelné, snáď to trochu pomôže, teraz je každý watt dobrý...Čeknem aj vodiče...
-
B[/quote]
Pokud je proud menší než 1A, tak to přejde do režimu PWM, je tam takový software v těch xtra, mají to ve všech verzích tuším do 40A, já je proto už nepoužívám, používám už jen Victrony, ty jsou daleko lepší a mají propracovanější software, funkce, atd.[/quote]
Nemáš pravdu, že to dělá při malém proudu. Mám dva tyto stroje: XTRA 20 a XTRA 40. Ta dvacítka blbne tímto způsobem: Není zapojena na panely, nýbrž na tvrdé napětí 24-28 V přes omezovač proudu, nastavený na 5 A. Jednou, dvakrát za den si stáhne napětí na 14-15 V, kde setrvá 5-10 minut. Je za omezovačem proudu, ten nedovolí větší proud, aby nedošlo k přetížení regulátoru. Vstupní proud je stále 5 A. Pak s napětím vyjede nahoru a vyhledá nejvhodnější napětí MPPT vstupu, čili napětí před omezovačem. Někdy se stáhne vstupní proud na 3 A a výstupní je vyšší, takže MPPT funguje i při tom nízkém vstupu 14 V. Dle mého názoru s tím nelze v domácích podmínkách udělat nic...
XTRA 40 jede bez jakýchkoliv kiksů a to na něm visí 990 Wp, na dvanáctivoltovém systému. Prostě drží MPPT napětí a když dosáhne jmenovitého výstupního proudu, plynule stáhne napětí panelů dolů, aby výstupní proud byl max. 41,5 A. To je nejvyšší hodnota, co jsem viděl...
Pokud je proud menší než 1A, tak to přejde do režimu PWM, je tam takový software v těch xtra, mají to ve všech verzích tuším do 40A, já je proto už nepoužívám, používám už jen Victrony, ty jsou daleko lepší a mají propracovanější software, funkce, atd.[/quote]
Nemáš pravdu, že to dělá při malém proudu. Mám dva tyto stroje: XTRA 20 a XTRA 40. Ta dvacítka blbne tímto způsobem: Není zapojena na panely, nýbrž na tvrdé napětí 24-28 V přes omezovač proudu, nastavený na 5 A. Jednou, dvakrát za den si stáhne napětí na 14-15 V, kde setrvá 5-10 minut. Je za omezovačem proudu, ten nedovolí větší proud, aby nedošlo k přetížení regulátoru. Vstupní proud je stále 5 A. Pak s napětím vyjede nahoru a vyhledá nejvhodnější napětí MPPT vstupu, čili napětí před omezovačem. Někdy se stáhne vstupní proud na 3 A a výstupní je vyšší, takže MPPT funguje i při tom nízkém vstupu 14 V. Dle mého názoru s tím nelze v domácích podmínkách udělat nic...
XTRA 40 jede bez jakýchkoliv kiksů a to na něm visí 990 Wp, na dvanáctivoltovém systému. Prostě drží MPPT napětí a když dosáhne jmenovitého výstupního proudu, plynule stáhne napětí panelů dolů, aby výstupní proud byl max. 41,5 A. To je nejvyšší hodnota, co jsem viděl...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
-
pomůže připojit takových 3S více paralelně Jinak mi to pod mrakem dělá i XTRA5420AN - tam mám panely 2P4S. Na XTRA10420 mám 4P3S a je to znát, že je to mnohem lepší
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 26 Odpovědi
- 2913 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od kobi
-
- 5 Odpovědi