Účinnost měniče

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
KarelSebela

Účinnost měniče

Nový příspěvek od KarelSebela »

Zdravím,
mam měnič a někde se mi ztrácí kapacita.
http://www.kanclservis.cz/cz-detail-627 ... 1500w.html
jediné co jsem se dočetl je že při chodu napřázdno má odběr 1A tzn při 24V to bude 24W a předpokládám že učinnost neb ho zatěžuji jen kolem 250-300W se bude pohybovat někdo kolem 80%

Přes den solární pole nasvítí 6,38kW ( měřeno na MorningStar MPPT-60)
Během dne mi jede tento měnič napojený na 180Ah 24V pole. a když změřím koli W jsem z toho po dnu dostal když se systém v noci dovybije. Výsledek jen 4,58kW

Takže jsem počítal. Jestliže měnič který jede 24h děně si sám o sobě vezme 24W * 24h = 576W
a pro vyrobení 4,58kW při učinnosti 80% potřebuju vlastně 1,145kW na ztrátu
Dohromady systém sežere jen na vlastní provoz ( a to nepočítám ztrátu na baterkách) 1,721kW
Což když jsem nasvítil 6,38kW a použil 4,58 a a spotřeba zařízení je 1,721kW tak jsem vlastně na nule.

Prosím je to možné že by celý systém byl tak ztrátový?

Výsledek by byl vyměnit měnič za menší a dostat se na lepší účinnost, neb bych měnič využíval naplno a také by třeba neměl sám o sobě takové provozní náklady.

Udělal jsem někde ve výpočtu chybu?
Diky
Karel
drama
Reputace: 20

Re: Účinnost měniče

Nový příspěvek od drama »

Podle me ve vypoctu neni chyba, jen bude treba nezanedbat ztratu na bateriich, to tipuji na 10%. Otazka je, zda by se nevyplatilo pouzivat na ten staly odber 190W stejnosmerne napeti. Tam by totiz jeste nemusely byt takove ztraty/prurezy vodice.
vata
Reputace: 93

Nový příspěvek od vata »

Zdravím, podle dat z mého systému mám denní spotřebu v DC větvi cca o čtvrtinu vyšší, než by měla být součtem příkonu všech DC spotřebičů. DC spotřebu počítám jako rozdíl vyrobeného denního výkonu (TS MPPT) a stavu elektroměru za měničem, proto v ní můžu vidět schované ztráty z režie baterie, měniče a případně kabeláže.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
KarelSebela

Nový příspěvek od KarelSebela »

Jo vycházím ze stejných míst měření. Jen mne to trošku překvapilo že deně zahodím 1kW...
radex
Reputace: 2

Nový příspěvek od radex »

Já teď prakticky jedu čistě DC systém a na bateriích mám ztrátu 5-20 %.
Banner Bull 2x12V/100Ah 95751, trvalý odběr 32Wattů, dobíjení z FV 380Wp.

Záleží na nabíjecím napětí.
Pokud není jasno a při nabíjení je napětí mezi 26-27V (den), tak když do baterie nacpu denně 30Ah, tak těch 30Ah dostanu zpět, ale většinou už jen při 24,5 - 25,5V (večer, noc, ráno). 25V/26.5V = 0.95.
Pokud je jasněji a mám horní mez napájecího napětí 28V, tak pořád dostávám zpět nacpané Ah téměř beze ztrát, ale rozdíl vybíjecího a nabíjecího napětí je větší. 25V/28V=0.9.
Pokud je jasno a povolím horní mez na 28,8V, tak se baterie pořádně nabijí, ale už se mi zdá, že se mi v nich trochu ztrácí Ah. Těch 20% je jen hrubý odhad, zatím jsem tenhle režim moc dní po sobě neměl.
Moc mi to nevadí, protože za jasných dní mám stejně brzo dopoledne nabito.