Závada na grid-tie Involar/GWL MAC250A

Souhrn tématu

Grid-tie měniče Involar GWL MAC250A vykazují opakující se problém s LED indikací, kdy po krátkém rozjezdu dojde k zastavení a blikání červené LED. Napětí a frekvence sítě jsou v normě, výkonové prvky včetně mosfetů nevykazují poškození. Manuál uvádí kontroly napětí mezi fází a nulou, které však neodpovídají běžnému zapojení, což může komplikovat diagnostiku. Možnou příčinou může být porucha síťového přívodu nebo vnitřní chyby měniče, které se projevují různými chybovými stavy signalizovanými červenou LED.
solárník
Reputace:82

Závada na grid-tie Involar/GWL MAC250A

Nový příspěvek od solárník »

Ahoj lidičky,
sešly se mi tady dva tyhle přifázovávací měniče a než se v tom začnu vrtat a zoufale to reverzně inženýrovat - oba mají stejnou závadu.
https://www.ostrovne-elektrarne.sk/ostr ... 50-d98.htm

Nikde od pohledu nic spáleného, ale když to připojím k panelům, tak je tam LEDka, která bliká červeně a nic to nedává. Pak začne chvilku blikat zeleně, začne se to rozjíždět a asi po po 3 sekundách (dojede to asi na 20W výkonu do sítě) se to zase stopne a začne to blikat červeně. A tak to jde pořád dokola. Jeden z nich jsem měl na tom samém místě v provozu asi 3 roky bez problémů a pak se to takhle podělalo. Dostal se mi do ruky ten samý (s tím, že "nějak nefunguje") a dělá naprosto to samé. Jiná čínská GTIčka (Powerjack a spol) jedou na tom samém místě a v tom samém bodě v pohodě.

Tenhle Involar je sofistikovanější a taky míval daleko vyšší účinnost, alespoň tak usuzuju z toho, že výkonové prvky v podstatě nemají žádné chlazení, pouze chabý plošný spoj. Testuje i frekvenci sítě a napětí. To vše ale měřením vypadá v pohodě (50,1Hz, 234V). Mosfety a hlavní výkonové prvky jsem měřil a vypadají v pohodě. Protože je to zřejmě rozšířená závada, chci se tu zeptat, jestli už se s tím někdo nesetkal a nevyřešil to, abych zbytečně neblbnul.

Taky mne dost zaráží, že v manuálu píšou, že to kontroluje napětí mezi fází a kolíkem a nulou a kolíkem - a že má být:
L1, L2 to neutral 106 to 132 VAC. Což je nějaká naprostá kokotina - na kolíku mám všude nulu, samozřejmě. Jestli jim tedy dobře rozumím.

Jedině mne napadá, že by to při výkonu přesahovalo nejvyšší povolené AC napětí 264V. Ale na instalaci jsem nic neměnil a dřív to tam fungovalo, nicméně se časem ten síťový přívod mohl někde podělat, to je možné. Zkusím to zítra změřit. Fakt je, že se to pokouší o start, ale pak se to jakoby resetne a začíná znovu. A tak pořád dokola.
solárník
Reputace:82

Re: Závada na grid-tie Involar/GWL MAC250A

Nový příspěvek od solárník »

EDIT: Našel jsem k tomu tohle, zítra omrknu. Třeba to někomu pomůže:
Chybové stavy - červená signální LED bliká

Vnitřní chybové stavy
1x červená – přetížení vstupu přílišným proudem
2x červená – vnitřní přetížení proudem
3x červená – vnitřní přepění – příliš velké vstupní napětí
4x červená – nedostatečné vnitřní napětí – podpětí na vstupu
8x červená – problém synchronizace s rozvodnou sítí (gridem)
9x červená – detekován problém s bezpečností (typicky izolace)

Chybí síť 230V nebo síť (grid) je nestabilní
5x červená – síť 230V není v pořádku, napětí, frekvence nebo jiný parametr sítě není v limitu. Došlo k bezpečnostnímu odpojení. Mikroinvertor zkusí znovu funkčnost později.
6x červená – vysoká frekvence v síti 230V
7x červená – nízká frekvence v síti 230V
10x červená – přepětí v síti 230V
11x červená – podpětí v síti 230V

Chyby vstupu DC
13x červená – chyba napájecího DC napětí. Napětí je mimo rozsah funkčnosti mikroměniče.

Teplotní stavy
12x červená – vysoká teplota vnitřního chladiče – příliš vysoká teplota obvodů
14x červená – chyba teplotní ochrany