@ kuky: díky za reakci! Sem fakt teoretik a moc si vážím reakce někoho, kdo prošel tím co vy.
Plánuju FVE, co bude plnit moje požadavky. Mohl bych poprosit o konkrétní připomínky k tomu návrhu? Teda za předpokladu, že to považujete z principu za rozumný nápad (stavět FVE, popř. v tomto rozsahu atd.) - což snad tady my všichni

Moje představa je taková, že ten systém by měl být navžený škálovatelně - tedy princip by měl platit na libovolnou velikost FVE (samozřejmě v limitech např. "pro soukromou spotřebu domácnosti") - cílem je, aby se to dalo přes kopírák použít člověkem, který chce mít FVE doma.
Vaší hlavní připomínku vidím v dimenzování - máte nějakou empirickou konstantu navýšení kapacity panelů popř. baterií v závislosti na naší poloze, popř. typu zátěže atd.? Já sem to opravdu nastřelil jen z teorie a s vědomím toho, že tato FVE nepokryje 100% spotřeby (proto to přepínání na ČEZ). Je ale fakt, že bych nechtěl systém v zimě odstavit - tedy nepoředstavuju si, že se nabije za 14 dní a pak 2 dny bude fungovat a pak dalších 20 dní nabíjení... v tomto prosím o radu.
@ avatar a přepínání sítí: myslím, že jističe a manuální ovládání není nejšťastnější způsob přepínání - mířil bych spíš na nějaký přepínač, umístění za hodinama ČEZu a jističema. A viděl bych to opravdu na přepínač - čímž se zajistí i nemožnost zapnutí obou větví současně a odsmažení poloviny zařízení. Ve finále by ten přepínač mohl být řešen nějakým stykačem a ovládaný elektronicky. Zde je ale otázka jeho rychlosti - na část spotřebičů (hlavně elektroniku) to bude pomalé.
Já spíš uvažuju o tom, že FVE napojím jen na světelný okruh a dále budu mít speciální 230V FVE rozvod ke spotřebičům, které z toho budu chtít krmit (např. ta zmiňovaná lednice). Přepnutí celého zásuvkového rozvodu na FVE bude problém už např. u vysavače. Ale tak u vás to třeba střídač i baterie zvládnou.
S tím přepínáním souvisí i má představa systému, který je opravdu řízen - tedy bych si představoval nějaký software, běžící na PC, který bude jednak sbírat data ze systému a uchovávat je (měření proudů, napětí, dob svitu slunce, ...) a na základě těchto hodnot možno funkci FVE ovlivnit a případně získat i kvalitní data pro upgrade určité komponenty či redukci zátěže. Tento systém by měl být i autonomně schopen přepnout se na rozvodnou síť ČEZu, když nebude zvládat okamžitým příkonem nebo naakumulovanou energií.
Uf, pěkně se nám to rozjíždí - lidi nekamenujte mě - ta myšlenka FVE mě nadchla, mám nějaké elektro znalosti, ale z praktického pohledu sem naprostý zelenáš - tedy prosím o trpělivost

Díky moc všem!