Navrh FVE passiv + provozovna kadeřnictví

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
cyberjak
Příspěvky: 1
Registrován: pát srp 14, 2020 11:49 pm

Navrh FVE passiv + provozovna kadeřnictví

Příspěvek od cyberjak »

Dobrý den všem,
resim navrh fve na muj dum + provozovnu kadeřnictví manželky... jsou to dva oddělené objekty kde jeden z nich je dum druhy kadeřnictví s garazi kde by mohla byt veškerá technologie kabelove i rozvadecove je to na to připravené .

Prumerna spotřeba
0,7 MW / mesic - jaro podzim
cca 1-1,2 MW / mesic Leto zima

manželka je stale doma bud v kadeřnictví nebo doma vari pere susi atd přes den tudíž nejvetsi spotřeba je ve dne mezi 8-17 večer pouze stale spotřeby plus svícení a nějaké blbosti jako tv , notebook atd. Oba objekty jsou klimatizovany nonstop. celkem velké stale spotřeby napr pouze rack (komplet sitarina kamery alarm ups) ma staly odběr 150W vzduchotechnika průměr 2kw /den (mimo jaro podzim tam je menší) 4 lednice atd atd... kadeřnictví bere v průměru cca 10 kw za den od 8 do 14hod.

střecha na garazi/kadernictvi
1xcca 11mx4m podlahove plochy je na Jih
1x sever
střecha na dome :
1x Východ 11x4
1x Zapad 11x4



Technologie domu je resena pres TC atrea TCA 3.1 které ohrivá vodu v 1m3 nadrži (která se používá na topení , nonstop cirkulaci a TUV ) a rekuperacni jednotkou RK5

dum je rizen pres loxone tudíž lze přebytky různé směřovat ale o to mi asi ani nejde. je plánována vířivka kde se budou moct topit přebytky.

Moje vize je ze se nechci odpojit od DS ani mít nulovou spotřebu chtěl bych postavít System ktery by pres den pomáhal se spotřebou ale byl do budoucna velmi dobře rozsiritelny o baterie i o další pole panelu (plánované spotřeby navíc - eletroauto, bazén, vířivka, vyhřívaný skleníkatd atd...) . zatím nejlépe pouze stringy na strese garaze. Nejdulezitejsi pro me je návratnost!!! pokud by mela byt vic jak 10 Let (tudíž mene jak 10% rocne (pocitem ze el půjde v prumeru každý rok o 3% nahoru)) raději investuji na finančním trhu.

Vždy když jsem to počítal tak me vyšla spise nejaka menší FVE (2-3 kw ) bez baterek .

Chtěl bych Vás zkušené poprosit o radu. Jak jsem rikal rozpočet omezeny není jen jeho návratnost. Urcite nechci nic nejlevnejsiho pro velké kutily!
S pozdravem
Jakub L.
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Navrh FVE passiv + provozovna kadeřnictví

Příspěvek od ikovlabs »

No vzhledem k TC je odpojeni od DS nerealne a nejake velke baterkove šou taktez vzhledem k navratnosti vs. tarif pro TC....Nejaky sikovny ongrid s PRECIZNIM resenim pretoku..?Treba takovy Studer 4000 z bazaru+MPTT a do budoucna nejakou baterku..hmmm..?
rva
Příspěvky: 3511
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Navrh FVE passiv + provozovna kadeřnictví

Příspěvek od rva »

FV - a soběstačnost obecně - je především koníček. Proto je elektřina z FV obvykle dražší, než ta od distributora - stačí se podívat na naši statistiku https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=1780. A to se jedná o systémy, které jsou často poskládány z bazarových komponent a do nákladů se nezapočítává údržba majitelem a cena prostor, které technologie zabírá.
Malá elektrárna má "návratnost" nejrychlejší, protože se vše, co může vyrobit, spotřebuje. Ale běhání kolem ní je stejně, jako kolem té větší a pokles platby distributorovi není velký. Téměř jistě je pohodlnější vydělat peníze na elektřinu jinde, než věnovat čas a prostředky FV elektrárně.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
dvsdavid
Příspěvky: 8
Registrován: ned lis 04, 2012 5:34 pm

Re: Navrh FVE passiv + provozovna kadeřnictví

Příspěvek od dvsdavid »

Jo jo, to je pravda pravdou i.
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Navrh FVE passiv + provozovna kadeřnictví

Příspěvek od redcrown »

Malý on-grid bych nezatracoval, ale:
1) zde na fóru zakázané téma
2) pakárna s ouředníkem
Jinak ale jednou hodíš na střechu a roky neřešíš.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek